Pierwsze wrażenia z MIO P560

• 120 Odpowiedzi
  • 29558 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
Odp: Pierwsze wrażenia z MIO P560
« Odpowiedź #90 dnia: Styczeń 02, 2008, 10:46:40 »
Podobnie  mam dziwne oznaczenie systemu 5.2.1438  lecz powyżej (Settidgs -->About)  jest napisane WINDOWS MOBILE 6 Classic.

Jakoś nie moge się tego doczytać - możesz mi jeszcze jaśniej napisać gdzie szukać tego opisu windowsa??

Z odnalezieniem nazwy systemu możesz mieć kłopot  :P
U mnie etykietka Windows Mobile 6 Classic znika po wgraniu spolszczenia  :mrgreen:

« Odpowiedź #91 dnia: Styczeń 02, 2008, 10:52:24 »
Podobnie  mam dziwne oznaczenie systemu 5.2.1438  lecz powyżej (Settidgs -->About)  jest napisane WINDOWS MOBILE 6 Classic.

Jakoś nie moge się tego doczytać - możesz mi jeszcze jaśniej napisać gdzie szukać tego opisu windowsa??

Z odnalezieniem nazwy systemu możesz mieć kłopot  :P
U mnie etykietka Windows Mobile 6 Classic znika po wgraniu spolszczenia  :mrgreen:

Czyli mając windows'a mobile 6 - OS. 5.2.1438 (kompilacja 17945.0.3.2) - jest wszystko OK ??
Mam oczywiście wgrane spolszczenie i nie mam żadnego info o wersji systemu - poza tymi oznaczeniami.

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #92 dnia: Styczeń 02, 2008, 13:10:27 »
Czyli mając windows'a mobile 6 - OS. 5.2.1438 (kompilacja 17945.0.3.2) - jest wszystko OK ??
Mam oczywiście wgrane spolszczenie i nie mam żadnego info o wersji systemu - poza tymi oznaczeniami.

Na początku też nieco mnie zdezorientowało to, że po zniknęła mi etykietka z napisem na samej górze "Windows Mobile 6 Classic" i zacząłem podejrzewać, że wcisnęli mi stary system WM5  :mrgreen:
Ale poza brakiem tej etykietki nie ma powodów do paniki. OS. 5.2.XXX to z pewnością WM6  :wink:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2008, 18:40:24 wysłana przez marbed »

*

Offline inz.konstruktor

• 3
  • prawie mechanik
  • Sprzęt: MITAC MIO P560
« Odpowiedź #93 dnia: Styczeń 02, 2008, 13:19:24 »

Hehe, to witaj w klubie  :E
Samodzielne włączanie się i wyłączanie oraz walka ze zbyt szybkim rozładowywaniem się baterii to pierwsze rzeczy z jakimi musisz się zmierzyć jako świeżo upieczony posiadacz PDA  :wink:

Oto wątek, który wyjaśnia m. in. co trapi użytkowników przez pierwsze kilka dni po zakupie tego typu urządzenia:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86166.msg575673

Czytałem ten wątek i zastosowałem sie do rad w nim udzielonych. Staram sie mimo wszystko walczyć sam z problemami - daje mi to większą satysfakcję :wink:
Mój MIO p560 przy średnio intesywnym(dużo pracy modułu WiFi) używaniu, bez ładowania zyje 3- 4 dni. Wynik ten chyba jest do zniesienia?
Zapomniałem dodać, że system jest bez "spolszczenia" (po HR) - wg mnie wyraźnie szybciej działa.
Pozdrawiam Konrad     
MIO P560

« Odpowiedź #94 dnia: Styczeń 03, 2008, 08:28:52 »
Ja również kupiłem P560. Do tej pory miałem 550 i byłem zadowolony. Niestety z tym nowym mio mam kilka "ścięć":
- kupiłem go (nówka) w firmie gdzie był reklamowany jako pda z systemem win mobile 6, a ja mam OS. 5.2.1438 (kompilacja 17945.0.3.2) - czy ktoś mnie w tym miejscy nie wprawiadził w błąd??
- zainstalowałem Automapę, igo i mio map, coś do divixów, pakiek resco (explorar, recorder przegladarka fotek, radio), pocket mechanic - starałem się to wszystko poinstalowac na karcie SD (mam 2GB), pamięć flash na razie nie używana - i w chwili obecnej MAM PROBLEM, ponieważ storage memory mam zajęte w 99% czyli na 31,5MB mam wypełnione 31,4MB - skąd się to wzięło?? jak mam zwolnić tą pamięć??
- problem z włączaniem wyłączonego pda, czyli co jakiś czas (pomimo, że jest wyłączony) pda włącza się na kilkanaście sekund i wyłącza się. Dzieje się tak kilka razy w ciągu doby, zresztą problem z właczaniem i rozładowaniem aku jest dość mocno "maglowany" na tym forum. Niestety mój egzemplarz nie jest inny i też mam z tym problem.
Troche denerwują mnie powyższe niedociągnięcia :-/

