P560 - problem z internetem przez bluetooth i telefon

• 6 Odpowiedzi
  • 1629 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P560 - problem z internetem przez bluetooth i telefon
« dnia: Czerwiec 02, 2008, 20:13:54 »
Witam,

Nie wiem czy robię coś źle, czy coś nie działa poprawnie, ale nie mogę nawiązać połączenia GPRS przez bluetooth na żadnym telefonie. Mam PDA Mio P560 oraz telefon Nokia E51 (testowane również na motoroli V3i).

Parowanie bezproblemowe, dodawanie nowego połączenia także. Przy próbie aktywacji danego połączenia na początku nic się nie działo. Po miękkim resecie przy kolejnych próbach połączenia PDA wywala błąd:

------------------------
Nie można nawiązać połączenia.
Wybrano numer: *99#
Z nieznanego powodu nie można nawiązać połączenia. Aby sprawdzić opcje połączenia i w razie potrzeby je zmienić, wybierz opcję Ustawienia. Jeśli problem występuje nadal, zresetuj urządzenie przenośne w sposób opisany w dokumentacji producenta.
------------------------

Ten error wyskakuje zawsze - nie ważne czy w pobliży jest telefon z aktywnym bluetooth czy nie bardzo. Pojawia się także przy wyłączonym bluetooth na samym PDA. Telefon jest stuprocentowo OK, ponieważ spod visty dialup działa bezproblemowo, bez żadnych dodatkowych sterów, jak z każdym telefonem.

Telefon jest poprawnie wykrywany wraz z usługą Dialup Networking. Sieć Orange. Zmiana numeru na *9***1# itp nie daje rezultatu :( Przy Motce V3i dokładnie to samo.

Pozdrawiam,

*

Offline Sinbad76

• 2
  • Sprzęt: MIO P560
Odp: P560 - problem z internetem przez bluetooth i telefon
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2008, 19:27:12 »
To ja się dopiszę bo mam identyczny problem.
Mio P560 sparowane z Nokią 3110c, przesył plików bezproblemowy przez bluetooth. GPRS ustawiony w telefonie i działa tam (Opera Mini, Gmail). Mio widzi Nokie jako Active Sync i Dialup Networking. Numerów wybierania sprawdzałem już multum. W WM6 nie mam opcji ustawiania "init stringu" czy jak to tam zwał ale podobno nie jest to potrzebne.
Objawy (nie)działania jak w poście powyżej.

*

Offline Mentosek

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2008, 01:06:17 »
Wejdź w ustawienia => połączenia => USB do PC i zaznacz "Aktywuj zaawansowaną funkcjonalność".
U mnie to pomaga.
Bez zaznaczenia tego MIO daje taki komunikat i nie próbuje nawet połączyć się z telefonem, pomimo że bluetooth prawidłowo wykrywa telefon.
Sprawdzone na K750i i na N6103
Pozdrawiam:
Mentos

*

Offline Sinbad76

• 2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2008, 06:01:46 »
Działa!
Po tym ustawieniu i soft-resecie zaskoczyło od razu.
Inna sprawa że teraz nie działa ActiveSync przez USB z komputerem ale to już w sumie szczegół.
Bardzo dziękuję.

*

Offline Mentosek

• 13
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2008, 17:39:40 »
To prawda ActiveSync Przestaje działać, ale też nie zawsze. Czasami zaskakuje
Pozdrawiam:
Mentos

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2008, 23:42:43 »
Wkurzyłem się i zrobiłem HardReset PDA.

Teraz z kolei działa poprawnie, łączy się z telefonem, ale tenefon nie lączy z siecią. Na Nokii E51 miga kilka razy ikonka "GPRS" po czym PDA wywala błąd że modem się rozłączył z niewiadomego powodu.

RAZ udało mi się nawiązać połączenie po HR, zaktualizowałem soft w nokii do najnowszego przez NSU i sytuacja jak wyżej :/

Z tego co czytałem na forum ktoś miał identyczny problem z Nokią N7*, ale rozwiązania nie znalazłem. Wszystko rozbija się chyba jednak o dziadowski soft w mio :(

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2008, 17:18:06 »
Wszystko rozbija się chyba jednak o dziadowski soft w mio :(

Czyli jednak to wszystko wina Microsoftu  :E