Problemy z BT w Mio A201

• 301 Odpowiedzi
  • 51594 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
Problemy z BT w Mio A201
« dnia: Styczeń 10, 2006, 22:25:34 »
Czy ktoś z Was spotkał się z następującym problemem w A 201?
Po hard resecie ustawiam sobie połączenia BT Dial-up(GPRS), ActivSync i wszystko pięknie działa. Mogę szurać po necie, synchronizować dane itd.
Po kilkunastu miękkich resetach w międzyczasie połączenia BT nadal funkjonują bez zarzutu. Wgrywam następnie przy pomocy BT programy i połączenia nadal działają, ale ...... tylko do pierwszego miękkiego resetu.
Potem przez BT działa tylko Dialer (zestaw głośnomówiący). Inne połączenia przestają działać mimo tego, że wszystkie nastawy pozotają bez zmian. Sprawdziłem to kilkakrotnie.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2006, 21:12:32 »
Wiesz, to zastanawiające. Bo ja nie próbowałem BT przed zainstalowaniem programów (AM + AMPOIsync + Adobe Reader + GSPlayer), co uczyniłem przez USB. I u mnie działa tylko BT HF phone (zetaw głosnomówiący). Oczywiście robiłem miękki reset w międzyczasie.  To dowodziłoby słuszności części Twojej tezy.

Nie bardzo mam możliwość sprawdzić teraz hard reset. Poszukam czegoś na stronie mio.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2006, 23:20:30 »
Zarejestrowałem się i wysłałem zapytanie o tę sytuacje na http://service.mio-tech.com, ale do tej pory nie mam odpowiedzi (oprócz potwierdzenia przyjęcia zapytania).

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2006, 12:28:56 »
mam dokładnie taki sam problem
nie mogę ustawić połączenia z netem za pomocą telefonu (V3-era)
spisywałem ustawienia ze strony ery, ale nic nie pomogło
wykrywa telefon i można ustawić tylko tylko zestaw głośnomówiący

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2006, 16:18:40 »
Dziś wysłałem do mio-tech.com.tw, na ich prośbę, screenshot'y informacji o braku połączenia. Czekam nadal no odpowiedź, która rozwiaże problem, bo jak narazie to odpowiedzi są z gatunku: no BT może nie działać jak zbyt dużo programów się zainstaluje, ale sprawdzimy jeszcze.

*

Offline manyg1

• *
  • 86
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:50:29 »
No to może posłać im link do konkretnego programu, który BT blokuje.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2006, 18:28:05 »
Ja wysłałem im też Twój zestaw danych (to co dostałem Od Ciebie na PW). A czy sprawdziłeś, że dzieje się to też po zainstalowaniu tylko jednego programu i soft resecie?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2006, 19:40:48 »
A udało się wam połączyć przez BT z ActiveSync?

W sumie to w pierwszej kolejności połączyłem się przez USB, zainstalowałem AM i myślałem żeby połączyć się przez BT - ale niestety nie udaje mi się :(

*

Offline lipciopda

• 6801
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2006, 07:35:00 »
Cytat: "liosty"
A udało się wam połączyć przez BT z ActiveSync?

te ustawienia patrzyliscie?
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=1940&news_id=7148

druga metoda to ustanowienie polaczenia z pominieciem AS

opis:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7024#33813

*

Offline manyg1

• *
  • 86
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2006, 21:10:59 »
Dopóki nie zainstalujecie dodatkowych programów synchronizacja i inne połączenia przez BT działają bez zarzutu. Można przy tym wykonywać dowolną ilość soft resetów i BT działa nadal. Jak zainstaluje się dodatkowy program np. AM po pierwszym resecie zaczynają się problemy. Jeżeli chodzi o instalację jednego programu to napewno AM powoduje wystąpienie tego problemu. Nie wszystkie programy dodatkowe są przyczyną omawianego objawu, ale napewno AM nie jest jedyna. Oznacza to chyba, że nie jest to jakiś bug AM , których jest nie mało.
Sprawdziłem natomiast pewną rzecz: po hard resecie i konfiguracji połączeń BT skopiowałem pliki *.ini, następnie wgrałem któryś z programów powodujący powyższy problem i oczywiście BT się wykrzaczył. Dalej podmieniłem pliki *.ini na wcześniej skopiowane i zaczeło działać!?? Spróbowałem powyższy manewr wykonać jeszcze kilka razy i niestety efekt bywał różny. Nie jestem informatykiem, ale zdaje mi się, że jest to problem rejestru i wina leży po stronie systemu MIO a sciślej rzecz ujmując powodują to składniki programu BlueSoleil 2.0, który jest naniesiony w A201 na fabryczny ROM. Prośba wobec powyższego do kolegów o podanie wersji ROMów tych PDA, które obarczone są takim błędem. Będzie można sprawę skonfrontować. Moja wersja to R.17.3.101.1031.1

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2006, 09:02:58 »
Moj ROM to:
R17.3.101.1031.1

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2006, 09:08:29 »
Mój też ma wersję R17.3.101.1031.1 i mam problemy z BT.