Pozdrawiam
RADEK

Otrzymałem odpowiedź z serwisu. Zrobiłem Hard reset. Nie wgrywałem polskiej lokalizacji (nie miałem jej na 550 i teraz też mi jej nie brakuje :-))
Wyjaśniło się kilka moich watpliwość:
- mam Windows Mobile 6.0 Classic,
- po zainstalowaniu igo, pakietu resco, polskiej klawiatury, magic button i programu do obsługi WiFi mam wolne ok. 19MB Storage Memory - czyli problem tez minął,
- co do włącznia - obserwuję.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #95 dnia: Styczeń 18, 2008, 00:32:56 »
Witam serdecznie!
Mam pytanie do szanownych właścicieli Mio P560.
Czy ktoś z Was użytkuje na w/w urządzeniu AM 4.5  Polska lub (najlepiej) AM 4.5 Europa?
Chodzi mi o to, że rozważam zakup tego urządzenia a chciałbym poprosić o wykonanie próbnego testu kalkulacji trasy szybkiej z pliku:
http://www.kubicki.pl/TestKalkulacji.tam
Chodzi mi o czas przeliczania/wyznaczania trasy (drogi płatne i promu ustawione na OK).

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 00:37:28 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #96 dnia: Luty 03, 2008, 12:05:56 »

Witam,
Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałem wszystkie wątki dotyczace Mio P560.
Bardzo pouczająca lektura, która otworzyła mi oczy na wiele spraw, których nie brałem pod uwagę podczas wyboru najbardziej odpowiedniego dla mnie sprzętu ( za rozsądne pieniądze ).
Wybór padł na MIO P560, ale teraz, naprawdę nie wiem, czy jest to dobry wybór.
Czy ten "komputerek" jest godny polecenia ???
Bardzo liczę na Waszą pomoc. Nie chciałbym wydać tysiaka, a później wkurzać się że mogłem dokonać lepszego wyboru.
Korzystając z okazji, chciałbym zapytać się również o Mio P360. Czy ten model również boryka się z problemami podobnymi do P560.
Dzięki i pozdrawiam
Pruszków

« Odpowiedź #97 dnia: Luty 03, 2008, 12:40:08 »
Jeżeli jest to twój pierwszy sprzęt to zdecydowanie warto go kupić.
Wszystko zależy od tego czy ty będziesz potrafił wykorzystać możliwości tego sprzętu.
Mam znajomych którzy używają o wiele droższych modeli ale raczej dla bajeru niż z potrzeby.
Polecam 560 chociażby z powodu że posiada wifi w odróżnieniu od 360, a to wydaje się teraz absolutne minimum

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #98 dnia: Luty 03, 2008, 13:02:47 »
Polecam 560 chociażby z powodu że posiada wifi w odróżnieniu od 360, a to wydaje się teraz absolutne minimum

Ja posiadam P360, jest tańszy i faktycznie nie ma wi-fi ani BT. I teraz najważniejsze, nie latam nie szukam hot spotów ponieważ nie mam takiej potrzeby, w domu nie posiadam sieci wi-fi więc to zbędny dodatek dla mnie. Nie widzę również zastosowania dla BT w pockecie który nie ma opcji telefonu. a bajery tupu synchro z pc za pomocą BT nie są mi potrzebne bo robie to po kablu. różnica w cenie spora zwłaszcza jak za dodatki typu WIFI i BT. Idąc dalej jak będe potrzebował WI-Fi kupie sobie na e-bayu specteca i po kłopocie. Karta wifi specteca to wydatek 25 $ na ebayu.

Idąc dalej, 360 i 560 mają te same systemy operacyjne, te same programy, ten sam procek. Istotna różnica to pamięć flash większa o jeden giga w 560. i to jest chyba najbardziej istotne... choć jak sie uprzec mozna wstawić sobie sdhc 4gb i już to ine jest problemem. a cena jest niższa i jak na początek to warto zakupić 360.

Odpowiedz sobie do czego będzie ci potrzebny ten sprzęt. jak do nawigacji i do podstawowych funkcji to bierz 360.

pzdr

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #99 dnia: Luty 03, 2008, 14:03:38 »
Nie widzę również zastosowania dla BT w pockecie który nie ma opcji telefonu.

