A701-buczenie podczas rozmowy

• 38 Odpowiedzi
  • 10053 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

A701-buczenie podczas rozmowy
« dnia: Grudzień 19, 2007, 23:41:43 »
Mam problem od jakiegoś czasu zauważyłem dość nieprzyjemne buczenie podczas rozmowy tel.
raz jest ciszej a niekiedy dość głośno tak jakby coś go zakłócało
Opisuje problem bo może ktoś się już z tum spotkał lub mógłby mi pomóc   

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: A701-buczenie podczas rozmowy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2007, 08:46:33 »
A jakieś szczegóły? Jaki ROM? Bo jeżeli OKI R024, to poszukaj na Forum - wątków na ten temat było kilka, a rozwiązanie jest banalnie proste.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2007, 10:44:02 »
Wpisywałem już kilka romów obecnie mam 6 problem pojawia się na wszystkich inaczej raz odrazu a niekiedy po czasie przypomina usterke
którą opisuje kolega o połączeniu ze słuchawką otuż mi też się wydaje że po ściśnięciu aparatu buczenie znika ale to chyba nerwy
tel wydaje dzwięki jakby miał słaby zasięg i starał się go poprawić przypomina to zakłócenia starych aparatów w samochodzie wtedy
radio wydawało podobne dźwięki jak tel szukał sieci
Jest to strasznie wkurzające tym bardziej że sam sobie nie mogę z tym poradzić
więc wdzięczny będę za pomoc.   

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2007, 11:31:19 »
No to jeżeli masz to na wszystkich ROMach, to serwis jedynie Ci pomoże.Ja tak miałem (i to w niewielkim stopniu) tylko z OKI R024 z odpalonym SIFEnablerem.

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2007, 12:00:18 »
Sprawdzilem u siebie trzymajac  2 telefony i sluchajac na zmiane raz w jednym raz w drugim.Faktycznie buczy  :S Natezenie tego zaklucenia zmienia sie w czasie i w zaleznosci jak trzymamy mio (dotykajac palcami w rozne miejsca aparatu mozna wyeliminowac buczenie calkowicie ).Jest to troche wkurzajace i wyglada jakby modul GSM urzadzenia nie byl nalezycie ekranowany.

Z drugiej strony ja uzywam tel. w moim mio w 90% do internetu  via GPRS takze nie przeszkadza mi to zbytnio.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2007, 16:25:39 wysłana przez kolsek345 »

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2007, 14:20:19 »
myślę że to wada fabryczna oddaje mio do serwisu tylko muszę zmienić rom bo z tym mieli by na co zwalić
serwis jest w Krakowie obiecują że w ciągu 5 dni roboczych wróci do mnie a ciekawostką jest że zaznaczając w
formularzu reklamacji można poprosić o przywrócenie starego romu ze spolszczeniem       nieodpłatnie.
Dzięki za pomoc. 

*

Offline mw71

• **
  • 188
  • Mio A701, ROM Oki 024, WM 5.0, karta SD 2 GB
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2007, 13:16:46 »
Po prostu wyłącz SiFeneablera. Jak jest włączony to cały czas masz otwarty port dla GPS, dlatego zakłóca. Ja wywaliłem go ze Start up Menu i czasem leciutko buczy ale już nie tak jak opisujesz

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 27, 2007, 22:07:32 »
obawiam się ze w 6 niema  pliku SiFeneablera w startup jest tylko w oki ro24 więc buczy dalej i zapewniam cię ze mocno. wpisałem rom z oficjalnej strony mio i nadal buczy więc jest uszkodzony radze wszystkim u których to buczenie się pojawia nawet cicho jeśli sprzęt ma gwarancje to do serwisu umnie jest coraz gorzej ale oddam go dopiero w nowym roku

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2008, 22:36:36 »
A przy okazji - czy jest ktoś, kto ma jeszcze ten "stary" OKI R024? Chętnie wrzuciłbym sobie do WM6 tego SifEnablera...

