Skoro jak sam mówisz nie za dużo na ten temat wiesz - to mam trudne zadanie. Ale spróbujmy. (ufff zaczniemy od najtrudniejszego, bo nie wiem jaki, ani jak ustawiony masz router)
1) Zalogować się do routera z przeglądarki na kompie stacjonarnym (jak to się robi znajdziesz w manualu do routera )
sekcja
ustawień zaawansowanych - ustawienia
WiFi i tam ustawienia
podstawowe - tryb routera (MODE) ustawiasz na
"Access Point", "AP" lub coś podobnie nazwane
"ESSID" wpisujesz dowolną nazwę dla swojej sieci (będzie widoczna na "zewnątrz" sieci, czyli u sąsiada też)

numer kanału
"Channel" ustawiasz na
6 lub
11 (najczęściej stosowane, chociaż może być dowolny od 1 do 11 jeśli byłby słaby sygnał)
dalej
Zaawansowane "Authentication" ustawiasz
"Shared key" lub coś podobnego ew.
"Auto" dalej
Security "Encryption" wybierasz
WPA-PSK , Preshared Key lub podobna nazwa
WPA Unicast , albo
Encryption Method wybierasz
"TKIP",
Key Format wybierasz
Passphrase Pre-shared Key wpisujesz hasło.
Pamiętaj, żeby je zapamiętać i mieć w pamięci. 
Jeżeli widzisz tam jeszcze coś takiego jak
"Access Control" to sprawdź, czy jest wyłączony. Jeśli nie to wyłącz, bo nie będę ci tu zaciemniał jeszcze z MAC-adresem.
Ostatni krok z routerem to zapisanie zmian i reset (w manualu routera).
Napisane: Marzec 28, 2009, 00:14:45
Teraz czas na MIO.
Daruj sobie ustawienia w sekcji VPN, czy Mój ISP, bo to Ciebie nie dotyczy.
Najlepiej usuń w tej sekcji wszystkie wpisy.
Podobnie z ustawieniami w WiFi. Usunąć !
Aha, jeśli jeszcze możesz,

to zaloguj się ponownie do routera i w sekcji
Device Status sprawdź
IP Address, oraz
DHCP Server Enabled/DisabledDHCP najlepiej włączone. IP Address powinien być podobny do 192.168.XXX.1 - zanotuj - może się przydać.
Teraz możesz włączyć "Wireless Manager`a" i włączyć WiFi.
PDA sam poszuka sieci i będzie się chciał podłączyć. Ty jedynie wybierzesz sieć o nazwie jaką podałeś w routerze i na żądanie podasz hasło do sieci.
Reszta powinna już śmigać. Nie pamiętam jedynie, czy po podaniu hasła jest pytanie o jego zapamiętanie,, bo dobrze by było "zapamiętać" w PDA.
Aha ..... rodzaj sieci to oczywiście internet, bo takie pytanie też chyba pada podczas podłączania się.
Myślę, że tyle wystarczy, ale jak to mówią, jeśli coś może się nie udać, to pewnie się nie uda.
Więc jakby coś to powiem co dalej. Nie przejmuj się i pytaj..........