Mio P550, problemy z zasilaniem i inne

• 23 Odpowiedzi
  • 4555 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 07, 2006, 12:00:45 »
Witam !

Od trzech tygodni jestem posiadaczem w/w PDA, generalnie jestem z niego zadowolony, wcześniejsze wątki o nim przeczytałem i przyjąłem do wiadomości, ale jest kilka problemów, których opisów tu nie zauważyłem, stąd ten post:

1. Zasilanie. Zachowuje się delikatnie mówiąc dziwnie. Często mi się zdarza, że kilka minut (dosłownie) po odpięciu od ładowarki samochodowej (po trwającej godzinę podróży) mam komunikat "niski stan baterii głównej". Sprawdzenie tego stanu zdradza, że jest tam jakieś 50% i pozwala to na jeszcze dość długą pracę, ale komunikat denerwuje. Czy to tylko dowód na słabiutką wydajność ładowarki samochodowej i konieczność doładowywania w domu z ładowarki sieciowej? Czy raczej coś nie bardzo z baterią?

2. Standby. Dlaczego mimo wyłączenia PDA (znaczy wrzucenia go w tryb standby) on od czasu do czasu się sam włącza? Tak po prostu leżąc na stole nagle zaczyna sobie świecić? Nie jest to regularne zjawisko, ale zdarzyło mi się już kilkakrotnie, a jeśli PDA jest podłączony do stacjonarnego komputera, włącza się samodzielnie kilka minut po wyłączeniu i to jak najbardziej jest regularne zjawisko.

3. Data i godzina oraz elementy pulpitu - po takim włączeniu jak wyżej opisane, bądź z jakichkolwiek innych przyczyn od czasu do czasu PDA mi zdycha z powodu kompletnego rozładowania akumulatora. Jego powtórne włączenie oczywiście nie jest problemem, ale zdarza się, że po takim włączeniu data i godzina jest z kosmosu (nie, nie mam złej strefy czasowej, na pececie data i godzina też jest dobra), znikają też niektóre elementy z pulpitu, zwykle dotyczy to linijki uruchamiającej automapę. Można ją uruchomić z managera plików, można też powtórnie zresetować PDA i wtedy wszystko się odnajduje, ale jest to wkurzające.

Poza tym ze sprzętu jestem w miarę zadowolony, mniej z tego, że jednak nie ma w nim IrDY (w momencie kiedy kupowałem, obowiązywała wersja, że "chyba jest"). Czułość wewnętrznej anteny GPS jest znakomita, co prawda nie chce mi się wierzyć w pojawiające się tu na forum doniesienia, że odbierała prawidłową pozycję znajdując się pod dachem (chyba, że był to dach szopy z desek), ale w czasie jazdy samochodem sygnał póki co gubiłem tylko w tunelach. Wskaźnikiem poziomu sygnału w automapie nie ma się co sugerować, na ogół pokazuje jakieś bzdury, ważne że lokalizacja działa i tyle.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2006, 13:30:14 »
jesli chodzi o samoczynne wlaczanie sie (pkt.2) to czy wylaczyles activesync zgodnie ze wskazowkami na tym forum?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2006, 13:44:42 »
Nie, jestem nową osobą na forum, jeszcze wszystkiego nie zdażyłem przeczytać :-)

Mogę prosić o szybką wskazówkę, choć gdzie tego szukać?

J.

PS: już znalazłem, wyłączyłem, zobaczymy, dzięki za wskazówkę.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2006, 22:56:06 »
Tu też przykleje wcześniej niewidziałem tego watku a bardziej tu pasuje
Witam
ja używam od kilku tygodni P550 i jest wmaire oki jedyna uwaga???? niewiem co jest bateria na wyłączonym MIO trzyma ok 2 dni a może i mniej..........   cyz mam cos nietak czy ja.. fak faktem mialem do dzis zainstalowna fajny probgramik BATERY OMEGA ONE ale on niby nie do WM 2005 ale on raczje bateri by nierozwalal???? potestuje teraz baterie bez tego programu?? ale cos szybko sie rozladowuje??? ma ktos podobny problem

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2006, 09:29:35 »
Polecam wam wizytę w serwisie - w moim przypadku MIO P550 nie trzymało 15 h. Oddałem je do serwisu i wymienili mi płytę główną!

