Zalany wyświetlacz dotykowy MIO P550!!!

• 18 Odpowiedzi
  • 9080 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zalany wyświetlacz dotykowy MIO P550!!!
« dnia: Lipiec 02, 2007, 20:52:50 »
Witajcie!
mam palmtop MIO P550.
Podczas czyszczenia ekranu wlał mi się płyn do czyszczenia ekranu LCD pomiędzy warstwę wyświetlacza i ekranu dotykowego. Zalałem go dzisiaj około 12tej, przez 9h nie wyschło samo.
Nie chce schnąć - wyświetlacz działa, ekran dotykowy nie :(

Macie jakieś doświadczenie w takich sytuacjach?
Pozdrawiam!

PS. Dołączam zdjęcia jak to teraz wygląda.
http://szymaczek.pl/MIO_P550_wyswietlacz1.jpg
http://szymaczek.pl/MIO_P550_wyswietlacz2.jpg

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
Odp: Zalany wyświetlacz dotykowy MIO P550!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2007, 23:41:18 »
hm, ciezka sprawa, probowales to moze jakos lekko wycisnac?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2007, 23:49:16 »
Próbowałem, ale chyba zbyt cienka warstwa tego płynu tam jest i niestety delikatne wyciskanie nie daje żadnego efektu :o/
Próbowałem delikatnie podgrzać, ale też nic...
Natomiast na allegro widziałem oddzielnie matryce dotykowe, więc może to się jakoś rozbiera? Ktoś wie?

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2007, 08:31:33 »
Według mnie, to nie wciekł Ci tam płyn, a raczej zgniotłeś wyświetlacz.
Natomiast na allegro widziałem oddzielnie matryce dotykowe, więc może to się jakoś rozbiera? Ktoś wie?
To chyba jakaś ściema lub błędny (kłamliwy) opis  przedmiotu.
Najprawdopodobniej jedynym wyjściem z sytuacji jest nowy wyświetlacz.

*

Offline Dr2

• *
  • 81
  • Sprzęt: Loox n560, mio P550
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2007, 09:06:28 »
Witam.
Niecaly rok temu mialem podobna sytuacje. Na wyswietlacz spadla kropla wody tak nieszczesliwie, ze dostala sie wlasnie pod warstwe dotykowa. Po wielu probach wysuszylem to ale pozostal osad z wody i digitizer dalej nie dzialal prawidlowo poniewaz co rusz osad wchlanial wilgoc :(
Majac na wzgledzie moje doswiadczenia moge powiedziec, ze chyba jedynym realnym sposobem jest zdjecie warstwy dotykowej i oczyszczenie obu elementow. Niestety w warunkach domowych jest to niezmiernie trodne i nie polecam robic tego samemu. Lepiej poszukac kogos kto ma pojecie o tym jak sie to robi. Na pewno nie trzeba wymieniac calego displaya, ale roznie to bywa.
Kontaktowalem sie w sprawie zalozenie warstwy dotykowej z adzios'em i deklarowal, ze moze to byc wykonalne przez niego. Polecam kontakt z nim :)
Na pewno nie polecam grzebania samemu poniewaz ja mam troche z takimi rzeczami do czynienia, ale nie do konca mi sie udalo zreanimowac panel :(

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2007, 11:56:15 »
OKi dzięki, będę się kontaktował z adzios'em :)

Powhatan: wiem jak wygląda rozlany wyświetlacz - tego nie zrobiłem (jeszcze) ;)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 03, 2007, 12:28:52 »
wiem jak wygląda rozlany wyświetlacz - tego nie zrobiłem (jeszcze) ;)

że wyświetlacz Ci nie rozlał to widać, ale płyn pomiedzy warstwami to też chyba nie jest.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:15:52 »
Miałem ten sam problem, widok ekranu taki jak na zdjęciach. Nie pomogło suszenie  (po wysuszeniu palmtop reagował na dotyk ale nie przechodził kalibracji)  ale za to pomógł  kol. adzios.
Niestety skończyło się na wymianie digitizera (warstwy dotykowej). Usługa szybka i sprawnie wykonana.

*

Offline Greegi

• 43
  • Sprzęt: MIO P550m, Karta SD GoodRam 2GB
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2007, 09:51:16 »
To chyba jakaś ściema lub błędny (kłamliwy) opis  przedmiotu.
Najprawdopodobniej jedynym wyjściem z sytuacji jest nowy wyświetlacz.

