Problem z konfiguracją sieci inetrnetowej

• 3 Odpowiedzi
  • 946 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z konfiguracją sieci inetrnetowej
« dnia: Marzec 24, 2009, 21:32:51 »
Otóż

Miop560 łączy mi się z siecią w domu (router), ale nie chce wyświetlać mi żadnych stron. Albo długo mieli i nic, albo od razu wyskakuje komunikat, że nie moze sie połączyć lub, że nie może donalźć adresu. Najlepsze jest to, że kiedy siedziałem w KFC i skorzystałem tam z darmowego hotspota bez problemów śmigałem po necie.

Czy ktoś może mi poradzić jak skonfigurować sieć w domu??

Dodam ,że próbowałem sobie skonfigurować mio z siecia firmową przez VPN, ale zarzuciłem temat - musze to zostawić informatykom z firmy.
Mam jednak wrażenie, że mogłem tym coś pokręcić.

Jednak dlaczego działa mi w KFC, a w domu nie, gdzie zna hasło.

Z góry dziękuję za pomoc

*

Offline kulkownik

• 18
  • Sprzęt: MiO P560
Odp: Problem z konfiguracją sieci inetrnetowej
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2009, 00:29:31 »
Powiedz coś więcej o necie w domu.
MIO - Router WiFi - Modem kablowy, czy jakaś inna konfiguracja?
Stałe IP, czy DHCP?

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2009, 14:00:56 »
Hej

Router jest pdłączony do zwykłej sieci inetrnetowej (coś jak UPC, ale inny dostawca)
Nie mam pojęcia czy jest stały adres IP czy DHCP. W mio w ustawieniach kart bezprzewodowych widziałem IP ustawione przez serwer i jak dobrze pamiętam - wartości były takie same jak na komputerach w domu.

W kwestiach inetrnetowych poruszam się w zakresie podstawowym :)

Mam wrażenie, że coś trzeba ustawić na mio - tylko nie wiem co:)

Domyślnie w ustawieniach mio jest tzw. Mój ISP
Kiedy próbowałem sobie ustawić połaczenie z firmą dodałem połaczenie przez VPN, ale później skasowałem wszekie ustawienia tego połączenia. Jednak to połóączenie dlaej mi widnieje w zakładce i mogę wybierać między nim a właśnie Mój ISP.
Tylko zauważyłem że mój ISP jest ubogi w konfigurację (można ustawić tylko numer modemu - u mnie nieprzydatne),a w w połaczeniu które chciałem ustawić na fime - widnieje możliwość zaznaczenia - "Ta sieć łączy z internetem"

Z góry dziękuję za wskazówki

Pozdrawwiam

*

Offline kulkownik

• 18
  • Sprzęt: MiO P560
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2009, 00:45:22 »
Skoro jak sam mówisz nie za dużo na ten temat wiesz - to mam trudne zadanie. Ale spróbujmy. (ufff zaczniemy od najtrudniejszego, bo nie wiem jaki, ani jak ustawiony masz router)

1) Zalogować się do routera z przeglądarki na kompie stacjonarnym (jak to się robi znajdziesz w manualu do routera )
   sekcja ustawień zaawansowanych - ustawienia WiFi i tam ustawienia podstawowe - tryb routera (MODE) ustawiasz na "Access Point", "AP" lub coś podobnie nazwane
   "ESSID" wpisujesz dowolną nazwę dla swojej sieci (będzie widoczna na "zewnątrz" sieci, czyli u sąsiada też) :D
   numer kanału "Channel" ustawiasz na 6 lub 11 (najczęściej stosowane, chociaż może być dowolny od 1 do 11 jeśli byłby słaby sygnał)
   dalej Zaawansowane  "Authentication" ustawiasz "Shared key" lub coś podobnego ew. "Auto"
   dalej Security "Encryption" wybierasz WPA-PSK , Preshared Key lub podobna nazwa WPA Unicast , albo Encryption Method wybierasz "TKIP", Key Format wybierasz Passphrase
   Pre-shared Key wpisujesz hasło. Pamiętaj, żeby je zapamiętać i mieć w pamięci. :D
Jeżeli widzisz tam jeszcze coś takiego jak "Access Control" to sprawdź, czy jest wyłączony. Jeśli nie to wyłącz, bo nie będę ci tu zaciemniał jeszcze z MAC-adresem.
Ostatni krok z routerem to zapisanie zmian i reset (w manualu routera).
Napisane: Marzec 28, 2009, 00:14:45
Teraz czas na MIO.

Daruj sobie ustawienia w sekcji VPN, czy Mój ISP, bo to Ciebie nie dotyczy.
Najlepiej usuń w tej sekcji wszystkie wpisy.
Podobnie z ustawieniami w WiFi. Usunąć !
Aha, jeśli jeszcze możesz,  :E to zaloguj się ponownie do routera i w sekcji Device Status sprawdź IP Address, oraz DHCP Server Enabled/Disabled
DHCP najlepiej włączone. IP Address powinien być podobny do 192.168.XXX.1 - zanotuj - może się przydać.
Teraz możesz włączyć "Wireless Manager`a" i włączyć WiFi.
PDA sam poszuka sieci i będzie się chciał podłączyć. Ty jedynie wybierzesz sieć o nazwie jaką podałeś w routerze i na żądanie podasz hasło do sieci.
Reszta powinna już śmigać. Nie pamiętam jedynie, czy po podaniu hasła jest pytanie o jego zapamiętanie,, bo dobrze by było "zapamiętać" w PDA.
Aha ..... rodzaj sieci to oczywiście internet, bo takie pytanie też chyba pada podczas podłączania się.
Myślę, że tyle wystarczy, ale jak to mówią, jeśli coś może się nie udać, to pewnie się nie uda.
Więc jakby coś to powiem co dalej. Nie przejmuj się i pytaj..........