P550 i stan uspienia

• 25 Odpowiedzi
  • 4240 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P550 i stan uspienia
« dnia: Wrzesień 23, 2006, 20:37:34 »
Mam takie zapytanie do Was. Czy to normalne ze jesli bateria jest naladowana i palm jest w stanie uspienia to po kilku dniach rozladuje cala bateria?
Czy przelacznik ON/OFF powinno sie przesuwac w pozycje OFF gdy np nie uzywam Palma przez dzien(dwa) ?

*

Offline kac222

• *
  • 81
  • dużo znajdziesz w GOOGLE
  • Sprzęt: tomtom one v 2 EUROPE
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2006, 21:24:47 »
mozliwe jesli masz wlaczony gps,to baterie rozwali,a lepiej nie wylaczaj twojego palma w ten sposob,bo usuniesz zainstalowane programy,to jest tzw HARD RESET ;)

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2006, 21:54:28 »
GPS mam chyba wylaczony w przypadku ustawiania Palma w stan uspienia gdyz wszystkie programy korzystajace z GPS sa wylaczone, nawet ActiveSync wylaczylem.
Moze to wina baterii?

*

Offline kac222

• *
  • 81
  • dużo znajdziesz w GOOGLE
  • Sprzęt: tomtom one v 2 EUROPE
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2006, 23:10:33 »
byc moze,ale bardziej prawdopodobne ze jakis program wciaz dziala podczas uspienia i rozwala ci baterie

*

Offline a52

• 2
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2006, 11:26:20 »
Mam ten sam problem. Skontaktowałem się z serwisem, który napisał: "Faktyczny czas trwania w stanie suspand dla tego urządzenia wynosi około 3-4 dni. W celu wyłączenia wszystkich programów znajdujących się w pamięci i obniżających czas czuwania, oraz mogących włączyć samoczynnie urządzanie, należy wejść do opcji pamięci w ustawieniach systemu i wyłączyć wszystkie uruchomione programy/procesy". Wyłączam teraz wszystkie procesy, ale nie wydłużyło to czasu uśpienia, a wiec nie tedy droga.

Mam jeszcze jeden powtarzający się nagminnie problem z Mio P550: po zupełnie normalnym wyłączeniu, po jakimś czasie (minuty, godziny), raz można włączyć, a raz nie można włączyć urządzenia przy pomocy przycisku "zasilanie". Poprostu, nie reaguje na przycisk włączenia zasilania. Musze wtedy nacisnąć reset i utracić wszystkie dane z RAM. Zasilanie jest w tym momencie OK (naładowane). Czy to jest to „normalne" u innyych użytkowników Mio P550 ?

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2006, 17:29:46 »
Opisane powyżej objawy miałem przed wyłączeniem ActiveSynca... jesteś pewien że zrobiłeś to wg instrukcji na forum?
Nie wystarczy tylko wybrac "wylacz wszystkie programy" bo activesync po jakims czasie sam sie ponownie uruchomi.

Poza tym przełącznikiem on/off nie zrobi sie hard resetu jak tu ktoś napisał, ponieważ urządzenie jest wyposażone w wm 5.0 i odcięcie zasilania nie powoduje utraty danych.

*

Offline a52

• 2
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2006, 20:06:42 »
Dzięki za podpowiedz. Znalazłem i zastosowałem ten dość dziwny algorytm. Powinni go w sklepie rozdawać razem z instrukcja obsługi, ale pewnie tu nie zaglądają ...

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2006, 20:40:17 »
Co do wylaczenia ActiveSync o zrobilem wg tego co bylo napisane na forum. Wszytskie programy rowniez wylaczym.
Moje spostrzezenia sa takie same jak uzytkownika a52 , tak samo moj P550 sie zachowuje, czy to normalne?
Poza tym kiedy uzywacie przelacznika ON/OFF? Gdy zamierzam nie uzywac sprzetu caly dzien to mam go przelaczy w stan OFF?
Czemu P550 pobiera baterie jesli jest w stanie uspienia?
Stan baterii jest OK bo jak jade bez ladowarki samochodowej to dosc dlugo trzyma na GPS.
Niech sie wypowiedza inni uzytkownicy P550 czy u nich tez sa takie same objawy?

