Pierwsze wrażenia z MIO P560

• 120 Odpowiedzi
  • 29564 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
Odp: Pierwsze wrażenia z MIO P560
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 31, 2007, 20:20:33 »
Hmmm bo z tym formatowaniem to chodzi o to że przy pierwszym uruchomieniu PDA to mi truł że wypada sformatować pamięć flash bo nie była formatowana przez co możę zwiększyć się wydajność ... no ale skoro to się wiąże ze skasowaniem wszystkiego to ja podziękuję...

A nie chodzi tu o formatowanie nowej karty pamięci np SD a nie pamięci PPC?
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline HokaHey

• 10
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 31, 2007, 20:36:08 »
O to chodzi że P560 ma wbudowane 2 GB pamięci Flash a dodatkowej karty nie mam a system i tak mi doradził sformatowanie chyba że po prostu miał na myśli karty a nie pamięć swoją flash...

*

Offline antec

• 9
  • Sprzęt: Mitac MIO P560
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 31, 2007, 23:28:06 »
Witam

Powiedzcie jak szybko chodzi wam WiFi na p560? Bo na moim tragicznie wolno, nie mam żadnego programu żeby to zmierzyć ale kopiowanie jakiegoś zwykłego pliku txt (napisy do filmu) trwa ok 30s, już nie mówię o filmie bo czekałem parę chwil i nawet 1% nie było to przerwałem kopiowanie. W specyfikacji P560 jest Wifi +b/g to nie powinno śmigać szybko, czy może standard Wifi na PPC to nie to samo co na PC, a może potrzebuję jakiś sterowników aby przyśpieszyć działanie?

Ehmm, napisy to owszem ale film?  :-? Nawet jak ściągniesz taki film to przydało by się go przed oglądaniem na PPC przepuścić przez DivxEncodera. Na PPC internet zawsze chodził dużo wolniej bez względu na łącze.

Udało mi się poprawić działanie WiFi na moim PPC, bardzo pomocny okazał sie program do zarządzania połączeniem WiFi a mianowicie Wifi Companion 2.10. Teraz widać, że wszystko dużo szybciej działa. Co do oglądania filmów to płynnie chodzą po użyciu DivxEncodera, bez tego co 30 s film jest doczytywany.

« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 01, 2007, 10:04:33 »
Witam

Powiedzcie jak szybko chodzi wam WiFi na p560? Bo na moim tragicznie wolno, nie mam żadnego programu żeby to zmierzyć ale kopiowanie jakiegoś zwykłego pliku txt (napisy do filmu) trwa ok 30s, już nie mówię o filmie bo czekałem parę chwil i nawet 1% nie było to przerwałem kopiowanie. W specyfikacji P560 jest Wifi +b/g to nie powinno śmigać szybko, czy może standard Wifi na PPC to nie to samo co na PC, a może potrzebuję jakiś sterowników aby przyśpieszyć działanie?

Ehmm, napisy to owszem ale film?  :-? Nawet jak ściągniesz taki film to przydało by się go przed oglądaniem na PPC przepuścić przez DivxEncodera. Na PPC internet zawsze chodził dużo wolniej bez względu na łącze.

Udało mi się poprawić działanie WiFi na moim PPC, bardzo pomocny okazał sie program do zarządzania połączeniem WiFi a mianowicie Wifi Companion 2.10. Teraz widać, że wszystko dużo szybciej działa. Co do oglądania filmów to płynnie chodzą po użyciu DivxEncodera, bez tego co 30 s film jest doczytywany.

Witam! tez jestem posiadaczem 560, i mam do Ciebie antec kilka pytań:) jeśli jesteś w stanie sie podzielić uwagami i poradą, to będę wdzięczny:) Mianowicie chodzi mi o to nader dziwne czerpanie baterii pomimo wyłączenia Mio560 i wyłaczeniu AS. pisałem juz o tym na forum, ale jakoś nikt nie odpowiedział. Czy u Ciebie tez to występuje? np. masz naladowana baterię 100%, wyłączasz Mio i po kilku godzinach na wskaźniku jest o kilkanaście procent mniej??? co sie dzieje? Podobnie dziwna rzecz się dzieje, że po naładowaniu on sie samoistnie załącza??? np w samochodzie zostawiam go podpiętego do zasilania, rano przychodzę, a Mio świeci i jest załączone???Co do Wifi, jeszcze nie testowałem mojego urządzonka, bo nie mam dostępu, ale Twoje uwagi co do oprogramowania Wifi Companion 2.10 sa cenne i je wykorzystam. Prosze o odpowiedź na maila lub przez gg 64822 pozdr.Andrzej

