Problemy z BT w Mio A201

• 301 Odpowiedzi
  • 51599 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 14, 2006, 23:59:17 »
U mnie w trakcie łaczenia, ale jeszcze przed odebraniem przez wywoływanego abonenta mam taki screen:

Ty masz coś innego?

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #61 dnia: Luty 15, 2006, 00:01:06 »
u mnie nie pokazuje sie to okno, zostaje przy tym gdzie sie numer wybiera, a dopiero jak polaczy wskakuje to z Twojego screena.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #62 dnia: Luty 15, 2006, 00:05:01 »
Cytat: "StysieK"
niezawodny
ale z telefonem jako zestaw glosnomowiacy BT działa OK.

Jak narazie to tylko z Siemesem S65 zauwazyłem problem,
ale to wyraznie wina jest telefonu.

Sprawdzałem na Siemensie s55 i na nokii 6310i i dzialaly poprawnie...

Z powyższego wątku wynika że problem dotyczy chyba większości telefonów. Ale skoro piszesz że z N6310i działa to mnie solidnie zaciekawiłeś bo:
1) mam właśnie N6310i ale zastanawiam się nad zmianą (np. na N70)
2) chcę kupić MIO a 201 i zestawić go via BT z komórką
Więc chciałbym się upewnić; czy na N6310i problem faktycznie nie występuje??? Z jakimi telefonami w tami razie to działa a z jakimi nie? Może problem leży w oprogramowaniu BT telefonów? N6310i ma stosunkowo stary BTsoft - może takie preferuje to MIO?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #63 dnia: Luty 15, 2006, 00:07:50 »
Po połączeniu ja otrzymuję cos takiego:

Ikona na dole po lewej stronie służy do przywrócenia rozmowy przez telefon, a nie przez PDA.

Ja używam 6310.

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #64 dnia: Luty 15, 2006, 02:34:42 »
Ja nie mam tej ikonki ... i mowie, w trakcie laczenia ... przed odebraniem telefonu przez osobe do ktorej dzwonie nie mam mozliwosci rozlaczenia sie, czyl nie ma mowy o puszczaniu sygnalow ... tez tak masz?!

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #65 dnia: Luty 15, 2006, 08:08:29 »
Ja mogę puszczać sygnałki.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #66 dnia: Luty 15, 2006, 08:50:03 »
Ja mam N6021 i BT HF Phone działa bez problemów.
Natomiast ogólnie w temacie BT to już wymiękam. Wczoraj wszystko działało elegancko - GPRS, ActiveSync przez BT. Mio leżał klika godzin nie używany (bateria na full) i nie mogłem go potem włączyć - Tak jakby bateria była całkiem rozładowana. Po wyjeciu bateri i włożeniu odpalił się, ale skasowały się data i godzina. Po tym Soft Resecie przestał działać BT i za holerę nie mogę ponownie odpalić.
Może to jest jakiś problem z driverami do BT? Może jest jakieś inne oprogramowanie, zamiast BlueSoleil, albo nowsza wersja? Na stronach BlueSoleil do ściągnięcia jest tylko wersja do Windows CE  :shock:

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #67 dnia: Luty 15, 2006, 09:41:44 »
a w moim S65, odrazu po połączeniu zachowuje się tak jak by ktoś dzwonił...

Ale nie mozna tego wyłączyć...

BT w Mio a201 to jednak totalna porazka.

Musze sciągnąć jakiś inny program i zobaczyć czy na nim jest OK

*

Offline gotrek

• *
  • 74
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #68 dnia: Luty 15, 2006, 10:01:21 »
Ja nie mam problemow z dzialaniem zestawu w trybie HF - z moja Motorola V360 dziala idealnie. Natomiast nie jestem w stanie polaczyc sie z ActiveSync'iem przez BT, ani nawiazac polaczenie przez GPRS przy pomocy wspomnianego wyzej telefonu (zestaw: laptop + telefon + gprs dziala bezproblemowo, czyli to nie wina telefonu). Dziala natomiast opcja transmisji plikow po BT, czyli czesc uslug dziala ok, a czesc nie.
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #69 dnia: Luty 16, 2006, 11:25:05 »
Dostałem odpowiedź od belgów, którą przytoczę poniżej:

Thanks for mailing us.

