Problemy z BT w Mio A201

• 301 Odpowiedzi
  • 50982 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #90 dnia: Luty 25, 2006, 09:25:24 »
Cytat: "niezawodny"
A ja widzę bardzo prosty i skuteczny sposób rozwiązania problemu;
Jeżeli urządzenie nie działa prawidłowo - w szczególności nie działa oferowana funkcjonalność (BT) to urządzenie można spokojnie reklamować, np. oddać i żądać zwrotu kasy. Gdyby tak ludziska zaczęły postępować to zaraz Chińczycy zaoferowaliby nowy ROM czy jakieś inne rozwiązanie problemu.
Akurat jestem na kupnie PDA z GPS-em i MIO A201 wydawał mi się być idealny, właśnie dzięki BT, który nie tylko umożliwia kontakt z netem ale tez działa jako system głośnomówiący w samochodzie (dla komórki z BT). Więc gdy tej funkcjonalności nie ma to sprzęt jest niepełnowartościowy i zgodnie z Kodeksem Cywilnym nalezy się pełny zwrot kasy albo wymiana na inny egzemplarz, pozbawiony wad. A że innego,pozbawionego wad nie ma (jak widać jest błąd systemowy) to komu się nie podoba może spokojnie żądać zwrotu 100% kasy....

Czy ktoś moze probowal w ten sposob zalatwic sprawe. Bo sam sie nad tym zastanawiam. Dolozyl bym kilka stowek i kupil Asusaa a636, moze tam jest lepiej rozwizana wspolpraca BT, a i wifi i GPS tez jest. Bo tez zaczelem zalowac ze sie skusilem na A201 :( , a BT bylo atutem podczas zakupu.
A wogole, to gdzie sprzet reklamować? U sprzedwcy, czy u dystybutora MIO i jak krótko przedstawić powód reklamacji/wymiany/zwrotu kasy ?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #91 dnia: Luty 26, 2006, 10:37:22 »
Ja wlasnie sie nad tym tez powaznie zastanawiam, doloze 170zl i mam FS n520 jeszcze z WiFi. Swoje Mio kupowalem w hoopla.pl jutro do nich dzwonie i bede probowac go wymienic. Zle dzialajacy BT chyba jest podstawa do wymiany...

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #92 dnia: Luty 26, 2006, 13:10:48 »
Ja bym sie tak nie gotował...

moze jak wyjdzie ta poprawka to bedzie wszystko OK.

badiss a chyba FS 520 nie ma BT, tylko IR i WiFi...

Ja tam poczekam jeszcze troche (przeciez mam 2 lata gwarancji)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #93 dnia: Luty 26, 2006, 13:34:16 »
StysieK/ tak masz racje, n520 nie ma BT.
A swoja droga i tak z checia wymienilbym swoje mio na np. FS n520 czy asusa a636.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #94 dnia: Luty 26, 2006, 16:50:29 »
Cytat: "jaszczur"
A ja widzę bardzo prosty i skuteczny sposób rozwiązania problemu;
Jeżeli urządzenie nie działa prawidłowo - w szczególności nie działa oferowana funkcjonalność (BT) to urządzenie można spokojnie reklamować, np. oddać i żądać zwrotu kasy. Gdyby tak ludziska zaczęły postępować to zaraz Chińczycy zaoferowaliby nowy ROM czy jakieś inne rozwiązanie problemu.
Akurat jestem na kupnie PDA z GPS-em i MIO A201 wydawał mi się być idealny, właśnie dzięki BT, który nie tylko umożliwia kontakt z netem ale tez działa jako system głośnomówiący w samochodzie (dla komórki z BT). Więc gdy tej funkcjonalności nie ma to sprzęt jest niepełnowartościowy i zgodnie z Kodeksem Cywilnym nalezy się pełny zwrot kasy albo wymiana na inny egzemplarz, pozbawiony wad. A że innego,pozbawionego wad nie ma (jak widać jest błąd systemowy) to komu się nie podoba może spokojnie żądać zwrotu 100% kasy....

Czy ktoś moze probowal w ten sposob zalatwic sprawe. Bo sam sie nad tym zastanawiam. Dolozyl bym kilka stowek i kupil Asusaa a636, moze tam jest lepiej rozwizana wspolpraca BT, a i wifi i GPS tez jest. Bo tez zaczelem zalowac ze sie skusilem na A201 :( , a BT bylo atutem podczas zakupu.
A wogole, to gdzie sprzet reklamować? U sprzedwcy, czy u dystybutora MIO i jak krótko przedstawić powód reklamacji/wymiany/zwrotu kasy ?

