Problem z sygnałem

• 9 Odpowiedzi
  • 1146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z sygnałem
« dnia: Marzec 09, 2008, 18:44:26 »
witam
Mam Mio A 201 i chciałem dzisiaj odpalić AM4 i wszystko było ok do momentu aż miał znaleźć sygnał dwie godziny szukał i nic ,myślałem ze coś z mapa wiec odpaliłem TomToma i tez brak sygnału Ostatnio chodził na AM4 i było ok
proszę o pomoc
pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Problem z sygnałem
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2008, 19:19:27 »
Sygnału szukałeś pod dachem czy na zewnątrz?
Niemieszałeś nic w ustawieniu portów?
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2008, 19:31:32 »
w samochodzie próbowałem uchwyt był na przedniej szybie
Port jest COM2  prędkość 4800   czyli byłoby ok

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2008, 21:05:35 »
Wgraj i uruchom sobie programik SirfTech wejdź w zakładkę  " comm "   i tam kliknij "Find Port & Baund" . Zobaczysz tam czy gps w ogóle działa . Powinno znaleźć com-a i prędkość portu  a pod spodem będą sie zmieniały cyferki przy message , errors  i inn . Jeśli tak będzie to wyjdź z programu (ok i exit)   i  ustaw te parametry com i baud  które wykryło .

ps . jak nie wiesz co i jak to nie grzeb więcej SirfTech-u bo można namieszać :wink:
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2008, 21:08:40 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2008, 00:15:30 »
zainstalowałem ten program i wynalazł mi coś takiego  COM2 , GPS HWCOM,  4800 

Protocol NMEA

Messages NMEA 443(te liczby sie cały czas zmieniały) SIRF 0
Baudrate NMEA  4800 effective 0
Bytes 2800 (też sie zmieniały) ale ciekawi mnie co to jest
Errors FE-0   PE-0  OE-0  QOE-0   

w PPC w ustawieniach gps są 
gps program port  i   gps hardware port    i jak teraz je po ustawiać  żeby chodziły AM i TOMTOM
z tego co sie orientuje to wiem tylko ze prędkość ma być 4800 
pozdrawiam

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2008, 10:04:55 »
zainstalowałem ten program i wynalazł mi coś takiego  COM2 , GPS HWCOM,  4800 

Protocol NMEA

Messages NMEA 443(te liczby sie cały czas zmieniały) SIRF 0
Baudrate NMEA  4800 effective 0
Bytes 2800 (też sie zmieniały) ale ciekawi mnie co to jest
Errors FE-0   PE-0  OE-0  QOE-0   

w PPC w ustawieniach gps są 
gps program port  i   gps hardware port    i jak teraz je po ustawiać  żeby chodziły AM i TOMTOM
z tego co sie orientuje to wiem tylko ze prędkość ma być 4800 
pozdrawiam
Czyli musisz ustawić  w pockecie w ustawieniach gps  " Hardwer port"  COM 2 i prędkość na 4800 (tak samo w programach navi). program port jest nie potrzebny można zrobić "none"  (przydaje się gdy z gps ma korzystać więcej programów)  . Martwi mnie tylko pozycja : "Baudrate NMEA  4800 effective 0" .Baudrate NMEA  4800  to prędkość komunikacji ustawiona w chipsecie GPS  a  "effective 0" tu faktyczna prędkość komunikacji ,powinno oscylować wokół 4800-u tu chyba jest problem ale co z tym zrobić to jestem za głupi :mrgreen:
Errors FE-0   PE-0  OE-0  QOE-0 -jak sama nazwa wskazuje :błędy (w transmisji)  u mnie były te błędy 2-4 i działało bez problemów ale 0 to bdb.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2008, 23:29:50 »
dzięki wielkie , coś chyba musiałem tam sam poprzestawiać , ale już jest ok
Wszystko działa
pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2008, 12:14:13 »
no i problem drugi raz sie pojawił
od ostatniego razu wszystko chodziło normalnie no i na święta gps pojechał do Niemiec tam tez było ok ale w drodze powrotnej już nie posłużył .Był cały czas w samochodzie i cały czas szukał sygnału . Ustawienia ma takie jakie powinien mieć wiec niewiem  w czym jest problem Zauważyłem że ściąga sygnał tylko z 4 satelitów co prawda jest przy oknie ale jak wystawie jego przez okno  to tylko sygnał jest trochę mocniejszy ale nadal z tylko z 4 satelitów no i niebo jest bez chmur A wcześniej nie było z tego miejsca żadnego problemu od razu łapał sygnał  To samo sie dzieje na TOM TOM i AM4
pozdrawiam

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2008, 21:12:50 »
wczoraj wystawiłem na otwartej przestrzeni  i poprawiło sie tyle że chyba łapał z 5 czy 6 satelitów ale nie był to mocny sygnał(do 3/4 skali)   i chwilami całkowicie tez zanikał  że nie łapał z żadnego satelity
Tak sie zastanawiam czy mogła sie rozłączyć antena w środku słyszałem że coś takiego może sie zdarzyć.  Tylko nie wiem jak to jest w moim skonstruowane a nie mam na razie tak małego sprzętu żeby sie tam dostać do środka

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2008, 23:08:32 »
zrobiłem  hard reset i jak na razie jest ok
pozdrawiam