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2006, 10:37:00 »
MIKE008 a ile trwala ta naprawa.....czasu oczywscie wisyłales go czy na miejscu co to robili

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2006, 11:14:30 »
martyl1
 sprobuj na poczatek wylonczyc AS moze pomoze,
Opis jak to zrobic masz na forum

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2006, 14:03:52 »
martyl1:
MIKE008 a ile trwala ta naprawa.....czasu oczywscie wisyłales go czy na miejscu co to robili

Trwało to 16 dni (zwykłych, nie roboczych). Radzę jednak zwrócić na zapis w warunkach gwarancji, który mówi że naprawy będą  dokonywane "w możliwie krótkim terminie" a to oznacza że taki termin może być dowolnie długi a Ty jako konsument nie możesz nic z tym zrobić, bo "ustawa szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej" również stosuje podobny zapis jeżeli chodzi o termin realizacji naprawy gwarancyjnej.

*

Offline iro

• 5
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2006, 09:08:57 »
Polecam wylaczenie AS. Powinno byc ok. Opis wylaczenia znajdziesz na forum. W moim palmtopie bateria po 4 dniach ma 95% naladowania.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2006, 10:42:06 »
Tylko wylonczenie AS pomoze u znajomego na P350 tez to pomoglo

mike008 Morzesz zobaczyc czy po tej rzekomej wymianie plyty w serwisie masz włąnczony czy wyąłnczony AS

Bo znajac zycie to go wylonczyli i juz, watpie zeby wymieniali plyte

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 10, 2006, 15:11:43 »
Czy ktoś móglby zarzucić linak do tego postu z wyłączeniem AC, bo szukam juz od 30 min i ie mogę znalexć.
Pozdro

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2006, 15:16:58 »
Czy ktoś móglby zarzucić linak do tego postu z wyłączeniem AC, bo szukam juz od 30 min i ie mogę znalexć.
Pozdro

*

Offline iro

• 5
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 10, 2006, 17:37:18 »
jest bardzo fajnie opisane:

stryker opis wyłączania AS:

1. Odpalasz ActiveSync (wg opisu:
Start>Programs>ActiveSync, jeśli go tam nie ma, to:
Start>Settings>Menus zaznaczyć ActiveSync zamknąć i teraz
Start>ActiveSync)

2. W programie ActiveSync wchodzisz do
Menu>Add Server Source
- wpisujesz na pierwszym ekranie:
Server address: dowolny
- dajesz Next
- wpisujesz:
User name: dowolny
Password: dowolny
Domain: dowolny
- dajesz Next
- odznaczasz wszystko
- dajesz Finish

3. Dalej w programie ActiveSync
Menu>Schedule
- ustawiasz:
Peak times: Manually (jest na samej górze boxa)
Off-peak times: Manually (jest na samej górze boxa)
- dajesz OK

4. Dalej w programie ActiveSync
Menu>Options
- mlaskasz na Exchange Server (I TYLKO NA TO!!!) i dajesz Delete
- potwierdzasz usunięcie na Warning Message przez Yes

Teraz do połączenia z PC będziesz musiał uruchamiać AS ręcznie.

A czy isntnieje mozliwosc przywrocenia ?
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 14, 2006, 23:38:43 »
A czy isntnieje mozliwosc przywrocenia somoczynnego polaczenia. Czy tylko twardy restart ?

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 15, 2006, 00:54:28 »
1. Nie trzeba - bo program sam faktycznie włącza się po podłączeniu PDA kablem do PC.

2. Jeśli bardzo potrzebujesz to robisz jeszcze raz to samo, z tym, że w p. 3 dajesz poprzednie wartości.

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 15, 2006, 15:54:50 »
konoo napisał:
mike008 Morzesz zobaczyc czy po tej rzekomej wymianie plyty w serwisie masz włąnczony czy wyąłnczony AS

AS miałem włączony po serwisie. Teraz po naprawie mój MIO P550 trzyma mi jakieś 3 dni na baterii. Sprubóje jeszcze wyłączyć AS i w razie czego jak nie pomoże znowu go zawiozę do serwisu. :wkurzony:

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 17, 2006, 01:15:51 »
Wlaczanie samoczynne przy podlaczeniu do komputera w moim przypadku bylo spowodowane zaznaczeniem opcji aktywuj po syglane usb - po wylaczeniu jej przestal sie aktywowac.