Chociażby, żeby użyć telefonu GSM jako modemu dla PPC.

« Odpowiedź #100 dnia: Luty 03, 2008, 14:23:47 »
Pytanko do maro_ka.

Czy w Twoim P360 również pojawiają problemy, jak opisywane na forum, w P560, tzn.:
- problemy z akumulatorem - szybkie rozładowywanie,
- samowzbudzanie - problemy z softem ?

Interesuje mnie również Wasza opinia na temat obsługi Mio w samochodzie.
Czy to prawda, że uchwyt nie jest za bardzo ergonomiczny.
Kiedyś dopadłem opinię użytkownika, który określił ten uchwyt za największe dziadostwo, jakie widział. Czy tak rzeczywiście jest ?

Chciałbym, również uzyskać Waszą opinię na temat folii ochronnej na displaya. Czy jest to naprawdę potrzebne, czy jest to po prostu kolejna próba naciągania ludzi przez sprzedawców palmtopów?

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #101 dnia: Luty 03, 2008, 15:16:03 »
Kiedyś dopadłem opinię użytkownika, który określił ten uchwyt za największe dziadostwo, jakie widział. Czy tak rzeczywiście jest ?

Jeździłem już samochodem używając tego uchwytu i nie mam zastrzeżeń. Uchwyt trzyma się pewnie, nakierowałem odpowiednio ekran za pomocą ruchomych części uchwytu. Jeśli o mnie chodzi to nie mam do czego się przyczepić.

Chciałbym, również uzyskać Waszą opinię na temat folii ochronnej na displaya. Czy jest to naprawdę potrzebne, czy jest to po prostu kolejna próba naciągania ludzi przez sprzedawców palmtopów?

Ja zakupiłem sobie folię Brando Protector Plus. Nie żałuję wydanych ponad 30 zł, bo posłuży mi chroniąc ekran co najmniej rok. Na pewno nie będę polecał tańszych folii bo ochrona jaką zapewniają jest mierna oraz szybciej się zużywają.
Co do skuteczności ochrony - na pewno przed atakiem nuklearnym ekranu nie zabezpieczy  :P ale jeśli często stuka się rysikiem w powierzchnię ekranu to z pewnością to się potem odpowiednio przekłada na ilość rys.

« Odpowiedź #102 dnia: Luty 03, 2008, 15:18:03 »
Uchwytto żeczywiście dosyć wymyślny dziwoląg.
Reszta zależy raczej od konfiguracji i od dodtkowego softu jaki masz pointalowany

*

Offline maro_ka

• 39
« Odpowiedź #103 dnia: Luty 03, 2008, 15:48:41 »
Pytanko do maro_ka.

Czy w Twoim P360 również pojawiają problemy, jak opisywane na forum, w P560, tzn.:

Wyżej opisywane problemy jak sie później okazało nie są winą MIO tylko WM. Dwukrotnie w ciągu doby mój mio sie wybudza jest to o 12 i 24. Jak już zostało to ustalone system wymaga tych przepudzeń.

Co do częstszych wybudzeń nie zaobserwowałem ich u siebie. Przede wszystkim podejrzewam że mają je osoby z automapą 4.1.2.

Bateria w moim mio trzyma ponad tydzień sporadycznego używania. Nie rozładowuje mi się do zera. Jak używam automapy bez podłączenia do zapaliczki samochodowej to faktycznie tak po dwóch godzinach widać znaczny spadek energii.

« Odpowiedź #104 dnia: Luty 03, 2008, 19:41:02 »

Jeździłem już samochodem używając tego uchwytu i nie mam zastrzeżeń. Uchwyt trzyma się pewnie, nakierowałem odpowiednio ekran za pomocą ruchomych części uchwytu. Jeśli o mnie chodzi to nie mam do czego się przyczepić.

Mam uchwyt w samochodzie, sprawuje się dobrze. Wystarczy tylko odpowiednio przykleić i nakierować. ustawienie musi byc takie aby mozna było MIO wyjmowac bez przekręcania. Troszke eksperymentów i jest OK.

Co do uwag uchwyt mógłby mieć jakiś pstryczek do zwalniania PDA a nie takie wyciaganie na siłe.

P.

