Problemy z BT w Mio A201

• 301 Odpowiedzi
  • 51000 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #210 dnia: Maj 31, 2006, 12:24:13 »
A powiedzcie mi panowie czy po usunieciu wszystkich polaczen i przed ustawianiem od nowa robic SR???Ja zrobilem tak: Deaktywowalem ten pliczek, poczym nastapil SR a potem usunalem wszystkie polaczenia i bez SR utworzylem nowe. No i niestety wywala sie. Zauwazylem ze sie Com zmienia przez ktory sie laczy. Moze wiecie jak to zrobic zeby bylo ok????
Pozdrawiam

*

Offline Reper

• 21
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #211 dnia: Maj 31, 2006, 23:27:15 »
Do Panti
Zrób po kolei wszystkie niżej wymienione czynności czynności:
1. Wejdź do Interwrite i zmień stan biblioteki IVTDialorRes.dll. To znaczy jeżeli jest aktywna do ją deaktywuj, a jeżeli nieaktywna to ją aktywuj. Jak zauważyłem to chodzi tylko o to aby coś z nią zrobić. Wciśnij Ok i pozwól na softreset.
2.Wejdź do BT Manager i usuń skrót do Dial-Up oraz koniecznie sparowanie telefonu.
3.Następnie wykonaj wyszukiwanie urządzeń BT i daj polecenie połaczenia. W trakcie łączenia powinno nastąpić sparowanie urządzeń (zostaniesz poproszony o podanie haseł).
4.Wpisz dane konfiguracyjne połaczenia dial-up:
- nr tel.*99#
- odhacz "czekaj na sygnał"
- w dodatk.polec.modemu wpisz: +cgdcont=1,"IP","erainternet","",0,0

Oczywiście zanim zaczniesz to robić włącz BT w telefonie. U mnie takie działanie za każdym razem przywraca łączność a robiłem to już kilka razy bo każdy softreset ją likwiduje.

Piszesz, że nie masz wgranego patcha. I to może być też przyczyną braku połaczenia. Patch należy pobrać w wersji angielskiej i wgrać. Wcześniej na tym forum są podane linki skąd go ściągnąć. Znajdziesz tam też instrukcję instalacji.
Powodzenia

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #212 dnia: Czerwiec 02, 2006, 21:30:55 »
prosze o wyjasnienie.laczycie sia z netem przez dialup.ok.zakladam ze da sie tak zrobic, choc mnie sie nie udalo.dpowidzcie do czego sluzy opcja NAP serwice?To dziwne ale przez jej wlaczenie uzyskuje dostep do netu!

*

Offline Reper

• 21
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #213 dnia: Czerwiec 02, 2006, 21:52:52 »
A gdzie ta opcja NAP serwice jest? Jak się do niej dostać? Ja na swoim MIO jakoś tego nie widzę.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #214 dnia: Czerwiec 02, 2006, 22:32:22 »
to jest w tym samym miejscu gdzie HF VOICE,Dialup itd.nie wiem jak to uruchomilem.kombinowalem jak miec net,ale przez dialup nie chcialo dzialac.I chyba przypadkiem to wlaczylem.czyli bluetooth manager.potem device explorer,wybieram sparowany tel. I mam NAP Service,dial-up,HF Voice.co ciekawe.dialup pokazuje jako disconnect a net jest dalej.nic nie rozumiem.funkcja nazywa sie 'access network via 810i'.to ostatnie to wiadomo-symbol tel

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #215 dnia: Czerwiec 02, 2006, 22:56:23 »
Panowie mam problem BT

mam mioA201 i wylaczyl mi sie bluetooth objaw jest taki ze w dolnym prawym rogu jest ikonka BT z malym znaczkiem czerownego krzyzyka i niestety jest komoletnie nie czuly na dotyk :(( jak go teraz wlaczyc

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #216 dnia: Czerwiec 03, 2006, 22:13:20 »
To i ja popytam.Mam motke v3 .Fon jest sparowany z pda a w menadzerze BT go nie widac.HF Phon dziala.Co moze byc tego przyczyna , oczywiscie net via gprs nie dziala   :cry:

