Problem z mio 550

• 60 Odpowiedzi
  • 20674 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z mio 550
« dnia: Październik 04, 2006, 22:45:41 »
Witam wszystkich!

Mam od wczoraj poważny problem z Mio 550. Po miękkim resecie, palmtop zawesił się na dobre i cały czas wyświetla ekran początkowy (ekran Mio), nie uruchamia wogóle systemu. Próbowałem hard resetu, wgrywałem dump'a i nic nie pomaga?! Czy ktos wie, co może być tego przyczyną?

Mam jeszcze jedno pytanie: Co dokładnie zawiera plik DUMP.BIN i czy można ten plik załadować do emulatora Pocket PC... Musze szybko odzyskać dane, które były zapisane w pamięci PDA.

Za odpowiedź z góry dziękuje.

Problem z mio 550
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2006, 23:20:14 »
dump.bin zawiera wszystko co sie znajdywalo w pamieci "zapisywalnej" i widocznej dla uzytkownika... czyli rowniez wszystkie zapisane dane...

Niestety nie wiem jak sie dostac do tych danych bez dzialajacego mio.

Natomiast... udalo mi sie ze swojego P550 wyciagnac pelny ROM, mozesz sprobowac wrzucic go do swojego, moze ozywi Twoje Mio :-) tylko ze dopiero w weekend bede mial dostep do lepszego lacza i wrzuce ten rom na serwer... bo w domu po gprsie jestem i nie bede 30mb w ten sposob przesylal :P

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Problem z mio 550
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 05, 2006, 06:49:53 »
U mnie to samo co u corobiori , a najglupsze w tym jest to , ze stalo sie tak ot tak po prostu , wieczorem dzialal , rano robie reset i juz wisial na zielonym ekranie , cos awaryjne te mio sa oj awaryjne...
A jeszcze 3 dni temu nie dalbym zlego slowa powiedziec na ten sprzet .
Dzis , zaraz jade do wroclawia do orika , oblukam co mi tam powiedza - po cichu licze , ze dokonaja naprawy jesszcze dzis ... Jersli nie , bede czekal bo teraz tylko to mi pozostaje.

A u mnie jest taka sytuacja ze jak wisi na ekranie to robie miekki , wgrywam dumpa z angielskim systemem i mio wstaje , dziala ze hej ale tylko do pierwssego miekkiego resetu - jak go zrobie to ekran zielony i nic.
Dumpa wgrywalem juz z 10 razy i nic nie daje ...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 05, 2006, 09:29:29 »
a ja nie mowie o wgrywaniu dumpa tylko pelnego romu ;-)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Problem z mio 550
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 05, 2006, 09:38:23 »
i hard reset tez nic nie daje :?:

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Problem z mio 550
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2006, 09:51:11 »
Cytat: "radekgers"
a ja nie mowie o wgrywaniu dumpa tylko pelnego romu ;-)

A jaki soft służy do zgrania ROM'u i wgrania go do p550 ?
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Problem z mio 550
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2006, 11:08:26 »
radekgers wystaw do pobranie ten Twoj rom.

Problem z mio 550
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2006, 16:06:56 »
Dziekuje za odpowiedzi, poczekam na rom od radekgers, wgram, zobacze czy to pomoże. Jak nie to czeka mnie wycieczka do serwisu :)

Co do pytania pimpusia sadełko, to twardy reset nie pomaga. (chyba że źle go wykonuje: wyłączam mojego mio, joystick do góry, włączam mio i trzymam joystick aż do ekranu powitalnego Windows Mobile. Czekałem tak około 40 sekund i nic, cały czas wyświetla mi zielony ekran (mio)).

Pozdrawiam!

