szybko rozładowująca się bateria, AS wyłączony wg instrukcji

• 27 Odpowiedzi
  • 5082 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline soko

• *
  • 60
  • Sprzęt: Spv M650, SE X1
witam serdecznie.
tak jak w temacie. Mio P550.
Active Sync mialem wylaczony wg znalezionej gdzies na forum angielskojezycznej instrukcji, bylo wszystko OK.

Do czasu. Od kilku dni Mio zachowuje sie conajmniej dziwnie - bo calonocnym ladowaniu odlaczylem go od ladowarki. W momencie gdy w kilka godzin od ladowania odpalilem mio zeby sie pobawic wyskoczyl odrazu komunikat o slabej baterii.

Wczoraj zmienilem wylaczanie active sync`a wg instrukcji polskiej  sprzed jakiegos czasu (rowniez z forum), ladowalem Palma do ok godziny 00:30
a o godzinie 9 rano po wlaczeniu juz krzyczal o slabej baterii. W uruchomionych aplikacjach nic nie bylo.

Co moze byc powodem takiego zachowania?
Dodam jeszcze - choc nie wiem czy to istotne - przez to samoczynne rozladowywanie sie ostatnie kilka razy Mio wydoił mi sie do zera, ladowalem go 'wylaczonego'

pomozcie prosze
pozdrawiam
soko

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2006, 10:48:52 »
Wszystko wskazuje albo na uszkodzony aku albo modułu ładowania w urzadzeniu. :worried:
potrzebna zgoda

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2006, 10:57:39 »
dodam że palma mam od lipca, i predzej takie chece nie mialy miejsca... to moze tak sie zdarzyc w 'trakcie' ? :( co radzicie
jeśli to to, o czym pisze jaś_pik - jak moge to sprawdzic.. czy da sie to jakos zdiagnozowac?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2006, 11:13:00 »
Najbezpieczniej - najszybciej Service , ale sprawdź kartę gwarancyjną jakie sa zapisy dotyczace gwaracji na urzadzenie i na aku ( aku to pewnie 3 miesiące) .
Zobacz kto najbliżej Ciebie ma takie urządzenie aby sprawdzić aku.
A może w najbliższym serwisie GSM - który regeneruje aku - aby na profesjonalnym sprzęcie sprawdzili stan aku - wtedy czeka Cię zakup nowego aku.Jesli  aku jest OK to wtedy uklad ladowania jest uszkodzony. :(
potrzebna zgoda

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 11:17:48 »
u mnie jest podobny numer..

Palma podłączam do ładowania wieczorem i odłączam rano. Po ok 8 godzinach "uśpienia" urządzenia PDA nie daje się nawet włączyć. Uruchamia się dopiero po podłączeniu go do zasilania.

Zdarza się też, że urządzenie nie reaguje na przycisk włączania. Mimo naładowanej baterii nie da sie go włączyć samym przyciskiem. Dopiero po miękkim resecie urządzenie uruchamia się :/

dodam, że wszytskie programy są wyłączone. zawsze przed przejściem w stan uśpienia wchodzę w ustawienia i zamykam wszystkie uruchomione aplikacje.

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2006, 11:25:01 »
to mnie nie pocieszyliscie.
to juz w czesciej uzywanym laptopie bateria potrzymala mi ponad rok normalnego uzywania.

moze jeszcze ktos odezwie sie z jakimis radami, i ktos kto ma gwarancje pod reka bo moja niestety zostala w domu nie mam do niej dostepu do weekendu.

Licze na wiecej glosow w tej sprawie - ktos kontaktowal sie z service`m w tej sprawie?
dzieki i pozdrawiam
soko

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2006, 11:26:13 »
zapomniałem dodać, że WiFi i Bt są wyłączone :/