Podstawę prawną stanowią odpowiednie artukuły Kodeksu Cywilnego oraz Ustawy o ochronie Konkurencji i Konsumenta a dotyczące wadliwego towaru. Reklamacje składa się u sprzedawcy. Jeśli ten nie jest w stanie naprawić / wymienić urządzenia na taki sam ale sprawny musi oddać kasę. Z kolei sprzedawcy przysługuje regres do dystrybutora / producenta (tego od którego nabyłwadliwy towar) i dostanie odszkodowanie bez najmniejszego problemu - to jest bardzo dokładnie regulowane przez Kodeks Cywilny (m.in. odpowiedzialność za szkodę).

P.S.
Byłem bliski kupienia Mio A201 ale ponieważ w marcu wchodzą 2 nowe modele - jego następcy to zaczekam na nie ten miesiąc. Szkoda że muszę czekać bo tak poza tym to myślę że A201 to jest fajny sprzęt.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #95 dnia: Luty 28, 2006, 11:17:42 »
ja dzisiaj zanioslem swoje a201 do serwisu. Powiedzieli zeby zostawic u nich do przetestowania i, ze jak rozwiaza problem to zadzwonia. Jestem ciekawy efektow ich pracy...

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #96 dnia: Marzec 01, 2006, 08:05:04 »
nię bedziesz miał palam przez pare miesięcy  :lol:  I co im powieedziaeś ?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #97 dnia: Marzec 01, 2006, 19:53:46 »
Powiedzialem, ze nie dzial BT tak jak nalezy. Oni to potwierdzili i bada go naprawiac. A serwis mio jest akurat we Wroclawiu i mam 10 min drogi do niego, takze wpadne tam jutro i zobacze jak postepy :)

Jest oficjalna aktualizacja Bluetooth-a
« Odpowiedź #98 dnia: Marzec 02, 2006, 15:19:33 »
Jest oficjalna aktualizacja Bluetooth-a na stronach http://service.mio-tech.com/visitor/v_FileDown2004C.asp  :D .
Ja i mój kolega zrobiliśmy aktualizacje i wszystko śmiga jak należy.
Po zrobieniu aktualizacji trzeba wejść w "Start\Settings\Connections\Connections\Manage existing connections" i usunąć "DUN Connection".

Pozdrawiam Rafał.

*

Offline endo

• 22
Re: Jest oficjalna aktualizacja Bluetooth-a
« Odpowiedź #99 dnia: Marzec 02, 2006, 21:34:16 »
Cytat: "Rafciq"
Jest oficjalna aktualizacja Bluetooth-a na stronach http://service.mio-tech.com/visitor/v_FileDown2004C.asp  :D .
Ja i mój kolega zrobiliśmy aktualizacje i wszystko śmiga jak należy.
Po zrobieniu aktualizacji trzeba wejść w "Start\Settings\Connections\Connections\Manage existing connections" i usunąć "DUN Connection".

Pozdrawiam Rafał.

potwierdzam - u mnie tez działa !

pzdr.

Aktualizacja
« Odpowiedź #100 dnia: Marzec 02, 2006, 22:04:37 »
Witam,
Czy mógłby ktoś napisać jak tą aktualizacje zrobic krok po kroku zeby nic nie popsuć? Mam juz katalog 2577 na dysku twardym i co dalej. Z gory dzieki (moj angielski jest wyjatkowo słaby)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #101 dnia: Marzec 02, 2006, 22:43:21 »
1. Zrzucasz cały katalog na czystą kartę MMC/SD
2. Sprawdzasz czy masz więcej niż 15MB Storage Memory. Jak nie wywalasz soft z tej pamięci.
3. Wyłączasz wszystkie działające aplikacje w Running Programs
4. Przy włączonym PDA wkładasz przygotowaną kartę.
5. Program odpali sam i zapyta się czy zrobić upgrade. Tap na OK
6. Wszystkie inne okna też tap na OK.
7. PDA robi soft reset i zacznie robić upgrade.
8. Jak skończy wyświetli info o zakończeniu prac.
9. Ponownie robi soft reset i jest gotowy do pracy.

*

Offline gotrek

• *
  • 74
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #102 dnia: Marzec 02, 2006, 23:52:09 »
U mnie tez dziala  :D  :D  :D
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #103 dnia: Marzec 03, 2006, 08:35:10 »
Cud?! zaraz zapodam do siebie ... tylko musze notka wczesniej znalezc, gdzies go polozylem i wsiakl ;> pewnie w aucie lezy .. a PDA jak lezy kilka dni, nie chce sie pozniej wlaczyc, tez tak macie?!