*

Offline manyg1

• *
  • 86
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 28, 2006, 14:21:01 »
A może ktoś ma inną wersję ROMu?
A czy jest ktoś na tym forum kto nie ma w Mio A201 po zainstalowaniu dodatkowych programów kłopotów z połączeniami BT.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2006, 18:01:10 »
Chyba nie wiele do tematu wniose, ale mam tą samą wersje ROMu i te same problemy :(
MW

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2006, 09:07:19 »
Przeglądałem angielskie forum i tam też mają problem z BT w A201. Mało to pocieszjące, bo nie maja na to na razie rozwiązania.

Natomiast support z mio-tech.com.tw prosił, żeby określić, który program na pewno blokuje BT. Wysłałem im info, że AM, ale oni nie znają takiego programu. Ja muszę czekać, aż mój Mio wróci z ferii zimowych i wtedy bedę mógł sprawdzić co jeszcze blokuje.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2006, 22:26:38 »
A gdyby najpierw wgrać AM i ew. inne programy a dopiero później skonfigurować połączenie BT to coś by to zmieniło?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2006, 10:15:17 »
Mam podobny problem i identycznyROM
Jako Hands Free łączy się rewelacyjnie, pozostałe serwisy również.
Dial-Up wywala się totalnie.
Znalazłem link na stronie serwisu MIO
http://service.mio-tech.com/visitor/v_Filedown2004.asp
w pliku pdf jest instrukcja jak się łączyć, czyli muszą wiedzieć, że jest jakiś problem.
Po hard resecie uiłuje się łączyć z GPRS (ERA), ale się rozłącza.
Gdy uruchomię Hands Free wszystko się wywala.
Chyba rzeczywiście błąd jest po stronie MIO i trzeba ich bomardować.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:42:43 »
Zastosowałem sie do instrukcji i niestety nie działa :(

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 31, 2006, 18:20:34 »
Panowie!
Odpukać ale chwilowo rozwiązałem problem
należy łączyć się przez Dial-up Bluetooth'a i w żadnym wypadku nie grzebać w Conections.
Podaje dane do wpisania przy których u mnie wszystko biega normalnie jak na razie, a mam zainstalowane np. AM Skype (działa wyśmienicie) i MSN i pare innych ...
W zakładce Advanced -Call options odchaczyć "wait for dial tone before dialing"
W miejscu extra dial-string modem commands wpisać

+cgdcont=1,"IP","erainternet","0.0.0.0"

Wpis "erainternet" to twój APN - ja jestem w Erze.
łączę się z nokią n70 i puki co jest Ok. Nic się nie wiesza. W dodatku równocześnie bez rozłączania korzystam z Hands-Free.
Trochę tylko szkoda, że nie zaznaczają tego w instrukcji zmuszają człowieka do kombinacji, o ile oczywiście coś się znowu nie wywali.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2006, 18:24:09 »
Panowie!
Odpukać ale chwilowo rozwiązałem problem
należy łączyć się przez Dial-up Bluetooth'a i w żadnym wypadku nie grzebać w Conections.
Podaje dane do wpisania przy których u mnie wszystko biega normalnie jak na razie, a mam zainstalowane np. AM Skype (działa wyśmienicie) i MSN i pare innych ...
W zakładce Advanced -Call options odchaczyć "wait for dial tone before dialing"
W miejscu extra dial-string modem commands wpisać

+cgdcont=1,"IP","erainternet","0.0.0.0"

Wpis "erainternet" to twój APN - ja jestem w Erze.
łączę się z nokią n70 i puki co jest Ok. Nic się nie wiesza. W dodatku równocześnie bez rozłączania korzystam z Hands-Free.
Trochę tylko szkoda, że nie zaznaczają tego w instrukcji zmuszają człowieka do kombinacji, o ile oczywiście coś się znowu nie wywali.

Zapomniałem:
numer do wybierania to *99#
flow control: software
jako szybkość wybrałem 57600 ale chodzi również pod 115200
to dla posiadaczy co najmniej EDGE
I nie grzebać w conections - wywala się

*

Offline manyg1

• *
  • 86
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 31, 2006, 18:32:11 »
No... To teraz niech kolega parę miękkich resetów wykona i sprawdzi czy dalej działa BT.
Ja sprawdziłem program tMan (do ubijania aplikacji) wgrany na system po HR i po drugim SR BT przestał działać.
Kolejność działań była następująca: 1) hard reset, 2)wgranie programu, 3)synchronizacja przez BT, 4) 2 soft resety, 5)próba synchronizacji przez BT (oczywiście zakończona niepowodzeniem)

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 31, 2006, 18:58:13 »
Fakt po którymś tam resecie wywalił się, ale problem tkwi w tymże w bluetooth setings dial-up przestawia się automatycznie na com 1 po resecie (przynajmniej u nie) a powinno być com 8. Po usunięciu parowania w telefonie i palmie jednocześnie, ustawieniu com`a  w setings i ponownym sparowaniu wszystko wróciło do normy. To trochę upierdliwe, ale przynajmniej nie trzeba robić hard resetu za każdym razem (przynajmniej jak na razie).
Nie wiem jeszcze, ale z której strony jest wina, ale być może, że to AM.

