Problemy z BT w Mio A201

• 301 Odpowiedzi
  • 51719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 03, 2006, 15:18:48 »
W mio-tech.com.tw do końca tygodnia trwa chiński Nowy Rok. Nikt nie pracuje. Wysłałem wszystkie namiary, które przysłaliście mi na PW. Czekam na odpowiedź z .tw

Pozdr.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 06, 2006, 08:13:43 »
Zaczalem ostatnio znowu dlubac w tym BT i o dziwo udalo mi sie polaczyc!!!
W zasadzie nic nie zrobilem - nie robilem HR, soft bez zmian i nagle zaczelo dzialac. Z tego co zauwazylem, czasami laczy mi sie przez gprs przez com8, czasami przez com7. W ustawieniach polaczen nie wpisywalem dodatkowych przeklenstw typu +cgdcond ... i zadzialalo.
Ciekawe jak dlugo bedzie dzialac. Dziwny sprzet  :shock:

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 06, 2006, 10:10:08 »
Czyżby problem rozwiązany ???

Witam mam wrażenie że udało mi się rozwiązać problem z BT w Mio a201 i połączenia przez komórke z GPRS. Żeby mieć całkowitą pewność proszę Was o sprawdzenie tej metody o podzielenie się na forum.

Podaję kolejność działań :

1. Hard reset
2. konfiguracja połączenia (nie grzebać w connection)
3. sprawdzenie czy działa
4. Jezeli działa to zainstalowac Automape
5. Zrobić reset
6. Upewnić się że przestało działać :)
7. Zainstalować SPB GPRS Monitor
8. W konfiguracji zaznaczyc opcję monitorowania połączenia DUN Connection
9. W tym momencie u mnie znowu zaczął działać GPRS przez komórke
10. Zainstalowałem po drodze mnóstwo softu na próbe i pomimo kilkudziesięciu resetów wszystko działa super.

Mam nadzieje, że to Wam pomoże. Czekam na info od Was

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 06, 2006, 12:09:24 »
tomj a jak z ActiveSynch ?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 06, 2006, 13:02:45 »
Cytat: "Anduril"
tomj a jak z ActiveSynch ?

Korzystam z ActiveSync przez kabelek USB. W momencie gdy trwa połączenie bluetooth a ja wepne kabel usb to oczywiście rozłączy połączenie z Bluetooth. Ale wystarczy że wyciągne kabel i połącze ponownie się z telefonem przez bluetooth i wszystko wraca do normy.

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 06, 2006, 22:05:20 »
Coś w tym jest?! Ja zainstalowałem ten programik na śmietnik, który miałem, ustanowiłem połączenie dial-up (oczywiście nie zadziałało), wykonałem reset i ruszyło!! Hmm... zastanawiające. Program Spb zadziałał na poketa jak szczepionka. To oczywiście pierwsze wrażenia. Potestujemy, zobaczymy. Jest jednak płomyk nadziei, że przynajmniej częściowo odzyskamy władzę nad BT w A201.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 11, 2006, 09:39:17 »
Dobrze, że Wam się powoli udaje jakoś ten problem obejść, bo serwis mio-tech.com.tw poddaje się. Dziś właśnie napisali, żebym zwrócił się z tym tematem do europejskiego oddziału. Wysyłam zatem maile do Belgii.

Mio201 - BT
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 11, 2006, 11:06:11 »
Czy moze być demo SPB GPRS Monitor. Jeżeli nie to skąd wziąś pełną wersję. A może jakiś link albo ftp podacie?

Kacza

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 11, 2006, 12:19:57 »
Obsługa BT w MIO A201 to straszny bubel. Ciekawi mnie czy w Belgii coś zdziałają w tym temacie skoro azjaci się na to wypieli. Szczerze mówiąc to już zaczynam tracić do tego cierpliwość!

