Jestem zarejestrowanym użytkownikiem AutoMapy z Miplokodem i laikiem komputerowym

Zgodnie z przewodnikiem założyłem nowy plik w moim MIO P 550 STORAGE CARD\AutoMapa EU\nowe POI.poipts.
Program Microsoft ActiveSync (v 4.5.0) z synchronizował komputer z urządzeniem, a punkty POI nie przechodzą do urządzenia. Gdy "daję komendę" w ustawieniach "wczytaj plik" otrzymuję informację o nie wykryciu punktów POI.
Po sprawdzeniu przez komputer tego pliku wykazuje on ZERO bajtów.
Po wejściu w program MiploSetup w urządzeniu - zakładka INFO - dowiaduję się, że ostatnia zapisana modyfikacja kategorii miała miejsce w dn. 30.10-2007 ..... - Ostatnia synchr. jest myślnik (-) - Liczba punktów POI zero (0) Status połączenia z internetem "Błąd połączenia z internetem"
W zakładce SYNC za-fajkowane jest "W domu..." oraz POI 1 godzina. W zakładce KATALOG za-fajkowane mam kilkanaście kategorii POI. W zakładce KONTO jest wpisany login oraz hasło w sposób poprawny. Na stronie www jestem zalogowany. Z mobilne.net wszystko zaimportowane i tam mi wszystko działało i sie aktualizowało w urządzeniu po wskazaniu stosownego pliku.
Po sprawdzeniu ewentualnych zapór Windows - takowych nie stwierdziłem - blokowa sieć internetu DSL działa mi poprawnie.
Co może być przyczyną nie ściągania - przechodzenia POI ?
Aha, w MiploSetup mam ikonkę na dole paska należącą do MiploTransfer (takie dwie strzałeczki) i jak ją tapnę rysikiem, to pokazuje sie pasek postępu, a po chwili okienko z komunikatem " Błąd połączenia z Internetem"
Pewnie przyczyną jest to, że palmtop nie posiada połączenia z internetem. Myślałem, że wystarczy go połączyć z komputerem domowym podpiętym do DSL i za jego pomocą będzie pobierał dane POI - a w sumie wszystko się skomplikowało.
Ale jeżeli, trzeba go skonfigurować z internetem, to problem jest w tym, że nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Czy jest może gdzieś w internecie opis (wątpię

- albo może ktoś wie i zechce pomóc) jak połączyć MIO P550 z siecią blokową DSL ?
Może muszę przywrócić ustawienia fabryczne. Na pewno jest taka opcja i mogę ją znaleźć.
Włączyłem na kompie narzędzie znajdujące się w AS do wyszukiwania problemów i znalazł 1 związany z adresem IP. Następnie skierował mnie na stronę Microsoftu opisującą sposób usunięcia tego błędu, a tam wykonałem wszystko zgodnie z ich zaleceniem i finalnie okazało się, że mam tak samo jak ONI pokazują na swym OKNIE czyli automatycznie przydzielane IP. Zainstalowałem na nowo MiploSync w P550 zresetowałem kompa.
Sprawdziłem synchronizację z kompem w P550 - działa. A MiploTransfer nadal nie działa

Co zrobić