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 02, 2007, 11:44:57 »
andkot:

Zapoznaj się w swoim PPC z funkcjami zarządzania energią oraz poczytaj na forum o ActiveSync i o programach, które po "wyłączeniu" nadal działają w tle i pobierają prąd (nawet) jak wyłączysz PPC, o programie MagicButton i innych, które te programy "wyłączone" wyłączają na stałe. Twój problem z p560 nie dotyczy wcale p560 tylko dużo szerszej grupy użytkowników PPC.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 11:46:49 wysłana przez Makubo »

*

Offline antec

• 9
  • Sprzęt: Mitac MIO P560
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 03, 2007, 00:15:25 »
Witam

Witam! tez jestem posiadaczem 560, i mam do Ciebie antec kilka pytań:) jeśli jesteś w stanie sie podzielić uwagami i poradą, to będę wdzięczny:) Mianowicie chodzi mi o to nader dziwne czerpanie baterii pomimo wyłączenia Mio560 i wyłaczeniu AS. pisałem juz o tym na forum, ale jakoś nikt nie odpowiedział. Czy u Ciebie tez to występuje? np. masz naladowana baterię 100%, wyłączasz Mio i po kilku godzinach na wskaźniku jest o kilkanaście procent mniej??? co sie dzieje? Podobnie dziwna rzecz się dzieje, że po naładowaniu on sie samoistnie załącza??? np w samochodzie zostawiam go podpiętego do zasilania, rano przychodzę, a Mio świeci i jest załączone???Co do Wifi, jeszcze nie testowałem mojego urządzonka, bo nie mam dostępu, ale Twoje uwagi co do oprogramowania Wifi Companion 2.10 sa cenne i je wykorzystam. Prosze o odpowiedź na maila lub przez gg 64822 pozdr.Andrzej

Witam kolejnego posiadacza P560
Jeśli chodzi o dziwne rozładowywanie sie P560 to wydaje mi sie, że miałem tak samo jak miałem zainstalowaną wtyczke Today -> Battery Pack, kilka razy udało mi sie zauwarzyć że samoczynnie zapalał sie ekran i gasł po paru minutach. Teraz mam zainstalowane SPB Pocket Plus v.4.01 i bateria trzyma sie bardzo dobrze (niestety nie zmierzyłem ile dokładnie ale widać różnicę pomiędzy tym co było wcześniej)

*

Offline estor12

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Diamond WM 6.1 PL , rom 4.0
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 04, 2007, 10:20:01 »
ja tylko chciałem dodać od siebie , ze jak na model poprawiony stylistycznie , z dodaną pamięcią to cena jest przystepna od 1080 zł .
odliczając pamięć kótra by nas kosztowała 50 zł to cena jest jak najbardziej przystępna.  wiec nie ma co narzekać , w tej cenie ma sie asus'a z którym są problemy

« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 04, 2007, 17:40:41 »
ja tylko chciałem dodać od siebie , ze jak na model poprawiony stylistycznie , z dodaną pamięcią to cena jest przystepna od 1080 zł .
odliczając pamięć kótra by nas kosztowała 50 zł to cena jest jak najbardziej przystępna.  wiec nie ma co narzekać , w tej cenie ma sie asus'a z którym są problemy

też dołączam się do tej opini , jeszcze ma mocniejszą baterię niż 550ka i z tego co czytałem na forum to i poprawiony moduł GPS szybciej łapiący fixa. Sam na dniach będę kupował tego pda.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 04, 2007, 17:51:08 »

też dołączam się do tej opini , jeszcze ma mocniejszą baterię niż 550ka i z tego co czytałem na forum to i poprawiony moduł GPS szybciej łapiący fixa. Sam na dniach będę kupował tego pda.

Biorąc pod uwagę, że p550-ka miała jeden z najszybciej łapiących fixa moduł GPSa, spośród PPC-towej braci, to polepszenie tego rezultatu jest niemałym wyczynem.

