A701 CE image ROM upgrade <czyli zmiana ROMu w A701> (by OKI) i opis R024

• 270 Odpowiedzi
  • 143281 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
Odp: A701 CE image ROM upgrade (by OKI) i opis R024
« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:35:16 »
Dzięki za szybką odpowiedz..... dalej będę czekał na nowy ROM bo na następcę A701 się raczej szybko  sie nie doczekamy
.... dalej nie mogę wyjść z szoku jak mogli skopać tak A702
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 21:36:52 wysłana przez januszjur »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 16, 2007, 22:32:29 »
Nie, bardzo go nie skopali, ale porażką totalną jest ten procesor. Kto o zdrowych zmysłach w 2007 r ładuje do pda 200 MHz???!!! :O :O :O

A ja jutro albo pojutrze będę się widział z ekipą HTC Polska, gdzie może dostanę do testów Athenę, a na pewno obejrzę sobie ich najnowszy, jeszcze niedostępny w Polsce UMPC - Shift... Już się doczekać nie mogę...

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC HD2, iPhone 3G - 8GB
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 04, 2007, 12:20:48 »
A który program użyć, ten basics czy plus?, Mówię o programach ze strony http://www.a701.org/MioSoft/.
Czy po zmianie romu będzie jeżyk angielski czy polski?

Napisane: Październik 04, 2007, 11:54:39
I jeszcze jedno pytanie, jak zrobić backup  zainstalowanych programów, w Mio 169 był specjalnyt program do tego, w A701 nie znalazłem tego.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 04, 2007, 12:33:10 »
Spb backup sie chyba nazywa, poszukaj dokladnie na forum...

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 04, 2007, 13:02:03 »
sbp - znalazłem, ale czy jest jakiś free?
Czytałem troszkę opini na temat zmiany ROmu - i ponieważ korzystam z A701 w pracy jako tel służbowy i nie tylko, trochę się boję.
Czy po HR i zmianie romu i zrobienie back upu będę  miał wszystkie zainstalowane programy?
Czy zmiana funcjonalności a701 jest na tyle duża by zmieniać rom?
Czy w przypadku pisania smsmów będzie język polski czy tylko angielski - zmiana w przypadku systemu operacyjnego nei jest tragedią, sam mam pcta tylko po ang, ale już w przypadku używania office i smsmów to jest delikatny problem.
Sorki za pytania które zadaję , może są wtórne ale jestem nowym użytkownikiem a701 i uczę się do dopiero.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 04, 2007, 19:23:26 »
A który program użyć, ten basics czy plus?, Mówię o programach ze strony http://www.a701.org/MioSoft/.
Czy po zmianie romu będzie jeżyk angielski czy polski?

Napisane: Październik 04, 2007, 11:54:39
I jeszcze jedno pytanie, jak zrobić backup  zainstalowanych programów, w Mio 169 był specjalnyt program do tego, w A701 nie znalazłem tego.

ROM jest po angielsku, nikt nie opracowywał spolszczeń do custom ROMów i nikt tego robił nie będzie - spolszczenie kosztuje dużo pracy, a do tego generalnie zasyfia PDA. Co do wyboru BASIC albo PLUS, to kwestia indywidualna - w PLUS są pewne programy wszyte w ROM, więc jeżeli ich potrzebujesz, to bierz PLUS, jak nie - bierz BASIC.
sbp - znalazłem, ale czy jest jakiś free?
Czytałem troszkę opini na temat zmiany ROmu - i ponieważ korzystam z A701 w pracy jako tel służbowy i nie tylko, trochę się boję.
Czy po HR i zmianie romu i zrobienie back upu będę  miał wszystkie zainstalowane programy?
Czy zmiana funcjonalności a701 jest na tyle duża by zmieniać rom?
Czy w przypadku pisania smsmów będzie język polski czy tylko angielski - zmiana w przypadku systemu operacyjnego nei jest tragedią, sam mam pcta tylko po ang, ale już w przypadku używania office i smsmów to jest delikatny problem.
Sorki za pytania które zadaję , może są wtórne ale jestem nowym użytkownikiem a701 i uczę się do dopiero.

