A701 - najnowszy OKI ROM! R024

• 132 Odpowiedzi
  • 12262 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 02, 2007, 23:18:44 »
Cytat: "pasieczkin"
z oprogramowania dodatkowego mam tylko automapę XL , GPRS monitor i  AcrobatReader.

Z trzech programów, które wymieniłeś, próbowałem wszystkie, ale nie używam GPRS Monitora ani Acrobat Readera (w wersji PLUS R024 jest czytanie pdf). Spróbuj więc najpierw z samym "gołym" ROMem z 1 dzień, potem to samo z AutoMapą, to samo z AM + GPRS Monitorem a na końcu dodaj sobie ten Acrobat Reader. Według mnie nie powinieneś mieć z żadnym z tych programów problemów, oczywiście pod warunkiem, że masz najnowsze wersje (poza AM - tu działa chyba każda wersja z serii 3.9.XX, bo próbowałem od 3.9.3 do najnowszej z Hołowczycem). Oczywiście nie instaluj żadnego spolszczenia - to strasznie zasyfia.

*

Offline ador1

• 36
  • Sprzęt: MIO A701, AM 4.0
Witam!
« Odpowiedź #121 dnia: Marzec 04, 2007, 13:18:47 »
Jak to jest z tą kilkusekundową przerwą w GSM w ROM OKI? Piszecie tutaj jako o "normalności" we wszystkich ROM-ach. Ja mam R65 i nie mam takiego objawu (na R45 też nie miałem). Chcę wgrać OKI 24 ale to mnie trochę zniechęca.

« Odpowiedź #122 dnia: Marzec 04, 2007, 13:40:54 »
Ja miałem na wszystkich ROMach a niestety na Oki R024 największy. Odbieram czasami połączenia które uruchamiają się dopiero nawet po 5 sekundach :(.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #123 dnia: Marzec 04, 2007, 14:21:25 »
Panowie, obaj się mylicie. Po pierwsze - nie zależy to od ROMu, a od wersji oprogramowania GSM (jest ono wprawdzie zaszyte w ROMie, ale raczej nie zmienia się i w każdym ROMie jest takie samo). Jest to przerwa zawsze ok. 2-sekundowa - jeżeli jest dużo dłuższa, to znaczy, że coś masz namieszane np. z dodatkowym doinstalowywanym oprogramowaniem. Dłuższa przerwa jest tylko wtedy, gdy odbierasz telefon, kiedy masz inne połączenie uruchomione (np. GPRS albo ActiveSync). ador1 - prawdopodobnie nie zauważyłeś tego po prostu. Polega to na tym, że jak naciśniesz zieloną słuchawkę, to głos rozmówcy słyszysz dopiero po ok. 2 sekundach.

« Odpowiedź #124 dnia: Marzec 04, 2007, 14:33:07 »
Ja po zainstalowaniu ROMu Oki, którego tak na marginesie oceniam bardzo wysoko(szczególnie za błyskawicznie wstającego GPSa i dużo większą stabilność), wrzuciłem dokładnie to samo oprogramowanie, które miałem na wcześniejszym ROMie i stąd wyciągam wniosek, że jednak ROM może mieć na to wpływ. O ile wcześniej miałem tylko zawieszenia 2 sekundowe o tyle teraz średnio co czwarte połączenie to pauza 5 sekundowa. Nie używam praktycznie ActiveSync'a, GPRS też standardowo nie jest uruchomiony.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #125 dnia: Marzec 04, 2007, 15:51:19 »
Cytat: "fakof14"
Ja po zainstalowaniu ROMu Oki, którego tak na marginesie oceniam bardzo wysoko(szczególnie za błyskawicznie wstającego GPSa i dużo większą stabilność), wrzuciłem dokładnie to samo oprogramowanie, które miałem na wcześniejszym ROMie i stąd wyciągam wniosek, że jednak ROM może mieć na to wpływ. O ile wcześniej miałem tylko zawieszenia 2 sekundowe o tyle teraz średnio co czwarte połączenie to pauza 5 sekundowa. Nie używam praktycznie ActiveSync'a, GPRS też standardowo nie jest uruchomiony.

