P550 :: karty pamieci :: zawiszanie sie :: AM

• 6 Odpowiedzi
  • 1037 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 24, 2006, 10:48:28 »
Witam,

Piosze nowy watek bo nie znalazlem nieczego na forum z tej tematyki.

Moze od poczatku. Kupilem  MIO 180 i dokupilem do niego karte pamieci Kignstone MMC 512  (jak dojade do domu to podam model).  Wszystko dzialalo ok (w sensie karta i palm), niesteyt sam palm mial jakas wade fabryczna odnosnie baterii (po 1,5 miesiue lub nawet dwoch w koncu odzyskalem pienidze od sklepu  HOOPLA.pl - odradzam go stanowczo).  Od razu poszeldem i kupilem P550 i zainstalowalem do niego ta karte MMC. I tu zaczely sie problemy. W zasadzie caly s/w tyrzymalem na karcie i z niej uruchamialem. Automapa co drugie wlaczenie wieszala sie , a i w trakcie dluzszego uzytkowania potrafila sie powiesic (tylko reset pomagal), ogoleni caly palm chodzil niestabilnie.  Po kilku probach resetu, odinstalowywania ActiveSync'a , innych ustawieniach, hardresetach itd, w koncu wpadlem na pomysl wyciagniecia karty i zaistalowania AM na pamieci podrecznej palma (inny s/w to TotalCommander, PDF reader Putty). O to byl strzalw  dziesiatke, palm dziala po prostu super tak jak powinien (z dodatkowych informacji : nie wlaczylem :Manage GPS automatic", oraz nie pozolilem na zainstalowanie wakeUpPPC z AM - ale zaraz i to ustawie i wykonam testy).

I teraz moje pytania:
1. Czy mial ktos podobne problemy?
2. Jaka karte najlepiej kupic (chodzi mi 1 GB) ?
3. Czy moze mi ktos wytlumaczyc ewentulna przyczyne tego? Czy moze sama karta jest uszkodzona ? Czy moze jest ona za wolna ?

Dzieki za pomoc

*

Offline gnx

• 5
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2006, 13:04:39 »
Zdecydowanie odradzam Kingston-a  :wkurzony:

Miałem dwie kart SD 1 GB - pierwsza padła po 1 dniu i wymieniłem ją na nową w sklepie.
Druga co prawda od razu nie padła, ale powodowała cały czas zawieszanie się PDA i błyskawicznie rozładowywała mi baterię ...
W końcu ją wywaliłem i od tej pory wszystkie problemy z PDA odeszły jak ręką odjął  :))

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2006, 14:32:28 »
yoory
Z Twojego posta chyba wynika, że przeniosłeś cały zainstalowany wcześniej soft z MIO180 na P550 na karcie MMC. Czy instalowałeś na tej karcie MMC wszystko od początku po włożeniu jej do P550?
Jeśli zainstalowałeś wszystko na nowo i są problemy, to masz problem z kartą, zweryfikuj z inną. Większość z nas używa kart SD i zwykle nie ma problemów.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2006, 17:16:05 »
Wyglada na to ze karta zostala przelozona z softem ;-)
sformatuj karte albo po prostu wszystko z niej usun i zainstaluj od nowa

Niektore programy podczas instalacji na karte pewne male pliki wrzucaja do pamieci wewnetrznej albo wrzucaja wpisy do rejestru systemowego i wtedy nie mozna po prostu przelozyc karty z jednego pda do drugiego, bo w tym drugim bedzie bragowalo tej czesci programu ktora sie zainstalowala w pamieci wewnetrznej :-)

Oczywiscie moge sie mylic i moze karta jest uszkodzona :]

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2006, 21:55:08 »
Juz jestem spowortem.

1. Na karcie skasowalem wszystko co mialem, i od nowa isntalwoalem
2. KArata: Kingstone, 512, MMC +
3. Dlatego MMC bo ewentulnie chcialem ja w tel stosowac (ewentulanie)
4. Kupilem wlasnie karte Kingstone 512, SD elite pro 50x .. na razie wydaje sie ok

Dzieki za pomoc, ide w next weeknd oddac karte do sklepu w takim razie :) Potesntuje jeszcze ta nowa karte i dam Wam znac co i jak.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2006, 22:40:06 »
..jak na razie z nowa karta wszytko smiga bardzo fajnei szybko i stabilnie.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 06, 2006, 20:32:48 »
Karty Kingstona są dość zawodne... niestety. Ostatnio kupiłem 1GB SD Kingston Elite Pro 50x - padła po 1 dniu. Po wymianie na nową 2 dni chodzi OK, zobaczymy co będzie dalej...

Wcześniej korzystałem z MMC której używam w Nokii 6230i, wszystko było OK.