Powiedz czemu masz adres sieci 192.168.2.x masz kilka routerow?
Zrob jeszcze testy vxUtil .
Nie, mam jeden router. Taki sobie adres wymysliłem z puli prywatnej.
vxUtil znam,świetny programik

, pokazuje wszystko jak na dłoni.
P.
Napisane: Styczeń 26, 2008, 18:52:31
Yes,yes,yes.....................wifi yes(t).............udało się.Dla przyszłych "rozwiązywaczy problemów z wifi" podziele się wskazówkami.
1. Gdy połaczenie wifi jest zestawione, przeszło przez autoryzację zabezpieczeń i ma połaczenie z netem to na górnym pasku pojawia się antenka z otoczka na szczycie i dwoma przeciwnie skierowanymi równoległymi strzałkami.
2. Na ekranie today przy wifi pojawia się w nawiasach nazwa sieci np: wifi (Moja sieć)
3. Gdzy przy wi-fi jest status dostępny - to prawdopodobnie jest połaczenie z wifi routera ale bez autoryzacji) - choc w moich doswiadczeniach nie jestem wstanie okreslic tego na 100%
4.Gdy router ma uruchomione DHCP to adresy przyznawane są prze router karcie CSR UniFi Adapter w PDA.
5. Gdy wyłaczymy DHCP nalezy tam wpisać adres IP (z tej samej sieci) maske , bramę (adres routera) oraz na drugiej zakładce DND (np tepsy).
6 Podczas doswiadczeń nalezy za kazdym razem po właczeniu sieci wifi - konfigurowac od nowa (najepiej wykasowac stare) połaczenie w module "konfigurowanie sieci bezprzewodowej" bo stare mimo tego,ze poprawnie skonfigurowane nie działa.
7. Przy filtrowaniu MAC w routerze nalezy zczytać zewnetrzym oprogramowaniem adres MAC PDA bo ten co pokazuje w systemie nie jest od wifi tylko BT !!!
Konkludujac:
W routerze mam w sekcji wifi - ukrywanie SSID, nazwę sieci, wifi G, autoryzacje WPA-PSK z kluczem TKIP, filtrowanie po MAC (tylko dopuszczone wpisane)
w sekcji LAN - wyłaczone DHCP.
w PDA mam ustawione właczenie sieci wifi (z efektami na wyświetlaczu opisanymi wyżej), w module ustawieni->połaczenia->wifi - wpisaną z reki nowy AP z wpisanymi w kreatorze: nazwa sieci, połaczenie-internet, zaznaczone -siec ukryta,uwierzytelnienieWPA-PSK, szyfrowanie TKIP oraz wpisany nadany w routerze klucz.
Natomiast w zakładce obok (karty sieciowe) - wyedytowana karta CSR z ustawieniami opisanymi powyzej.
I to wszystko.
Najlepiej wprowadzać wszytko zawsze od poczatku bo nie zawsze jak w jednym miejscu zmienimy to w drugim miejscu (niby jest ok) ale nie działa.
No i częste soft resety aby PDA zapomniał własne błędy

Wszysto działa tak jak sobie zaplanowałem a niby prosta konfiguracja zajęła mi TYDZIEŃ metoda prób i błędów.
Pamietajcie każda próba konfiguracji na czysto od poczatku wszystkie punkty bo nie chce działać.
Używałem zewnętrznego oprogramowania na PDA:
vxUtil.........free
wifi Companion...shareware dziła 3 dni jako trial.
PeekPacked do wyszukiwania sieci.
Co do wifi companion to jak pokazuje połaczenie to nie sugerować się pokazywanym MAC od strony antenki bo to MAC routera
I to by było na tyle. Mam nadzieję,ze dosc jasno napisałem i komus sie przyda ten tutorial.
Może by ten watek zapinezkować !!!
Pozdrowienia 4all
Piotr