Yakumo delta 300 gps pomocy!!!

• 10 Odpowiedzi
  • 1214 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 06, 2006, 14:16:38 »
Witam:) Mam tego PDA i nie umiem go podłączyć do kompa znaczy umiem ale nie umiem nic zrobić żeby to zadziałało. Mam kabel usb i gdy podłączam PDA do niego to tylko się ładuje i ani w PDA i ani w PC nic nie pisze że podłączono itd. co mam zrobić pomocy?? przez active sync też próbowałem. Pomóżcie mi!!! proszę

*

Offline kac222

• *
  • 81
  • dużo znajdziesz w GOOGLE
  • Sprzęt: tomtom one v 2 EUROPE
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2006, 18:46:54 »
sprobuj inna wersje aktiv synca,ponizej 4.0 dzialaja,zresetuj kompa,zrob soft reset pda

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Re: Yakumo delta 300 gps pomocy!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2006, 19:17:40 »
Cytat: "kleos7"
przez active sync też próbowałem.

No I oczywiście zainstalowałeś AS zanim podłączyłeś PPC do kompa I wyndołs nie zaaplikował sobie jakieś dziwne nieznane urządzenie. Jeśli jednak tak się stało, to usuń z systemu I zainstaluj AS jeszcze, a potem podłącz sprzęt.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2006, 20:19:02 »
No i nic... to samo... próbowałem już na wiele sposobów. A i jak ktoś ma jakieś sterowniki może jeszcze trzeba do tego?? bo mi wogóle nawet nie wyskakuje chmurka z napisem że nowe nieznane urządenie itd... i nie wiem co robić. A to mi jest bardzo potrzebne bo przez przypadek wykasowałem mapy (automape 3.9.3) a jest mi bardzo potrzebna bo ja tancerz i jeżdżę po całej Polsce i musze mieć nawigacje!!! Przynajmniej na następną sobote bo jadę na turniej do Krapkowic także jak ktoś będzie tak uprzejmy i miły to proszę o pomoc!!!!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2006, 09:28:59 »
No i nic... to samo... próbowałem już na wiele sposobów. A i jak ktoś ma jakieś sterowniki może jeszcze trzeba do tego?? bo mi wogóle nawet nie wyskakuje chmurka z napisem że nowe nieznane urządenie itd... i nie wiem co robić. A to mi jest bardzo potrzebne bo przez przypadek wykasowałem mapy (automape 3.9.3) a jest mi bardzo potrzebna bo ja tancerz i jeżdżę po całej Polsce i musze mieć nawigacje!!! Przynajmniej na następną sobote bo jadę na turniej do Krapkowic także jak ktoś będzie tak uprzejmy i miły to proszę o pomoc!!!!

A ten Activesync o którym pisze Powhatan zainstalowałeś? Najlepiej wersje 3,7 - 4,0 z nowszymi jest różnie. Czy wogóle kiedyś łączyłeś już palmtopa z PC? Działało i padło, czy może to pierwsze łączenie? Takie informacje są pomocne w znalezieniu problemu. Najgorsze co mogło się stać, to uszkodzenie gniazda synchronizującego (niestety dość powszechne w klonach Mio).

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 07, 2006, 14:32:37 »
to moje pierwsze łączenia PDA z PC wersje Active Synca mam 3.7.9 chyba jakoś tak. A jeśli padło to gniazdo to co mogę zrobić?? żeby coś wogóle na niego wgrać??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 07, 2006, 14:46:23 »
to moje pierwsze łączenia PDA z PC wersje Active Synca mam 3.7.9 chyba jakoś tak. A jeśli padło to gniazdo to co mogę zrobić?? żeby coś wogóle na niego wgrać??

No to coś już wiemy - po pierwsze sprawdź, czy nie masz włączonego jakiegoś firewalla w PC. W Activesyncu PC zobaczy czy masz ustawioną opcję allow USB connection (file/connection settings). To samo na pockecie - zobacz w AS czy jest włączona opcja synchronizacji po USB. Jeśli jest ok - spróbuj podpiąć pocketa pod inne gniazdko USB - wtedy obserwuj, czy coś PC wykrywa. Ewentualnie sprawdź z innym PC (jeśli masz możliwość). W razie braku jakichkolwiek efektów warto również obejrzeć kabel (czy coś się nie przetarło, pękło - w zwijanych to norma). Ostatecznie jadnak może się okazać, że to faktycznie padło gniazdko.
Wtedy możesz uzyskać dostęp do PPC przez irdę, ewentualnie instalować programy przez kartę SD i czytnik do PC. Automapę zainstalujesz tylko przez irdę (z automatyczną rejestracją), ewentualnie przez kartę z ręcznym wpisywaniem kodów (wymaga przygotowania pliku CAB wcześniej i nie jest to takie proste).

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2006, 15:13:56 »
zero reakcji. Jeszcze spróbuje na kolegi PC sie połączyć. Ale dzięki za pomoc:)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 07, 2006, 15:19:12 »
zero reakcji. Jeszcze spróbuje na kolegi PC sie połączyć. Ale dzięki za pomoc:)

Słusznie - jeśli u kolegi też nie zipnie, znaczy albo kabelek, albo gniazdo jest do wymiany. Kabelek jest orginalny od Yakumo, czy jakaś podróbka (np ta nieszczęsna zwijana)?

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2006, 22:03:03 »
ładować ładuje więc gniazdo na 99% jest ok,
USB też jeżeli ładuje tzn ze działa (czasami jak daje za niskie napięcie, kondki na płycie siadają to nie ma szans na synchro, ale to nie tówj przypadek)
myślałbym o tym kabelku

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 18, 2006, 14:47:18 »
oki dzięki jak będę miał troszke wolnego czasu to sobie zamówie nowy kabelek;)