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:26:11 »
W trybie, ktory nazywasz trybem uspienia KAZDY pocket pobiera energie z akumulatora. Chocby po to by przypominac Ci o terminach i spotkaniach z terminarza (w koncu to jedna z podstawowych funkcji pocketa - w zamysle tworcow). By ta funkcja dzialala, procesor musi pracowac (choc jest w tedy w trybie minimalnego poboru energii).

Jak juz pisalem - jesli wylaczasz go glownym wylacznikiem, to musisz liczyc sie z tym ze o niczym Ci nie przypomni, a takze nie bedzie dzialal zegar.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:38:05 »
Wyłacznika ON/OFF używa się przy twardym resecie i nie należy go ruszać bo starcisz wszystko z pamięci i zostanie ci goły system. Analogia do formatowania dysku i postawienia windy w normalnych windowsach
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:40:03 »
No ale to tylko w windowsach starszych od WM5 - a te wlasnie sa w P550. W tym przypadku straci sie tylko zegar.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:46:13 »
Cytat: "forestowy"
Wyłacznika ON/OFF używa się przy twardym resecie i nie należy go ruszać bo starcisz wszystko z pamięci i zostanie ci goły system. Analogia do formatowania dysku i postawienia windy w normalnych windowsach

To jakas bajka. ]:>
ON/OFF nic nie ma wspólnego z twardym resetem. Danych w ten sposób nie tracimy.

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 25, 2006, 20:28:40 »
Czyli rozumiem ze Palm w trybie tzw uspienia pozostawiony na kilka dni zuzyje cala baterie?

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2006, 20:43:05 »
Cytat: "Miki_v6"
Czyli rozumiem ze Palm w trybie tzw uspienia pozostawiony na kilka dni zuzyje cala baterie?

Tak. ale danych jak na starym MDA1 nie stracisz. ;)

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 02, 2006, 15:39:57 »
Witam.
Ja również mam problem z baterią ale problem ten zaczął się po zainstalowaniu Auto Mapy. Obecnie bateria wytrzynuje 9-12 godzin (przy wyłączonej nawigacji - ot tak, w stanie czuwania np. w nocy - palm nie używany - a rano bateria już pusta i nawet nie da się odpalić) przed jej (AM) zainstalowaniem mój a701 wytrzymywał 3dni co uważam za bardzo dobry wynik zważywszy chociażby na wymiary wyświetlacza. Dodam, że wyłączyłem ActiveSync'a zgodnie z instrukcją z tego Forum.
Pozdrawiam.

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 02, 2006, 17:52:26 »
"Witam
W sierpniu zakupiłem urządzenie MIO P550. Od początku mam poważny problem z baterią. W opisie urządzenia napisane jest, że maksymalny czas czuwania do 21 dni. Po zainstalowaniu programiku wskazującego stan naładowania baterii przeprowadziłem małe testy. Naładowałem baterię (ok. 12 godzin). Wszystkie programy wyłączyłem z pamięci.
Po 24 godzinach bezruchu i  „uśpienia” PDA sprawdzałem stan baterii, który wynosił 86%. Po 36 godzinach tylko 26%. Po 40 godzinach 9% i niemożność uruchomienia. Instrukcja informuje że wystarczy naładować baterie raz na dwa tygodnie.
Dwa tygodnie a dwa dni to znaczna różnica.
Tak jest przez cały czas.
Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem....."

Takie zapytanie wysłałem do trzech firm: ORIKA, AGITO - sklep sprzedający MIO, COMES, i co,  ano nic "cisza jak w kościole...."

