utworzenie połączenia do internetu przez wifi w p550

• 10 Odpowiedzi
  • 2553 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline komaciek

• 11
  • Sprzęt: Mio p550
utworzenie połączenia do internetu przez wifi w p550
« dnia: Wrzesień 03, 2007, 21:07:35 »
Witam!
Mam problem z podłączeniem do internetu po wifi. Wireless manager pokazuje, że sieć bezprzewodowa jest dostępna (jestem w zasięgu domowej sieci wifi, wyłączyłem wszelkie filtrowania czy też szyfrowania, sieć chodzi na dwóch notebookach).
W jaki sposób mam ustanowić połączenie z internetem przez wifi? Otwieram IE, wpisuje dowolny adres np. www.onet.pl  i pojawia się okienko "nie mozna ustanowić połączenia". Klikam na Ustawienia, pokazuje się okienko "połączenia" i mogę tylko dodać nowe połączenie modemowe, dodać nowe połączenie z serwerem VPN, Skonfigurować mój serwer proxy. Nie mam natomiast możliwości dodania i skonfiguroawania połączenia przez wifi.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: utworzenie połączenia do internetu przez wifi w p550
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:00:58 »
Otwierasz Wireless Manager (Start --> Settings --> Connections --> Wireless Manager), jeśli sieć jest w zasięgu (widoczna) 'klikasz' na danej sieci rysikiem, przytrzymujesz, otwiera się menu kontekstowe i wybierasz Connect, następnie pokaże Ci się okno połączenia i jeśli nie jest zabezpieczona żadnym kluczem zatwierdzasz i po chwili powinna się połączyć. Jeśli się połączy to już tej operacji nie będziesz musiał powtarzać za każdym razem ponieważ jeśli znajdziesz się w zasięgu to połączenie powinno nastąpić automatycznie (zwykle trzeba czekać kilka, kilkanaście sekund). Jeśli nie używasz żadnego sniffera (a sądzę, że nie używasz) warto włączyć sobie notyfikacje "Wireless network detected" wtedy po wyszukania każdej nowej sieci urządzenie będzie się samo pytało czy się połączyć z nową siecią.

*

Offline komaciek

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:14:02 »
Niestety, po przytrzymaniu rysikiem na dostępnej sieci, przez chwilę pojawia się napis łączę, po czym znów -dostępna-.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:44:40 »
No to problem leży nie po stronie PPC ale raczej po stronie routera i konfiguracji sieci. Może masz jakieś restrykcje włączone w routerze? Ograniczoną ilość przydzielanych numerów IP? A może DHCP wyłączone? Trudno mi powiedzieć, bo jeśli nie grzebałeś w ustawieniach w Mio i jeśli masz wyłączone szyfrowanie oraz wyłączoną filtrację MAC to ten sposób, który opisałem wyżej powinien "załapać"

*

Offline komaciek

• 11
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:58:10 »
No to problem leży nie po stronie PPC ale raczej po stronie routera i konfiguracji sieci. Może masz jakieś restrykcje włączone w routerze? Ograniczoną ilość przydzielanych numerów IP? A może DHCP wyłączone? Trudno mi powiedzieć, bo jeśli nie grzebałeś w ustawieniach w Mio i jeśli masz wyłączone szyfrowanie oraz wyłączoną filtrację MAC to ten sposób, który opisałem wyżej powinien "załapać"
Router zresetowałem i działa na ustawieniach fabrycznych. Nie ma filtracji po MAC adresach i sieć jest otwarta. Nie ma też ustawionego szyfrowania. Niestety dalej nie mogę się zalogować.

*

Offline tom3sko

• 30
  • Sprzęt: MIO P550 karta 16 GB
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:20:46 »
Jesli na routerze masz zalaczone DHCP to sprawdz w swoim mio start/ustawienia/karty sieciowe ustawienia karty WLAN czy masz zaznaczona opcje "uzyja adresu IP przypisanego przez serwer". Nastepnie w ikonce WLAN Tool w zakladce karta, wcisnij knefel "usun" a "nastepnie wloz ponownie". 2 zakladki wczesniej jest zakladka "status" zaobserwuj czy widzi parametry twojej sieci.

ewentulanie jesli to nie pomoze to sprobuj  wpisac adres IP statyczny

Jesli to nie pomoze ze to albo masz cos z roterkiem /tak jak kolega wyzej pisal/ albo ze swoim mio.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 21:22:41 wysłana przez tom3sko »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:21:54 »
Próbowałeś się połączyć do jakiejś innej sieci? Takiej gdzie masz pewność, że powinien się połączyć.

