P550 + ładowarka motorola :( jak wyjąć baterie?

• 3 Odpowiedzi
  • 2524 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 17, 2007, 00:05:49 »
Dzis kolega przyniósł mi swojego p550 żebym zobaczył co z nim nie tak - jego nie sprawność objawiała się tym że nie można było ustawić dziwięku - każda próba manualnego przestaienia głośności na pasku ,konczyłą się opcją "mute"   - do tego sprze praktycznie pracuje tylko na ładowarce gdyż bateria trzyma jakies 5-6 minut  - znajmowy przyznał się żę przez pomyłke podłączył ładowarke od motoroli V3 ...przypuszczam że to może być przyczyną usterki -ale na wszelki wypadek chciałbym zrobić format żeby sprawdzić czy pomoże w odzyskaniu dzięku - czy mozna formatować z podłączoną łądowarką? gdzieś słyszałem że tylko z naładowaną batrerią na full. :huh: a ,czy można przełożyć baterie z a201 ? [/url]

*

Offline gog

• *
  • 79
Re: P550 + ładowarka motorola :( jak wyjąć baterie?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2007, 11:06:51 »
Cytat: "kfcent"
Dzis kolega przyniósł mi swojego p550 żebym zobaczył co z nim nie tak - jego nie sprawność objawiała się tym że nie można było ustawić dziwięku - każda próba manualnego przestaienia głośności na pasku ,konczyłą się opcją "mute"   - do tego sprze praktycznie pracuje tylko na ładowarce gdyż bateria trzyma jakies 5-6 minut  - znajmowy przyznał się żę przez pomyłke podłączył ładowarke od motoroli V3 ...przypuszczam że to może być przyczyną usterki -ale na wszelki wypadek chciałbym zrobić format żeby sprawdzić czy pomoże w odzyskaniu dzięku - czy mozna formatować z podłączoną łądowarką? gdzieś słyszałem że tylko z naładowaną batrerią na full. :huh: a ,czy można przełożyć baterie z a201 ? [/url]

Co do dźwięku to zastanawiam się czy przyczyną nie jest nieprawidłowe ustawienie właściwości bluetootha , sprawdź w ustawieniach bluetooth -zakładka dźwięk - powinno być odznaczone automatyczne wyciszenie i przesyłanie dźwięku do sluchawek - to częsta przyczyna problemów z dźwiękiem.
Co do baterii to wydaje mi się, ze bardziej prawdopodobne od uszkodzenia baterii wydaje się uszkodzenie kontrolera ładowania akumulatora. Możesz to sprawdzić wyjmując akumulator (śrubka z tyłu obudowy, pod gumową zatyczką) i ładując akumulator podłączając go na kilkanaście minut bezpośrednio do łądowarki lub zasilacza napięcia stałego  stabilizowanego 5 V - oczywiście pamiętając o zachowaniu prawidłowej biegunowości tj. podłaczenia plusa zasilacza z plusem akumulatora.
Jeżeli mio nie jest uszkodzone to hard reset na pewno rozwiąże problem dźwieku - lecz wcześniej sprawdziłbym ustawienia bluetootha

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2007, 12:19:47 »
dzięki za rade zaraz sprawdze...ale z tym ładowaniem samej baterii to troszke nie załapałem  :huh:

*

Offline gog

• *
  • 79
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2007, 13:16:56 »
Cytat: "kfcent"
dzięki za rade zaraz sprawdze...ale z tym ładowaniem samej baterii to troszke nie załapałem  :huh:

Jak pisałem w poprzednim poście, nie masz pewnosci czy uszkodzona jest bateria (akumulator litowo-jonowy) czy układ zasilająco- ładujący urządzenia. Moim zdanie dużo bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie kontrolera ładowania. Akumulator (jego sprawnośc) możesz sprawdzić wyjmując go z urządzenia. Sam akumulator ma dwa bieguny zsilające dodatni i ujemny . dodatni najczęściej w kolorze czerwonym. Po odłaczeniu akumulatora od urządzenia możesz podłaczyć go pod żródło stałego napięcia
5 V. (np. Zasilacz stabilizowany o napięciu 5V) Akumulator podłaczasz łacząc biegun dodatni zasilacza z biegunem dodatnim akumualtora, a ujemny z ujemnym. W taki sposób ładujesz go przez jakiś czas (powiedzmy 20 minut). Podłaczasz akumulator do urządzenia i sprawdzasz ile czasu pracuje na akumulatorze. Jeśli dłużej to masz odpowiedź , że uszkodzony jest kontroler ładowania akumulatroa, a nie sam akumulator