p550 i problem z WiFi przy Linksys WRTP54G

• 6 Odpowiedzi
  • 1421 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p550 i problem z WiFi przy Linksys WRTP54G
« dnia: Marzec 23, 2009, 12:05:35 »
Mam następujący problem z MIO p550: nie działa w nim internet po wifi z routerem Linksys WRTP54G. Doprecyzowując:

* Sieć jest konfigurowana na WPA-PSK/TKIP, IP po DHCP. MIO się rejestruje do sieci, dostaje poprawne IP, ba - odpowiada nawet na pingi. Jednak żadna aplikacja korzystająca z sieci nie działa: zatrzymuje się na resolvie DNS.
* Testowałem zarówno przy DNS z DHCP jak i przy wpisanym ręcznie. Efekty są takie same.
* Przy innym routerze (również WPA-PSK/TKIP, DHCP) sprzęt działa poprawnie.
* Komputery pracują na tym routerze bez najmniejszego problemu.

Co może jeszcze być źle ustawione? Czy MIO nie obsługuje jakichś szczególnych opcji 802.11b/g? Z góry dziękuję za rady.

*

Offline kulkownik

• 18
  • Sprzęt: MiO P560
Odp: p550 i problem z WiFi przy Linksys WRTP54G
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2009, 01:02:21 »
Podstawowy problem, czyli MIO i Router.
Czy przed routerem masz modem ?  np kablowy?
Bo jeśli tak to w DNS`ach musisz podać również jego IP.
Niektóre routery mają "problem z routingiem" zwłaszcza jak router i modem mają różne podsieci przypisane.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2009, 10:09:05 »
Router jest w zwykłej sieci eternetowej. Ma odpalony własny NS, który działa poprawnie:

C:\>nslookup onet.pl
Serwer
Address:  192.168.168.1

Nieautorytatywna odpowiedź:
Nazwa:   onet.pl
Address:  213.180.138.148

Testowałem również:
  • Inne DNS - z sieci lokalnej, oraz światowe o których wiem że działają - bez efektu
  • Łączenie bezpośrednio na IP (strona pod moją kontrolą, działa z samego IP) - również nie łączy. To powinno eliminować problemy z NS, ale nie jestem do końca przekonany czy resolver w WM5 uznaje adres liczbowy jako 'nie wymaga odpytania w DNS'

*

Offline kulkownik

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2009, 15:14:23 »
Spróbuj wszystko wpisać "z palca".
To znaczy stałe IP i DNS`y.
U mnie padalec nie chciał się łączyć przez DHCP, teraz już śmiga.
I ważna być może uwaga/pytanie...
Czy oprócz PDA masz jeszcze jakieś sprzęty, które łączą się przez WiFi i czy masz filtrowanie MAC-adresów włączone ?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2009, 17:04:59 »
On się łączy z DHCP, odpowiada na pingi z komputera z tej samej sieci, i router normalnie go widzi na liście klientów. Próbowałem wpisywać całą konfigurację z palca (ten sam efekt). W tej samej sieci mam 2 komputery i drukarkę, wszystkie pracują bez problemu.

Zostaje mi chyba tylko włączenie sniffera i sprawdzanie co on konkretnie próbuje zrobić w czasie połączenia.

*

Offline kulkownik

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2009, 20:22:05 »
No dobrze. Ale jak sam piszesz, to problem jest z routingiem, a nie z polączeniem.
Nie potrafi się wydostać poza LAN. Tak wię stawiam bardziej na router, aniżeli samego PDA.
Sorry , ale mimo dobrych chęci to na odległość trudno mi będzie Ci pomóc  :(
Sprawdź jeszcze tabelę routingu w linksysie, może tam znajdziesz problem.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2009, 16:00:14 »
NAPRAWIONE.

Powodem problemów był DNS proxy na routerze. To, oraz fakt że WM5 najwyraźniej w ogóle nie ma pojęcia o tym że jest coś takiego jak "URL z adresem IP", no i chyba nie obsługuje tej wersji protokołu której używa router. Nie wnikałem za bardzo. W każdym razie wyłączenie opcji DNS proxy w routerze rozwiązało problem.

Dzięki za sugestię.