We are aware of the problem with the BT connection and we are preparing a patch that will soon be available on our website in the mean time try to see if with the attached setting it works.

We apologize for the inconvenience.

W/w plik udostpępniam pod adresem:

www.pds-service.com.pl/img/pdaclub/A201 internet setting with GPRS Bluetooth Phone.pdf

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #70 dnia: Luty 16, 2006, 11:38:20 »
No, to sa ustawienia z ich strony, kore tez dzialaja jak chcac ... na czysty system dziala, a po zainstalowamiu kilku programow juz przestaje. Ciekawe kiedy udostepnia ta late do a201 :)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #71 dnia: Luty 16, 2006, 12:52:14 »
Z najnowszego testu MIO A201 prezentowanego oficjalnie na stronie PDA-Club wynika że BT chodzi bez zarzutu... Czyżby sponsorzy mieli wpływ na taką a nie inną treść czy też faktycznie jest już nowy ROM?

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #72 dnia: Luty 16, 2006, 13:12:42 »
a to dobre ...  :evil:

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #73 dnia: Luty 16, 2006, 22:00:07 »
No to może warto zapytać Jakuba jaki tam był ROM, bo on był autorem artykułu. Być może ma jeszcze ten egzemplarz, albo ma zapisane, albo jest w stanie dotrzeć do firmy COMES i dowiedzić się jaki tam był ROM.

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #74 dnia: Luty 17, 2006, 09:12:30 »
Zgadzam sie  :twisted:

*

Offline endo

• 22
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 21, 2006, 13:42:00 »
wygląda na to że pojawiły się w końcu jakieś obietnice z mio ...  http://www.mioa201.com/

pzdr.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 22, 2006, 11:51:02 »
Pożyjemy zobaczymy. Sam w najbliższym czasie palnuję kupno A201

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 22, 2006, 12:45:46 »
chopaki nie pekamy, trzeba poczekać na łate od Mio ważne że już zaczeli nad tym pracować myśle że to kwesti tygodni

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #78 dnia: Luty 22, 2006, 12:49:08 »
Sa i dobre strony :) nie bedziemy placic za pakiety z GPRS :) bo ich nie uzywamy hehe.

Łatka na problemy z GPRS
« Odpowiedź #79 dnia: Luty 23, 2006, 12:44:56 »
Witam,

Miałem także problemy z połączeniem swojego MIO A201 z Internetem via Bluetooth i GPRS. Prześledziłem trochę to co się dzieje jak zaczyna się psuć połączenie MIO->GPRS. Efektem tego dłubania jest mała łatka którą się dzielę nieodpłatnie. Na moim MIO działa lecz nie wiem jak na innych. Udostępniam to co zrobiłem lecz zastrzegam że nie biorę odpowiedzialności za efekty jej działania. Każdy kto zdecyduje się z niej korzystać robi to na własną odpowiedzialność. Programik ten dłubie w systemie a następnie go restartuje i z tego powodu należy w pierwszej kolejności przed jego uruchomieniem pozapisywać wszelkie dane i najlepiej zrobić sobie ich kopię.

Oto miejsce gdzie można pobrać plik http://republika.pl/rafcikd/BT_Fix.zip

Należy go rozpakować a EXE-ka przekopiować na MIO i następnie uruchomić. Po restarcie systemu powinno dać się uruchomić połączenie Bluetooth->GPRS.

Będę wdzięczny za umieszczanie informacji na forum o działaniu togo co zrobiłem.

Pozdrawiam Rafał

*

Offline endo

• 22
Re: Łatka na problemy z GPRS
« Odpowiedź #80 dnia: Luty 23, 2006, 13:49:25 »
wrzuciłem na szybko na śmietnik ktory akualnie mam i niestety nie pomogło :(
wieczorem spróbuje ponownie po hard resecie i mam nadzieje ze wtedy zadziała

ps. mozesz krotko opisać na jaką konfiguracje instalowałeś fixa ?

pzdr.

