pomocy!!!...nie mogę zsynchronizować Mio a201 z pc

• 61 Odpowiedzi
  • 6105 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 21, 2006, 17:11:57 »
nic z tego-jest tak jak było-po wgraniu programu urządzenie zostało znalezione i stwierdził komp że gotowe do pracy po czym cały czas ikona przy zegarze w kompie jest zielona, obracają sie strzałki i jest w stanie "trwa łączenie". Co ztym zrobić?

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 21, 2006, 17:47:58 »
Podpowiedz ze strony mio-tech.com.tw:

In some specific cases,may experience connection problems when it is connected to a Windows computer running ActiveSync4.0.
The problems may be caused by the interoperability with desktop firewall applications,applications that manage network traffic,or LAN configuration tools.
To resolve the problems,please visit Microsoft web stie at
http://www.microsoft.com/windowsmobile/help/activesync/default.mspx

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 21, 2006, 17:51:24 »
tak..tylko że w międzyczasie za sugestią wcześniejszą uaktualniłem AS i mam teraz 4.1.

« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 21, 2006, 18:02:25 »
Jedyna różnica między 4.0 i 4.1 polega na usprawnieniu przesyłania danych przez AS z WM5.0 na PDA. Ograniczeń wprowadzonych przez win XP nowy AS nie przełamie.

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 21, 2006, 18:15:29 »
ok-dzieki za podpowiedz-przejrzę te stronke na Microsoft-ie. a jak ty sobie poradziłeś z twoim Mio?

« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 21, 2006, 18:38:17 »
U mnie poszło w miarę gładko.Ja używam w PC TrendMicro Pc-cillin Internet Security 2006 i tu tylko musiałem otworzyć porty  TCP/UDP 990,5678,5679,5721,26675, które gdzieś w necie znalazłem.

Nie mogę sobie tylko poradzić z synchronizacją przez BT po zainstalowaniu wiecej niż tylko AS, ale jestem w kontakcie z mio-tech.com.tw i mam nadzieję, że rozwiążemy ten problem.

Skoro Ty jesteś z Warszawy, to jak już nic nie pomoże, może spróbujemy zsynchronizować Twoje Mio z moim notebookiem i będziemy mieli jasność, czy to wina A201, czy ustawień PC.

Na razie próbuj, bo wydaje mi się, że problem jest gdzieś w PC.
W dwóch wątkach ludzie opisywali problemy z Kaspersky'm:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28623&highlight=kaspersky
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27613&highlight=kaspersky
Dopiero odinstalowanie pomogło.

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 21, 2006, 18:59:34 »
dzięki-chętnie skorzystam. ale czy to znaczy że powinienem 'wywalic' moje antyvira? u mnie nie resetuje kompa wiec nie jest to podbna sytuacja...

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 21, 2006, 19:09:22 »
chętnie skorzystam z podpowiedzi-na dzisiaj musze się na jakiś czas rozłączyć-modem i tak mi pada co jakis czas a siedzę tak już od rana.

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 21, 2006, 19:18:41 »
Podałem tamten przykład, żebyś miał świadomość, że może być jeszcze gorzej. Tam resetował się PC, bo pewnie miał jeszcze jakiś inny konflikt. U Ciebie może tylko blokuje transmisję. Możesz spróbować odinstalować - nie znam Mks_vir'a, bo mnie kiedyś sromotnie zawiódł i nie potrafię podpowiedzieć co tam można zmienić w ustawieniach.

Sprawdź co Ciebie dotyczy na stronie Microsoftu podanej kilka postów wyżej.

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 21, 2006, 20:24:39 »
dzięki  :lol: ale mam nadzieje że nie będzie az tak zle. przeglądam strone microsoftu.

« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 22, 2006, 03:19:44 »
Cytat: "jasom"
dzięki-chętnie skorzystam. ale czy to znaczy że powinienem 'wywalic' moje antyvira? u mnie nie resetuje kompa wiec nie jest to podbna sytuacja...

@jasom
u mnie przyczyna kłopotów takich jak Twoje był kaspersky antihacker, nie pomagało nic, więc musiałem go z przykrościa odinstalować i problemu już nie ma :) teraz używam outposta i synchronizcja jest za każdym razem,
pzdr,

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 22, 2006, 10:52:04 »
dzięki za info...odinstaluję dzisiaj mks-a i zobacze czy to pomogło-jaki inny antyvir może byc wgrany z AS na pc by nie było konfliktu?