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2006, 14:08:43 »
Ten typ tak ma. Nie szukaj pomocy w ORIKA (patrz głosy na forum), ani u dystrybutora na Polskę (COMES). Niepoważne firmy. Pisałem do nich o tym problemie i ZERO reakcji.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2006, 16:06:21 »
A propo AS jest już wersja beta 4.5.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/downloads/activesync45.mspx
Właśnie testuję. Jak na razie widzę, że jest lepsza o większych możliwościach i bardziej stabilna od 4.2.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2006, 18:08:51 »
soko Mam ten sam problem. Mio P550 kupilem w czerwcu. Z tym problemem 2 razy skladalem reklamacje w orice - za pierwszym razem mi plyte wymienili a za drugim stwierdzili ze reklamacja byla nieuzasadniona-uzadzenie testowali bez karty sd. Moim zdaniem przyczyna leży po stronie karty SD lub ewentualnie slotu ją obsługującego. Ja mam karte 1 GB SD Kingstona (ta najwolniejszą z pomarańczowa etykieta) i nawet pomimo wylaczonego AS mio rozladowuje sie do zera nawet po 24 h od naladowania. jezeli nie ma karty we slocie to mio trzyma tak jak powinien. jezeli karta jest we slocie a mio wylaczy sie przyciskiem zasilania (tym na dole "na rysik") to tez trzyma. nie wiem czy to wina kingstona (ale juz ktos na forum sie na niego skarzyl), lub byc moze wina slotu na karte.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2006, 20:44:17 »
zgadzam się z mike008. U mnie występuje ten sam problem z kartą 512 MB SD Kingstona (ta z pomaańczową etykietką), pocket rozladowujesię w przeciągu 24h prawie do zera. Po około 8-12 godzinach włączyć go mozna jedynie poprzez "soft reset". Prawdopodobnie jest to wina tej serii kart SD. Na karcie 1GB SD Extreme III Sandisk Mio trzyma poprawnie.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2006, 20:45:10 »
zgadzam się z mike008. U mnie występuje ten sam problem z kartą 512 MB SD Kingstona (ta z pomaańczową etykietką), pocket rozladowujesię w przeciągu 24h prawie do zera. Po około 8-12 godzinach włączyć go mozna jedynie poprzez "soft reset". Prawdopodobnie jest to wina tej serii kart SD. Na karcie 1GB SD Extreme III Sandisk Mio trzyma poprawnie.

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2006, 21:44:19 »
tak sie sklada ze tez mam w srodku Kingstona 512 mb z pomaranczowa etykietka...
ale uzywam ja z mio od poczatku i czegos takiego nie bylo.
Mam druga karte - 1 GB kingstona elite pro - sugerujecie ze moze byc juz inaczej??

Dzis robilem test
o 15:15 odlaczylem mio od ladowarki - na czuwaniu teraz tj po 6 i pol godziny juz jest PONIZEJ polowy i zaczyna odzywac sie slaba bateria...

jeszcze ktos teorie kart kingstona moze potwierdzic/ moze jej zaprzeczyc?

Skoro to tego wina, dlaczego zaczelo dziac sie dopiero teraz??

pozdrawiam
soko

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2006, 07:52:18 »
posiadam kartę SD Kingston 2GB ElitePro. Zrobię test z i bez karty. Niedługo napiszę jakie wnioski.

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 16, 2006, 09:09:48 »
witam
mike008 ma racje - od polnocy Mio lezy bez karty - bateria 100%.
Zastanawia mnie jedna rzecz - dlaczego zaczelo sie tak dziac dopiero teraz? w koncu minelo juz ok 4 m-ce jak kupilem P550 i od poczatku dzialal on z Pomaranczowym kingstonem 512 MB.

I teraz czyja to wina? Mio potrzebuje za duzo mocy zeby uzywac karty?  :huh: czy te karty sa jakies ferelne?

za sie ktos na elektronice? bo skoro w wiekszej ilosci urzadzen sie tak dzieje albo to albo to trza dac do reklamacji - hurtem
pozdrawiam
soko

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2006, 22:39:19 »
Moja radosc chyba byla przedwczesna - ok 16 bateria miala 25 %, a okolo 18-19 Mio znow sie wylaczyl (bez wlozonej karty pamieci) - wiec to i tak za malo - i co tu poczac?

Twardy reset moze cos pomoc? moze jakies badziewie gdzies siedzi
pozdrowka
soko

*

Offline Metus

• *
  • 69
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2006, 22:50:00 »
byłem dziś w sklepie gdzie kupiłem urządzenie. Sprzedawca poradził abym zrobił hard reset i bez wgrywania map, AM i innych programów... sprawdził jak trzyma bateria po pełnym naładowaniu (ładowaniu całą noc)
sprawdzę jak najszybciej

pozdr,

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 17, 2006, 01:58:04 »
Miałem podobną sytuację. Okazało się, że Automapa (nawiasem mówiąc nie znoszę tego co ta aplikacja robi z WM przy każdym uruchomieniu) odhaczyła opcję automatycznego wyłączania pocketa. Nie wiem czy pomoże ale warto sprawdzić.