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #105 dnia: Luty 04, 2008, 19:20:27 »
uchwyt samochodowy faktycznie jest do dupy  :mad:
wszystko zależy pod jakim kątem jest szyba w naszym samochodzie i wysokość użytkownika
u mnie w Astra II jest problem , bo jak mio ustawie aby dobrze widzieć to nie mogę go wyjąć , wysuwam do góry i jak dotyka górą do szyby to jeszcze dołem jest w uchwycie, a płynna regulacja jest tylko w lewo i prawo a góra i dół jest taka zapadka
wcześniej miałem MIO A701 i tam był super uchwyt koncówka była na takim jajku i można było obracać naokoło , to było dobre na słoneczne dni bo sobie mogłem przekręcic tak aby nie było odbicia światła

*

Offline vqsoft

• **
  • 123
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #106 dnia: Luty 05, 2008, 17:23:48 »
Jeżeli jest to twój pierwszy sprzęt to zdecydowanie warto go kupić.
Wszystko zależy od tego czy ty będziesz potrafił wykorzystać możliwości tego sprzętu.
Mam znajomych którzy używają o wiele droższych modeli ale raczej dla bajeru niż z potrzeby.

dla mnie ten 560 trochę tandetnie jest wykonany. szczególnie wkurza mnie zacinający sie przełącznik ON/OFF. i jak dla mnie brak resetu z patyka to trochę lipa.
Przynajmniej ten twoj taki mi sie lipnie widzi .
inne sa ok.
Napisane: Luty 05, 2008, 17:21:22

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 18:14:35 wysłana przez vqsoft »

*

Offline maro_ka

• 39
« Odpowiedź #107 dnia: Luty 05, 2008, 18:10:14 »
vqsoft[/quote]maro_ka zmartwie Cie bo 360 ma wm5.0 a 560 wm6.0[/quote]

vqsoft a to rewelacja!!! P360 ma WM 5?  a na jakiej podstawie to wywnioskowałeś?

Posiadam P360 i nawet nie wiem w jakim błędzie żyłem myśląc że mam WM6

PROŚBA
Zanim coś napiszesz, czego nie jesteś pewny to pomyśl dwa razy bo takie posty wprowadzają ludzi w błąd.

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 18:14:13 wysłana przez maro_ka »

*

Offline vqsoft

• **
  • 123
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #108 dnia: Luty 05, 2008, 18:12:15 »
vqsoft a to rewelacja!!! P360 ma WM 5?  a na jakiej podstawie to wywnioskowałeś?

Posiadam P360 i nawet nie wiem w jakim błędzie żyłem myśląc że mam WM6

PROŚBA
Zanim coś napiszesz, czego nie jesteś pewny to pomyśl dwa razy bo takie posty wprowadzają ludzi w błąd.

maro_ka zmartwie Cie bo 360 ma wm5.0 a 560 wm6.0
[/quote]
[/quote]

sorka powalily mi sie 550 z 360 ;)

ps.
zazwyczaj sie nie myle :):) wiec luzzz

« Odpowiedź #109 dnia: Luty 06, 2008, 19:15:22 »
Pytanko do maro_ka.

faktycznie ciężko się wyciąga mio z uchwytu i u mnie w aucie akurat nie da się go wyjąć w ustawieniu do jazdy tylko muszę pochylać uchwyt bo mam szybę pod kątem. Ale muszę przeyznać że w trakcie jazdy uchwyt jest mega stabilny.

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #110 dnia: Luty 06, 2008, 20:02:26 »
[/quote]
Otrzymałem odpowiedź z serwisu. Zrobiłem Hard reset. Nie wgrywałem polskiej lokalizacji (nie miałem jej na 550 i teraz też mi jej nie brakuje :-))
Wyjaśniło się kilka moich wątpliwość:
- mam Windows Mobile 6.0 Classic,
- po zainstalowaniu igo, pakietu resco, polskiej klawiatury, magic button i programu do obsługi WiFi mam wolne ok. 19MB Storage Memory - czyli problem tez minął,
- co do włącznia - obserwuję.
[/quote]
Możesz zdradzić co takiego odpowiedział ci serwis MIO? Ja na razie czekam na ich odpowiedz co zrobić aby można było zainstalować więcej niż pięć programów.

*

Offline maro_ka

• 39
« Odpowiedź #111 dnia: Luty 06, 2008, 20:38:01 »
mio z uchwytu wyciąga się ciężko jak sie ciągnie za  urządzenie. Wystarczy lekko kciukiem pchnąć między portem usb a on-off i wychodzi z uchwytu leciutko.