No to może nie zrobiłeś HR przed i poi flashu, może też nie instalowałeś najnowszych wersji oprogramowania, które lepiej współpracują z AKU 3.5. Jak pisałem wyżej - ta wada jest wadą MIO niezależną od wersji ROMu, wersja ROMu nie ma wpływu na jej wystę powanie lub nie (niezależnie od ogromnych starań grupy OKI'ego i grupy Lifeforce'a). Jedyne co może sprawę pogorszyć, to zamieszanie innym oprogramowaniem.

*

Offline ador1

• 36
  • Sprzęt: MIO A701, AM 4.0
« Odpowiedź #126 dnia: Marzec 04, 2007, 16:17:21 »
Dzięki za pomoc. 6nt - faktycznie jak sie pobawiłem to okazało się, że nie od razu słyszę dzwoniącego. Jest ok.2 sek. Przekonaliście mnie - przechodze na OKI R24. :O~

« Odpowiedź #127 dnia: Marzec 04, 2007, 21:11:08 »
no i zachciało mi sie oki_romu. Od trzech dni mam zainstalowany Oki_R024 i załamka. ........

Odwołuję to co pisałem wcześniej  :)) - od dwóch dni nie ma żadnej zwiechy i jest ok. :))   faktycznie cos musiało się nie tak wgrać za pierwszym razem.

Jedynie z słuchawkami BT jest problem. Czasem słyszę w nich sygnał na odpowiednim poziomie ale czasem jest strasznie cicho i nie ma sposobu aby podgłosić.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #128 dnia: Marzec 04, 2007, 21:20:03 »

Jedynie z słuchawkami BT jest problem. Czasem słyszę w nich sygnał na odpowiednim poziomie ale czasem jest strasznie cicho i nie ma sposobu aby podgłosić.

To jest, niestety, też problem w MIO. Mają po prostu fabrycznie Microsoft BT Stack, który jest dość zawodny. Jak się uda OKIemu włożyć w to miejsce np. Widcomm'a, to będzie inaczej - pockety z Widcomm'em nie mają tego problemu.

« Odpowiedź #129 dnia: Marzec 04, 2007, 22:08:32 »
Ja wpadłem w swoim na metodę podgłaśniania: naciskam suspend i odblokowuje po chwili. Głośność wraca wtedy do poprawnego poziomu.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #130 dnia: Marzec 04, 2007, 22:12:31 »
Cytat: "fakof14"
Ja wpadłem w swoim na metodę podgłaśniania: naciskam suspend i odblokowuje po chwili. Głośność wraca wtedy do poprawnego poziomu.

O! To ciekawa informacja. Przekażę ją OKIemu, może pomoże mu to znaleźć trwalsze i bardziej automatyczne rozwiązanie, a w każdym razie może wskaże mu dokładniej gdzie leży problem.

« Odpowiedź #131 dnia: Marzec 04, 2007, 22:16:15 »
Cytat: "6nt"

O! To ciekawa informacja. Przekażę ją OKIemu, może pomoże mu to znaleźć trwalsze i bardziej automatyczne rozwiązanie, a w każdym razie może wskaże mu dokładniej gdzie leży problem.

Ok :). Sprawdźcie jeszcze czy to działa na Waszych maszynach.

« Odpowiedź #132 dnia: Marzec 05, 2007, 11:38:50 »
dokładnie jak piszesz - dzięki za info - teraz juz wiem jak sobie odblokowywac słuchaweczki  :))

I wiem kiedy się blokują. Jesli telefon jest uśpiony a ja obudze go za pomocą słuchawek, odblokuje telefon ręcznie, jescze raz nacisnę aby wyskoczyła klawiatura, wybieram numer i słuchawki zablokowane (tzn. poziom sygnału w nich nagle spada.)