zewn. antena GPS do P550

• 2 Odpowiedzi
  • 850 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zewn. antena GPS do P550
« dnia: Luty 09, 2008, 16:37:56 »
Witam,
mam taki problem z GPSem i nawigacja.
Otoz mam w moim Mio P550 Automape... i problem tkwi w tym, ze gubi sygnal...
Zastanawialem sie czy to nie jest przypadkiem wina samochodu, bo wczesniej jezdzilem Skoda Octavia i nie bylo zadnych problemow, jak przesiadlem sie do Citroena C5 to zaczal gubic sygnal.

Szukalem w danych technicznych i nigdzie nie moglem znalezc o jakiej mocy jest wbudowana antena GPS w Mio, bo mam zamiar kupic zewnetrzna antene do MIO.

I wlasnie moje pytanie dotyczy tego, czy warto kupic zewnetrzna antene go MIO? czy to jest tylko wyrzucenie pieniedzy w bloto?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: zewn. antena GPS do P550
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2008, 16:52:14 »
1. Używam nawigacji (Mio P550m) m.in. w C5 i nie ma z tym żadnych problemów.
2. Antena nie ma żadnej mocy. Moc to może mieć silnik, wzmacniacz, nadajnik... albo może być moc piwa ;) Antena, jeśli już, to ma zysk.
3. Myślę, że zakup takiej anteny zewnętrznej (biorąc pod uwagę jej cenę, z tego co wiem około 60-80 zł) nie będzie wyrzuceniem kasy w błoto. Zwykle te anteny zewnętrzne mają większy zysk, a przede wszystkim jest większe pole manewru jeśli chodzi o jej usytuowanie w lepszej pozycji (np. blisko przy dolnej krawędzi przedniej szyby - co zwiększa horyzont, albo jeszcze lepiej bezpośredni na dachu - omijamy przeszkodę jaką jest blaszany dach).

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: zewn. antena GPS do P550
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2008, 19:51:09 »
Z doświadczenia - antena zewnętrzna mnie poprawia odbiór sygnału (terminologia przypadkowa - nie znam fachowego słownictwa) mniej więcej dwukrotnie, a w aucie z podgrzewaną przednią szybą (Ford Mondeo) prawie trzykrotnie.