Problem z mio 550
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 05, 2006, 18:22:17 »
dziadek:
zgrac mozna odpowiednio uzywajac softu dostepnego na xda-developers (konkretnie pdocread.exe), przynajmniej mi sie udalo...
Jesli chodzi o wrzucenie spowrotem na P550 to jeszcze dokladnie nie wiadomo, bo nie chce na swoim eksperymentowac w razie gdyby cos nie wyszlo ;-)  jak ktos ma juz nie dzialajacy to nic nie ryzykuje
Mozna sprobowac wrzucic go uzywajac softu od a701, mysle ze jest szansa... wydaje mi sie ze ten soft do wrzucania jedynie w prosty sposob komunikuje sie przez usb i przesyla plik z romem, wiec teoretycznie powinno na kazdym mio dzialac z dostepna opcja upgrade'u przez usb

A gdyby w ten sposob sie nie dalo, to plik z romem na karte pamieci i w menu serwisowym P550 jest tez opcja zeby z karty pamieci

ravel:
Wlasnie zaczalem wrzucac go na rapidshare, na moim laczu to troche potrwa :( ale jak juz bedzie to dam link na forum

rom jest na pewno poprawny bo udalo mi sie wypakowac z niego wszystkie pliki i wszystko jest ok :-) jeszcze tylko musze dojsc jak spowrotem by mozna je polaczyc zeby stworzyc swoj wlasny, ulepszony rom, zastepujac niektore oryginalne pliki innymi ;-)

Problem z mio 550
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 05, 2006, 18:43:13 »
no no no radek gratuluje :)
mozna jakies ciekawe modyfikacje wprowadzić ? czy tylko zrobic rom z wgranym  od razu programami ?

Problem z mio 550
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 05, 2006, 19:41:03 »
Nie ma czego gratulowac bo jeszcze nie ma sprawdzonej metody na wgranie go z powrotem :(

A ja na swoim nie chcialbym tego eksperymentowac :P

Sciagnac:
http://home.tiscali.be/lataupe/RomUpdate_RD_R01.exe
http://rapidshare...... AAAAA!!! rozlaczylo mnie pod koniec wrzucania :/ link do romu umieszcze dzis okolo godziny 23:00... moze troche wczesniej...

W archiwum sa 3 pliki... nas na razie interesuje tylko i wylacznie Part02.raw! Part00 to chyba UBOOT, ktorego nieprawidlowe wgranie spowoduje prawdopodobnie wymiane plyty glownej przez serwis ;-) Part01 to pewnie SPL ktory poki co rowniez nas zupelnie nie interesuje.
JESTEM PEWIEN TYLKO CO DO ZAWARTOŚCI PLIKU Part02.raw!

Upgrade przez USB:
Metoda łatwiejsza niz przez karte SD, ale nie jestem pewien czy program bedzie dzialal z P550, trzeba sprawdzic...
UPEWNIAMY SIE ZE PDA JEST ODLACZONY OD KOMPUTERA/USB

1. W activesyncu w ustawieniach polaczenia odznaczamy mozliwosc laczenia przez usb!

2. Uruchamiamy program RomUpdate

3. Klikamy 2 razy "Next"

4. Uruchamiamy menu serwisowe P550 (reset z przytrzymanym joystickiem w dol).

5. Wybieramy "0=Image Upgrade Tools"

6. Teraz "0=Image by USB" i klikamy joystickiem

7. Podlaczamy nasze P550 pod usb i po chwili w programie RomUpdate klikamy "Next"

8. Modlimy sie aby RomUpdate wykryl nasze mio i poprosil o wybranie pliku z romem... jesli tak sie stanie to wybieramy plik i czekamy.. jesli nie, pozostaje proba przed karte mmc/sd

Moze sie okazac ze program RomUpdate czyta tylko pliki .bin, wtedy trzeba poprostu zmienic rozszerzenie Part02.raw na .bin ;-) to ten sam format, rozne  rozszerzenia

Upgrade przez MMC/SD:

1. Karte MMC/SD formatujemy w FAT16 (jesli mio jest juz nie dzialajace to potrzebny jest czytnik, aparat cyfrowy, cokolwiek...)

2. Zmieniamy nazwe pliku Part02.raw na "WinCEIMG.bin" (wielkosc liter ma znaczenie)

3. Kopiujemy go na karte

4. Wybieramy z menu Image by MMC/SD i znow sie modlimy :D

UWAGA! NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WASZE PDA PO TEJ OPERACJI! NIE POLECAM, ABY PRÓBOWAŁ TEGO KTOŚ, KTO NIE MA PROBLEMÓW ZE SWOIM PDA! Jak ktoś ma już uszkodzony rom to i tak bardziej nie zaszkodzi, wiec WARTO SPRÓBOWAĆ ;-)

NAPISZĘ TO JESZCZE RAZ: WYKONUJĄC POWYŻSZE RZECZY MOŻNA DOPROWADZIĆ SWOJE PDA DO STANU  W KTÓRYM TYLKO SERWIS POMOŻE!

