Pad Mio A201??? Zawiesza komp. przy synchronizacji po USB

• 5 Odpowiedzi
  • 1521 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 13, 2006, 20:58:30 »
Witam
Czy ktos z uzytkownikow MIO A201 mial taka sytuacje ze palmtop bez problemu sie synchronizuje przez bluetooth a podczas synchronizacji po kablu windows(XP) wywala jakies bledy i komputer sie restaruje. Po twardym restarcie obiawy sa takie same (na dwoch roznych komputerach). Jesli sie przelaczy zeby Pocket byl widoczny jako czytnik kart mozna kopiowac  w obie strony pliki wiec usb jest jak by OK. Active sync tez jest przeinstalowany od nowa. Czyzby cos padlo i jedynym rozwiazaniem jest serwis???
Pozdrawiam
Kamil

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2006, 21:21:41 »
Często przyczyną takiego zachowania jest program antywirusowy lub firewall w XP SP2.

Był taki wątek: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27613 i jeszcze gdzieś, ale nie mogę teraz znaleźć.

Ważne jest dobre ustawienie tych usług. Ja używam Trend Micro Pc-Cillin i dla dobrej pracy ActiveSync'a musiałem odblokować porty 990,5678,5679,5721,26675.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2006, 21:38:24 »
Ani wylacznie Firewalla, ani wylacznie ochrony w czasie rzeczywistym Kasperskego niestety niepomoglo:(

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2006, 21:55:35 »
Przeczytałeś wątek. Tam marsaj musiał odinstalować Kaspersky'ego, żeby dało efekt. Samo wyłączenie nie pomogło.

W innym wątku nadir też musiał odinstalować.

Spróbuj może pomoże. Jestem przekonany, że da się ustawić Kaspersky'ego do pracy z ActivSync'em, ale ja nie używam Kaspersky'ego od 3 lat jak mnie poważnie zawiódł i niestety nie pamiętam gdzie i jak to zrobić.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2006, 22:07:16 »
Wylacznie ochrony niepomoglo, pomoglo dopiero odinstalowanie  Kasperskego. Wszystko znowu smiga jak burza no i... Kasperky rowniez:) przynajmniej na razie wszystko razem dziala. Moze to jakis sposob ale kasperskego zainstalowalem ponownie po tym jak activ sync ustanowil polaczenie z MIO i zsynchronizowal dane. Antyviruys sie zainstalowal i teraz jedno drugiemu niewchodzi w parade oby juz tak pozostalo:). Podczas calej akcji ze zwisami kompa IPAQ3870 niemial najmniejszego problemu z polaczniem. Dobrze czasami ostawic sobie jakis zabytek na pamiatke:)
Pozdrawiam i dzieki bardzo za pomoc:)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2006, 22:25:43 »
You are welcome, jak mówią niektórzy francuzi  :)

Ten problem występuje tylko z WM5.0. M$ miał coś niby poprawić w ActiveSync'u, ale jak widać nie udało mu się to.

Tu http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10723 jest artykuł o tym.