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 17, 2006, 15:22:26 »
u mnie cala teoria padla, fakt bez wlozonej karty trzyma dluzej - jednak i tak nie dotrzymuje doby.
Zrobilem hard reset - kilkanascie godzin i juz stan bateri ponizej 25 %.  :huh:

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 17, 2006, 15:34:39 »
Tu nie ma nic do tego karta. Testowałem na różnych pojemnościach i firmach. Żadnej różnicy. MIO zachowuje się jak chce bez określonej przyczyny. Baterie siadają znacznie szybciej niż opisuje to producent czy dystrybutor. Serwis tak jak pisałem - BEZNADZIEJNY !!!!!!

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 17, 2006, 17:35:46 »
A ja nie mam zastrzezen do serwisu. Wymienili mi na nowkę sztukę, po 3 miesiącach użytkowania.

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 20, 2006, 22:01:25 »
mozesz jaśniej? co Ci wymienili? palmtopa? baterie?
z czym go zglaszales?

napisz nam wszystkim

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 20, 2006, 23:01:14 »
moglby ktos sie wypowiedziec nt tego czy problem z bateria kwalifikuje sie pod reklamacje? Na stronie COMES napisane jest ze na baterie gwarancja jest 6 m-cy wiec teoretycznie czas pozostal mi do stycznia.

Active Sync wylaczony mialem od samego poczatku... teoria z wiekszym zuzyciem baterii przy SD w srodku upadla, bo mio bez karty, CZYSTY - po hard resecie - nie wytrzymuje nocy

pomóżcie prosze bo jak czytalem posty o serwisie (Orika) to mnie krew zalewa.

pozdrawiam
soko

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 21, 2006, 23:54:38 »
Cytat: "vigor"
A ja nie mam zastrzezen do serwisu. Wymienili mi na nowkę sztukę, po 3 miesiącach użytkowania.

Czy nie jesteś czasami pracownikiem ORIKI? :D

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 22, 2006, 20:31:39 »
soko napisał:
teoria z wiekszym zuzyciem baterii przy SD w srodku upadla, bo mio bez karty, CZYSTY - po hard resecie - nie wytrzymuje nocy

U mnie teoria się niestety sprawdza - gdy nie mam Kingstona w czytniku to po 5 dobach (bez włączania w międzyczasie) moje MIO P550 miało 89% baterii. Tyle tylko, że jeżeli po wyjęciu karty SD ze slotu nie zrobi się softresetu to MIO i tak będzie się zawieszać i w dziwny sposób tracić energię. Dopiero gdy zrobi się soft reset po wyjęciu karty z czytnika to MIO mi trzymał. Nie sprawdzałem jednak jak się moje P550 będzie zachowywało na innych kartach, i spróbuję kupić Goodrama 1 Gb i zrobie kolejne testy.

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 23, 2006, 14:10:38 »
logiki w dzialaniu tych urzadzen, a raczejbaterii doszukiwac sie chyba nie nalezy. moj po ladowaniu kilkunasto godzinnym - odziwo wytrzymal okolo 29 godzin na baterii. z tym ze co jakas godzine dwie wlaczalem i notowalem sobie zuzycie baterii.
Teraz go zostawie na zasilaniu z dobe, to moze potrzyma 48 godzin (golas, bez zadnego softu, bez SD w srodku)...

co robic? reklamowac?
na mejla mi orika czy jak im tam nie odpowiedziala

pozdrowka
soko

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 27, 2006, 12:19:52 »
witam,
jest ktos w stanie mi wytlumaczyc fenomen?

raz ladowalem palma jakies 10-15 godzin i wytrzymal kilka dni (przedtem nie chcial wytrzymac 12 godzin)

Drugi raz zaladowalem palma jakies kilkanascie godzin (do doby moze)
trzyma mi juz przeszlo 3 doby i kreseczka nie spadla --> baterie mam ok? tylko poprostu uspila sie nieco?

co o tym sadzicie
soko

*

Offline soko

• *
  • 60
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 17, 2007, 14:36:32 »
hejka,
troche czasu minelo - i w moim bateria sie obudzila ;D
zaczalem go poprostu od czasu do czasu uzywac ... nie daje mu sie rozladowac do konca i bateria kilka(nascie) dni czasem trzyma...
dziwne to wszystko
a juz chcialem go slac do serwisu

P.S. jesli chodzi o serwis - omijajcie ORIKA z daleka...
laptopa im oddalem... to juz 6 tydzien leci jak go nie mam