WITAM
« Odpowiedź #217 dnia: Czerwiec 05, 2006, 15:45:25 »
Witam 1 raz na forum wszytskich użytkowników pocket-ów. Powiem tylko tyle, że zamówione w zeszłym tyg. drugie A201 właśnie odesłałem do sprzeadwcy i zamawiam coś innego. Niestety miesiąc temu kupiłem swoje pierwsze MIO i przez całą niedzielę próbowałem ponownie uruchomić net przez BT. I nic - wielka qpa. Dodam tylko, że wcześniej działał bez problemu, nie mam żadnych dodatkowych programów, gier, aplikacji czy spolszczenia. Na początku wgrałem AM i przez 3 tyg. było OK. AM i BT bez problemów. Nic nie było grzebane, a on odmówił współpracy. HF oczywiście działa, ale net już nie. :evil:
Zastanawiam się czy robić HR i dalej eksperymentować, czy odesłać do serwisu. Próbował już ktoś powalczyć z serwisem w tej sprawie?
primi

*

Offline Arapaho

• **
  • 143
  • IF GOD MADE MOTORCYCLES, DEVIL WOULD MAKE THE VMAX
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII + Galaxy Note 10.1 + NR560BF
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #218 dnia: Czerwiec 05, 2006, 16:33:02 »
Siema all,

Jak wszyscy, mam problem z BT w 201. Na końcu kwietnia zakupiłem uządzenie z wgraną już łatą przez producenta. Wtedy wgrałem Automapę i skonfigurowałem dostęp do internetu poprzez DUN GPRS, zresztą dzięki informacjom zawartym w tym temacie. Wszystko chodziło OK, ale do czasu. Po wgraniu spolszczenia, połączenie wysiadło. Pod wpływem licznych tu opini, że to spolszczenie między innymi uwala to połączenie, odinstalowałem je. Połączenie poprzez BT powróciło. Jednak po kilku soft resetach połączenie zamilklo na zawsze.

Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś pisał do jakiś przedstawicieli Mitaca w Polsce i za granicą? Ja wysłalem maile i do Polski i do Holandii, Belgii i Anglii i OD NIKOGO nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Przeciez to skandal! Czy ktoś ma inne doświadzczenia???
BYŁO: Compaq ipaq 3650, 3950, Mio A201, Asus A636, Asus P535, HTC Diamond, Samsung GALAXY SII, jest Samsung ACE4 + Galaxy Note 10.1 + GALAXY S 10.5 oraz NR560BF

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #219 dnia: Czerwiec 05, 2006, 19:14:59 »
Musisz zrobić twardy reset. Deinstalacja spolszczenia to za mało.Sprawdzone.

*

Offline Arapaho

• **
  • 143
  • IF GOD MADE MOTORCYCLES, DEVIL WOULD MAKE THE VMAX
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII + Galaxy Note 10.1 + NR560BF
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #220 dnia: Czerwiec 05, 2006, 19:27:23 »
Sęk w tym, że po odinstalowaniu spolszczenia, połaczenie ruszyło i działało przez jakiś czas. Po kilku soft-resetach znowu padło, po tym zrobilem hard-reset i połaczenie powrócilo. Teraz po kilku soft-resetach znowu padło. Wiem, że po hard-resecie połączenie na jakiś czas powraca, ale nie tędy droga. Za każdym razem tracić parę godzin, na ustawianie i wgrywanie wszystkiego od nowa....???? A jak połączenie zniknie gdzieś w podróży, gdy potrzebuje go najbardziej.....?

Powtórzę jeszcze raz moje pytanie:

Czy ktoś pisał do jakiś przedstawicieli Mitaca w Polsce i za granicą? Czy oni nad tą usterką pracują, czy lepiej szukać kupca na 201?
BYŁO: Compaq ipaq 3650, 3950, Mio A201, Asus A636, Asus P535, HTC Diamond, Samsung GALAXY SII, jest Samsung ACE4 + Galaxy Note 10.1 + GALAXY S 10.5 oraz NR560BF

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #221 dnia: Czerwiec 05, 2006, 20:12:07 »
DO REPER
No i niestety to nie pomoglo.:(:(juz nie mam sily do tego...normalnie szok. Zaraz wyrzuce go przez okno. Po co mi wkoncu Pocket skoro nie moge z neta korzystac. Mam pytanko...ja wgrywacie łatke na polska wersje????nie wiecie czy jest jakis przyblizony termin wydania polskiej łatki do BT????[/b]