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 11, 2006, 15:07:58 »
Zrobilem HR, zainstalowalem  SPB GPRS Monitor, PPC laczy sie z internetem, na telefonie jest ikonka, ze gprs dziala, SPB liczy dane i kaske ale zadnej strony nie da sie otworzyc, mysli-mysli i wywala, ze nie moze znalesc strony:/ Telefon K750i w Plusie. Aha, HF Phone tez mi nie dziala, jak juz sie polaczy to na oslep wybiera numery z ostatnio wybieranych i z poziomu PPC nie da sie zakonczyc polaczenia. Ogolnie zyje wlasnym zyciem:/ Ja juz sie poddaje...

cos nie tak z bluetooth
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 11, 2006, 16:06:35 »
witam
mam maly problem mam mio a 201 chcialem cos posciagac z kompa przez bluetootha I tu pojawil sie problem mianowiscie nie mozna nic przeslac a ani nic odebrac komp widzi mnie ale niema polaczenia
gdy np ktos z telefonu chcce mi przeslac to  u mnie i uniego pojawia sie jakis komunikat ze trzeba wpisac pass key czy cos takiego i to samo pojawia sie jak cos z kompa chce przeslac np wpisze 0000 u mnie i u niego jako tan pass key ale pojawia sie w telefonie komunikat ze polaczenia odrzucone  O co tu chodzi?
pozdrawiam

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 11, 2006, 19:45:00 »
poprostu nie skonfigurowałeś połączenia

kolejny problem!!!
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 13, 2006, 19:39:13 »
ostatnio jak chcialem ustawic bluetotha to chyba cos namieszalem bo nie moge odpalic auto mapy i pojawia sie taki komunikat"There is not enoutgh memory . please exit some running programs and try again."  Chyba chodzizeby zamknac uzywane programy tylko ktore to?

kolejny problem
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 13, 2006, 19:41:59 »
ostatnio jak chcialem ustawic bluetotha mio a 201 to chyba cos namieszalem bo nie moge odpalic auto mapy i pojawia sie taki komunikat"There is not enoutgh memory . please exit some running programs and try again."  Chyba chodzizeby zamknac uzywane programy tylko ktore to?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 13, 2006, 19:58:26 »
@ beniamin65

Musisz pamiętać, że w PDA tapnięcie krzyżyka w prawym górnym rogu nie powoduje zamknięcia aplikacji, chyba że masz zainstalowany specjalny dodatek - dostępny w różnych programach.

Żeby zobaczyć jakie masz uruchomione programy musisz wejść w:
Settings -> System -> Memory -> Running Programs

Tam też będziesz mógł zamknąć te programy.

problem z BT BlueSoleil
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 13, 2006, 19:58:34 »
Przeczytalem wasze posty z zainteresowaniem, bo myslalem ze tylko ja cos knoce, bo mi sie juz BT wysypal wiele razy. Zauwazylem, ze wysypuje sie prawie zawsze po zmianie ustawien lokazlizacji na Polske.
Oprocz tego chcialem zapytac czy juz cos przyszlo z Belgii. Kurde kupilem nowy sprzet i nie dziala jak trzeba. A bez BT to jest podpierdulka.
U mnie wasze rady z licznikami i i zmianami ustawien nie dzialaja. Kufa, pomozcie ludziska :D

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 13, 2006, 20:03:36 »
@ mirakuleo

Nie, z Belgii jeszcze nic nie przyszło.

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 13, 2006, 23:25:37 »
Witam,

mialem dokladnie takie same problemy, zainstalowalem AM i kilka gierek. Pozniej chcialem sie polaczyc z netem przez GPRS via BT i niestety wywalalo bledy ... az w koncu zdecydowalem sie wrocic do defaultowych ustawien "cold reset" http://service.mio-tech.com/visitor/v_FAQContent2004Pop.asp?FAQId=14011548

Oczywiscie wszystkie zainstalowane aplikacje / ustawienia szlak trafil.
Pozniej skonfigurowalem polacznie Dial-Up zgodnie z instrukcja od chinczykow (nie przez connections)

http://service.mio-tech.com/visitor/fcabdl.asp?fid=128360721

I GPRS dziala, BT laczy sie na com 8.  Teraz zainstaluje kilka programow i zobacze co bedzie dalej ...
Tak btw to jutro ide kupic SimDATA 1MB 30gr?  8)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 13, 2006, 23:51:13 »
U mnie simdata na tych ustawieniach nie chodzi  :cry:

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 14, 2006, 01:36:50 »
No to byloby na tyle ... zainstalowalem najpierw Spb GPRS Monitor, a pozniej AM, zmienilem date systemowa na aktualna ;) pobawilem sie ogolnie zrobilem soft reset i juz mi sie nie laczy ... tzn widze, ze telefon reaguje na polacznie BT PDA tez, ale samo dial-up nie dziala ;/ ... niech te chince cos z tym zrobia bo poco pda bez netu?! ... a nie po to jest BT zeby z jakimis kablami latac!  :?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 14, 2006, 07:05:20 »
a dla pełni naszego szcześcia w tym modelu nie ma już IR  :(

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 14, 2006, 08:24:17 »
Ostanio na forum dowiedziałem się, że jest model Mio 180 identyczny jeśli chodzi o parametry z A201 ale zamiast BT ma IrDA.

