Pamięć w P560

• 9 Odpowiedzi
  • 1563 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pamięć w P560
« dnia: Styczeń 28, 2008, 12:22:00 »
mam taki "problem"

jak wejdę w START-USTAWIENIA-SYSTEM-PAMIĘĆ to mam dwa rodzaje pamięci : "Przech. danych" oraz "Programy"

w Programy wolne jest ponad 30MB bo wszystko instaluję w pamięci Flash ale mój problem dotyczy pamięci "przech. danych"

podaje że razem jest 31.45 MB a wolne tylko 9.13 i tu mi jej ubywa powoli
w palmie mam trochę notatek w kalendarzu, adresów
obawiam się, że niedługo mi tutaj zabraknie pamięci

czy z tym można coś zrobić, czy coś usunąć gdzieś żeby zwolnić tu miejsce, może ustawić żeby kalendarz i kontakty zapisywały we flash lub na karcie?

czy po prostu zostawić to jak jest ale czy wtedy za jakiś czas nie zabrakniemiejsca ?

będę wdzięczny jeżeli ktoś znający temat mi odpowie

*

Offline plexi

• 27
Odp: Pamięć w P560
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2008, 23:04:06 »
Z tego co wiem pamiec programow zalezy od ilosci aktualnie uruchomionych programow i nie ma znaczenia co instalujesz w pamieci danych.

Nie udalo mi sie przesunac kalendarza i kontaktow lecz duzo miejsca zwolnilem w pamieci danych po przeniesieniu plikow tymczasowych IE na flash.  Zrobilem to modyfikujac klucze w rejestrze bo innego sposobu nie znalazlem:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders ......

Jezeli na pda odbierasz poczte to zalaczniki mozna przeniesc poprzez odpowiednia modyfikacje kluczy
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Inbox\Settings:AttachPath  i HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Inbox\Attachments:AttsDir

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2008, 10:04:36 »
mnie bardziej interesuje kwestia pamięci "przech. danych" bo tej mam coraz mniej obecnie wolne 9MB z 31.45 dostępnych a niczego nie mam uruchomionego itp. tylko chodzi sam windows. reszta procesów zakończona. co i gdzie można usuwać bezpiecznie aby w tej pamięci zrobic miejsce-co tam przechowuje system że tak ją zajmuje mocno

*

Offline plexi

• 27
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2008, 10:15:59 »

No wlasnie na to odpowiedzialem. Domyslnie pliki tymczasowe internet exploreara trzymane sa w katalogu /windows/profile/....(czyli pamiec danych) Ja przenioslem je na pamiec flash ktora nie jest juz tak krytyczna. Przed ta operacja nie moglem zainstalowac zadnego programu bo pda  krzyczal ze nie ma miejsca. Krzyczal tak mimo ze chcialem instalowac na flashu a nie pamieci danych. Teraz jest ok.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2008, 14:22:13 »
Z tego co wiem pamiec programow zalezy od ilosci aktualnie uruchomionych programow i nie ma znaczenia co instalujesz w pamieci danych.

(...)
Jezeli na pda odbierasz poczte to zalaczniki mozna przeniesc poprzez odpowiednia modyfikacje kluczy
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Inbox\Settings:AttachPath  i HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Inbox\Attachments:AttsDir

nie do końca rozumiem - mam dodać watości AttachPath i AttsDir? Ale jako wartości dword czy tekstowa?

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2008, 14:23:47 »
ja praktycznie nie korzystam na razie z netu w moim Mio więc nie ma tam plików tymczasowych IE
bardziej mi chodzi o jakies inne rzeczy, które zajmują tą pamięć

*

Offline plexi

• 27
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2008, 21:55:52 »

(...)

nie do końca rozumiem - mam dodać watości AttachPath i AttsDir? Ale jako wartości dword czy tekstowa?

Te klucze rejestru juz istnieja i w wartosciach maja nazwe katalogu. Nalezy najpierw zalozyc nowy katalog na pamieci flash a potem odpowiednio zmodyfikowac klucze rejestru. Na koncy wylaczyc i wlaczyc pda.

Inna wskazowka - zauwazylem ze czesc programow  mimo instalacji na pamieci flash wstawia swoje dll do katalogu windows. Tak robi np skype, spbackup. Mozna skopiowac te pliki do katalogu gdzie program zostal zainstalowany z potem pojedynczo wycinac je z katalogu windows sprawdzajac czy program jeszcze chodzi poprawnie. Robie tak zawsze po zainstalowaniu nowego programu. Nowe pliki sprawdzam po dacie utworzenia.

Po swiezej instalacji w katalogu "my documents" jest sporo smieci.  Templaty worda, excela itp. Wszsytkie te pliki przenioslem takze na flasha.

Sprawdz czy masz pusty katalog "filestobedeleted" czy cos o podobnej nazwie. Jak przerwiesz instalacje jakiegos programu tam moga pozostac smieci. Podobnie jest z katalogiem windows\appmgr\install.

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2008, 11:04:42 »

Sprawdz czy masz pusty katalog "filestobedeleted" czy cos o podobnej nazwie. Jak przerwiesz instalacje jakiegos programu tam moga pozostac smieci. Podobnie jest z katalogiem windows\appmgr\install.

A inne katalogi z tego appmgr? wszystkie sa tmp...

Ogolnie dokumenty najlepiej trzymac na flashu
U mnie sam win zajmuje 46% z 31,5Mb czyli jakies 15Mb (chociaz pokazuje 77MB)
Generalnie caly "My Device" to storage memory.

Co do IE ja po kazdym rozlaczeniu z netem wchodze w menu/narzedzia/opcje/ zakladka pamiec / i usun pliki

Moze ktos wie jak to ustawic z automatu? :)

W glownym katalogu My Device utworzyly mi sie pliki .txt i .vol czy Wy taz tak macie? moze mozna to usunac?

---
Gooffy

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2008, 14:24:59 »

(...)

Te klucze rejestru juz istnieja i w wartosciach maja nazwe katalogu. Nalezy najpierw zalozyc nowy katalog na pamieci flash a potem odpowiednio zmodyfikowac klucze rejestru. Na koncy wylaczyc i wlaczyc pda.

Inna wskazowka - zauwazylem ze czesc programow  mimo instalacji na pamieci flash wstawia swoje dll do katalogu windows. Tak robi np skype, spbackup. Mozna skopiowac te pliki do katalogu gdzie program zostal zainstalowany z potem pojedynczo wycinac je z katalogu windows sprawdzajac czy program jeszcze chodzi poprawnie. Robie tak zawsze po zainstalowaniu nowego programu. Nowe pliki sprawdzam po dacie utworzenia.

Po swiezej instalacji w katalogu "my documents" jest sporo smieci.  Templaty worda, excela itp. Wszsytkie te pliki przenioslem takze na flasha.

najdziwniejsze żę ja nie mam w podanych kluczach AttachPath i AttsDir, wybierając opcję "szukaj" i wrzucając ot choćby AttsDir mam info "nic nie znaleziono :(

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 07, 2008, 14:46:54 »
Wsparcie techniczne MIO twierdzi iż winą za ubywające miejsce w głównej pamięci należy obarczyć aplikacje, które nie instalują się poprawnie i wrzucają swoje pliki do Main Storage Memory. W P550 miałem zainstalowanych sporo programów i pamięci zajętej było ok. 70 MB, a z P560 muszę dokonać selekcji co mogę zainstalować gdyż po instalacji kilku programów braknie miejsca. A MIO pisze, iż to urządzenie ma 2048 MB ROMu. Ciekawe gdzie mi wcięło te 2016?  :worried: