Wyłącznik zasilania w Mio p350

• 14 Odpowiedzi
  • 2821 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 09, 2006, 19:54:33 »
Używam Mio P350 ok 3 tygodni, głównie z Automapą. Wszystko jest OK, czułość GPS, szybkość pracy itd. Tylko jedna rzecz psuje mi wrażenie tego udanego PDA, tj wyłącznik zasilania :-) Jest on tak umieszczony, na przedniej ściance że umieszczenie palmtopa w futerale (trzeba dokupić osobno) często powoduje samoczynne włączenie (łatwy nacisk na przycisk) Zdarzyło mi się to już dwukrotnie. Poprzednio używałem Acer n35 i tak włącznik był zagłębiony z boku obudowy i coś takiego nie miało miejsca.
Czy macie podobne uwagi?
Pozdro

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2006, 16:49:20 »
Czesc mam dokładnie to samo ten typ chyba tak ma mam jeszcze jeden problem czasami jak go nie używam tj. po dłuzszej przerwie niemoge go poprostu włączyc nie reaguje musze wykonać reset aby zaskoczył czy ma ktoś jeszcze taki problem ??

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2006, 17:25:02 »
A jak długa jest ta przerwa??

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2006, 07:13:40 »
co do tej przerwy to trudno powiedziec nie ma reguły czasami jest to po kilku godzinkach czasami po nocy a czasami wszystko jest ok kilka dni, niew iem co sie dzieje z jakiego to może byc powodu może ja coś źle robie dodam tylko że jest to moj pierwszy pocket jestem początkujący użytkownik

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2006, 14:50:43 »
Cytat: "areklud"
co do tej przerwy to trudno powiedziec nie ma reguły czasami jest to po kilku godzinkach czasami po nocy a czasami wszystko jest ok kilka dni, niew iem co sie dzieje z jakiego to może byc powodu może ja coś źle robie dodam tylko że jest to moj pierwszy pocket jestem początkujący użytkownik

Witam

Miałem to samo i wymienili mi płyte główną

Wojtek

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2006, 09:19:20 »
Potwierdzam! Przynajmniej raz w tygodniu musi być softreset i to przy postoju o różnej długości, więc nie ma reguły.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2006, 18:14:01 »
Chciałem tylko dodac że zaczołem eksperymenty z moim mio i chce się podzielić tym co zauważyłem a mianowicie jeśli nie wyłącze jakiegos działającego programu np. AutoMapa  odrazu wyłączając go wyłącznikiem to jeszcze nie zdarzyło mi sie aby mój mio nie chciał wystatrtowac robie tak od tygodnia jak narazie jest ok . spróbujcie na swoich pocietach i dajcie znac co się dzieje pozdrawiam arek

*

Offline drv

• 24
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2006, 23:27:54 »
Cytat: "areklud"

Mam tak samo ale zauważyłem pewną prawidłowość: Wyłączyłem pda i zacząłem czyścić wyświetlacz efekt: musiałem zrobić soft reset gdy chcialem włączyć.... Od tygodnia to sprawdzam i okazuje sie ze soft reset przy włączeniu musze robić tylko wtedy gdy dłużej dotykam  wyświetlacza przy wyłączonym pda... Jeśli wyłącze go i położe tak ze nic go nie dotyka to wszystko jest ok i włacza się bez problemu.....

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2006, 22:56:32 »
Witajcie! Myślę że chociaż częściowo zwlaczyłem poruszany problem. Otóż korzystając z instrucji przytoczonej na forum (http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36427) wyłączyłem to cholerstwo jakim jest Activesync i już od tygodnia :-) nie miałem zawiechy mojego Mio p350 ani potrzyby soft resetu. Przypomnę że poprzednio obowiązkowo dwa razy w tygodniu. Również bateria jakby dłużej trzymała i wogóle wszystko śmiga sprawniej. Dodam że nie ma żadnego problemu przy synchro z PC-tem, tylko po sesji zatrzymuję Activesync i już mi się więcej nie włącza samo jak to było dawniej. Polecam ten sposób bo i może Wasze bolączki będą rozwiązane. Pozdrawiam

*

Offline iro

• 5
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2006, 19:34:03 »
czy mozesz cos wiecej napisac na ten temat? w jaki sposob udalo ci sie to zrobic?

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2006, 20:36:23 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43488&start=40

Cytat: "wykrywek"
stryker opis wyłączania AS:

1. Odpalasz ActiveSync (wg opisu:
   Start>Programs>ActiveSync, jeśli go tam nie ma, to:
   Start>Settings>Menus zaznaczyć ActiveSync zamknąć i teraz
   Start>ActiveSync)

2. W programie ActiveSync wchodzisz do
   Menu>Add Server Source
- wpisujesz na pierwszym ekranie:
 Server address: dowolny
- dajesz Next
- wpisujesz:
 User name: dowolny
 Password: dowolny
 Domain: dowolny
- dajesz Next
- odznaczasz wszystko
- dajesz Finish

3. Dalej w programie ActiveSync
   Menu>Schedule
- ustawiasz:
 Peak times: Manually (jest na samej górze boxa)
 Off-peak times: Manually (jest na samej górze boxa)
- dajesz OK

4. Dalej w programie ActiveSync
   Menu>Options
- mlaskasz na Exchange Server (I TYLKO NA TO!!!) i dajesz Delete
- potwierdzasz usunięcie na Warning Message przez Yes

Teraz do połączenia z PC będziesz musiał uruchamiać AS ręcznie.

I tyle. Faktycznie - przed usunięciem ActiveSync z pamięci w stanie uśpionym mój P550 wytrzymywał kilka godzin, teraz po nocy cały czas 100% naładowania...

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 04, 2006, 22:03:22 »
Potwierdzam kolejne dni bez zawieszania, a bateria trzyma jak zamurowana ;-). Ciesze się bo ten problem spędzał mi sen z powiek, a teraz jestem pewien że przeczyną był ActiveSync. Jestem tylko ciekaw kto w tej sytuacji dał ciała, MS ze swoim softem czy Mitac-Mio ze swoim sprzętem. Pozdrawiam wszystkich MIO-wców.

*

Offline iro

• 5
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2006, 21:09:56 »
dzieki za info. wlasnie dzisiaj wylaczylem ActiveSync i mam nadzieje ze teraz bateria bedzie trzymac dlugo. po sprawdzeniu dam znac.

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 06, 2006, 13:16:21 »
wyłączylem AS  w moim a701 i jak narazie widze ze bateria trzyma dluzej:) i jeszcze od czasu wylaczenia nie mialem zawisu tel:)
a701

k800i

*

Offline iro

• 5
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 09, 2006, 08:59:32 »
Mam bardzo dobra informacje. Po 4 dniach moja bateria jest w 95% nadal naladowana!!! Palmtop przez te dni byl w stanie uspienia. Wiec to ActiveSync powodowal szybkie rozladowywanie sie baterii. Jezeli ktos jeszcze ma problemy z zasilaniem niech wylaczy ten program.