P550 i Wi-Fi

• 4 Odpowiedzi
  • 1180 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P550 i Wi-Fi
« dnia: Maj 13, 2009, 13:30:57 »
Witam, zaznaczam że przeszukałem forum i sporo o wi-fi było ale ja mam nieco inny problem.
Otóż mój PDA mimo że bez problemu wykrywa i łączy się z siecią którą zrobiłem za pomocą adaptera na usb w trybie ad-hoc to nie można na nim przeglądać stron.
Po wpisaniu jakiegoś adresu pojawia się komunikat:
Nie można odnaleźć strony.
Sprawdź poprawność nazwy i ponów próbę.
Jaki adres bym tam nie wpisał zawsze jest ten sam komunikat.
Wina raczej nie leży po stronie windowsa ponieważ za pomocą telefonu łączę się z tą samą siecią bez problemu i mogę do woli przeglądać strony.
Sprawdziłem tą sieć z hasłem i bez niego mio przy samym adapterze leżał i dalej jest to samo.
Czy można jakoś skonfigurować mio np wpisać mu adres dns gdzie to znaleźć?
WiFiFoFum widzi sieć bez problemu nawet dość daleka (inny pokój)
Wifi Companion to samo widzi sieć i połączenie ale np nie można nic z pingować.
Tu mam screeny z programu Wifi Companion http://[serwis zabroniony]/pokaz/2740407---c437.html
Może pomogą rozwiązać mój problem , co ciekawe tam gdzie jest adres IP wyświetliło mi komunikat Failure i adres 255.255.0.0
Wie ktoś jak można zmienić te IP?

Mam nadzieję że znajdzie się ktoś na forum kto się na tym trochę zna i pomoże mi bo ja już nie mam pomysłu co zrobić.
Był bym naprawdę wdzięczny.

Napisane: Maj 10, 2009, 11:52:35
Naprawdę nie ma tu nikogo kto by się trochę znał na problemach z PDA? :(

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: P550 i Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2009, 16:39:19 »
Rozumiem że komputer w który wpiąłeś adapter ma dostęp do netu ale czy Masz go (ten net) tam  udostępniony dla innych komputerów  :worried:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2009, 17:18:06 »
No jest udostępniony i tak jak pisałem na noki n81 działa bez najmniejszych problemów.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2009, 20:18:50 »
Zrobiłem wszystko dokładnie jak w tym temacie: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=15117.0
I dalej mam identyczny efekt jak robiłem po swojemu.
Czy ktoś wie co może być nie tak kiedy łączę się z siecią na PDA pokazuje że jest connected w programie na PC też ale po kilku sekundach na PC znika połączenie a PDA cały czas pokazuje connected.
Może coś nie tak jest z tym wifi w PDA ale dodam że zmieniałem niedawno płytę główną na podobno nową.
Czy mógł by mi ktoś napisać jak ustanowić połączenie z netem przez kabel USB?
Oraz jak mam np przeglądnąć udostępnione rzeczy z kompa za pomocą połączenia wifi czy powinienem widzieć foldery z kompa za pomocą file explorer w PDA czy trzeba wejść gdzie indziej?

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2009, 16:35:42 »
Oraz jak mam np przeglądnąć udostępnione rzeczy z kompa za pomocą połączenia wifi czy powinienem widzieć foldery z kompa za pomocą file explorer w PDA czy trzeba wejść gdzie indziej?
Total Commander dla PDA ma wtyczke LAN, ktora dziala wysmienicie (MioP550). Najlepiej zaczac od udostepnienia z uprawnieniami i zabezpieczeniami "Wszyscy" (dla celow testowych).

W PDA wpisales oczywiscie adres podsieci prywatnej typu 192.168.... oraz brame i DNS ustawiles na IP polaczenia ktore udostepnia Net na PC?