Przed napisaniem tekstu powyżej takie zachowanie baterii mi nie przeszkadzało bo używam mio głównie w samochodzie, jednak potem zaczęło mnie to trochę irytować i postanowiłem kupić nowe aku i znalazłem w sieci coś takiego :
http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2640 Mam to od dwóch dni i właśnie jestem po pierwszej próbie (prowizorycznej bo nie do końca poprawnie wykonanej ) na długotrwałość działania .Zrobiłem tak jak powyżej tzn. AM i ekran na 50% no i wyszło powyżej 8h OK dokładnie nie wiem ile bo usnąłem, obudziłem się w nocy ,wyłączyłem poketa a próbę dokończyłem rano ale nie pamiętam czy to była 1 czy 2 w nocy (także może być i 9 h) teraz zaczyna się długi weekend to zrobię parę prób porządnie .
Co do samej baterii to jest ona grubsza niż oryginał i dodana jest do niej specjalna klapka .Jest ona wypukła trochę bardziej niż wypukłość głośnika w 550 ale pocket daje się zapiąć w oryginalnym uchwycie . Klapka jest z gorszego plastiku niż oryginał ale wizualnie może być (tym bardziej że jest z tyłu i nie razi w oczy

) niestety aby klapka pasowała musiałem podpiłować jej zaczepy
To tyle marudzenia ,poza tym jestem zadowolony

takie aku powinno być montowane fabrycznie

edit :
próba 1: AM , podświetlenie 50% --- 8h32'
próba 2: AM , podświetlenie 100%--- 7h40'