*

Offline Reper

• 21
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #222 dnia: Czerwiec 05, 2006, 21:36:51 »
Panti nie załamuj się. Chyba głupia maszyna z Tobą nie wygra  :wink:
Przed wykonaniem czynności, które podałem sprawdź jeszcze ustawienia we właściwościach BT. U mnie działa przy następujących ustawieniach:
1.Port szeregowy - port COM ustaw na COM7
2.Połączenie telefoniczne - port COM ustaw na COM8, prędkość transmisji ustaw na 57600.
U mnie przy tych ustawieniach BT działa.
powodzenia

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #223 dnia: Czerwiec 05, 2006, 22:32:18 »
Witam. Ja niestety oddałem swojego do serwisu. Niestety dystrybutor Comes próbuje nie zwrócić mi kasy, lub wymiany na inny, zwodzi ze to i tamo, ze nie ma osoby kompetentej która moze podjac decyzje. Ale nie po to kupiłem to urzdazenie i trząść sie ze np. w podróży mi sie BT wysypie. Daleko od domu bez dostepu do swojego komp, aby powgrywac wszystko od nowa. Przecież nie bede jeżdził z kompletem płyt, kablmi i innymi rzeczmi. Dlaczego inne pockety nie maja takich kłopotów. Jakieś sugestie ze z dedykownym softem to działa, ze sprzęt jest OK, ale soft nie deykowany źle wpływa na BT są poprostu nie na miejscu (sprzet innych producentów nie ma takich kłopotów) Że z polską nakładka jest mniej problemów (ja nie mam zamiaru instalowac polskiej nakładki, gdyz to jest mi zupełnie niepotrzebne angielski mi w zupełnosci wystarcza) itd.
Wiec uwżam ze kazdy uzytkownik tego felernego MIO powinien domagac sie zwrotu, lub wymiany na w 100% sprawne urządzenie, nie martwienie sie czy wyjdzie odpowiednia nakładka i bedzie działąło dobrze, tracić dziesiątki godzin na kombinowanie jak to uruchomić. Co my do cholery jesteśmy betatestermi. Beta tester to powinien takie urządzenie dostć gratis, albo po kosztach produkcyjnych i wyszukiwać niedorubek do poprawienia.
Niech sobie dystrybutor Comes kupi np. laptopa z wifi i mu wifi nie działa. W zasdzie to laptop jest sprawny tylko wifi nie działa tak wiec nie przysługuje wymiana ani zwrot gotówki, bo pracowć na tym można. TAKIE JEST CHYBA PODEJSCIE FIRMY COMES.

Nie wiem jak to sie zakończy, moja walka trwa i poinformuje jak sie zakończy.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #224 dnia: Czerwiec 06, 2006, 09:19:18 »
Cytat: "jaszczur"
Witam. Ja niestety oddałem swojego do serwisu. Niestety dystrybutor Comes próbuje nie zwrócić mi kasy, lub wymiany na inny, .

Witam
Dlaczego odesłałeś do COMES? Pytam ponieważ też rozważam zwrot, ale w moim przypadku w gwarancji wpisany jest OPTIMUS jako producent. Do Agito dzwoniłem i mi powiedzieli, że do nich nie ma co wysyłać bo oni tylko sprzedają, nie mają serwisu itd.
Tak swoją drogą jak by serwis dostał większą ilość tych sprzętów do naprawy to może coś by zmienili. Teraz to my się męczymy, nie oni, a powinno być odwrotnie.
Pzdr

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwiec 06, 2006, 10:24:28 »
Mi Agito tez nie chciało przyjąc sprzetu. :(

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #226 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:21:57 »
Cytat: "nygus7"
Mi Agito tez nie chciało przyjąc sprzetu. :(

A próbowałeś odesłać do Optimusa? Dają gwarancję niech naprawiają do bólu, albo zwrot kaski. Za przesyłkę do nich nic nie płacisz.
Czy ktoś w ogóle próbował tej drogi reklamacji, czy wszyscy robią HR i bawią sie we wgrywanie wszystkiego od początku do następnego razu  :?:

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #227 dnia: Czerwiec 06, 2006, 17:50:54 »
Cytat: "Reper"
Panti nie załamuj się. Chyba głupia maszyna z Tobą nie wygra  :wink:
Przed wykonaniem czynności, które podałem sprawdź jeszcze ustawienia we właściwościach BT. U mnie działa przy następujących ustawieniach:
1.Port szeregowy - port COM ustaw na COM7
2.Połączenie telefoniczne - port COM ustaw na COM8, prędkość transmisji ustaw na 57600.
U mnie przy tych ustawieniach BT działa.
powodzenia