Problem z mio 550
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 05, 2006, 20:01:14 »
własnie próbowałem to stestować bez romu...
nie znajduje połączenia...

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Problem z mio 550
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2006, 21:09:29 »
@radekgers Posiadam akurat padniętego P550 i dobrego P550 oraz P350 sprawne. Nie mogę sobie poradzić z wyciągnięciem Romu z P550, wyskakuje mi ERROR: ITReadDisk: outbuf==NULL i ERROR: ITTFFSGetInfo: outbuf==NULL

Mógłbyś mi na PW napisac jak wyciągnąłeś ROM. Mam łacze z uploadem 512kbps więc ROM do p350 i p550 bym udostępnił w 5 minut na serwerze neostrady.

Problem z mio 550
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 05, 2006, 23:31:18 »
http://rapidshare.de/files/35633219/P550ROM.zip.html

Oto i rom :-)

Skoro program nie dziala to pozostaje probowac poprzez karte...

Nazwa pliku WinCEIMG.bin, i to ma byc Part02.raw z mojego archiwum.

Jesli to nie zadziala mozna sprobowac polaczonego Part01 + Part02

W lini polecen: copy /B Part01.raw + /B Part02.raw /B WinCEIMG.bin

Ale na poczatku polecam sprobowac sam Part02 ze zmieniona nazwa :-)

Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 06, 2006, 07:19:03 »
zassane...
zmieniona nazwa...
i ... dupa...bo sd nie mieści się w telefonie... :mysli:
czekamy do 10 na otwarcie sklepów...
nabędziemy sobie czytniczek... :))

Problem z mio 550
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 06, 2006, 10:32:23 »

4. Wybieramy z menu Image by MMC/SD i znow sie modlimy :D

[/color]

ciekawe jak długo należy się modlić...

z rozszerzeniem .raw nie czytał, twierdził że zainstalował kartę ale obrazu nie widzi...
po zmianie na .bin zrobił coś w rodzaju zawieszki... nie wiem czy czekać...

@radekgers - długo się obraz zgrywał?

Problem z mio 550
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 06, 2006, 10:58:32 »
Mysle ze to powinno trwac okolo 15 minut...

Czy karta jest sformatowana w fat16?
Czy plik nazywa sie WinCEIMG.bin (a wczesniej byl to Part02.raw)?

Jesli na oba pytania odpowiedz brzmi tak, a nie chce dziala, to jeszcze mozesz sprobowac polaczyc Part01 z Part02 (tak jak opisalem to wyzej...), jesli to tez nie zadziala, bedzie trzeba szukac innej metody...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 06, 2006, 11:02:53 »
dobra... jest tak...
najpierw nie widział ale po "twardym" ruszyło...ale pokazało takie coś:

po kliku joyem:

ale po restarcie nic...

co dalej? jakieś pomysły?

Problem z mio 550
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 06, 2006, 11:04:46 »
sprobowac polaczyc part01 z part02, albo nawet part00 z part01 z part02 w ostatecznosci...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 06, 2006, 11:34:45 »
sprobowac polaczyc part01 z part02, albo nawet part00 z part01 z part02 w ostatecznosci...

przetestowałem wszystkie opcje...ale jest możliwe że mam padniętego palma i to dlatego... czy komuś się udało?

Problem z mio 550
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 06, 2006, 11:48:44 »
Nie wiem czy ktos z dzialajacym P550 odwazy sie sprobowac ;-)

Jest jeszcze jedna mozliwosc...

Bo ten ROM jest spakowany, w takiej formie znajduje sie w naszym MIO.
Byc moze bootloader chce aby rom na karcie byl rozpakowany i dobiero przy wrzucaniu sam sobie pakuje...
Sprobuje go jeszcze doprowadzic do takiego stanu jak w wiekszosci pda ;-)

*

Offline radoskur

• 1921
Problem z mio 550
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 06, 2006, 11:55:09 »
Niestety Próbowałem

samego r02,

Potem r00 + r01 + r02
nastepnie r00 + r02
na koncu r01 +r02

We wszystkich czterech próbach Invalide WholeImage! Any key to continue...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 06, 2006, 13:09:11 »
a może całość spakowaną wrzucić na kartę z nazwą WinCEIMG.bin?

jednak nic...

*

Offline radoskur

• 1921
Problem z mio 550
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 06, 2006, 14:19:12 »
jestem teraz w pracy i nie mam jak pokombinować. Spróbuj moze od tyłu tzn. połacz:

R02 z R01 i R00

lub R02 z R00 + R01

lub Samo R02 z R01 lub R00

albo R01 + R02 + R00

lub R00 + R02 + R01

Chyba wiecej możliwości już nie ma.

Problem z mio 550
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 06, 2006, 14:34:48 »
od tylu raczej male szanse...
Jedyny moj pomysl to ze moze powinien byc rozpakowany..
Napisze mejle do "itsme" (ten od softu ktorym wyciagnalem i wypakowalem pliki) i moze on cos poradzi

Problem z mio 550
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 06, 2006, 15:14:14 »
Cytat: "radoskur"
jestem teraz w pracy i nie mam jak pokombinować. Spróbuj moze od tyłu tzn. połacz:

R02 z R01 i R00

lub R02 z R00 + R01

lub Samo R02 z R01 lub R00

albo R01 + R02 + R00

lub R00 + R02 + R01

Chyba wiecej możliwości już nie ma.

wszystkie te opcje sprawdzałem... możliwe że w ferworze walki coś pominąłem, sprawdzę wieczorem...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 07, 2006, 15:55:29 »
od tylu raczej male szanse...
Jedyny moj pomysl to ze moze powinien byc rozpakowany..
Napisze mejle do "itsme" (ten od softu ktorym wyciagnalem i wypakowalem pliki) i moze on cos poradzi

Jakaś odpowiedź?

Problem z mio 550
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 08, 2006, 11:35:18 »
Mejla jeszcze nie napisalem, ale mam nowy plik do testow ;-)

http://rapidshare.de/files/35880601/P550_WINCE_MSFLSH50.ZIP.html

Po staremu, rozpakowac, wrzucic na karte i... i zobaczymy :-)

Tym razem w zipie jeden plik, winceimg.bin, waga 30mb

Problem z mio 550
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 08, 2006, 14:28:28 »
Mejla jeszcze nie napisalem, ale mam nowy plik do testow ;-)

http://rapidshare.de/files/35880601/P550_WINCE_MSFLSH50.ZIP.html

Po staremu, rozpakowac, wrzucic na karte i... i zobaczymy :-)

Tym razem w zipie jeden plik, winceimg.bin, waga 30mb

jakby to samo co było wcześniej...

Problem z mio 550
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 08, 2006, 14:59:53 »
czyli rowniez "invalid" sie pokazuje?

Hmmm.... jesli tak to mam jeszcze 1 pomysl, a jesli tym nic sie nie zdziala to juz nie wiem, ktos lepszy bedzie musial pomyslec...

Otoz jak sie wybierze update przez usb i podlaczy do komputera to on sie identyfikuje jako samsung b/d, jak plytka testowa samsunga... mam do tego sterowniki i mam rowniez program do wgrywania przez usb romow do owego samsunga...
Pytanie tylko czy mio zmodyfikowalo ten bootloader czy pozostawilo standardowy samsunga.. zglasza sie tak jak standardowy

Jesli jest standard to jestesmy prawie w domu ;-)
Teraz w pracy, ale wieczorem w domu sprawdze :-)

A, gdyby ktos chcial sie sam pobawic to zarowno program do wrzucania romow przez usb jak i sterowniki oraz instrukcja do naszego procesora sa na stronie samsunga

Tylko uwaga, jesli ten program bedzie dzialal z naszym mio i ktos sobie nim przypadkiem usunie "UBOOT" (jest w tym programie taka opcja) to sprzet wtedy uratuje jedynie flashowanie poprzez tzw. "JTAG", podlaczany bezposrednio do nozek procesora... wiec jedynie serwis.. i nie jestem pewien czy polski serwis nie uzna wtedy ze trzeba cala plyte wymienic :P (choc tak naprawde nie trzeba, no ale...)