Pomoc przy P560

• 2 Odpowiedzi
  • 910 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomoc przy P560
« dnia: Styczeń 01, 2008, 17:58:32 »
Witam

Jestem nowy na forum i od niedawna posiadam MIO 560. Kupiłem go już z WM6 po polsku i zainstalowanymi aplikacjami SBP. Wszystko było fajnie do momentu gdy kiedyś niech chciał mi się załączyć po przełączeniu przełącznika na dole (wcześniej go kilka razy wyłączałem i włączałem i było OK) stał na pomarańczowym ekranie MIO. Poczytałem na forum i zrobiłem mu reset (włączenie z joyem do góry). Odpalił się ale bez aplikacji SBP i polskiego WM6. Aplikacje SBP już sobie pościągałem z netu ale nie mogę znaleść dobrego jezyka polskiego z klawiaturą. Ten co znalazłem niby działa ale likwiduje pakiet Office. Czy można nzrobic aby po resecie (jak się znowu zwiesi) był chociaż odrazu po polsku albo z aplikacjami SBP? Czytałem że musi być to zapisane w ROM czy można taki rom skądś ściągnąć ? Czy np program SBP backup załatwia sprawę tz czy jak sobie backup zrobię jak mam już wszystko poinstalowane np mapy gry i SBP i język z klawiaturą to po resecie i uruchomieniu programu przywróci on wszystko spowrotem? Chciałbym być przygotowany że po następnej takiej niespodziance szybko można sobie poprzedni stan przywrócić. Czy takie zwieszenia to normalka i czy często się zdarzają i dlaczego? Dziękuję wszystkim z góry za pomoc i życzę pomyślności w nowym roku. Pozdrawiam

P.S

Dałem ciała .. język polski z klawiaturą znalazłemm na płycie od MIO. Ale reszta pytań aktualna.  I jeszcze jedna sprawa. Miałem na nim od groma poinstalowanych rożnych rzeczy tak że 2GB prawie całe zajęte i do tego karta 4GB też zajęta. Rozumiem że kartę można bez obaw wyzerować a czy jak te  2GB na pokładzie bym wyzerował to system zostaje? Chodzi mi o to żyby zostawić goły system i poinstalować rzeczy których używam. Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2008, 18:26:15 wysłana przez madmans1 »

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
Odp: Pomoc przy P560
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2008, 08:02:26 »
Postaram sie odpowiedziec na kilka Twoich pytan, troche ich bylo :)

reset (włączenie z joyem do góry) - to tak zwany Hadr Reset - po tym tracisz wszystko (zostaje tylko czysty WM6 ver. ang)
Faktycznie Polska lokalizacja jest dolaczona na plycie CD, reszte wgrywasz od nowa albo przywracasz z karty pamieci (z wczesniej zrobionego backup'u) Pamiec 2GB mozesz spokojnie czyscic nie ma na niej systemu. Uwazaj, jesli instalowales jakies programy na tej karcie lepiej nie usuwac ich bezposrednio przez exploratora plikow.

Czy można zrobic aby po resecie (jak się znowu zwiesi) był chociaż odrazu po polsku albo z aplikacjami SBP?
Mozna przygotowac sobie taki firmware, ale tego normalnie sie nie robi :) Jest to ryzykowne zadanie, bo wiaze sie z przeprogramowaniem romu (biosu) urzadzenia.

Mi sie tez zdarzylo, ze zawisl na czerwonym ekranie. Czy poczekales zalecana minute zamin wlaczyles przelacznik na dole na pozycje ON?
U mnie dzieje sie tak, jesli przelacze przed uplywem 15s od wylacznia.
---
Gooffy

*

Offline chacik

• 22
  • Sprzęt: MIO P560 + SDHC 4GB + Navigo8i, HTC Diamond2 + SDHC 8GB
Odp: Pomoc przy P560
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2008, 17:05:29 »
Tez od niedawna mam P560 i tez po grzebaniu w ustawieniach mi sie zwiesil. Po hard resecie trzeba bylo wszystko wgrywac od nowa, co tez uczynilem, ale bez spolszczenia. Chodzi zdecydowanie szybciej i plynniej. Na codzien polecam wylaczanie przyciskiem od gory (usypianie). Mi w tym stanie wytrzymuje ladnych pare dni bez ladowania, choc sadzac po dyskusji na forum inni maja z tym problemy i nie wytrzymuje im nawet przez noc. Co pare dni trzeba naladowac, nawet jesli sie nie korzystalo, bo inaczej to jak hard reset.
Historia kołem się toczy. Rower też.