Problem z palmtopem mio p560

• 20 Odpowiedzi
  • 5208 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z palmtopem mio p560
« dnia: Kwiecień 25, 2008, 15:20:37 »
Jestem od wczoraj posiadaczem palmtopu Mio p560 i mam takie problemy
1.Usunąłem przez przypadek program Sunnysoft InterWrite Pro 9.5. Po odinstalowaniu programu, na palmtopie pojawił mi się komunikat że trzeba wykonać miękki reset. Palmtop wykonał miękki reset, i od tej pory cały palmtop jest po angielsku.
Gdy próbuje zainstalować program od nowa z płyty dołączonej do palmtopa ( mam palmtop kupiony w internetowym sklepie e mobilne ) wyskakuje mi błąd, że nie udaje się powiązać połączenia z urządzeniem , chociaż ActiveSync jest cały czas włączony, i palmtop jest do ActiveSynca podłączony i zsynchronizowany.

Jak przywrócić polski język ?

2. Gry próbuję wrzucić na palmtopa jakąś piosenkę przez program ActiveSync, pisze mi że konfiguruje te dane i jest pasek podobny do instalacji jakiegoś programu, ale nic nie idzie. Po chwili wyskakuje mi błąd że nie udało się skonfigurować tego pliku, i nie mogę przenieść pliku na palmtopa.
Tak samo jest podczas kopiowania do palmtopa różnych programów, czy filmów robionych przez komórkę / aparat.
Gdy wysyłam jakąś muzykę przez bluetooh z komórki wszystko jest ok, i w palmtopie odtwarza muzykę.

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co mam zrobić ?

Czasem też wyskakuje mi komunikat że kabel usb podłączony do komputera ma awarię, lecz komputer nie może rozpoznać tego urządzenia, a po chwili wszystko już jest dobrze.
P.S
czy istnieje jakiś inny program typu ActiveSync do synchronizacji palmtopa z komputerem ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2008, 15:30:56 wysłana przez Domin36 »

*

Offline Krzychu_W

• 3
Odp: Problem z palmtopem mio p560
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2008, 19:24:21 »
Jaki masz system operacyjny na kompie? Ewidentną przyczyną niepowodzeń jest AS. Polskiej lokalizacji nie da się inaczej załadować niż instalacja z kompa na Mio.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2008, 19:38:16 »
Mam w kompie windows XP więc activesync powinien działać.
Czyli jak nie da się go inaczej zainstalować, to co , polski język mi przepadł???
Podczas instalacji z płyty programu InterWrite Pro pojawia mi się komunikat że nie można skopiować słownika.
Co mam robić? Ten plik słownik to jest uszkodzony jakiś, czy co?????
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2008, 20:09:27 wysłana przez Domin36 »

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2008, 23:32:16 »
a może po prostu masz trefny port usb? podłącz pod jakiś inny i spróbuj jeszcze raz

interwrite instaluje sie z komputera podobnie jak większość programów, w innych też masz problemy?
np w jakimś programie do nawigacji?

a może po prostu próbujesz instalować nakładkę do RAM gdzie nie mas zmiejsca zamiast na wbudowane 2gb?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2008, 08:39:27 »
Właśnie nie wiem, czy przez jakąś nakładke ram, bo mam palmtop dopiero dwa dni , i wielu rzeczy jeszcze nie wiem.
Ale gdy np. chce zainstalować gre call of duty 2 i wybieram gdzie sie chce zainstalować , to przy pamięci na palmtopie pisze że nie ma na tyle miejsca, a gdy próbuje wybrać opcję na pamięci flash lub storage card pisze niedostępny.
To też wina kabla?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2008, 12:32:40 wysłana przez Domin36 »

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2008, 11:03:56 »
Zmieniłem kabel usb dołączony do paczki z palmtopem, na kabel usb do aparatu. Spróbowalem zainstalowac interwrite pro 9.5 jeszcze raz i dalej mi wyskakuje ,,nie można skopiowac słownika"
Także to chyba nie jest wina USB.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2008, 11:08:30 »
hey jak będziesz używał kabla od aparatu to musisz uważać,kumpel używał takich kabli w dwóch pocketach i je uwalił na amen...jeśli używasz kabla od jakiegoś markowego aparatu to nie powinno sie nic stac,ale nie używaj żadnych badziewnych kabli,bo możesz uwalić pocketa....
'Jeśli twoja religia warta jest zabijania zacznij proszę od siebie.' - Gerry Duggan

- Jak może przetrwać kraj, który karze podatkiem człowieka pracującego, a nagradza zasiłkiem dla bezrobotnych ludzi obijających się ... - Janusz Korwin - Mikke

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2008, 11:47:13 »
Używam kabla sony'ego więc nie powinno się nic stać. Ale dalej mam ten problem z polskim językiem :(

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2008, 11:59:31 »
no to chyba pozostał tylko HR...po nim powinno wszystko wrócić do normy
'Jeśli twoja religia warta jest zabijania zacznij proszę od siebie.' - Gerry Duggan

- Jak może przetrwać kraj, który karze podatkiem człowieka pracującego, a nagradza zasiłkiem dla bezrobotnych ludzi obijających się ... - Janusz Korwin - Mikke

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 26, 2008, 12:11:34 »
Tak, no ale czy po ciężkim resecie utrace gwarancje ?
I wogóle skąd niby po cięzkim resecie bede miał z powrotem polski język ?