*

Offline estor12

• **
  • 137
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 05, 2007, 09:23:39 »
miałem p550m i byłem bardzo zadowolony , sprzedałem bo chciałem cos na WM 6.0 teraz mam asusa 696 i go sprzedałem , mam za swoje. albo kupie nowego p560 bo jest tani , ba najtańszy z konkurencji albo looxa 560 jak złapie cos taniego.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 05, 2007, 15:38:19 »
miałem p550m i byłem bardzo zadowolony , sprzedałem bo chciałem cos na WM 6.0 teraz mam asusa 696 i go sprzedałem , mam za swoje. albo kupie nowego p560 bo jest tani , ba najtańszy z konkurencji albo looxa 560 jak złapie cos taniego.

Jak zależy ci GPS to na looxa560 uważaj, wielu narzeka na fixa

*

Offline HokaHey

• 10
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 05, 2007, 15:59:22 »
Czy ktoś już korzystał w P560 z opcji "Szybkie pozycjonowanie GPS" (jakieś dane kalibracji satelity przez Internet) ?

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 06, 2007, 17:05:19 »
Jedna rzecz mnie trapi mianowicie ustawienie strefy czasowej... ustawiam GMT+1 Warszawa ale nie chce mi się załączyć tylko zawsze przeskakuje na GMT+1 Praga, Budapeszt  :O  o co chodzi ?

Kolejny błąd Microsoftu - w każdym spolszczeniu tak jest.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 13, 2007, 14:59:13 »
Czy ktoś już korzystał w P560 z opcji "Szybkie pozycjonowanie GPS" (jakieś dane kalibracji satelity przez Internet) ?

p560 zasysa informację o ew. zmianach w położeniu satelitów - masz również informację o czasie kiedy wygaśnie certyfikat, innymi słowy kiedy może zaistnieć prawdopodobieństwo że któryś z satelitów zmieni nieco współrzędne, choć są one na pozycjach geostacjonarnych to biorąc pod uwagę wiele czynników ich pozycje mogą się zmieniać choć oczywiście zmiany nie są wielkie a całość ma służyć lepszemu pozycjonowaniu w p560

*

Offline HokaHey

• 10
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 13, 2007, 15:03:23 »

p560 zasysa informację o ew. zmianach w położeniu satelitów - masz również informację o czasie kiedy wygaśnie certyfikat, innymi słowy kiedy może zaistnieć prawdopodobieństwo że któryś z satelitów zmieni nieco współrzędne, choć są one na pozycjach geostacjonarnych to biorąc pod uwagę wiele czynników ich pozycje mogą się zmieniać choć oczywiście zmiany nie są wielkie a całość ma służyć lepszemu pozycjonowaniu w p560

Czyli w skrócie warto używać tej opcji od czasu do czasu ?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 13, 2007, 15:14:44 »
... choć są one na pozycjach geostacjonarnych...

Satelity GPS nie są geostacjonarne.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 13, 2007, 19:46:46 »
... choć są one na pozycjach geostacjonarnych...

Satelity GPS nie są geostacjonarne.

Hmm, to mnie zaskoczyłeś - kiedyś tłumaczył mi to jakiś geograf i wg niego są ale wygląda na to że niespecjalnie zna się na sprawie, tak czy owak certyfikat wygasa zazwyczaj nie później niż po trzech dniach więc opcję warto odpalać od czasu do czasu. I faktycznie czytam na wikipedii że orbity są niższe do geostacjonarnych w związku z czym faktycznie warto aktualizować informacje w pda z gps.

Pozdrawiam, M.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 19:56:09 wysłana przez pasza_sadyka »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 14, 2007, 12:52:20 »
Satelity geostacjonarne (szczególny przypadek satelitów geosynchronicznych) zachowują stałą pozycję w stosunku do określonego miejsca na równiku, ich orbita jest kołowa, a prędkość ruchu wynosi ok. 3 km/s i czas okrążenia Ziemi jest równy astronomicznej dobie - krótko mówiąc satelita geostacjonarny cały czas "stoi w miejscu" (nad równikiem), czyli nie zmienia pozycji względem Ziemi. Satelitami geostacjonarnymi są głownie satelity telekomunikacyjne i meteo.

Natomiast satelity GPS są w ciągłym "ruchu"...

*

Offline HokaHey

• 10
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 14, 2007, 13:15:45 »
...Natomiast satelity GPS są w ciągłym "ruchu"...

Czyli jak często wypada aktualizować te pozycje w AM ? Ja jeszcze tego nie robiłem od nowości...

P.S. Jeśli dobrze rozumem to np gdy powiedzmy rok czy dwa nie zrobię aktualizacji tych satelit to źle mnie będzie prowadził GPS-AM ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2007, 13:17:30 wysłana przez HokaHey »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 14, 2007, 13:30:18 »
Nie trzeba wcale aktualizować. Wszystko odbywa się automatycznie po włączeniu odbiornika (aktualizacja via satelity). Aktualizacja przez intenet powoduje jedynie tylko to, że szybciej zostanie złapany fix (zamiast np. paru minut w parę sekund).

*

Offline estor12

• **
  • 137
« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 15, 2007, 20:28:37 »
witam, czy wy tez tak macie , po włożeniu karty trzeba ja jakoś czymś podważyć żeby wyszła , nie wyskakuje sama ?

« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 16, 2007, 23:38:20 »
Mam taki problem ale tylko z jedna karta która ma gruba naklejkę gwarancyjna. z innymim nie mam tego problemu

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #82 dnia: Listopad 24, 2007, 11:17:26 »
witam, czy wy tez tak macie , po włożeniu karty trzeba ja jakoś czymś podważyć żeby wyszła , nie wyskakuje sama ?

Też się trochę męczyłem na początku z tą kartą MMC. Trzeba trochę odważniej z nią postępować, ale człowiek jak zakupi nowe urządzenie to boi się mocniej przycisnąć ;) Tak czy inaczej kartę się wciska i wysuwa na zasadzie typu reset. Po mocniejszym naciśnięciu powinna wyskoczyć z gniazda.

Pozdrawiam

*

Offline Echo

• *
  • 63
« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 31, 2007, 18:30:05 »
wlasnie stalem sie szesliwym posiadaczem Mio 560 i mam lamerskie pytanie:
jak moze uzyskac wyglad w menu jak na tym screenie:

jest jeszcze jeden screen z widokiem 'Dzisiaj' gdzie pokazany jest zestaw ikonek (nie moge go teraz znalezc) no i tez nie bardzo wiem jak go uzyskac :(

aaa jeszcze jedno, jak mozna sprawdzic wersje windowsa??

dzieki i szczesliwego nowego roku zycze :grin:
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 31, 2007, 21:07:20 »
To co jest na ekranie reklamy MIO P560 z tego obrazka to taka trochę zmyłka. To raczej przypomina układ ikonek palmofonu.
Co do sprawdzenia wersji systemu:
Start->System->Informacje

*

Offline Pepe1111

• 20
  • Sprzęt: Navigon 2110max, iPhone 1.1.4, MacBook C2D 2,4GHz MacMini C2D 1,83GHz, Formac Gallery 2010 RavenBlack, WD MyBook 500GB
« Odpowiedź #85 dnia: Styczeń 01, 2008, 17:05:39 »
andkot:

Zapoznaj się w swoim PPC z funkcjami zarządzania energią oraz poczytaj na forum o ActiveSync i o programach, które po "wyłączeniu" nadal działają w tle i pobierają prąd (nawet) jak wyłączysz PPC, o programie MagicButton i innych, które te programy "wyłączone" wyłączają na stałe. Twój problem z p560 nie dotyczy wcale p560 tylko dużo szerszej grupy użytkowników PPC.

U mnie też się sam włączał, żarł baterię przez noc. Pogrzebałem (już cholera sam nie wiem co i gdzie poprzełączałem) i jest już ok. Aha, po odpaleniu się na PC programu ActiveSync działa się z komputerem tragedia- pomimo odłączenia MIO jeden proces od AS zajmował praktycznie całą moc procesora i praca na kompie stawała się niemożliwa. Trzeba było restartować. Oczywiście ponowne podłączenie PDA nie było możliwe, bo raz odłączony już się po raz drugi nie zsynchronizował. Pomogło odptaszkowanie w PDA Start>Ustawienia>Połączenia>USB do PC "Aktywuj zaawansowaną funkcjonalność". 