*

Offline Echo

• *
  • 63
« Odpowiedź #112 dnia: Luty 07, 2008, 12:22:17 »
Uchwyt w Mio560 to tragedia.
Staralem sie przymocowac mozliwie nisko do szyby, aby nie zaslanial za duzo. Jednak u mnie - skoda fabia szyba ma duzy skos i badzo ciezko sie wyciaga i wklada bo mio zawadza o szybe i trzba kombinowac, na dodatek problem jest gdy musze podlaczyc zasilania, wowczas mio musi byc wysuniete do polowy bo kabel zawadza do polke. Sama regujacja podczas jazdy kata pochylenia jest niemozliwa - nie ma praktycznie mozliwosci dostepu regulacji :(

moze ktos moglby zaproponowac jakis dobry alternatywny uchwyt, z dłuzszym ramieniem (aby był wieksz odstep od szyby), mozliwoscia gulacji ulozenia urzadzenia (pion/poziom)?
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

« Odpowiedź #113 dnia: Luty 08, 2008, 15:18:44 »
Możesz zdradzić co takiego odpowiedział ci serwis MIO? Ja na razie czekam na ich odpowiedz co zrobić aby można było zainstalować więcej niż pięć programów.

Zasugerowali abym zrobił HR, a jak to nie pomoże, to miałem wysłać sprzet do serwisu
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 15:24:28 wysłana przez vader_32 »

« Odpowiedź #114 dnia: Luty 08, 2008, 19:33:48 »
Na poczatku gdzy zainstalowałem uchwyt,rzeczywiście były problemy z wyciaganiem.

Potem po kilku eksperymwntach znalazłem takie umiejscowienie (wysokość) aby było dobrze widać i przy wyjmowaniu nie zawadzało o szybę. Teraz juz nie kręcę i jest OK.
Co do wyciagania tak jak napisano wyzej nalezy wypchnac PDA od dołu palcem. Wyskoczy z zapadek (zaczepów), szkoda ,że nie ma jakiegos przycisku zwalaniania.

U mnie samochód Astra I (przy mocno pochylonych szybach może byc rzeczywiście kłopot).

P.

*

Offline Krupin14

• 18
  • Sprzęt: Mio P560, HTC Touch 2, Samsung i5700
« Odpowiedź #115 dnia: Luty 13, 2008, 12:37:58 »
Moje wrażenia z miesięcznego użytkowania P560 są bardzo pozytywne, szczególnie że przesiadłem się z Tungstena T5.
Nie jestem wymagającym użytkownikiem, ale funkcjonalność jest dla mnie dużo większa mimo wszystko.
Do uchwytu samochodowego nie mam większych zastrzeżeń, choć jakoś dziwnie się wyjmuje Mio. Mam w aucie z przodu boczną szybkę, więc dobrze mi tam spasował.
Dzięki wifi zamiast kupować gazetę, czytam sobie rano do śniadania wiadomości z internetu.
Z modemem w SE K800i działa dobrze, internet jest dostępny, poczta, etc.
Dużo po kraju nie jeżdżę, dlatego nie kupowałem mapy do niego. Natomiast ładnie mnie poprowadził GPS razem z Google Maps do miejsca docelowego, takie prowizoryczne rozwiązanie, ale skuteczne.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #116 dnia: Luty 24, 2008, 19:04:02 »
zależy dla kogo!
dla przykładu posiadałem ponad rok mio p550 kupiłem bo miał wi fi bluta... mmm byłem w 7 niebie  :ok: no ale minął rok i co?? użyłem dwa razy bluta i to z ciekawości  :E dlatego teraz kupiłem P360, używam tylko do nawigacji i czasem do przeglądania zdjęć. I chociaż nie borykałem się z takimi problemami jak ojciec używający P560  :ok:
zawodowy kierowca...

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #117 dnia: Luty 24, 2008, 21:45:35 »
I chociaż nie borykałem się z takimi problemami jak ojciec używający P560  :ok:

A jakie problemy są w P560? Mam też P360 i nie znam tamtych problemów choć przyznam że BlueTooth mi brakuje (alternatywą jest BT na SDIO) a WiFi to kompletnie by mi się nie przydało. MIO jest prezentem na gwiazdkę więc wyboru nie miałem :P

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #118 dnia: Luty 25, 2008, 19:11:47 »
A jakie problemy są w P560? Mam też P360 i nie znam tamtych problemów
rozładowująca się bateria i podświetlanie ekranu, jakby sam się czasem włączał
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 27, 2008, 17:30:11 »
witam, czy wy tez tak macie , po włożeniu karty trzeba ja jakoś czymś podważyć żeby wyszła , nie wyskakuje sama ?

Witaj jestem od niedawna włacicielem mio p560, i kiedy włożyłem kartę pamięci do pda z początku się wystraszyłem ze źle to zrobiłem bo nie potrafiłem jej wyjąć, problem polegał na tym że trzeba mieć bardzo zwinne palce i przy wyjęciu musisz ją bardziej docisnąć do środka. Poczujesz jak się zwolni blokada a w tedy sama wyskoczy. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 19:53:41 wysłana przez mariusz79 »