Dlaczego uwazasz ze nie mozna kupic sameg digitizera? Na ebayu jest tego pelno i kilka na allegro.
Problem moze by jedynie z Mio, bo prawde mowiac na ebayu widzialem tylko cale kompety LCD + "tacz" do p550

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2007, 23:08:47 »
Serwis coś koło 80 euro mam teraz wymieniany klient a właśnie jakimś cudem też jakaś wilgoś się dostała.
MIO A701 i K800i

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 15, 2007, 07:56:43 »
Miałem to samo i już myślałem, że mam komputerek załatwiony na amen. Nie mając nic do stracenia otworzyłem go i obejrzałem ekranik. Z boku jest taka szpara między górną a dolną warstwą dotykową. przez nią dostała się woda do ekranu i nic nie działało. Zacząłem palcem wyciskać i przepychać plamy wodne w kierunku tej szpary, a przy niej trzymałem chusteczkę higieniczną. Rzeczywiście te plamki zaczęły się wydostawać i wsiąkać w chusteczkę. Wycisnąłem wszystkie, nawet najmniejsze plamki wody i z duszą na ramieniu włożyłem baterię i włączyłem. O dziwo komputerek zaczął działać i pracuje bez problemów do dzisiaj. (ok 3 miesiące).

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2007, 12:02:42 »
Tę warstwę dotykową można spokojnie zdjąć, ale radzę nie odklejać jej z wszystkich boków tylko jeden zostawić nie odklejony, żeby później ładnie wpasować. Wczoraj właśnie też mi się zalał ekran, rozebrałem sprzęt, odkleiłem warstwę dotykową (z trzech boków tylko), posuszyło się pół godziny, przedmuchałem, przetarłem miękką szmatką (do czyszczenia obiektywów), złożyłem wszystko do kupy i Mio śmiga aż miło  8)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2007, 18:30:51 »
śrubokręt i trochę cierpliwości i dasz radę.
Tutaj napisałem właśnie taki topic
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=74625.0
Wlało Ci się pewno między szybkę, a folię - będziesz mógł to rozdzielić i wysuszyć.
Pracuj jednak ostrożnie i patrz czy dane elementy nie są ze sobą jakoś powiązane - nic na siłę nie odczepiaj (mówię tutaj już o samym końcu pracy, przy wyświetlaczu dot.)
Pozdrawiam
Pin.

*

Offline zwierzak2003

• **
  • 245
    • PSGroove.pl
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 15, 2007, 19:11:04 »
Dlatego jak się czyści ekran dotykowy to płyn lepiej rozlewać na szmatkę zamiast bezpośrednio na ekran.
Masz zgodę Administracji? Poczytaj Regulamin.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 31, 2007, 20:27:19 »
 Odświeżam temat bo właśnie czyściłem wyświetlacz i digitizer. Miałem identyczną plamę jak kolega arhiman. Po czyszczeniu wyśietlacz mi zaczął działać na dotyk lecz w lewym rogu niestety nie działał więc jeszcze raz rozebrałem pada i powtóżyłem czynność i tu niestety przesał działać. Nadmienie że całkowicie odkleiłem digitizer od ekranu. Chciłem teraz spytać czy on połączony jest jakoś z wyświetlaczem czy tylko ma przylegać i czy mogłem coś jeszcze zepsuć i jeszcze jedno - czyściłem spirytusem zarówno wyświetlacz jak i digitizer.

Pozdrawiam

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 01, 2007, 08:39:17 »
Miałem to samo. Poradziłem sobie suszarką do włosów. Bez żadnego rozbierania. Tylko ostrożnie coby nie przegrzać. Na zmianę raz ciepłym raz zimnym powietrzem. Po godzinie wysuszyłem. Działa już 3 lata mio 168.
Potrzebna zgoda.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 01, 2007, 10:12:50 »
czyściłem spirytusem zarówno wyświetlacz jak i digitizer.

No to masz już po wyświetlaczu i digitizerze....
Spirytus to jest dobry, jak jest w trunkach albo do ciasta, ewentualnie można nim przemyć szybę sklepową, ale na pewno nie LCD!!!!

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 01, 2007, 15:57:15 »
Wyświetlacz się włącza widać wszystko na nim, nie działa tylko ekran dotykowy więc może tylko digitizer jest uszkodzony. No chyba że się myle. Czy teraz mam zamawiać digitizer czy odrazu i wyświetlacz?

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 01, 2007, 18:06:11 »
Płyn między warstwami zmienia przewodnictwo między nimi. Należy się go pozbyć suszeniem lub wycieraniem (uwaga na elektryzujęce się ściereczki, mogą długotrwale zakłucać i rozkalibrowywać ekran)
"We are the Borg, resistance is futile!"