*

Offline manyg1

• *
  • 86
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 31, 2006, 19:19:46 »
Proponuje każdemu kto ma taki problem podrzucić koledze dwurazowemu na PW nr ROMu i nr seryjny. On jest w kontakcie z producentem, który to żąda dowodów. Myślę, że czym więcej udokumentowanych przypadków tym lepiej. Może wobec braku IR w tym sprzęcie dotrze tam do kogoś, że nie po to sprzęt kupowaliśmy by wiązać się kablami z innymi urządzeniami. Wcześniej posiadałem Mio 168 i przesył przez IR chodził OK. Wymieniłem go na A201, bo ma lepszy GPS i właśnie BT. I tu się mocno jak na razie zawiodłem. Komunikacja bezprzewodowa to straszna kicha w tym pokecie. Jeżeli ktoś myśli go kupić i korzystać z BT to niech na razie o nim zapomni i poczeka, albo kupi sobie inny.
Do kolegi joannesa. Popatrz co napisałem powyżej. Problemy z BT to nie jest temat AM, a na pewno nie ten program jako jedyny taki numer powoduje.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 31, 2006, 19:31:45 »
Zgadzam się, też przesiadłem się z 168 i jest to wada sprzętu nie powinien tracić ustawień bez względuna rodzaj zainstalowanego oprogramowania. Obserwuję kilka forum na świecie i mają ten sam problem. Może rzeczywiście zmasowany atak na Chińczyków coś da :)
Poza tym porty gubi nawet przy"gołym" systemie, ale wtedy nie ma poblemu, bo nic mu go w między czasie nie zajmie.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 31, 2006, 20:16:50 »
Inicjatywa manyg1 o przysyłaniu do mnie numerów seryjnych urządzeń i programów (ewentualnie skąd je pobrać), które powodują blokowanie BT jest OK. Ja podejmuję się wysłać każde otrzymane o Was "namiary" oraz informować o ich odpowiedziach.

W tej chwili poprosili o zidentyfikowanie pojedyńczych programów, które blokują BT.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 31, 2006, 20:27:37 »
Kurcze, kombinuje i kombinuje i dalej lipa. Jak ustawic te ustawienia dla plusa?

Moze warto ustalic jeszcze jak sie to wywala?
U mnie podczas połączenia pojawia sie komunikat:
Dialed: DUN Connection
Cannot connect for an unknown reason. To chcek your connection settings and change them if needed, tap Settings...

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 31, 2006, 21:56:39 »
witam
moj rom : R17.3.101.1031.1
tez mam klopoty z BT, oprogramowanie to: AM, GPSdash2, VisualGPSce, Space Reclaimer, TCPMP, eDictionary. NIe wiem kiedy przestal dzialas BT ale nie moge w zaden sposob polaczyc sie przez gprs w Plusie, przobowalem z SE T610 i SE K750i. Samo polaczenie z telefonem raz dziala raz nie, ogolnie zanim moge eksplorowac telefon to musze z 10 razy probowac.

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 01, 2006, 21:37:26 »
Też walczę z Plusem i kartą simdata.
Na razie kłopoty z A201 wygrywają  :(

*

Offline mar75

• 19
Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 02, 2006, 14:39:23 »
ten sam ROM ale niecoinne objawy: łaczę się z Plusem poprzez K700i ale nie mogę nic robić. Używając IE strony nie są znajdywane, GG i Skype też nie działają.

Co dalej?

Problemy z BT w Mio A201
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 02, 2006, 14:59:25 »
No niestety ale chyba będzie trzeba czekać na upgrade ze strony MITAC
jednocześnie ich bombardując.
Jeśli chcesz się łączyć to po objawach, które opisujesz pozostaje ci jedynie hard reset.
Moim zdaniem problem polega na tym, że Blue Soleil traktowany jest jako dodatkowy program i w pewnym momencie np. po soft resecie funkcje łączenia się zaczyna przejmować systemowe connections, poniweaż traktowane jest jako dominujące. Sądzę więc, że nie ma to nic wspólnego z jakimkolwiek zainstalowanym oprogramowaniem. Po prostu tu następuje konflikt. System, jak sądze nie widzi modułu mimo, że ma go w ustawieniach, a niestety przejmuje funkcje łaczności.
U mnie wszystko działa corect do czasu oczywiście soft resetu. I broń boże serfować po necie via USB - natychmiast traci ustawienia. Czasem pomaga całkowite un pair i wyczyszczenie ustawień, ale nie zawsze.
Myślę więc, że jeśli zastosujesz się do tego co napisałem po oczywiście hard resecie to powinno zadziałać. Jasne, że to nie jest rozwiązanie, ale błąd jest po stronie MITAC i muszą to skorygować.