Padł Mio A201

• 26 Odpowiedzi
  • 5757 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tikky

• 32
    • http://www.jarnoltowek.pl
Padł Mio A201
« dnia: Marzec 17, 2006, 11:59:12 »
Używałem Mio z TomTom i w pewnym momencie wyczerpal sie akku i sie wylaczyl. Po naladowaniu w kompie wlacza się, biały napis na dole na niebieskim tle "loading" i pojawia sie kolorowy ekran powitalny Mio (takie zdjęcie z trawą, drogą itp.) ... i koniec. Nie włącza się. Jak wciskam reset z boku to ekran tylko gaśnie i zapala się. Po wyjęciu baterii i zrobieniu hard resetu dalej to samo. Zostawilem go tak na noc, rozladowal sie, teraz podlaczylem do ladowania i znow to samo.

Prosze o pomoc. Nie wiem co mu sie stało.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 17, 2006, 15:00:53 »
tapnij na tym kolorowym ekranie po jakimś czasie.

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 17, 2006, 15:07:13 »
Nie no gdyby to było takie banalne to bym nie pytał.
Masz jeszcze jakieś inne pomysły jak to uruchomić?[/i]

Padł Mio A201
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2006, 15:08:25 »
spróbuj ja u siebie miałem taki numer to okazało się że trzeba tapnąć na ten kolorowy ekran.

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 17, 2006, 15:14:15 »
no próbowałem tego jako pierwszego rozwiązania - nic sie nie dzieje, jak wciskam z boku reset to tylko ekran robi się czarny tak długo jak trzymam wciśnięty reset a jak puszczę to od razu ten sam kolorowy się pojawia.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 18, 2006, 12:22:44 »
to zrób mu jeszcze raz hard reseta rozlładuj go do końca, wyciągnij karte SD i powinno się udać

Padł Mio A201
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2006, 17:54:53 »
mam ten sam problem  :evil:
świeci na biało i nic nie pomaga żadne resety  :?

Padł Mio A201
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2006, 18:04:56 »
hmmm hehe a pomyslec ze mialem sobie kupic mio A201 a w ostatniej chwili przeszło na acera N50 premium.No nieciekawie to wyglada jestem tu nowy wiec rad nie moge dawac doswiadczonym ludzia ale jak dal mnie to chyba bez serwisu sie w tym przypadku nie obejdzie :/ Pozdrowionka.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2006, 20:37:28 »
ja u siebie nie miałem żadnych problemów z moim Mio A201 nawet po wgraniu łaty. A eksploatuję go dosyć często praktycznie towarzyszy mi w każdej przejażdżce autem

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2006, 22:09:29 »
Cytat: "Martix"
mam ten sam problem  :evil:
świeci na biało i nic nie pomaga żadne resety  :?

i rozwiązałeś jakoś ten problem? Ja na razie nie, chyba czeka go wizyta w serwisie.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 19, 2006, 22:33:08 »
U mnie pomógł hard reset

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2006, 22:40:37 »
hard reset to znaczy jak dokładnie: wyjmujesz baterie, przełączasz na off, pozniej na on, zakładasz baterie i pozniej uruchamiasz przyciskiem dyktafonu. Czy tak?

Padł Mio A201
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2006, 00:50:12 »
Cytat: "Tasior3d"
hmmm hehe a pomyslec ze mialem sobie kupic mio A201 a w ostatniej chwili przeszło na acera N50 premium.

Nie bardzo rozumiem  :?:  Wydaje mi się, że Acer N50 nie ma wbudowanego modułu GPS ? Zatem chciałeś kupić urządzenie do nawigacji samochodowej, a skończyło się na zakupie - trochę lepszego co prawda - ale było nie było "zwykłego" pocketa ? Czy możesz podać przyczynę aż tak drastycznej zmiany stanowiska ? Czy po prostu przymierzając się do MIO 201 /lub kupując Acera/ nie bardzo zdawałeś sobie sprawę z różnic pomiędzy tymi urządzeniami ?

Padł Mio A201
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 20, 2006, 02:10:16 »
Cytat: "tikky"
hard reset to znaczy jak dokładnie: wyjmujesz baterie, przełączasz na off, pozniej na on, zakładasz baterie i pozniej uruchamiasz przyciskiem dyktafonu. Czy tak?

doczytałem w instrukcji, że po wyjęciu batt i przełączeniu na OFF trzeba odczekać 1 min.(odczekałem ponad 1 godz) może komuś pomoże bo u mnie dupa  :evil:

Padł Mio A201
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 20, 2006, 02:54:09 »
Cytat: "Martix"

doczytałem w instrukcji, że po wyjęciu batt i przełączeniu na OFF trzeba odczekać 1 min.(odczekałem ponad 1 godz) może komuś pomoże bo u mnie dupa  :evil:

Prawdziwy hardreset z WM5 w Mio A201 robi inaczej.
System powróci do swych ustawień fabrycznych,
takich jak podczas pierwszego uruchomienia po zakupie.
PRZED TĄ OPERACJĄ ZALECA SIĘ USUNIĘCIE WSZELKICH KART ROZSZERZEŃ, PAMIĘCI ITP.
*******ZACZYNAMY**********************************
1 - Wyłącz Palmtopa
2 - Usuń baterię
3 - Przełącz switcha ON/OFF na OFF
4 - Przełącz switcha ON/OFF na ON
5 - Naciśnij i przytrzymaj fabryczny przycisk aktywujący nagrywanie (record)
6 - Trzymając wciśnięty przycisk "Record" włóż baterię.
7 - Gdy na wyświetlaczu pojawi się napis "Loading..." zwolnij przycisk.
8 - Założ przykrywkę baterii.
9 - Postępuj wg. instrukcji na wyświetlaczu.
10 - Windows Mobile 5.0 jest świeżutki i gotowy do pracy.