Co do komunikatu o bateriiu mnie tez wysakuje tyle ze jak mio lezy podlaczone do laptopa i je odlacze - wydaje sie ze pojawia sie tylko w momecie jak wskaznik ladowania (ktory sobie wedruje jak w komorce w trakcie ladowania) jest ponizej jakiejs granicy.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 20, 2006, 21:26:37 »
Mam jeszcze takie spostrzeżenie  - moje MIO P550 rozładowuje się z reguły po 3-4 dniach od naładowania. Po pierwszym dniu od naładowania z reguły bateria dalej wskazuje 100%. Jednak pierwszym objawem, że coś jest nie tak ze stanem baterii jest to, że nie można tego urządzenia po prostu włączyć przyciskiem zasilania by wyjść z trybu standby - dopiero gdy zrobię softreset pda startuje i pokazuje nagle np. 30% stanu baterii podczas gdy wcześniej było to prawie 100%.
Wyłączyłem AS zgodnie z opisem na forum, i również wyłanczam go regularnie po synchro z PC w menadżerze zadań razem z resztą uruchomionych programów. Tak więc pda zawiesza się i rozładowuje za razem bez żadnych uruchomionych programów - to chyba jakaś paranoja, zwłaszcza gdy mój MIO P550 był już w serwisie z tego samego powodu (o czym pisałem wcześniej).

*

Offline soko

• *
  • 60
  • Sprzęt: Spv M650, SE X1
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 21, 2006, 11:51:49 »
ja moim P550 nie bawilem sie 3 dni i moge napisac ze stan baterii to ponad 90% :)

P.S. a czym sie robi ten soft reset ;D ?

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 21, 2006, 23:58:31 »
soko:
P.S. a czym sie robi ten soft reset ;D ?

U dołu urządzenia, koło wtyku mini-USB jest taki mały guziczek (reset) co go można jedynie rysikiem dziabnąć. W moim MIO niestety trzeba go często używać...

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2006, 20:19:55 »
4. Dalej w programie ActiveSync
Menu>Options
- mlaskasz na Exchange Server (I TYLKO NA TO!!!) i dajesz Delete
- potwierdzasz usunięcie na Warning Message przez Yes

jakas wajcha jest tutaj, albo czegos nie rozumiem..tworzymy pierw ten serwer wymiany, konfigurujemy a potem go usuwamy. wiec co daje ustawianie tego profilu jak i tak idzie w kosz?

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 31, 2006, 01:42:21 »
Cytat: "mike008"
Mam jeszcze takie spostrzeżenie  - moje MIO P550 rozładowuje się z reguły po 3-4 dniach od naładowania. Po pierwszym dniu od naładowania z reguły bateria dalej wskazuje 100%. Jednak pierwszym objawem, że coś jest nie tak ze stanem baterii jest to, że nie można tego urządzenia po prostu włączyć przyciskiem zasilania by wyjść z trybu standby - dopiero gdy zrobię softreset pda startuje i pokazuje nagle np. 30% stanu baterii podczas gdy wcześniej było to prawie 100%.
Wyłączyłem AS zgodnie z opisem na forum, i również wyłanczam go regularnie po synchro z PC w menadżerze zadań razem z resztą uruchomionych programów. Tak więc pda zawiesza się i rozładowuje za razem bez żadnych uruchomionych programów - to chyba jakaś paranoja, zwłaszcza gdy mój MIO P550 był już w serwisie z tego samego powodu (o czym pisałem wcześniej).

http://mio.com.pl/download.php?fr=p550&d=267
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 01, 2007, 17:42:28 »
;) Dżinks forestowy ja juz zainstalowałem tego patch'a zaraz jak się pojawił na oficjalnej stronce MIO pod koniec listopada. Póki co działa - moje MIO już się nie wiesza i nie przejada baterii. Szkoda tylko że Orica nie wiedziała jak ugryźć ten problem - do niedawna albo wymieniali płytę główną albo wgrywali nowy (stary ROM).

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 08, 2007, 12:06:36 »
Po zainstalowaniu wspomnianego patcha pojawił się u mnie problem z pocztą, a właściwie outlookiem. Na swoim P550 skonfigurowałem sobie dwa konta pocztowe i po zapodaniu patcha one zniknęły, ale na ekranie dzisiaj nadal wyświetla mi się informacja o nowej wiadomości na jednym z nich. Jednak jej klikanie nic nie daje, bowiem konto, do którego się odnosi nie istnieje... Nie istnieje w spisie albowiem gdzieś system o nim pamięta i nie pozwala mi na założenie ponownie konta pod tą samą nazwą, co zapewne rozwiązałoby problem. Stąd moje pytanie gdzie "poutlook" zapisuje sobie dane kont pocztowych, bo chyba będę musiał tam jakoś zaingerować... Chyba że jest inne wyjście, ale konta nie widać choć gdzieś jest.