*

Offline komaciek

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2007, 13:58:52 »
Próbowałeś się połączyć do jakiejś innej sieci? Takiej gdzie masz pewność, że powinien się połączyć.
niestety, na razie nie mam dostępu do innej sieci wifi
Napisane: Wrzesień 05, 2007, 13:57:16
Jesli na routerze masz zalaczone DHCP to sprawdz w swoim mio start/ustawienia/karty sieciowe ustawienia karty WLAN czy masz zaznaczona opcje "uzyja adresu IP przypisanego przez serwer". Nastepnie w ikonce WLAN Tool w zakladce karta, wcisnij knefel "usun" a "nastepnie wloz ponownie". 2 zakladki wczesniej jest zakladka "status" zaobserwuj czy widzi parametry twojej sieci.

ewentulanie jesli to nie pomoze to sprobuj  wpisac adres IP statyczny

Jesli to nie pomoze ze to albo masz cos z roterkiem /tak jak kolega wyzej pisal/ albo ze swoim mio.
próbowałem zarówno adresu przydzielanego jak i statycznego.
w menu ustawienia w opcji status jako tryb działania karty pokazuje TestMode

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2007, 15:27:41 »
ja się dołącze do tematu ,mam podobny problem,otóż próbuję jakos połączyć p550 do neta przez wifi.Neta na stacjonarnym mam z neostrady przez modem usb,w komputerze mam karte bezprzewodową przez którą staram sie udostępnić neta dla pda.na kompie udostępniłem połączenie dla karty bezprzewodowej z neostrady,potem stworzyłem sieć wifi do której pda sie podłącza (wyświetla mi na pulpicie nazwe sieci) ale jak chce obejrzeć stronkę to wyrzuca komunikat że "nie można otworzyć strony". Najpierw kombinowałem z automatycznym uzyskiwaniem ip na kompie i pda ,ale nawet sie wtedy pda nie chcialo podłaczyć.ustawiłem więc adresy ip na kompie 192.168.1.1 (moja karta ethernet ma juz 192.168.0.1 ale to chyba nie wazne -aktualnie nie korzystam z niej -dla ścisłości mam utworzony mostek sieciowy karty bezprzewodowej z ethernet-tak mi sie zrobilo po konfiguracji windowsowskim narzedziem sieciowym) a na pda ustawilem 192.168.1.2 no i wtedy się połączyło z siecią. z tym,że gdy sprawdzałem stan połączenia to komputer nie odbierał wtedy żadnych pakietów z pda i gdy sprawdzałem zadkładkę szczegóły to było :
"skonfigurowany ręcznie
192.168.1.1
255.255.255.0
i tyle ,nie było dhcp żadnego...i cos czuje ze dlatego nie pojawil sie necik na pda
może mnie ktos nakierować jak rozwiązać ten problem?

wogole to probowalem tez połączyć sie z netem ,przez podłączenie pda do kompa przez usb ,udostępnieniu neta z modemu neostrady, ale stronki się również nie otwierały...nie wiem czemu,próbowałem ustawień z automatycznym ip i z przydzielonym przeze mnie...nie wiem czemu tak sie dzieje
od razu mówie ze próbowałem różnych ustawień(ale nie przekombinowałem...zawsze wracałem do domyślnych ustawień zeby nie było że coś poprzestawiam i potem nic sie juz z tego nie zrobi) zgodnie z tym co wyczytałem w wielu topicach o tych połączeniach wifi ,ale kurde nic nie dziala...
z góry dzięki za jakąkolwiek podpowiedź

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2007, 16:03:57 »
Jeśli masz WinXP spróbuj zmostkować te dwa połączenia (neo i wifi) - wtedy komp będzie pełnił rolę klasycznego routera.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:50:23 »
mam xp i zmostkowane wifi i ethernet ,neo nie moge zmostkować z wifi...z tego co kombinowałem to nie da sie ich zmostkować ,bo neo to moje połączenie internetowe i w momencie gdy windowsowski kreator sieciowy pokazuje połączenia do zmostkowania to do wyboru są tylko ethernet i wifi,nie ma neo