*

Offline ap24

• 16
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #81 dnia: Luty 23, 2006, 14:28:19 »
Ten program resetuje ustawienia za kazdym razem, kiedy sie go odpali?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #82 dnia: Luty 23, 2006, 14:48:31 »
Odpalam program TYLKO jak przestaje działać połączenie via GPRS.
Czy jakieś ustawienia się resetują (nie jest to moim założeniem chyba że nie zrozumiałem pytania)?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #83 dnia: Luty 23, 2006, 15:49:39 »
Może niech wypowiedzą się użytkownicy którym ten patch pomógł nie wliczając autora.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #84 dnia: Luty 23, 2006, 16:52:23 »
Odpalilem u siebie i nie zauwazylem zadnej zmiany - BT nie dziala, chyba nic sie nie skasowalo

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #85 dnia: Luty 23, 2006, 19:48:13 »
Witam,

Takze stalem sie posiadaczem tego cudaka jakim jest Mio A201 i takze mialem problemy z BT. Po pierwsze nie poruszam sie w tak wiele miejsc i na razie nie korzystam z polaczen poprzez komoorasa choc zapewne zaczne, bo mam abonament z 5MB transferu na miesiac, co do malej poczty i administracji serwerkami wystarczy.

Przede wszystkim jednak chcialem laczyc sie z Internetem poprzez interfejs BT w kompie. Przez dwa pierwsze tygodnie eksperymentowalem, cudowalem z roznymi ustawieniami. Laczylem sie poprzez LAN Access profle i jakos zawsze w ktoryms momencie zaczynal sie pojawiac blad w "LAP Connection" i lipa. Pogrzebalem troche w ustawieniach BlueSoleil na desktopie, wylaczylem LAN access oraz DHCP w PAN i... wszystko zaczelo pieknie smigac. Za kazdym razem kiedy sie lacze musze chwilke odczekac az ze strzaleczek w gornym pasku zniknie krzyzyk (przedtem odpala sie IE) i moge smigac z adresem przyznanym przez kompa, na ktorym ustawione jest udostepnienie polaczenia (takie normalne, windowsowe).

Problemem byla czasem nazwa kompa, bo BT podlaczany do kompa nosze ze soba i podlaczam tez w domu a komp tam ma inna nazwe. Ale za to nie mam wiekszych problemow z ActiveSync poprzez BT. Wszystko smiga jak sie nalezy.

Nastepnie zakupilem sobie BT Access Point tak, aby miec neta w domu w podobny sposob jak WiFi. Kilka tapniec na Mio i routerek domowy przyznaje nam adres a ja moge sie cieszyc szybkim laczem na PDA. W calym mieszkaniu i bez potrzeby wlaczania laptoka :-) Mozna czytac poranne mejle przy porannym muesli!

Dalsze testy
« Odpowiedź #86 dnia: Luty 23, 2006, 21:03:38 »
Wlasnie testowalem latke na innym A201. Jest jak pisza inni na forum, poprostu nie dziala. Musze znalezc powod. Jutro siadam do pracy.

PROGRAM BT_Fix NIC NIE KASUJE!

*

Offline endo

• 22
Re: Dalsze testy
« Odpowiedź #87 dnia: Luty 23, 2006, 21:23:55 »
przetestowałem fix'a jeszcze raz po hard resecie ...
po pierwszych problemach z BT odpaliłem fix'a i łączność wróciła - jednak po instalacji kolejnych softów i kolejnych soft resetach niestety znowu zdechło i nawet ponowne odpalenie fix'a juz nie pomaga ;(

pzdr.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #88 dnia: Luty 23, 2006, 21:30:54 »
czyli coś jednak ale jeszcze nie to. Miejmy nadzieję że producent zrobi coś z tym

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #89 dnia: Luty 24, 2006, 13:04:45 »
Aha, jeszcze dwie sprawy.

Ten moj problem z LAP Connection ma pewnie jakis zwiazek z Waszymi problemami z polaczeniem z modemem telefonicznym. Okolicznosci jego padniecia sa podobne: najpierw dziala, potem robie jakies inne cuda z BT (polaczenia z innymi urzadzeniami, inne uslugi) i polaczenie juz nie dziala a ustawienia pozostaja ciagle takie same.

Druga rzecz to targanie plikow / emaili wiekszych niz ok. 3MB. Zawsze jak sciagam takie rzeczy to BlueSoleil.exe w PDA wywala sie do gory nogami, BT Manager nie daje sie zamknac i trzeba robic soft reset. Mejle zawsze ida w cholere a na szczescie pliki sciagane przez HTTP daja sie wznowic dzieki Download Managerowi.