pomocy z ekranem Mio p550m

• 5 Odpowiedzi
  • 1107 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pomocy z ekranem Mio p550m
« dnia: Czerwiec 04, 2007, 15:42:27 »
Kilka dni temu stałem się szczęśliwym (?)  posiadaczem Mio p550m. Wszystko było w porządku, aż zachciało mi się przykleić folię ochronną na ekran. Zgodnie z zaleceniami producenta folii wyczyściłem ekran na mokro płynem do monitorów (na bazie spirytusu) i po wielkich bólach udalo mi się jakoś przyklić nieszczęsną folię. Po właczeniu sprzętu rysik przestał reagować na dotyk, szybko zerwalem folię i z powrotem było OK, ale została mi na ekranie plama wyglądająca jakby była mokra i nie wiem jak ją zlikwidować (tym bardziej skąd się wzięła bo wycieralem do sucha i nic nie zostawało?). Rysik znowu przestał reagować na dotyk.
Próbowałem jakoś to suszyć ale moje próby nie powiodły się.
Mam pytanie może ktoś wie czy coś takiego można usunąć samemu i czy przypadkiem panel dotykowy nie został uszkodzony?
Pomocy?

EDIT: A może skleiły się (przylgnęły do siebie) ekran z obudową? Może rada jak to rozkleić bez rozbierania mio?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2007, 16:02:42 wysłana przez Groszek1 »

*

Offline amnezja

• 45
  • Sprzęt: FS Loox N560
Odp: pomocy z ekranem Mio p550m
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2007, 06:41:22 »
heh , sam sobie winien jestes skoro zalales matryce to juz tylko jakis serwis ci to wyczysci oczywioscie za dobra dla nich kaske ...
Kto wali na matryce plyn na bazie alkoholu ten ostatni glupiec.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2007, 09:13:27 »
Kto wali na matryce plyn na bazie alkoholu ten ostatni glupiec.

Widać że niegdy nie przyklejałeś folii. Zrobiłem to zgodnie z instrukcją producenta, gdzie było wrażnie napisane przemyć ekran płynem na bazie spirytusu. Robi się to w celu odtłuszczenia dla wyjaśnienia.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:26:15 »
Widać że niegdy nie przyklejałeś folii.

No a Ty za to robisz to jak zawodowiec.
Najpierw najprawdopodobniej dałeś sobie wcisnąć folię z tak silnym klejem,
że zeszła razem z powłoką antyrefleksyjną (to chyba ta niby mokra plama)
Inna ewentualność, to prawdopodobieństwo całkowitego uszkodzenia wyświetlacza
zbyt silnym dociskaniem przy przyklejaniu.

Rysik znowu przestał reagować na dotyk.
Nic się nie martw.
Miałem juz wiele PDA itp. i nigdy żaden rysik nie reagował na dotyk.
Co tam masz w tej instrukcji, bo ja w swojej nic o macaniu rysika nie znalazłem

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2007, 11:46:00 »
Może nie jak zawodowiec ale zgodnie z instrukcją, a ze sprzedawca wcisnął mi taki shit to co mialem zrobić.
A co do rysika zawsze można czepiać się słówek.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2007, 16:09:13 »
Tak to jest jak ktoś kupuje PDA za 1200zł i oszczędza 35zł na folię brando........... Trzeba było wcześniej forum poczytać i pomyśleć - klej na EKRAN DOTYKOWY? ??? Teraz pozostaje ci serwis - chyba że chcesz bardziej popsuć bo jak widać jesteś lejkiem w temacie......  :P