« Odpowiedź #86 dnia: Styczeń 02, 2008, 09:19:39 »
Ja również kupiłem P560. Do tej pory miałem 550 i byłem zadowolony. Niestety z tym nowym mio mam kilka "ścięć":
- kupiłem go (nówka) w firmie gdzie był reklamowany jako pda z systemem win mobile 6, a ja mam OS. 5.2.1438 (kompilacja 17945.0.3.2) - czy ktoś mnie w tym miejscy nie wprawiadził w błąd??
- zainstalowałem Automapę, igo i mio map, coś do divixów, pakiek resco (explorar, recorder przegladarka fotek, radio), pocket mechanic - starałem się to wszystko poinstalowac na karcie SD (mam 2GB), pamięć flash na razie nie używana - i w chwili obecnej MAM PROBLEM, ponieważ storage memory mam zajęte w 99% czyli na 31,5MB mam wypełnione 31,4MB - skąd się to wzięło?? jak mam zwolnić tą pamięć??
- problem z włączaniem wyłączonego pda, czyli co jakiś czas (pomimo, że jest wyłączony) pda włącza się na kilkanaście sekund i wyłącza się. Dzieje się tak kilka razy w ciągu doby, zresztą problem z właczaniem i rozładowaniem aku jest dość mocno "maglowany" na tym forum. Niestety mój egzemplarz nie jest inny i też mam z tym problem.
Troche denerwują mnie powyższe niedociągnięcia :-/

Pozdrawiam
RADEK

*

Offline inz.konstruktor

• 3
  • prawie mechanik
  • Sprzęt: MITAC MIO P560
« Odpowiedź #87 dnia: Styczeń 02, 2008, 09:46:08 »
Witam, też jestem nowym użytkownikiem MIO P560.  W zasadzie to moje pierwsze PDA
Podobnie  mam dziwne oznaczenie systemu 5.2.1438  lecz powyżej (Settidgs -->About)  jest napisane WINDOWS MOBILE 6 Classic.
Niestety mój egzemplarz też nie jest wolny od samodzielnego włączania sie i wyłączania :S Nie wiem czy walczyć z tym czy oddać do sklepu?
Postąpiłem wg wskazówek z forum co z tym fantem począć + instalacja programu Magic Button - niby jest lepiej ae to nie to...

Pozdrawiam Konrad inż. Konstruktor

MIO P560

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #88 dnia: Styczeń 02, 2008, 09:54:18 »
Witam, też jestem nowym użytkownikiem MIO P560.  W zasadzie to moje pierwsze PDA
Podobnie  mam dziwne oznaczenie systemu 5.2.1438  lecz powyżej (Settidgs -->About)  jest napisane WINDOWS MOBILE 6 Classic.
Niestety mój egzemplarz też nie jest wolny od samodzielnego włączania sie i wyłączania :S Nie wiem czy walczyć z tym czy oddać do sklepu?
Postąpiłem wg wskazówek z forum co z tym fantem począć + instalacja programu Magic Button - niby jest lepiej ae to nie to...

Pozdrawiam Konrad inż. Konstruktor

Hehe, to witaj w klubie  :E
Samodzielne włączanie się i wyłączanie oraz walka ze zbyt szybkim rozładowywaniem się baterii to pierwsze rzeczy z jakimi musisz się zmierzyć jako świeżo upieczony posiadacz PDA  :wink:

Oto wątek, który wyjaśnia m. in. co trapi użytkowników przez pierwsze kilka dni po zakupie tego typu urządzenia:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86166.msg575673

« Odpowiedź #89 dnia: Styczeń 02, 2008, 10:45:10 »

Jakoś nie moge się tego doczytać - możesz mi jeszcze jaśniej napisać gdzie szukać tego opisu windowsa??
Napisane: Styczeń 02, 2008, 10:41:16
Ja również kupiłem P560. Do tej pory miałem 550 i byłem zadowolony. Niestety z tym nowym mio mam kilka "ścięć":
-- zainstalowałem Automapę, igo i mio map, coś do divixów, pakiek resco (explorar, recorder przegladarka fotek, radio), pocket mechanic - starałem się to wszystko poinstalowac na karcie SD (mam 2GB), pamięć flash na razie nie używana - i w chwili obecnej MAM PROBLEM, ponieważ storage memory mam zajęte w 99% czyli na 31,5MB mam wypełnione 31,4MB - skąd się to wzięło?? jak mam zwolnić tą pamięć??

A możecie mi wyjaśnić czym ja mogłem tak na maxa wypełnić tą pamięć?? Poprzednie mio 550m miało poinstalowane o 300% programów więcej i nie miałem żadnego problemu z "storage memory"??