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2008, 15:00:48 »
Po HR nie tracisz gwarancji a język polski po prostu wgrasz z poziomu PCta via ActiveSync, HR jest po to abyś mógł się upewnić że to nie wina uszkodzenia PPC a jakieś "tymczasowe widzimisię".
Przed HR sugerował bym sprawdzenie pocketa na innym kompie, tak pro forma.
Po HR może popracuj trochę bez spolszczenia - powinieneś zauważyć subtelną różnicę w prędkości działania.

Pzdr, M.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2008, 15:22:01 »
zrób HR i jako PIERWSZY program zainstaluj interwrite (o ile w ogóle musisz instalować bo faktycznie szybciej działa palm bez niego)
hardreset zczyści ci ram palmtopa więc interwrite sie musi zainstalować

dalej obstaje przy wersji że wszystko instalowałeś na Ramie i miejsca na interwrite zabrakło :P
ew. zostały jakieś śmieci  po starej instalce i blokują nową

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 26, 2008, 15:47:05 »
A czy hardreset skasuje mi też te wszystkie programy które mam w start> programs ?
chodzi mi o Calculator, Active sync, notes, Pictures&Videos , Widnows Live , excel mobile , powerpoint mobile, word mobile itd. ?
Prosze o szybką odpowiedź .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2008, 15:57:05 wysłana przez Domin36 »

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 26, 2008, 15:57:20 »
I nie i tak - stracisz wszystko co doinstalowywałeś po zakupie pda, składniki które wymieniłeś są integralną częścią ROMu więc po HR będziesz je miał nadal jedynie w wersji angielskiej /do czasu doinstalowania InterWrite/.

M.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 26, 2008, 16:49:53 »
Zrobiłem hard reset, i dalej to samo. Czy jest możliwe żeby windows sie uszkodził ?

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 27, 2008, 10:19:49 »
Moim zdaniem pozostaje Ci sprawdzenie na innym kompie i jeśli efekt będzie żaden to już tylko serwis...

M.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 27, 2008, 10:44:24 »
A na przyszłość radzę abyś przeczytał instrukcję obsługi przed  rozpoczęciem z korzystania ze sprzętu którego nie znasz - bo Twoje pytania wynikają z nieznajomości instrukcji. Warto też przeczytać dział dla początkujących.
potrzebna zgoda

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 27, 2008, 21:53:29 »
A ja do tematu dorzucę że jakies dwa lata temu kupiłem pierwszego psa którym był mio p 550 i po zapoznaniu się mniej więcej z instrukcja obsługi zainstalowałem sobie spolszczenie dostarczone na płycie. No niestety jako poczatkujący nie wiem czemu odinstalowałem spolszczenie z poziomu urządzenia i się stało  :E komp łączył się ale przy próbie wgrania spolszczenia pisało że barakuje net frame (czy cos wtym stylu) od czego było gooogle ściągnełem wszytkie chyba net f. jakie były w sieci i nic  :O Zrobiłem hard reset i dalej nic, sformatowałem komuter i tez nic  :S Zaniosłem do sklepu pan podłączył już sam zaczoł mówic że faktycznie coś sie zepsóło bo długo sie nie łączył aż tu nagle tadam i podłączony  :O niosę do domu podłączam no bo przecież się nie łączył i co..... połączył się i działał przez następny rok bez problemu. Do tej pory nikt mi nie odpowedział co mu było i co się stało  :D
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 02, 2008, 21:47:30 »
Mam taki kolejny problem :
Gdy próbuję zainstalować jakiś program ( np. grę ) przez ActiveSynca , wyświetla mi okno, że plik się instaluje , ale na pasku nie widać żeby coś szło, lub zacina się na jednej kresce , a później urządzenie się odłącza i instalacja nie udaje się. Próbowałem też włożyć plik instalacyjny na kartę, i instalowac w palmtopie, ale po uruchomieniu pisało że ten plik nie jest odpowiednim plikiem dla palmtopa.
Moglibyście mi powiedzieć jak instalować jakieś pliki, lub jak coś poustawiać żeby się podczas instalacji nie zacinało?

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 03, 2008, 08:35:32 »
ściągasz pliki instalacyjne dla nieodpowiedniej wersji Windows Mobile...

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 03, 2008, 08:40:25 »
Sciągam pliki instalacyjne do windows mobile 6 ( http://www.wm6software.net/ ) i tak nie chodzi.