Można go obejrzeć pod tym adresem:  http://www.agito.pl/product/29147)

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 14, 2006, 09:43:12 »
To oznacza, ze juz nie beda robic A201? Moze stwierdzili, ze BT w nim nie bedzie dzialac i czas sie pozegnac z wadliwym sprzetem! ...

Napisalem do serwisu Mio w PL .. adres ich strony http://www.mio-tech.com.pl/where/default.htm Ciekawe czy w ogole cos odpisza ... Jezeli wam sie chce to piszcie do nich tez.

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 14, 2006, 14:23:49 »
Jest jeszcze ciekawej niz myslalem, PDA nie chce polaczyc sie z telefonem jako FH przez BT bynajmniej Dialer nie wykrywa telefonu ... ale co najciekawsze, telefon uzywa PDA jako FH jak tylko ustawie miedzy nimi komunikacje, tzn wlacze BT w PDA, wlacze BT w telefonie, pozniej wyszukam w telefonie urzadzenie FH - tu PDA i polacze (ustawie haslo w pda i telefonie). Dialer dalej nic nie widzi. Zadzwonie na telefon i innego tel i wtedy slysze polaczenie w PDA ... a zaden soft na to nie wskazuje poza tym, ze ikonka od BT zmieni sie na zolta ... juz nic nie kapuje ;/

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 14, 2006, 16:24:18 »
A ja widzę bardzo prosty i skuteczny sposób rozwiązania problemu;
Jeżeli urządzenie nie działa prawidłowo - w szczególności nie działa oferowana funkcjonalność (BT) to urządzenie można spokojnie reklamować, np. oddać i żądać zwrotu kasy. Gdyby tak ludziska zaczęły postępować to zaraz Chińczycy zaoferowaliby nowy ROM czy jakieś inne rozwiązanie problemu.
Akurat jestem na kupnie PDA z GPS-em i MIO A201 wydawał mi się być idealny, właśnie dzięki BT, który nie tylko umożliwia kontakt z netem ale tez działa jako system głośnomówiący w samochodzie (dla komórki z BT). Więc gdy tej funkcjonalności nie ma to sprzęt jest niepełnowartościowy i zgodnie z Kodeksem Cywilnym nalezy się pełny zwrot kasy albo wymiana na inny egzemplarz, pozbawiony wad. A że innego,pozbawionego wad nie ma (jak widać jest błąd systemowy) to komu się nie podoba może spokojnie żądać zwrotu 100% kasy. I tu zastanawiam się czy nie kupić tego MIO, pobawić się nim a jeśli producent nie rozwiąże problemu BT to oddam go przed końcem gwarancji...

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 14, 2006, 16:57:34 »
Przyglądałem się temu A180
Jest mniejszy, lżejszy i ma sprwawny IR zamiast niesprawnego BT
Jest też znacznie tańszy
Ma też łatwo synchronizujące WM 2003 zamiast kłopotliwych dla mnie WM 2005 (przynajmniej dla mnie),
reszta parametrów wydaje się ta sama
Jak by kto chciał to chętnie zamienie się na A201 ;)

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 14, 2006, 19:33:43 »
niezawodny
ale z telefonem jako zestaw glosnomowiacy BT działa OK.

Jak narazie to tylko z Siemesem S65 zauwazyłem problem,
ale to wyraznie wina jest telefonu.

Sprawdzałem na Siemensie s55 i na nokii 6310i i dzialaly poprawnie...

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 14, 2006, 21:56:14 »
Glupie pytanie ... jak rozlaczyc rozmowe telefoniczna? :) nie udalo mi sie tego dokonac :D

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 14, 2006, 22:42:07 »
ap24

A jaki masz telefon
normalnie w PDA wciszkasz czerwoną sluchawkę...

Oczywiscie jak wszystko działa OK

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 14, 2006, 22:46:07 »
no mam SE K700i, spoko - to wiem, ale co jezeli wybralem zly numer i chce anulowac polaczenie jeszcze przed odebraniem telefonu po 2 stronie? :)