Nie wierze. polaczyl sie hehe...Reper jestes boski:P Wgralem spb gprs monitor i zobaczymy czy teraz bedzie dzialac. pozdro 600
p.s. bez patcha mi dziala:)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:05:06 »
Cytat: "primi"

Dlaczego odesłałeś do COMES?
Pzdr

Nie oddałem do Comes, tylko do sklepu (sprzedawcy), a oni brali od Comes. Lecz i sklep i ja osobiście walczymy z Comes. Na 2 fronty. Zbywają i mnie i sprzedawcę, choć nie mój to problem tylko sprzedawcy. Niestety krew mnie zalewa jak oni podchodza wiec wzielem takze sprwe w swoje rece nie liczac tylko na sprzedawce. Walka trwa. Narazie rozejm do poniedziałku  :evil:

*

Offline Crass

• 27
    • http://megastacja.net
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #229 dnia: Czerwiec 07, 2006, 10:16:57 »
ok zmienilem niestety nie dziala ;/

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #230 dnia: Czerwiec 07, 2006, 11:58:56 »
Witajcie!
Jestem nowym uzytkownikiem MIO A201. Czytalem o problemach zwiazanych z BT. Mialem te klopoty i ja. Na poczatku dzialalo bez zarzutu, po zainstalowaniu kilku programow zaczynaly sie schody.
Chcialbym podzielic sie z Wami moimi doswiadczeniami (efektem kilku nieprzespanych nocy) zwiazanymi z BT na A201.

BT uzywam glownie do synchronizacji z PC przy pomocy Activesync.
Po stronie PC jest to BT USB Billionton wpinany do kabla USB.

W duzym skrocie:

Zauwazylem, ze:

A201 nie chcial sie synchronizowac, kiedy do innego portu USB podlaczony byl czytnik kart pamieci. Po odlaczeniu czytnika i resecie kompa znow mogl sie synchronizowac.

Czesto robie backup systemu i dzieki temu moglem "cofnac sie" do konfiguracji kiedy BT dzialalo i sprawdzic z jaka nastepna konfiguracja (zainstalowanymi nowymi programami) dzialac przestawalo.

Analizowalem rejestr systemu (przy pomocy programu Regedit) i porownywalem rejestry kiedy dzialao i kiedy nie dzialalo.

W moim przypadku. PODKRESLAM: W moim przypadku. Rozwiazaniem problemu okazuje sie wykasowanie z rejestru galezi:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ActiveSync\

Tam widzialem rozne wpisy w konfiguracji dzialajacej i niedzialajacej.

Po skasowaniu tej galezi. System i tak ja sobie stworzy! Ale juz bez bledow, ktore byc moze wprowadzaja wlasnie zinstalowane aplikacje.

Nie jestem fachowcem i napisalem wlasciwie wszystko co na ten temat udalo mi sie ustalic. Moze komus to pomoze? Moze naprowadzi na jakies bardziej profesjonalne rozwiazanie?

Jeszcze raz powtarzam: nie twierdze ze to jakies uniwersalne rozwiazanie. W moim przypadku umozliwia synchronizacje z PC przez BT i Activesync.

Serdecznie pozdrawiam! :-)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwiec 08, 2006, 16:00:59 »
czy komus udalo sie skutecznie oddac do sprzedawcy/dystrybutora  MITAC MIO a201?

BT w Mio 201 a Motorola v 600 w PlusGSM
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:52:56 »
A u mnie nic nie działa. Mam wgraną poprawkę do BT (była już zainstalowana jak kupiłem MIO). Probóbowałem wszystkich cudów, które po kolei opisujecie w tym wątku (SPB monitor, wpisanie tego wiersza z dłuuugą instrukcją w Connections, ustawianie portów COM7, COM8, itd, itp) i NIC!!!!
Połączył mi się z internetem 2 razy: Jak go kupiłem, odpaliłem BT i jakoś się połączył, ale po rozłączeniu już drugi raz niestety NIE. I drugi raz po hard resecie - znowu to samo.
Dzwoniłem do Comesa i rozmawiałem z różnymi osobami z serwisu, ale stwierdzili, że poprawka załatwiła sprawę i już nie ma problemu (testowali z Nokią 6310i) i wszystko działa. Ale z moją Motorolą NIE. Próbowałem też połączyć sie za pomocą Nokii 6680 i to samo - ZERO połączenia. Nie jest to zatem problem Motoroli (chociaż ogólnie telefon jest do d....), ale jednak MIO.
Macie jeszcze jakąś radę co robić?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwiec 09, 2006, 14:11:11 »
Czy ktos moze wie dlaczego w BT nenadzer nie widac telefonu ? Mam V3 i HF dziala normalnie.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwiec 09, 2006, 16:18:32 »
Juz sobie z tym poradzilem  :roll: teraz walcze z polaczeniem do internetu via BT i narazie polegam  :x

