A701 GPS martwy po użyciu programu MMSirfSetup OSTRZEGAM!!!

• 26 Odpowiedzi
  • 5411 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« dnia: Wrzesień 28, 2006, 12:57:40 »
Spróbowałem przełączyć charakterystykę statyczną wbudowanego odbiornika GPS w/w programikiem, gdyż jak zapewne wszystkim użytkownikom, automapa "wariuje" np. podczas oczekiwania na czerwonym świetle. Programik zawiesił A701, a po restarcie GPS jest martwy. Próbowałem hardresetu całego Mio, a także resetu samego GPS (GPS Settings w ustawieniach). Reset GPSa przechodzi pomyślnie, ale każda próba otworzenia COM4 jakimkolwiek programem do odczytania danych z GPS kończy się zawieszeniem A701. Zmiana portu na inny, lub wyłączenie automatycznej obsługi GPS w GPS Settings nic nie zmieniają. Czy ktoś wie jak jeszcze można próbować ożywić odbiornik?
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2006, 13:43:07 »
sprubój programu SirfTech. Jest o nim artykuł w archiwum pdaclub.Nie wiem czy pomorze ale masz mało do stracenia .program jest bardziej skomplikowany niż MMSirfSetup i posiada wiencej funkcji więc najpierw trzeba poczytać co która oznacza i się dobrze zastanowić. życzę powodzenia
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2006, 14:28:07 »
1. odpal jeszcze raz swoj program i sprobuj czynnosci odwrotnej
2, zaznacz i odznacz automatyczne zrzadzanie GPSem w GPS Settings
3. Uruchom GPS Info i zrob zimny start GPSu, ew skanowanie portow w celu wykrycia...

moze pomoze...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2006, 14:30:51 »
Ja sirftechem wlaczalem sobie w p550 static navigation, bez problemow

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2006, 16:37:05 »
Ja miałem to samo. Nie mogłem sobie z tym poradzić, padło totalnie. Przy okazji jeszcze mi padł MIO całkowicie (ale chyba przyczyna inna), więc mój sprzęcik najpóźniej w piątek idzie kurierem do serwisu... :(

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2006, 18:35:22 »
Dzięki za podpowiedzi. Po wypróbowaniu wszystkich dostępnych narzędzi (oprócz młotka) zdecydowałem wysłać jutro do serwisu... :).

Pozdrawiam wszystkich.
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

Re: A701 GPS martwy po użyciu programu MMSirfSetup OSTRZEGAM
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2006, 22:08:45 »
Cytat: "Marek.S"
Spróbowałem przełączyć charakterystykę statyczną wbudowanego odbiornika GPS w/w programikiem, gdyż jak zapewne wszystkim użytkownikom, automapa "wariuje" np. podczas oczekiwania na czerwonym świetle. Programik zawiesił A701, a po restarcie GPS jest martwy. Próbowałem hardresetu całego Mio, a także resetu samego GPS (GPS Settings w ustawieniach). Reset GPSa przechodzi pomyślnie, ale każda próba otworzenia COM4 jakimkolwiek programem do odczytania danych z GPS kończy się zawieszeniem A701. Zmiana portu na inny, lub wyłączenie automatycznej obsługi GPS w GPS Settings nic nie zmieniają. Czy ktoś wie jak jeszcze można próbować ożywić odbiornik?

Ustaw zeby AM laczyla sie bezposrednio do portu COM2 57600  a nie przekombinowanego softwarowego COM4 ktory tworzy windows na swoje potrzeby. Program ktory jest sprawca przestawil ci ustawienia wirtualnego portu windowsa, co jest przyczyna.

--
s.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2006, 08:43:10 »
Dziękuję bardzo za radę. Niestety sprzęt pojechał już do serwisu. Wiem, że COM4 tworzy winda i dodatkowo pozwala korzystać z niego kilku programom jednocześnie (np. TomTom i GIS Russa - co daje możliwość zapisu śladu w Russa, czego TT5 nie ma). Jednak kilka innych programów, które sprawdziłem (VisualGPSce) czyta direct z COM2 i niestety także nic z tego nie było, a badziewie się wieszało. Podejrzewam, że jednak coś zostało zababrane w konfiguracji oprogramowania samego chipsetu SiRF. No cóż... czasem się przekombinuje :). Dziękuję jeszcze raz za rady. Pozdrawiam.
Marek.

P.S.
Jestem ciekawy co zrobi serwis Orika z Mio A701 z biosem 64. Ma ktoś doświadczenia?

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2006, 20:26:58 »
Cytat: "Marek.S"

(...)
P.S.
Jestem ciekawy co zrobi serwis Orika z Mio A701 z biosem 64. Ma ktoś doświadczenia?

Wymienia Ci plyte glowna jak lezy.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2006, 19:39:26 »
Milaem to samo
nie znalazl na comie gpsa
pomoglo wyjecie bateryjki na 10 godzin

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 01, 2006, 21:35:51 »
A mnie nie pomogło. Wyjęcie bateryjki daje tyle samo co HR w normalny sposób. U mnie spitoliło się totalnie. Może po prostu stało się to, co ktoś wcześniej pisał - padło połączenie GPS z płytą główną? Zobaczymy - jutro Orika odbiera od kuriera mojego MIO...

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2006, 12:29:00 »
u mnie i u znajomego ma 701 bylo to samo probowaleismy zmienic mmsirfsetupem zeby na automapie stal spokojnie po tym zwiecilo sie wszytko po resecie zaden program nie znajdowal aby cos na porcie bylo resety hard resety, efekt padneitego odbiornika gps

Wbrew opini Wyjęcie bateryjki daje o wiele wiecej niz to samo co HR jak widac na moim przykladzie

dopiero wyjecie bateryjki i wlozenie po kilku-nastu godzinach dalo efekt
ten problem byl opisywany na http://www.fourpages.co.uk/mioA701
na R64 i modyfikowanym ROM R007.64.3.2 AKU3.2

propnuje sprawdzic 3x zanim wyslesz do serwisu

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 02, 2006, 20:19:23 »
Pytanie tylko czy kogokolwiek bawi codzienne wyciaganie baterii na noc... bo to sie do tego sprowadzalo u mnie, przed wymiana plyty glownej.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 02, 2006, 22:13:10 »
Dziękuję wszystkim jeszcze raz za podzielenie się doświadczeniami. Tak czy inaczej nieszczęście pojechało do Oriki i moje kolejne doświadczenie będzie na temat serwisu, a nie modułu GPS w Mio :). Oczywiście nie omieszkam poinformować forumowiczów o wyniku tego ostatniego boju... A tak na marginesie, to "baterejkę" na noc wyciągnąłem. Jak nieżywy był wieczorem, tak martwy był rano. Może w grę wchodzą inne usterki, choć dające podobny efekt. Wymiana płyty głównej niespecjalnie mnie cieszy, bo będę miał kupę zachodu z licencjami do oprogramowania. To taka forma promowania legalnego oprogramowania - jak sprzęt Ci padnie, to potem trzeba się prosić o przeniesienie licencji. Ojjj długa droga przede mną... Pozdrawiam wszystkich. Odezwę się jak wynalazek do mnie wróci. A tak btw - wie ktoś ile czasu potrzebuje Orika, żeby odmówić naprawy gwarancyjnej? :) :) :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 02, 2006, 22:27:03 »
Hihi, ale pesymista. Ja czekam z nadzieją. Dziś już mój MIO na 100% jest u nich, bo w piątek wysłałem. Liczę, że nie odmówią, a po prostu wywiążą się z obywatelskiego obowiązku i ostatni problem, jaki mi zostanie, to właśnie odnawianie licencji na oprogramowanie.  :mysli:

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 03, 2006, 08:23:36 »
Cytat: "spamcop"
Pytanie tylko czy kogokolwiek bawi codzienne wyciaganie baterii na noc... bo to sie do tego sprowadzalo u mnie, przed wymiana plyty glownej.

nie codziennie tylko raz

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 03, 2006, 14:32:11 »
Mojego MIO zakwalifikowali "do naprawy głównej", czyli, jak rozumiem, wymiana płyty... :terrified:

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 03, 2006, 21:20:20 »
Cytat: "chunkpunk"
Cytat: "spamcop"

nie codziennie tylko raz

Skup sie i przeczytaj DOKLADNIE co napisalem, szczegolnie zwroc na sformulowanie "u mnie" ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 03, 2006, 21:25:52 »
Cytat: "6nt"
Hihi, ale pesymista. Ja czekam z nadzieją. Dziś już mój MIO na 100% jest u nich, bo w piątek wysłałem. Liczę, że nie odmówią, a po prostu wywiążą się z obywatelskiego obowiązku i ostatni problem, jaki mi zostanie, to właśnie odnawianie licencji na oprogramowanie.  :mysli:

W moim przypadku najsmieszniej bylo jak pisalem do Czechow (po angielsku) w prawie odwowienia licencji InterWritePro, bo niestety telefonicznie za nic sie nie moglem dogadac po polsko-czesku ;)
Kod przeslali bezzwłocznie. Wiec jak zrobisz sobie jednego maila to tylko wystarczy zmienic nazwe softu i wio do poszczegolnych producentow.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 03, 2006, 21:28:39 »
Ja z lokalizacji zrezygnowałem - więcej kłopotu niż zysków... A maila już przygotowałem nawet ;-)

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2006, 22:15:26 »
No cóż, mój także zakwalifikowany do "naprawy głównej". Przepraszam, czy w ogóle są inne naprawy? Czy jak zepsuty, to bez wnikania w szczegóły - nowe bebechy i po herbacie? To mogę się chyba jednak szykować, na wymianę tych wszystkich licencji... k..e! Nic to. Damy radę!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 05, 2006, 19:09:08 »
Spox - wyjaśniłem sprawę w Orice - nie chodzi o wymianę płyty, ale o naprawę po której konieczne są testy. Wszystkie PDA są kwalifikowane do naprawy głównej. Mój już jutro powinien być naprawiony. A przy okazji - Orika ma od Mitac nbajnowszy ROM - R45 :D  :D  :D  śmiechu warte.

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 05, 2006, 19:14:07 »
Cytat: "6nt"
Spox - wyjaśniłem sprawę w Orice - nie chodzi o wymianę płyty, ale o naprawę po której konieczne są testy. Wszystkie PDA są kwalifikowane do naprawy głównej. Mój już jutro powinien być naprawiony. A przy okazji - Orika ma od Mitac nbajnowszy ROM - R45 :D  :D  :D  śmiechu warte.

skoro mają to niech udostepnią... ]:>

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 09, 2006, 14:44:09 »
No cóż... Jednak płyta główna do wymiany. Niestety, jak należało się domyślać, ORIKA nie ma żadnych części u siebie. Płytę muszą sprowadzić, więc zastrzegli sobie dłuższy termin naprawy. Żenada.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 09, 2006, 16:00:21 »
Dokładnie takiego samego maila dostałem dzisiaj. Przewidywany termin kolejne 2 tygodnie, a już dwa minęło... Może przed świetami zdążą. Taka nasza Polska cała...

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 28, 2006, 22:25:25 »
Kiedyś.
Cytat: "chunkpunk"

Wbrew opini Wyjęcie bateryjki daje o wiele wiecej niz to samo co HR jak widac na moim przykladzie

Ja w tej sprawie zgadzam sie w 100%, ale mam pytanie, czy w P350 przełączenie tego manualnego dynksa na dole na OFF, daje taki sam efekt jak wyjecie baterii w 701?

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 29, 2006, 11:34:48 »
Tak - to jest odlaczenie zasilania