Wyswietlacz w P550 - przesterowanie kolorow

• 1 Odpowiedzi
  • 684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 31, 2006, 21:25:19 »
witam po raz pierwszy na forum,

Dzisiaj wszedlem w posiadanie droga kupna Mio P550:-) Jest to moj pierwszy pocket, wiec wszystko jeszcze przede mna:-) Pobawilem sie troche, a teraz sie laduje. Ale do rzeczy.

Szukalem odpowiedzi na moje pytanie, ale nie znalazlem.

Chodzi mi o podswietlenie okranu w P550. Najlepsza widzialnosc (widocznosc?) jest wtedy, gdy trzymajac PPC pionowo patrze na niego pod lekkim katem z prawej strony. Gdy natrze tak samo ale z lewej strony - ekran jest ciemniejszy. Nie wiem czy sie wyrazilem jasno:-)

Podobny patent znalazlem w tescie Mio A201, gdzie autor napisal:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11221

(...) Wygląda jakby źródło światła umieszczone było w innym miejscu niż w każdym innym PDA, co sprawia, że patrząc pod kątem prostym na ekran kontrast jest przesterowany. Efekt taki można osiągnąć na innym palmtopie patrząc na ekran pod pewnym kątem - szarości (ciemne odcienie innych kolorów) są wtedy bardziej czarne, praktycznie zlewając się z innymi czarnymi elementami. Na Mio A201 ekran wygląda "normalnie", czyli kolory są takie jak na każdym innym PDA, dopiero gdy skierujemy wzrok na ekran lekko z prawej strony. Być może jest to cecha tylko tego konkretnego egzemplarza, ale coś mi się wydaje, że producent postąpił tak celowo by zwiększyć komfort pracy z PDA w warunkach mocnego nasłonecznienia. (...)

Natomiast w tescie Mio P550, autor stwierdzil:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11697

(...) Wyświetlany obraz jest dobrej jakości, z równomiernym podświetlaniem regulowanym w 11 stopniowej skali - przy maksimum ekran niemal oślepia, a przy minimum jest ledwo co czytelny. W odróżnieniu od testowanego przez nas modelu Mio A201, w P550 nie ma tego dziwnego przesterowania kolorów, o którym przeczytać można w artykule poświęconym Mio A201. (...)

No wlasnie, jak to jest u Was, posiadaczy P550. Czy najlepsza widzialnosc jest wtedy, gdy spojrzycie pod pewnym lekkim katem z prawej strony, czy tez jest "normalnie"?
Czy bawic sie w wymiany/reklamacie/itp, czy po prostu zaakceptowac ten stan rzeczy?

pozdrawiam serdecznie i prosze o wyrozumialosc:-)

def

*

Offline atn

• 34
  • Sprzęt: MIO P550 AM4.0
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2006, 00:54:50 »
Mam P350 i P550. Opisywany przez Ciebie efekt występuje na jednym i drugim. Nie jest to męczące więc pozostaje polubić jak mrówki faraona