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #235 dnia: Czerwiec 10, 2006, 08:48:51 »
Pewno glupie pytanie , ale nie moge znalezc tych ustawien

- w dodatk.polec.modemu wpisz: +cgdcont=1,"IP","erainternet","",0,0

gdzie to jest ?
Z gory dziekuje za odpowiedz  :D

*

Offline radzisz

• 29
  • Sprzęt: Galaxy S II
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #236 dnia: Czerwiec 10, 2006, 16:04:52 »
Witam,
też jestem szczęśliwym posiadaczem a201. też się męczę z BT :( kilka HR, kilkanaście SR i doszedłem do następujących wniosków:
intrukcja by Rafciq działa ! tylko że ja mam telefon w orange i zauważyłem że czasami działa (no tak ze dwa razy  :wink: ), a więcej nie.Kombinowałem z Sprite back'upem, po uruchomieniu BT, robiłem backup i potem miałem nadzieję że będzie dalej działać, ale oczywiście kupa :(
w końcu uruchomiłem i póki co działa. odpukać :)
Ustawienia takie jak pisał Rafciq z jednym wyjątkiem: w połączeniu w zakładce Advanced w "extra dial-string ..." mam: +cgdcont=1, "IP", "internet","",0,0.
jeszcze jedno po ustawieniu w Network Log ON opcji "save password" nie działa ... tak jakby zapamiętywał źle hasło ... za każdym razem wpisuję hasło (w orange user name i password = wap) i jest ok. Zastanawiam się czy większość kłopotów nie jest powodowanych złymi poleceniami po "połączeniu się" z telefonem ...
Pozdrawiam
Radzisz
pozdrawiam
radzisz

ex HTC Polaris, ex MDA Compact IV, ex HTC HD2

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #237 dnia: Czerwiec 10, 2006, 18:14:16 »
Witam wszystkich .
Teraz i ja doddam pare kamyczkow do tego koszyka.
Czytalem to forum wiele razy ,drukowalem instrukcje i postepowalem dokladnie w/g nich.
I jaki efekt : doslownie jeden raz udalo mi sie polaczyc i internetem - potem moj Mio zawisl , po SR w koncu HR juz nic nie udaje mi sie w tym temacie zrobic -pisze o BT i GPRS .Pewnie zapytacie co mam wgrane : a no prawie nic tzn mape Navigo Plus ,Visual GPS i raszta to oprogramowanie .
Mio byl kupiony jakis dwa tygodnie temu w sklepie hoopla.pl juz z wgranym patch'em BT  ( 2577 )

Zastanawiam sie nad zwrotem tej maszynki.gdyz wlasnie dla BT go kupilem

Pozdrawiam

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #238 dnia: Czerwiec 10, 2006, 18:53:04 »
Radzę zaglądnąć na http://service.mio-tech.com/visitor/v_welcome.asp?FT=FDSrch&Src=ALL Ja ustawiłem i wszystko działa.:)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #239 dnia: Czerwiec 10, 2006, 22:18:35 »
Witam wszystkich,
Zauważyłem że gdy pada połączenie z Internetem via BT via GPRS i zaczyna się pojawiać ten beznadziejny komunikat wystarczy wyłączyć, MIO wyjąć na chwilkę baterię, włożyć i włączyć ponownie. A po takiej operacji pojawia się napis „Loading …”, system startuje na nowo (bez utraty danych) i połączenie zaczyna działać. W moim przypadku zawsze to działa zdarzyło się, że musiałem dwukrotnie tą operację powtórzyć. Piszę tu o przypadku, kiedy połączenie, chociaż raz już działało i „padło”. Może jest to powtarzalne i w innych przypadkach na innych MIO.

PS:Tak jak już pisałem z InterWrite są poważne kłopoty z połączeniem nawet po wyłączeniu opisywanych już bibliotek.

Pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych MIO posiadaczy.