*

Offline zbig65

• *
  • 55
  • Sprzęt: Mio A701+SD 2GB Kingston+WM6.1-PLK-19591
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2008, 16:26:44 »
Programik działa pod WM6. Do pobrania poniżej.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2008, 18:22:11 »
Dzięks, ale nie o to dokładnie mi chodziło. Raczej o SifEnablera. SirfSetup robił mi jakieś szity z GPSem na WM5, aż musiałem go pchnąć do serwisu. Zapomniałem o tym i zainstalowałem toto, więc mam nadzieję, że sprzęcik przeżyje...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 18:54:30 wysłana przez 6nt »

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2008, 15:55:16 »
witam ja mam wlansie rom oki i tez mi nuczy ze nie idzie rozmawiac i nie wiem gdzie poszukac tego sifenablera mam tylko sirfsetup moze ktos pomoze??nie mam pojecia gdzie to poszukac

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2008, 16:17:43 »
SifEnabler to plik, który znajdziesz w windows/startup. Jak go znajdziesz, daj znać - bardzo mi na nim zależy, bo chętnie sprawdzę, czy na WM6 też działa (powinien).

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:54:25 »
mam ten plik.ale wlasnie wychodze do pracy jutro go wstawie sorry bo wczesniej nie zauwazylem ze ktos mi odpisal

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2008, 17:45:41 »
Nie uwierzycie oddałem mio do naprawy tak jak pisałem wyżej a szopki nie z tej ziemi!
Najpierw nikt nie chciał się pofatygować po odbiór (w umowie gwarancyjnej pisze że mają odebrać sprzęt z rąk klienta i oddać do rąk)
Czyli firma kurierska olewała sytuacje a w serwisie wmawiali mi że kurier odebrał telefon który trzymam w ręku! Trwało to ponad tydzień zaniosłem go wreszcie do sklepu w którym go kupiłem tam przeleżał 2 tydzień aż odebrał go kurier.
Telefon wrócił dzisiaj na kwicie pisze że wymienili moduł mikrofonowy i wgrali nowy rom. Obudowa jest porysowana!
A ZROBILI G...NO! Rom zmieniony a teraz buczy tak że nie idzie nawet go do ucha przyłożyć a co dopiero z kimś pogadać!
Jestem tak wściekły i co mam teraz zrobić ? pomóżcie ponoć można skorzystać z prawa renkojmy ale jak?
Poradźcie coś

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2008, 09:14:06 »
opisz swoje zdarzenie w pliku tekstowym z wymienionymi datami zgloszenia, kontaktu z serwisem, firma kurierska, date odniesienia do sklepu i data odebrania telefonu przez kuriera z tego sklepu. Musi to byc zrobione rzetelnie, najlepiej z nazwiskami osob z ktorymi sie kontaktowales.
Potem poszukaj wszelkiej dokumentacji - listow przewozowych, zrob wydruki zgloszen serwisowych przez strone mio, pokwitowania odbioru telefonu do naprawy w sklepie.
Cala te sterte papierow przygotowujesz w dwoch kopiach. Jedna wysylasz do serwisu wraz z telefonem, z zalacznikiem, w ktorym informujesz, ze jezeli usterka nie zostanie naprawiona w terminie do 14 dni roboczych, oraz, ze jezeli po powrocie sprzetu nie bedzie on w idealnym stanie technicznym - przesylasz drugi komplet dokumentow wzbogacony o odpowiedni komentarz do rzecznika praw konsumenta - obojetnie czy krajowego, czy lokalnie dzialajacego na terenie powiatu/gminy. W wiekszosci wypadkow wystarczy to, zeby wlasciciel serwisu narobil w gacie, kierownik serwisu narobil w gacie i koles, ktory naprawial, a nie naprawil narobil w gacie (bo poswiadczyl nieprawde). Czyli mamy komplet zasrancow.
I czekasz... To jest droga ostateczna. Musisz tylko byc sam pewien swego - czyli ze bylo tak jak mowisz, i nie pominales szczegoliku - np, to ze "no upadlo mi raz jak otwieralem paczke, no tak, chcialem zajrzec do srodka... itp. itd.

Mozesz tez wyslac kurierem na koszt odbiorcy telefon z notka, ze nie naprawili i chcesz, zeby poprawili to co mieli naprawic, na kazda usluge jest 3 miesiace gwarancji, na czesci ktorych uzyli do poprzedniej naprawy powinni dac ci gwarancje na pismie.

*

Offline marcel_76

• *
  • 67
  • Sprzęt: MIO-A701+SD 2 GB+WM6.5-PLK-21812.5.0.2; SE XPERIA X1
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 27, 2008, 13:27:47 »
U mnie też buczało.
Buczało tak że nie dało się wytrzymać i za namową kolegów z tego forum serwis (na gwarancji)
odesłali z dopiskiem iż poprawili mocowanie anteny GSM.
Mimo tego nadal co jakiś czas coś tam buczy (tylko że cicho) ale po poruszaniu chwilę telefonem (obmacaniu go ) przestaje.
Czekam teraz na końcówkę gwarancji i znowu wysyłam, chyba że wcześniej coś pierdyknie.

Wkurzyłem się wreszcie i rozebrałem częściowo moje MIO.
Podgiąłem blaszki stykające anteny gsm i przeczyściłem(oskrobałem troszkę papierkiem ściernym) pola na płytce drukowanej z którymi antena się styka.
Rewelacja buczenie jak na razie ustało całkowicie.
Myślę jeszcze o dolutowaniu do istniejących blaszek antenowych jakiejś przedłużki i rozprowadzenia pod obudową w aparacie ażeby zwiększyć moc anteny.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2008, 13:13:27 wysłana przez marcel_76 »

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 14, 2008, 08:48:15 »
Kolego długość anteny jest raczej specjalnie obliczona. Tego nikt nie robi na przysłowiowe oko ;)

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 14, 2008, 10:17:17 »
Kolego długość anteny jest raczej specjalnie obliczona. Tego nikt nie robi na przysłowiowe oko ;)

gdyby producenci robili idealne produkty nie byłoby tuningu :P
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

*

Offline marcel_76

• *
  • 67
  • Sprzęt: MIO-A701+SD 2 GB+WM6.5-PLK-21812.5.0.2; SE XPERIA X1
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 14, 2008, 12:54:45 »

To czemu po zwykłym własnoręcznym podoginaniu łączy i przeczyszczeniu styków anteny efekt buczenia ustał a service gó... zrobiło.
spróbuję z tą antenką w miarę wolnego czasu. :ok:

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:18:18 »
spróbuję z tą antenką w miarę wolnego czasu.

Daj znac jak ci poszło a najlepiej zrob zdjecia tych podgietych blaszek - przyda sie innym  :).Pozdro

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 16, 2008, 10:52:45 »
Też bym poprosił o zdjęcia tych blaszek. Zamówiłem dziś kuriera do serwisu, zobaczymy czy będzie naprawione jak wróci do mnie mio.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2008, 18:17:42 wysłana przez Szymcio »

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 28, 2008, 13:36:09 »
Jak się rozbierze A701, i odkręci panel z klawiaturką, to jest tam na nim taki element osłonięty metalową osłoną. A do tej osłony idzie kabelek, który w jednym miejscu lutowany jest do ścieżki na płytce panela, a z drugiej strony do właśnie tej metalowej osłony a koniec zaklejony taśmą czarną. Z tego co u mnie było to własnie ten kabelek obruszał się bo słaby lut był w miejscu lutowania z osłoną metalową (w serwisie to poprawiali ale słabo przylutowali). No i nie ma buczenia czy trzasków.

Pozdrawiam
Woxy

P.S. Aby dobrać się do panela klawiatury trzeba odpiąć LCD. UWAGA!!! Trzeba się liczyć że nie uda się złożyć poprawnie LCD'ka . W sensie takim, że składamy a tu ciemno na LCD albo świeci cały na biało. Dlatego bardzo ostrożnie trzeba taśmę LCD demontować i montować.

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 04, 2008, 22:43:03 »
Jeżeli to BUCZENIE przypomina dźwięk taki jak czasami podejdziesz do radia i rozmawiasz przez komórkę i w radiu słychać zakłucenia (brzęk, buczenie) można to nazwać falami z nadajnika komórki i w tym przypadku JA MIAŁEM TAK W SWOIM MIO
Napisane: Październik 04, 2008, 22:39:51
Miałem problem z mikrofonem i on generował te zakłucenia bo to buczenie nie tylko ty słyszysz ale i osoba z którą rozmawiasz.

ODDAJ DO SERWISU JAK JEST NA GWARANCJI

PODOBNO W A701 BYŁA TO WADA FABRYCZNA

*

Offline grysiek

• **
  • 107
  • Sprzęt: MIO A701 + 4gb SDHC
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 24, 2008, 17:34:42 »
U mnie też buczy i trzeszczy moje mio, chyba oddam go do serwisu bo już się rozmawia nie da.

Mógłby ktoś zapoda linka do oryginalnego ROMU, wrzuciłbym sobie orginała przed oddaniem do serwisu coby się nie czepiali  :E

JUz znalazłem R65 anglika ale dzieki dla wszystkich którzy chcieliby pomóc  :D
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 18:27:11 wysłana przez grysiek »

*

Offline SkyStar

• 30
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II i Mio A701
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 24, 2008, 19:14:06 »
Link do polskiego oryginalnego 'lezy" sobie np tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91905.0
Podany tam link:
http://rapidshare.com/files/97842956/R65_PL___SRU.rar.html
 jest nadal aktualny
Proponuje Moderatorowi gdzieś go na stałe przykleić. Co jakiś czas pojawiają się pytania o oryginalną wersję

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 25, 2008, 07:42:36 »
Mam identycznie co koledzy powyżej  :mad: już drugi raz, po pierwszym na 3 miechy był spokój, i znowu wróciło ze zdwojoną siłą co by mnie na kolana powalić  :kill:

*

Offline kieper

• *
  • 64
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 25, 2008, 12:29:53 »
Zauważyłem, że problem najbardziej nasila się na kartach HEYAH. Oddawałem do serwisu już 2 razy z tą dolegliwością, za każdym razem był zwracany i że już naprawiony. Po wsadzeniu karty i pierwszej rozmowie dalej problem zostaje.
Jakie było moje zdziwienie jak wsadziłem kartę firmową ("pomarańczowa") i nie dość że rozmowy wyraźniejsze to buczenie ustąpiło całkowicie! powrót do HEYAH i dalej problem :( Ma to chyba trochę związek z siecią i zasięgiem.

*

Offline grysiek

• **
  • 107
  • Sprzęt: MIO A701 + 4gb SDHC
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 27, 2008, 07:02:09 »
ja mam plusa i też buczy... chociaż nie zawsze zdarzają się połączenia gdzie jest... było wszystko ok po czym następne połączenie i tylko buczenie   :mad:
dzisiaj oddaje moje mio do serwisu no i zobaczymy co wróci...
mam nadzieję że będzie ok bo fajny sprzęcik jest  ;D

*

Offline gho5t

• 15
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 29, 2008, 00:44:03 »
Mi tez strasznie buczało i do tego dźwięk w słuchawce jakbym przystawil telefon do radia i dodatkowo jak dawalem glosniej lub ciszej to mi ekran zmieniał kolory na czerwony zielony itp....... wyslalem do serwisu mio po 14 dniach wrocil mi z nienaprawiona usterka wyswietlacza napisali ze wymienili jakiś switch.. no i tego samego dnia odesłałem bo nie łapał zasięgu a jak juz mu sie udalo to ledwo 1 kreska i za chwile znikał... zobaczymy czy tym razem naprawia... a swoją drogą mam status w serwisie jako zastosowano ( tak bynajmiej widnieje na stronie ) wie ktoś co to oznacza ??

pozdrawiam
gho5t