Nie trzeba wcale czytać 80 stron. Chyba zbyt dosłownie wziąłeś sobie moją wypowiedź z tamtego tematu. Musisz też odróżniać Wisbara Advance, od Wisbara Advance Desktop. Ten pierwszy służy do zmieniania wyglądu paska Start i Menu (robi kaskadowe menu, takie jak
tutaj). Nie ingeruje on jednak w inny sposób w ekran Today (nadal stanowią go pluginy). Wisbar Advance Desktop zastępuje natomiast ekran Today i umożliwia jego konfiguracje po swojemu (wirtualne strony, docki, pluginy, dowolnie umieszczane ikonki, mierniki, custom text itp.). Jego możliwości są dosyć duże i dlatego polecałem (nie nakazywałem) przejrzenie całego tematu z ekranami Today, aby zapoznać się z jego możliwościami. Oficjalne dokumentacje i FAQ są na stronie i forum producenta. Proszę cię więc Makubo, nie pisz (kolejny już raz), że do korzystania z Wisbara trzeba czytać cały wątek z ekranami Today, bo to nieprawda.
Przepraszam, za ten OT, ale po prostu chciałem wyjaśnić tą kwestie. Wracając do tematu, jeśli chcesz, żeby Menu wyglądało tak jak w PC, to Wisbar będzie idealny. Można też spróbować zrobić skrót do FileExplorera otwierający katalog /Windows/StartMenu