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 22, 2006, 15:21:16 »
udało sie :P ale niestety kosztem odinsalowania mks_vir. dopiero po tej operacji as ruszył bez problemu. mam za to inne pytanie-jak zainstalować AMXL w na sdcard? instalacja wchodzi mi w storage card ale po zainstalowaniu części am informuje o braku pamięci. nie wiem co z tym zrobić.
pozdrawiam
jasom

« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 22, 2006, 17:54:17 »
Gratuluje!!!

Z tego wynika, że problem był w konfiguracji mks_vir'a. Jak pisałem nie znam mks_vir'a i niestety nie pomogę go prawidłowo skonfigurować.

Jeśli chodzi o pamięć, to u mnie AMXL zajmuje około 88MB na karcie SD. Powinien się zmieścić. Co masz ustawione w Settings  -> USB ? Powinieneś mieć ActiveSync mode.

« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 22, 2006, 18:07:25 »
Na innym Twoim wątku http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27736 podałem namiar na strone Mio gdzie podano sprawdzone karty pamięci SD. Nie ma tam niestety żadnej 256MB. Może to nic jeszcze nie oznacza.

Czy robiłeś coś z tą kartą SD? Formatowałeś gdzieś? Na stronie Mio jest taka sugestia dotycząca pamięci:
Please use the card reader or Digital camera which made by Japan to format your storage card in order to prevent compatibility problem.

Tyle mogę pomóc.

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 22, 2006, 18:11:22 »
A do synchronizacji jest potrzebny jakis specjalny kabel, czy zwykły USB???

« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 22, 2006, 18:24:53 »
W instrukcji nazywają ten kabel mini USB.

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 22, 2006, 20:44:55 »
dzięki wszystkim za pomoc-w międzyczasie "na piechotę" udało mi się zainstalować na sdcard (tak mi sie wydaje  :lol: ) AM chodzi. Zostaje mi jeszcze wgranie jakiegoś programiku który by śledził/pokazywał stan satelitów itp oraz instalacja poimobilnenet. to a propos AM. Jak wy to zrobiliście?

« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:46:28 »
2 sprawy:
1/ czy uzywasz kabelka oryginalnego? - jesli nie to zaloz, na innym ussb-mikro-usb (na ktorym spokojnie łazi moj palmax) a201 nie byl wykrywany.
2/ jezeli kabelek ok, trza miec zaonstalowane sterowniki z plytki,
3/ potem instalacja active-sync

po tych zabiegach (i restarcie kompa) po podlaczeniu mio powinien sie pojawic aktywny active-sync, wybierz opcje "standard-partnership.

jako jest ok to:
1/ instalacja framenetwork (odnosnik do instalki na poi.mobilne.net)
2/ potem instalka ampiosync
3/ zalozenie konta na poi.mobilne.net
4/ ustawienie tych samych parametrow konta (user, password) na ampiosyn w pda,
5/ powinno gadac.

« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 24, 2006, 19:35:22 »
Witam,
Ja dziś swojego odebrałem ze serwisu, przeinstalowali go i działa. Ale czytając to wszystko to sam już nie wiem cze czegoś nie namieszałem (jednak obługa i połączenia 168 w porówanianiu do A201 są bez porówania łatwiejsze).
Jeszcze jedno pytanie jak można.
Jaki program użyć na Euopę ? Czy to prawda że Destinator nie będzie działać ?

*

Offline jasom

• *
  • 69
    • xx
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 25, 2006, 11:11:12 »
narazie jeszcze nie myślałem o europie...wydawało mi się że logiczne byłoby zainstalować mapy tego samego producenta ale ich jeszcze nie ma...nie mam niestety informacji jak chodzi destinator natomiast widziałem że poruszany jest temat problemów z tt5 na a201 ale jeszcze ich nie czytałem.

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 02, 2006, 17:55:18 »
Ja mam inny problem urządzenia podłącza się ale w momencie wymiany ustawień system sam się resetuje. I zawiesza A201. NIe wiem co robic

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 24, 2006, 23:45:46 »
Próbuję kolejny dzień połączyć PC z MIO A201 i niestety nie udaje sie.
Komputer wypisuje mi przy instalacji AS taki tekst:
"Brak domyślnego klienta poczty lub bieżący klient poczty nie może spełnić żądania wiadomości. Uruchom program Microsoft Outlook i ustaw go jako domyślnego klienta poczty."
Nie pomaga jednak ustawienei M Outlooka jako domyślnego klienta.
Wynikiem czego jest szare kółko AS w pasku i brak możliwości podłączenia MIO A201.
Licze na pomoc.
Pozdrawiam
Adam

« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 24, 2006, 23:47:38 »
Ja ze swoim problemem poradziłem sobie. A co ma Outlook do ActiveSynca? Zainstaluj sobie najnowszą wersję AS i wtedy zobacz. Najlepiej jakbyś odznaczył synchronizację poczty między A201 a AS.

« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 27, 2006, 20:07:18 »
no widze ze klopoty z AS i w sumie z podlaczeniem do kompa ma bardzo duzo osób . ( ja i moj kolega walczymy ze swoimi PDA od jakiegos juz czasu )
moje doswiadczenie jest takie ze na moim kompie (USB 1.1) nie chce ruszyc MIO natomiast na kompie duzo nowszym , dzieciaka jest USB 2.0 i dziala bez problemu , moze w tym jest "pies pogrzebany" ??

swoja dorga to nie pierwsze urzadzenie  z ktorym mam problem na moim kompie przy USB , malo tego , mam zainstalowany dodatkowy kontroler USB ale niestety tez 1.1 i jest dokladnie to samo . dla scislosci , nie uzywam antywirow ani scian ogniowych , wiec to odpada .

« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 03, 2006, 12:33:01 »
udało mi sie wszystko poinstalować jak podłłączyłem MIO A201 do laptopa (raczej sze starszych modeli) z USB na pewno 1.1.
Nie ma na nim żadnych antywirusów ani innych zbędnych rzeczy.
Po podłaczeniu widzi go bez problemu, natomiast żaden stacjonarny komputer (wśród tych co pródowąłem) nie chciał go widzieć.

Pewnie MIO stwierdził że skoro on jest mobilny to będzie się pokazywał tylko w sprzętach mobilnych :):):)

« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:22:59 »
byc moze tak jest jak piszesz ale ...

zrobilem doswiadczenie na lapie tez dosc starym , rozpocząlem instalacje na wbudowanym w lapa porcie USB ( na bank 1.1 ) i zatrzymal sie w wiadomym miejscu . w PCMCIA mialem wlozony juz wczesniej kontroler z portami USB 2.0 i jak tylko przelozylem kabel do niego , polecial dalej , zsynchronizowal sie i OK . ale malo tego , od tej pory na tym wbudowanym porcie tez dziala ! nie wiem moze to przypadek ale nie sadze , mysle ze instalator ma jakis problem przy wyszukiwaniu portow ( niektorych , moze to nie koniecznie chodzi o 1.1 czy 2.0 ) i jak poleci dalej to juz jest OK .

« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 09, 2006, 00:26:55 »
Czytam uwaznie watek, gdyz u mnie wystapil podobny problem z synchronizacja. Wylaczylem I firewalla i antywira. No i udalo sie. Na probe zalaczylem samego antywira i synchronizxacja znow poszla. Wiec prawdopodobnie zone alarm blokuje jakies porty - choc zezwolilem na laczenie sie urzadzen. Z jakimi firewallami chodzi wam synchronizacja?

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:29:10 »
Witam!
Ja tez miałem (mam?) problem komunikacji AS zMio A201.
Też było tak że albo wogóle nie było połączenia albo w nieskończoność nawiązaywał połączenie. I to wszystko byłoniezależne czy mam firewalla, czy tez antivira. W końcu metodą prób i błędów "wyczaiłem że aby nastąpiło bezproblemowe połączenie musze zachowac "rytuał":
Przy wyłączonym komputerze (nie hibernowanym) podłączam do niego MioA201, włączam Mio, potem właczam kompa i..... od razu mam połączenie bez żadnych problemów! I to przy załączonym firewallu i antywirusie. Bez problemu wtedy kopiuje z PC do PocetPC i odwrotnie.

*

Offline wookash

• 17
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:00:16 »
Ja miałem problem z wrzuceniem map. Po jakimś czasie prób zupełnie już nic nie mogłem wrzucić. Poszedłem do sklepu z prośbą o sprawdzenie i facet zdębiał bo też nie mógł nic wrzucic na swoim kompie.

Wymienił sprzęt i idzie i u niego i u mnie. Czasem w trakcie wrzucania map zerwie połączenie, ale potem jak znowu spróbuje to idzie bez problemu.

Karta została ta sama!
Lukasz