Wszystko jest OK.
Testowałem jak swojego zaśmieciłem na maksa, aż też piardł.
I to nie wina Mio, a sposobu zarządzania pamięcią WM5,
której Mio ma 64MB, a system nią tak paskudnie zarządza lub
oprogramowanie jest jeszcze nie w pełni z nim kompatybilne,
i zamiat się ładować to pamięci programów, żżera systemowej za dużo,
tak jest też i z Automapą.
TomTom5 i AM3.93 to przecież są stare programy na chama dostosowane
dostosowane do WM5.
I to one są za to odpowiedzialne.
W każdym razie ten prawdziwy hard reset na 100% ci pomoże.
Byś o nim wiedział jak byś zaglądał na stronę suportu MIO.
Pozdrawiam

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 22, 2006, 16:28:33 »
Kolego nie wyrokuj, że na 100% pomoże, bo robiłem dokładnie tak jak opisywałeś i dalej to samo, pojawia się napis, późniek cool start i loading, nastepnie pojawia sie ekran powitalny i na tym koniec.

Masz jeszcze jakieś inne propozycje na 100%? (oprócz wizyty w serwisie) [/img]

*

Offline abpc

• 10
Padł Mio A201
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 24, 2006, 10:45:34 »
Kolego nie wyrokuj, że na 100% pomoże, bo robiłem dokładnie tak jak opisywałeś i dalej to samo, pojawia się napis, późniek cool start i loading, nastepnie pojawia sie ekran powitalny i na tym koniec.

[/img]

Też się z tym motałem, w/wym  pkt. 8 rozjaśnił  mi sprawę ,  chodzi  o  szybkie założenie przykrywki baterii, jest  tam  ukryty  jakiś mikroprzełącznik który jest sprawcą zamieszania.

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 24, 2006, 17:50:51 »
Mimo wielu prób resetów itp. dalej bez poprawy. Dziś dzwonilem do serwisu, mają go odebrać (tzn. przyslac kopertę a ja mam tylko odeslac na ich koszt). W serwisie poinformowano mnie ze prawdopodobną przyczyną awarii jest niezgodność oprogramowania TomTom. Tyle na razie. Dam znać jak wróci z naprawy.

pozdrawiam

Tikky

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:37:37 »
Dziś GPS wrócił z naprawy. Poszło sprawnie. Zadzowniłem do serwisu aby zgłosiś usterkę (UK), za 2 dni przysłano mi zaadresowaną i opłaconą kopertę. Wysłałem GPS'a a już po 3 dniach otrzymałem sprawny egzemplarz. W odpowiedzi napisali, że wymieniono płytę główną.

pozdrawiam

Tikky

Padł Mio A201
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 01, 2006, 12:41:42 »
i po bólu

*

Offline b98

• 541
Padł Mio A201
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 01, 2006, 13:06:05 »
no w UK to mają ładny standard serwisowy :lol: nie tak jak u nas  :(

Padł Mio A201
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 01, 2006, 16:52:26 »
Cytat: "abpc"
Też się z tym motałem, w/wym  pkt. 8 rozjaśnił  mi sprawę ,  chodzi  o  szybkie założenie przykrywki baterii, jest  tam  ukryty  jakiś mikroprzełącznik który jest sprawcą zamieszania.
Dokładnie o to chodzi, teraz tez to przerabiałem. Po hard resecie nie założyłem pokrywki i takie były objawy. Po założeniu pokrywki ustąpiło natychmiast. Widocznie jest jakoś sprawdzane czy jest pokrywka baterii załozona czy też nie.

*

Offline Grabus

• *
  • 70
  • Sprzęt: iPhone 3GS (16GB)
Padł Mio A201
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 02, 2006, 00:51:47 »
Cytat: "Krakus51"
Cytat: "abpc"
Dokładnie o to chodzi, teraz tez to przerabiałem. Po hard resecie nie założyłem pokrywki i takie były objawy. Po założeniu pokrywki ustąpiło natychmiast. Widocznie jest jakoś sprawdzane czy jest pokrywka baterii załozona czy też nie.

Sugerujecie więc, że serwis naprawił mu sprawnego palmtopa?

*

Offline tikky

• 32
Padł Mio A201
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 02, 2006, 01:44:23 »
...dodam jeszcze ze wymienili mi tez obudowe na całkiem nową, nie zeby stara była zniszczona ale miała delikatne rysy oraz LCD, to znaczy ekran ochronny LCD.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 07, 2006, 20:46:26 »
Ja juz próbuje z 7 raz ale niestety jedynie ekranik powitalny. Cholera za wolno pokrywke zakłądam czy jak.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 12, 2006, 23:25:01 »
jasiekpol dałeś może rade bez serwisu z tym problemem. A może ktoś ma inną metodę bo ja już próbowałem wszystkiego co tu było opisane i nic.

Padł Mio A201
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 13, 2006, 11:22:58 »
Te objawy to jednak prawdopodobnie walnięta płyta główna. PRZESTRZEGAM Was przed doprowadzeniem do CAŁKOWITEGO wyładowania baterii. Ja miałem ten sam przypadek. Rozładowałem baterię do zera podczas używania TT 5.21 i zaczęły się problemy. Okazało się (w serwisie), że walnęła płyta główna. :kill: