P550 - problem z kalibracją ekranu

• 15 Odpowiedzi
  • 3960 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P550 - problem z kalibracją ekranu
« dnia: Maj 13, 2007, 19:10:11 »
Wiem, że problem był kilkukrotnie wałkowany na forum, ale żadne z proponowanych przez forumowiczów rozwiązań nie podziałało.  Otóż mój PDA nagle (żaden upadek, wyczerpanie baterii, dostęp nieupoważnionej osoby), z użycia na użycie stracił kalibrację ekranu.  Pozostała mi obsługa sprzętu z "klawiatury" ale ponowna kalibracja wydawała się zapętlona - po zakończeniu kalibracja rozpoczyna się od nowa i tak aż do . . . .  (próbowałem z 5 minut bez przerwy i nie mam siły dłużej).  Wyłączenie na ponad minutę i ponowne uruchomienie - to samo.  Po HR też zapętla się na nieszczęsnej kalibracji.  Znalazłem poradę dotyczącą zamiany pliku Windows/welcome. exe na inny lub usunięcie skrótu do welcome. exe z katalogu Windows/Startup, ale nie mam dostatecznych uprawnień, aby zmienić nazwę lub usunąć systemowy plik.  Proszę więc Was o porady, bo z PDA jestem cienki. 

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
Odp: P550 - problem z kalibracją ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2007, 19:50:17 »
Wiem, że problem był kilkukrotnie wałkowany na forum, ale żadne z proponowanych przez forumowiczów rozwiązań nie podziałało.  Otóż mój PDA nagle (żaden upadek, wyczerpanie baterii, dostęp nieupoważnionej osoby), z użycia na użycie stracił kalibrację ekranu.  Pozostała mi obsługa sprzętu z "klawiatury" ale ponowna kalibracja wydawała się zapętlona - po zakończeniu kalibracja rozpoczyna się od nowa i tak aż do . . . .  (próbowałem z 5 minut bez przerwy i nie mam siły dłużej).  Wyłączenie na ponad minutę i ponowne uruchomienie - to samo.  Po HR też zapętla się na nieszczęsnej kalibracji.  Znalazłem poradę dotyczącą zamiany pliku Windows/welcome. exe na inny lub usunięcie skrótu do welcome. exe z katalogu Windows/Startup, ale nie mam dostatecznych uprawnień, aby zmienić nazwę lub usunąć systemowy plik.  Proszę więc Was o porady, bo z PDA jestem cienki. 

dotyk zdechl - jesli masz gwarancje to wysylaj, jesli nie to pozostaje tylko wymiana

pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2007, 19:04:44 »
Raczej nie.  Reaguje na dotyk i krzyżyk się przesuwa po rogach i środku ekranu i to w ścisłej korelacji czasowej z tym jak dotykam ekranu i krzyżyków mniej lub bardziej precyzyjnie (spotkałem się  z wątpliwą dla mnie opinią jakoby proces kalibracji zakończył się dopiero po bardzo dokładnym kliknięciu wszystkich pięciu punktów w miejscu przecięcia krzyżyka).  Rozważam możliwość odesłania sprzętu do serwisu, ale wiem, że mój problem to kwestia "knifu", sprytnego i prostego rozwiązania.  Dlatego nadal czekam na Wasze sugestie.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2007, 19:13:02 »
spotkałem się  z wątpliwą dla mnie opinią jakoby proces kalibracji zakończył się dopiero po bardzo dokładnym kliknięciu wszystkich pięciu punktów w miejscu przecięcia krzyżyka
tak właśnie jest, musisz trafić w środki wszystkich krzyżyków, bo inaczej kalibracja się powtarza aż do skutku
przy rozkalibrowanym ekranie jest tak że trafisz w środek krzyżyka,a system odczyta tapnięcie kawałek dalej i uzna że nie trafiłeś i każe powtórzyć kalibrację. I tak pewnie jest w twoim przypadku, dlatego kalibracja "się zapętla"

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2007, 22:48:42 »
Z baku innych pomysłów poćwiczę jeszcze trochę moją cierpliwość i precyzję.  Niemniej jednak jestem przekonany, że PDA nie zna dokładnych współrzędnych "dotykowych" dla krzyżyków i dlatego prosi mnie o ich wskazanie (uczy się ich).  Im dokładniej mu je wskażę tym łatwiej będzie mi w przyszłości wskazać nawet małe obiekty, precyzyjnie rysować itp.  Kalibracja to proces korelacji współrzędnych "wyświetlanych" (320x240 pikseli to chyba pewien układ współrzędnych) ze współrzędnymi właśnie "dotykowymi".  W związku z tym upierałbym się, że mogę wskazać dowolne punkty (a nie krzyżyki), niemniej poniosę tego konsekwencje i ekran nie będzie precyzyjny.
Jakieś inne sugestie drodzy forumowicze?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2007, 23:07:57 »
hehe, no to powodzenia w nieskończonym procesie kalibracji ;P

co do innych sugestii to warto uważnie obejrzeć ekran czy żadne 'ciało obce nie dostało się między ekran i obudowę oraz sprawdzić czy przyczyną problemów nie jest folia ochronna tzn. czy 'goły' ekran zachowuje się tak samo

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2007, 18:19:55 »
Zdjąłem folię ochronną, ale nie liczyłem na sukces, gdyż długo z nią wszystko działało ok.  Za pomocą złożonej na pół cienkiej kartki papieru pozbyłem się wszelkich chyba ciał obcych spomiędzy ekranu a obudowy (albo je wygarnąłem na ekran i stamtąd usunąłem, albo wepchnąłem w czeluści PDA).  Nic to nie pomogło.  Jestem głęboko przekonany, że problem jest natury software'owej.  Czy myślicie, że wymiana ROM'u (jakkolwiek to się fachowo nazywa) pomoże? Może jakieś mniej drastyczne metody. . .  Np.  jak można usunąć skrót do Welcome. exe w Windows/Startup lub pozbyć się samego Welcome. exe z poziomu PC i AS? Na razie wszelkie próby takich działań odbijają się o brak odpowiednich uprawnień, a nie zauważyłem, aby AS miał jakieś opcje dotyczące podziału użytkowników na admin'ów i gości (choć można być gościem na PDA, to jednak skonfigurowanie połączenia i uzyskanie w ten sposób statusu nie-gościa nic nie zmienia.

Mio-tech Polska milczy, choć otrzymali ode mnie już dwa maile. . . 

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2007, 18:38:45 »
nie wiem co masz z tymi uprawnieniami, skrót powinno się dać usunąć bez problemu, skasować plików systemowych się nie da, ale można je nadpisać - również welcome.exe - jakimkolwiek plikem któremu na PC nadasz taką nazwę

ale nic to nie da, ominiesz kalibrację i po uruchomieniu systemu nie będziesz mógł w nic trafić
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 18:41:59 wysłana przez killcabbie »

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2007, 23:13:52 »
No to może coś robię źle: AS 4. 2. 0 PL-> Eksploruj -> Moje urządzenie z systemem Windows Mobile -> Windows -> Startup -> skrót do Welcome. exe -> usuń -> Błąd podczas usuwania pliku: Nie można usunąć pliku Welcome: Odmowa dostępu; Sprawdź, czy urządzenia ma wystarczającą ilość pamięci (szlag mnie trafia gdy "mały" Windows ma te same paranoje co "duże" wersje - jak może brakować miejsca dla skasowania pliku??) pliki nie są przeznaczone tylko do odczytu i masz uprawnienia do kopiowania plików tego typu.  We właściwościach skrótu do Windows/Welcome. exe skrót ma atrybut pliku systemowego i nie mogę go zmienić.  Nie zabilibyście?

*

Offline Dr2

• *
  • 81
  • Sprzęt: Loox n560, mio P550
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 18, 2007, 22:14:57 »
Problem z usunieciem skrotu do Wlcome.exe udalo mi sie rozwiazac za pomaca Pocket Controller-Professional.
Tz.
1. trzeba ten program zainstalowac na pockecie (bez karty SD, bo wtedy instalka pakuje sie do pamieci
    pocketa i o nic nie pyta),
2. po SR przejmujemy kontrole na pocketem
3. otwieramy "Remote DOS Box"
4. teraz swobodnie mozemy z linii polecen przejsc do wlasciwego katalogu i usunac zbedny nam skrot.
5. teraz SR i jesli mamy odrobine szcescia to panel dziala, a jesli nie dziala wlasciwie to mamy 99,95%
    szansy na to, ze panel jest uszkodzony.

Ewentualnie mozemy probowac pozbyc sie programu welcome.exe zabijajac go Task Menagerem,
ale u mnie to nie chcilo zadzialac :(

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2007, 15:33:00 »
Dzięki Dr2, sprawdzę jak tylko dopadnę PDA i dam znać co i jak. Kontaktowałem się z serwisem i oni twierdzą, że tylko oni poradzą, bo inaczej i tak będę musiał skalibrować ekran a wtedy mam powrót do punktu wyjścia.

*

Offline Dr2

• *
  • 81
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 22, 2007, 19:10:58 »
Jesli chodzi o ponowna kalibracje to jesli panel nie jest uszkodzony to wystarczy tylko skorygowac odpowiedni wpis w rejestrze systemowym i panel powinien dzialac ok. :)

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2007, 21:50:10 »
Heh, mam identyczny problem... Też stało się to nagle, również wykluczam uszkodzenia mechaniczne ...
Muszę tylko napisać, że wgranie na nowo ROMu po lowlevel formacie nie zmienia sytuacji... podobnie jak superprecyzyjne trafianie w wyznaczane przez kalibratora miejsca przecięcia się krzyżyków ...
Czy w Twoim przypadku coś się w końcu okazało ? Udało się usunąć usterkę ?
Poza tym mam mam pytanie - jak pominąć proces kalibracji po hard resecie urządzenia ?

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 06, 2007, 08:58:06 »
Próbowałem zainstalować Pocket Controller-Professional, ale wymaga on jak chyba każda instalacja kliknięcia/stuknięcia rysikiem na okienku z zapytaniem czy pozwalamy na instalację czy nie. Otóż owo okienko jest niewidoczne przez nieskończoną kalibrację, a bez niej trafienie w TAK pewnie graniczy z cudem... Konsultowałem się telefonicznie z serwisem i zaproponowali mi przysłanie im PDA, gdyż najprawdopodobniej nawet usunięcie skrótu lub samego pliku welcome.exe nie zaradzi konieczności skalibrowania ekranu, a wtedy pętla ma wrócić. Jak tylko zdołam wypełnić wszystkie konieczne formularze oddam im PDA i cierpliwie poczekam.

*

Offline Dr2

• *
  • 81
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2007, 11:11:18 »
Jesli nie wlozy sie karty SD to w trakcie instalacji nic nie trzeba potwierdzac :)

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 20, 2007, 00:12:17 »
Ponieważ mialem podobny problem z nawigacją MDPNA 250T i udało mi się jakoś to"zwyciężyć" to podaje gdzie to opisałemhttp://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71143.0
Pozdrawiam