1. Do backupu są tylko płatne - najlepsze to SPB i Sprite.
2. Nie ma co się bać zmiany - zawsze możesz wrócić do starego.
3. Nie będziesz miał - można zrobić w Sprite Backup restore z funkcją "ROM upgrade", ale nie działa to perfekcyjnie, nie polecam.
4. To zależy co przez funkcjonalność rozumiesz - prozor miał z tym pewne problemy, ja żadnych; zależy co Ci jest potrzebne; OKI R024 BASIC uznany jest za najstabilniejszy jak dotąd ROM.
5. Nie jest to żaden problem - możesz doinstalować klawiaturkę, są nawet jakieś darmówki.

Ucz się, ucz - poczytaj jeszcze trochę na tym Forum, tu padało wiele przeróżnych opinii różnych użytkowników, z których na pewno czegoś pożytecznego się nauczysz; sam przed wejściem tu nie miałem zielonego pojęcia o PDA.

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 05, 2007, 14:56:38 »
Troszkę szukałem ale za bardzo nie mogę znaleść,
jakie programy są w basic a jakie w plus

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 06, 2007, 11:17:20 »
W ogóle nie szukałeś, leniu. Przejrzyj mój pierwszy posty w tym wątku.  :| :mad:

*

Offline elviskc

• *
  • 57
  • Sprzęt: Mio A701 WM6.1
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 10, 2007, 20:35:32 »
Witam
Zmieniłem Rom na Oki-ego no i nie jestem za bardzo z niego zadowolony. Zmieniłem swój R64 ze względu  na problemy  z klawiaturami np. Resco, eKeybord, DialPad (Mobione T9pl). Znikają mi te klawiatury i wskakuje mi oryginalna. Nie wiem co jest - jestem wkurzony. Macie jakieś pomysły? Jak przejść na poprzedni Rom?

Pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 10, 2007, 21:01:14 »
Na poprzedni ROM przechodzisz dokładnie tak samo, jak przeszedłeś na OKI. Co ciekawe, wszyscy chyba miewali kłopoty z klawiaturami, ale wszyscy jakoś sobie poradzili. Ja już, niestety, nawet nie pamiętam jak sobie poradziłem, ale się udało (korzystam z Resco Kbd Pro).

Na którego OKIego zmieniłeś? PLUS czy BASIC? Opisz jakie masz kłopoty, z czego nie jesteś zadowolony - może uda się sprawę rozwiązać? Ja już bardzo długo działam na OKI R024 PLUS i jestem bardzo zadowolony...

*

Offline elviskc

• *
  • 57
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 10, 2007, 21:18:32 »
Działam na PLUS.
Ogólnie nie widze jakiś różnic oprócz braku spolszczenia i kilku aplikacjom. Myślalem że ten Rom rozwiąże moje problemy z klawiaturami. Niestety problem się nie zmienił.
Odziwo po przywróceniu Backupa zrobionego po zmianie Romu zostali przywrócone kilka aplikacji ze starego romu oraz język polski z informacją o wygaśnięciu 9-cio dniowej wersji demo (nie instalowałem żadnego spolszczenia).
Ale jak wgrać poprzednią wersję Romu jeśli jej nie mam (gdzie znajdę Rom 64 z przyklejoną polską łatką)?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 10, 2007, 21:39:03 »
Z polską łatką nie znajdziesz, jeżeli nie zrobiłeś sobie dump'a, a R64 oryginalny znajdziesz, jak pisałem w pierwszym wątku, na tym samym ftp-ie, z którego brałeś OKI R024.

Poza tym zupełnie niepotrzebnie robiłeś restore po zmianie ROMu - to mogło ci strasznie nakaszanić. Backup przywraca się tylko na tym samym ROMie. Wprawdzie Sprite Backup ma opcję "ROM upgrade", ale ja ją wypróbowałem i nie działa dobrze - też sporo kaszani.

Pobaw się jeszcze OKI ROMem bez restore z backupu - dostrzeżesz różnicę w stabilności, szybkości łapania fixa w GPS itd. Zmienić ROM możesz zawsze. Jak PLUS ci nie pasuje, wrzuć sobie BASIC - bez niektórych funkcji i programów, za to uważany za najstabilniejszy ROM jak dotąd.