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #104 dnia: Marzec 03, 2006, 09:44:22 »
Zaczelo dzialac! jupi!! :) hehe :)  :)  :)  :D  :D  :D

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 03, 2006, 10:18:59 »
A u mnie po wgraniu programów i ustawieniu połączeń oraz resecie nie działa chociaż aktualizacja napewno nastąpiła.

*

Offline endo

• 22
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 03, 2006, 10:34:21 »
Cytat: "manyg1"
A u mnie po wgraniu programów i ustawieniu połączeń oraz resecie nie działa chociaż aktualizacja napewno nastąpiła.

a jak wywołujesz połączenie ?
z settings/conections u mnie tez nie dziala
natomiast bezprobemowo chodzi z bluesoleil>dialup

pzdr.

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 03, 2006, 12:01:59 »
kurde dzięki chłopaki za ten update:)
teraz już mi wogóle nie działa BT
Gdy go probuje włączyć mam komunikat:

"The bluetooth device could not be initialized"
i pocket zwisa
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline shado

• **
  • 102
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 03, 2006, 12:27:42 »
Ja piernicze!!!!
Automapa przestała mi działać do tego!
Twierdzi, że mam źle zarejestrowane mapy!!!
Ma tak ktoś jeszcze?
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline Barnej

• 38
  • Sprzęt: HTC Artemis, HP Jornada 790-był MioA201, P550
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 03, 2006, 12:46:27 »
Witam.
U mnie po update MIO 201 AM chodzi bez problemu.

A tak na przyszłość, czy da się wrócić do poprzedniej wersji systemu?

Pzdr

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 03, 2006, 12:51:03 »
Cytat: "shado"
Ja piernicze!!!!
Automapa przestała mi działać do tego!
Twierdzi, że mam źle zarejestrowane mapy!!!
Ma tak ktoś jeszcze?

U mnie tez przestala dzialac. Zmienil sie ID. Zglosilem do supportu i odblokowali.

*

Offline shado

• **
  • 102
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 04, 2006, 22:19:49 »
1.Odblokowali mi AM (całe szczęście)
2. Po patchu potrzebny był hard reset, żeby działał BT. (tak mi kazali zrobic z supportu MIO)
3.Ale dalej mam problem z BT. Działa. Ale działa na stałe tzn nie da się go wyłaczyć. Ja go wyłączam, a on po 3sec sam się włącza.
Też tak macie?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 05, 2006, 11:02:41 »
Moze ktoś udostepnic te pliki z supportu MIO? Nie moge ich sciagnąć :(
Wszyscy mieli problem z AM po zainstalowaniu patcha?

*

Offline shado

• **
  • 102

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 05, 2006, 12:15:39 »
Dzięki ;)

*

Offline mar75

• 19
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 05, 2006, 18:03:49 »
Witam,

Upgrade zadziałał mem wersję 0.2 Bluesolei

Ale nie działa połaczenie GPRS. Komunikat który otrzymuję to:

Dialed: DUN Connection
Cannot connect for an unknown reason ....

Konfiguracja przez BT managera Dial-up Networking: szybkość 57600, control software, numer *99# i reszta wg tabeli z danymi operatorów.

Czy ktoś ma pomysł co źle robię ?

HF działa bez zarzutu.

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 05, 2006, 19:27:32 »
KTOS pisal ze po instalacji Upgrade nalezy skasowac wszystkie DUN Connection

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 06, 2006, 00:39:33 »
Mi dziala wszystko jak powinno po zainstalowaniu laty. Najlepiej wywalcie wszystkie polaczenia z PDA i tworzcie je od nowa.

co do GPRS to polaczenie proponuje zrobic w Bluesolei  zgodznie z instrukcja od chinczykow, czyli w settings polaczenia trzeba diopisac linijke ... wiecej jest napisane w tym pdfie -> http://service.mio-tech.com/visitor/fcabdl.asp?fid=128360721

Ja tak zrobilem i mi dziala
:)[/url]

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 07, 2006, 12:27:01 »
A jeśli kupiłoby się Mio A201 teraz to czy najpierw wgrać tą łatę a dopiero później instalować programy i tworzyć połączenia GPRS czy inaczej?

*

Offline endo

• 22
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 07, 2006, 12:45:22 »
A jeśli kupiłoby się Mio A201 teraz to czy najpierw wgrać tą łatę a dopiero później instalować programy i tworzyć połączenia GPRS

zdecydowanie tak - z tego co czytam na roznych forach to czasami po flashowaniu konieczny jest hard reset ... wiec moze być tak ze instalacje softu i tak musiałbys powtorzyc

pzdr.