*

Offline elviskc

• *
  • 57
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 10, 2007, 21:53:54 »
Przywracalem backup zrobiony po zmianie Romu czyli już na nowym romie. Rom Oki-ego rzeczywiście wydaje sie trochę szybszy. Więcej o stabilności nie mogę powiedzieć bo mam go 2 dni. Męczy mnie jednak ta klawiatura. Potrzebuję koniecznie taką jak w telefonie jednocześnie ze słownikiem T9, ale nie mogę sobie poradzić. Spróbuj sobie przypomnieć co zrobić z tą klawiaturą. Może coś w rejestrze albo w Startup-ie?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 10, 2007, 21:57:10 »
Coś było w rejestrze, ale naprawdę  nie pamiętam co. Już jeden kolega mnie o to pytał kilka tygodni temu i też nie umiałem mu pomóc. Nic na to, niestety, nie poradzę.

*

Offline elviskc

• *
  • 57
« Odpowiedź #134 dnia: Październik 10, 2007, 22:14:28 »
Szkoda.  Ale dzięki za pomoc. Instrukcja do wgrania Romu jest na prawdę przystępnie napisana. Pozostaje dalsze testowanie nowego romu. Jeśli ktoś rozwiąże problem klawiatury to niech pisze. Z tego co zauważyłem to na czystym telefonie problemów nie widzę. Zaczyna coś się dziać przy dogrywaniu programów. Czasami wtedy wystarczy przeinstalować klawiaturę, ale po pewnym czasie i to nie pomaga.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #135 dnia: Październik 10, 2007, 22:22:44 »
Wiadomo cos moze nt. ROMu z WM2006 Lifeforce ???
Lub jakiegos innego dzialajacego WM2006 ?
Od kilku dni testuje wersje ROMU Oki'ego jak i Lifeforce i mimo wszystko jakos bardziej przydl mi do gustu ten drugi.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #136 dnia: Październik 11, 2007, 09:48:10 »
Lifeforce zaprzestal prac nad WM6, natomiast jego dzieło kontynuuje niejaki farkas. Praca jednak jest żmudna i pełna niespodzianek, dlatego to jeszcze trochę potrwa. Trzymam kciuki, żeby się udało, chociaż wieści od farkasa nie napawają zbytnim optymizmem.

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
« Odpowiedź #137 dnia: Październik 11, 2007, 14:07:35 »
Czytam o zmianach tego romu - i się zastanawiam, czy jeżeli jestem zadowolony z oryginalnego to jest sens? Palm jest stabilny, nie mam problemów z GPSem, telefonem, klawiaturą itd? Macie może kilka screanów? Czy jest to gra warta świeczki, czy tylko zabawa?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #138 dnia: Październik 13, 2007, 18:49:35 »
Zawsze możesz spróbować, a potem wrócić do oryginalnego. To nic nie kosztuje.

*

Offline elviskc

• *
  • 57
« Odpowiedź #139 dnia: Październik 13, 2007, 23:32:24 »
Witam ponownie
Wgrałem Rom Lifeforce 65TLF i moje problemy z klawiaturą w sporej części się rozwiązały, tzn. często po instalacji jakiegoś programu klawiatura potrafi się wywalić do oryginalnej (białej), ale po SF bez problemu mogę ją spowrotem wybrać (zainstalowałem wszystkie programy jakie chciałem), czego nie moglem zrobić na oryginalnym romie oraz na Oki 024. Trudno jest mi się wypowiedzieć na temat jego szybkości działania w porównaniu z romem Oki-ego (ten drugi miałem za krotko i mało na niego zainstalowałem). Na chwilę obecną z Lifeforce nie mam problemów (czas i kolejne dni testów pokażą), wszystko działa stabilnie, czasami telefon się przymuli, ale jest to raczej kwestia zainstalowanej sporej ilości programów.

Przy okazji mam 2 pytania:
1. Jaki Rom LifeForce jest najlepszy i najnowszy? Wydaje mi się że wgrany przeze mnie nie jest najnowszy.
2. Poszukuje spolszczenia Askual, np. UI_LNG_SWT_beta.rar. Czy ktoś z Was jest w posiadaniu tego pliku bo wszystkie linki na pdaclub.pl prowadzą do uszkodzonego archiwum? Jeśli ktoś posiada te spolszczenie to niech da znać albo wstawi gdzieś, np. na rapidshare. Podobno nie przymula jak te dawane w standarcie z telefonem.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #140 dnia: Październik 15, 2007, 12:46:11 »
ad. 1 - zajrzyj na mirror, który podałem w pierwszym wątku - tam masz wszystkie customy.

ad. 2 - musisz pamiętac, że nie ma spolszczenia pisanego pod custom ROMy. Wszystkie tworzone były z myślą o oryginalnych, więc mogą zarówno w OKI, jak i w Lf powodować błędy i wypaczenia.

« Odpowiedź #141 dnia: Październik 20, 2007, 15:15:26 »
proszę o informacje jak przejść do bootloaera
informacja z postu pierwszego : 5. Wejdź do menu bootloadera na jeden z dwóch sposobów:
a. poprzez naciśnięcie i przytrzymanie jednoczesne przycisków zgłaśniania + dżojstika (kółko) w dół, a następnie krótkie przyciśnięcie i puszczenie czerwonej słuchawki, w czasie gdy dwa pozostałe są cały czas wciśnięte. Puść pozostałe dwa przyciski, gdy menu się pojawi.
b. operacja wyglądająca identycznie, z tym, że zamiast czerwonej słuchawki używamy dziurki soft reset."

niestety nie sprawdza się na moim mio a701 kupionym 2 dni temu - za każdym razem ładuje się system, co bym tylko nie naciskał.

pytanie 2 - jak mam uruchomić ten rom na pececie - jest to jakies rozsz.bin co mam z tym zrobić i jak uruchomić?

sławek
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2007, 15:25:48 wysłana przez 211273 »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #142 dnia: Październik 21, 2007, 14:19:42 »
drogi kolego:
1. nie ma innej możliwości wejścia do bootloadera - popróbuj dokładnie i bez pośpiechu, a uda Ci się - gwarantuję Ci, że Twój A701 niczym nie różni się od innych
2. plików *.bin nie otwiera się na PC - przeczytaj inbstrukcję krok po kroku i zobaczysz co nalezy z tym plikiem zrobić

« Odpowiedź #143 dnia: Październik 21, 2007, 15:48:55 »
skoro nic nie uruchamiam to co to jest???

8. Na PCcie uruchom ROM updater i naciśnij OK.

proszę o odpowiedź kogoś kto ma odrobinę cierpliwości bez podpowiedzi... poczytaj uważnie.

« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2007, 15:52:40 wysłana przez 211273 »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #144 dnia: Październik 21, 2007, 16:17:10 »
Kolego - to Ty poczytaj uważnie - przeczytaj cały pierwszy post w tym wątku - tam masz informację co to jest "ROM updater tool", czym różni się od ROMu i jak to wszystko zrobić krok po kroku. Ale nie kończ po pierwszych dwóch słowach każdego zdania, tylko czytaj całe zdanie powolutku, cierpliwie i spokojnie rób to, co tam jest napisane. Naprawdę prościej już się nie da tego opisać, wybacz...

« Odpowiedź #145 dnia: Październik 21, 2007, 16:45:44 »
Skoro taka prosta to dlaczego tyle ludzi ma pytania. Wolę zostać przy oryginalnym niż medytować co na myśli ma tłumacz.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #146 dnia: Październik 21, 2007, 20:59:23 »
Skoro taka prosta to dlaczego tyle ludzi ma pytania. Wolę zostać przy oryginalnym niż medytować co na myśli ma tłumacz.
w czym problem skoro coś cię przerasta to poprostu tego nie zaczynaj.... bo później będzie beczenie że coś boli ...i nie  medytuj bo sam w 7 szt. Mio to robiłem i wszystko było OK....masz tam łopatologię a ty dalej swoje....ehhh
6nt bardzo dobrze to opisał za co mu nie tylko ja jestem wdzięczny..
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2007, 21:02:18 wysłana przez januszjur »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #147 dnia: Październik 21, 2007, 21:40:31 »
Twój wybór. Jak dotąd tylko jeden użytkownik ma z tym problem... A pytania rzecz normalna - po to jest Forum, żeby je zadawać. Inną rzeczą jest umiejętność czytania... no comment...

« Odpowiedź #148 dnia: Październik 22, 2007, 17:37:01 »
Gdyby jednak ktoś miał problem to polecam stronę

http://mkx.hchodo.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=2

jakoś pomimo angielskiego za pierwszym razem zmieniłem rom.

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2007, 18:18:02 wysłana przez 211273 »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #149 dnia: Październik 22, 2007, 17:52:32 »
A z czym konkretnie masz problem? Bo nie bardzo rozumiem Twoje pytanie, poza tym, że widać z niego, że jednak nie przeczytałeś instrukcji w ogóle.