*

Offline Powhatan

• 771
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 02, 2006, 18:09:03 »
Cytat: "croton"
zapytanie wysłałem do trzech firm: ORIKA, ...."

Taki kontakt z ORIKą, to prawie strata czasu.
Spróbuj złoży normalne zgłoszenie do naprawy (online) na ich stronie.

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 02, 2006, 19:47:11 »
Cytat: "Powhatan"
zapytanie wysłałem do trzech firm: ORIKA, ...."

Taki kontakt z ORIKą, to prawie strata czasu.
Spróbuj złoży normalne zgłoszenie do naprawy (online) na ich stronie.[/q
uote]

Czy korzystałeś z ich usług? Bo opinie na forum tych którzy korzystali nie są zachęcające, a szczególnie z formy  niebezpośredniego kontaktu. Mieszkam ponad 400 km od tego serwisu.

*

Offline Powhatan

• 771
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 02, 2006, 20:09:46 »

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 02, 2006, 20:25:47 »
"Witam
W sierpniu zakupiłem urządzenie MIO P550. Od początku mam poważny problem z baterią. W opisie urządzenia napisane jest, że maksymalny czas czuwania do 21 dni. Po zainstalowaniu programiku wskazującego stan naładowania baterii przeprowadziłem małe testy. Naładowałem baterię (ok. 12 godzin). Wszystkie programy wyłączyłem z pamięci.

Jasne, 21dni to chyba kpina, moj po kilku dniach jest pusty i nie zdolny do wlaczenia.
Czy to jakas wada fabryczna? Wada baterii? Wada softu?

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 03, 2006, 20:38:47 »
U mnie też był problem z rozładowującą się baterią w P550 - po 3 dniach było to niemal 0% od pełnego załadowania, do tego urządzenie zawieszało mi się. AS miałem wyłączony oraz wszystkie inne aplikacje. zareklamowałem więc mojego pda w orice i wymienili mi płytę główną. po naprawie okazało się znowu że usterka jest taka sama - tyle że urządzenie rozładowywało mi się całkowicie w różnych okresach raz było to po 1 dniu a raz po 5 i nie mam do dziś pojęcia od czego to zależy. znowu zareklamowałem sprzęt tyle że teraz orica nie stwierdziła mi wady w urządzeniu i poinformowali mnie mailem ze policzą mnie za koszty transportu (30 pln netto). W tym przypadku rozmawiałem z kierownikiem z oriki (bo serwisant który wyslal mi maile by nieuchwytny i nikt w orice nie potrafil mnie z nim skontaktowac telefonicznie...). Prosilem go o to by chociaz przed wysłaniem do mnie pda wgrali mi nowy rom (tak dla pewności chciałem go bo skoro oni nic nie stwierdzili to być może byla to wina romu - w tym przypadku otrzymalem zgode ze strony kierownika oriki na to ze mi go wgraja za friko). po paru dniach moj pda przyjechal, skasowali te 30 zeta ale romu mi nowego nie wgrali - nie ma to jak profesjonalny serwis nie   :wkurzony:
Przegladając forum pdaclub.pl natrafiłem gdzieś na temat w którym jeden z użytkowników pisze że problemy z rozładowującym się P550 wynikają ze stosowania kart SD Kingstona - ja od początku miałem tę najwolniejszą o pojemności 1 GB o oznaczeniu producenta "1GB SD Card". Być może jest to prawda - do serwisu wysyłałem moje MIO zawsze bez karty (tyle że za pierwszym razem stwierdzili mi wadę, a za drugim razem już nie). Ja sam za to cały czas testowałem pda z tą kartę w slocie i być może stąd te różnice? Nie miałem jeszcze zbyt wiele czasu by sprawdzić dokładnie jak jest rzeczywiście z tą kartą (jak sprawdzę to wam odpowiem), ale na wszelki wypadek odradzam potencjalnym kupującym kompilację MIO P550 + Kingston 1GB SD Card.
A teraz mam takie pytanie czy orientujecie się czy i jak można taką kartę zareklamować - kupiłem ją w zwykłym sklepie komputerowym razem z MIO P550. Karta jest niby dobra no ale jak udowodnić sprzedawcy że nie bardzo pasuje do MIO P550? :huh:

*

Offline Powhatan

• 771
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 03, 2006, 22:40:34 »
Cytat: "mike008"
Kingston 1GB SD Card

Nie potrafię tego teraz sprawdzić ani nic udowodnić, ale coś w tym chyba jest. Może to była jakaś wadliwa partia (moja jednogigówka Kingstona już się rozleciała i została wyrzucona) ale miałem podobne problemy z poprzednim pocketem innego producenta, które faktycznie zaczęły się pojawiać właśnie po kupieniu t w/w karty. Wcześniej tego nie skojarzyłem, ale teraz zaczynam mieć wątpliwości do poprawności działania tamtej karty.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 03, 2006, 22:46:13 »
Pamietaj, ze programy pod WM5, standardowo sie nie zamykaja tylko minimalizuja (chyba ze zainstalujesz jakas aplikacje, ktora to zmienia).
Kiedys zminimalizowalem tak AutoMape i uspilem swojego Mio, faktycznie dlugo nie pochodzil - chyba niektore programy robia jakies operacje w tle.

Standardowo, przy zamknietych wszystkich aplikacjach laduje swojego Pocketa raz na 4-5 dni, a w miedzyczasie jest standardowo uzywany, glownie jako terminarz, a czasem do internetu przez BT. Oczywiscie przy wlaczonej nawigacji trzeba ladowac czesciej i to duuuzo czesciej.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 15, 2006, 22:08:12 »
Cytat: "radekgers"
Opisane powyżej objawy miałem przed wyłączeniem ActiveSynca... jesteś pewien że zrobiłeś to wg instrukcji na forum?

Mogę poprosić o jakąś podpowiedz gdzie na forum znajdę info o wyłączaniu AS ??
Przeszukałem i nie znalazłem nic  :S

*

Offline Powhatan

• 771
P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 15, 2006, 23:04:40 »
Opis tej czynności dostępny na tym forum jest następujący:

1. Odpalasz ActiveSync (wg opisu:
Start>Programs>ActiveSync, jeśli go tam nie ma, to:
Start>Settings>Menus zaznaczyć ActiveSync zamknąć i teraz
Start>ActiveSync)

2. W programie ActiveSync wchodzisz do
Menu>Add Server Source
- wpisujesz na pierwszym ekranie:
Server address: dowolny
- dajesz Next
- wpisujesz:
User name: dowolny
Password: dowolny
Domain: dowolny
- dajesz Next
- odznaczasz wszystko
- dajesz Finish

3. Dalej w programie ActiveSync
Menu>Schedule
- ustawiasz:
Peak times: Manually (jest na samej górze boxa)
Off-peak times: Manually (jest na samej górze boxa)
- dajesz OK

4. Dalej w programie ActiveSync
Menu>Options
- mlaskasz na Exchange Server (I TYLKO NA TO!!!) i dajesz Delete
- potwierdzasz usunięcie na Warning Message przez Yes

Rzeczywiście - nie ma potrzeby uruchamiania AC na PDA ręcznie - po podłączeniu kablem do PC robi się to automatycznie.

Metoda jest skuteczna.
Polecam I samemu dziękuję jej autorowi.

P550 i stan uspienia
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 16, 2006, 23:08:34 »
wszystko ok, ale po wyłączeniu Activesynca aby uruchamiał sie Ręcznie po jakimś czasie (nie wykryłem jaki program zmienia ustawienie) opcja zmienia się na pierwotną i trzeba powtarzać tworzenie serwera Exchange ponownie.
Jest to strasznie denerwujące.
Także u mnie bateria czasami rozładowuje się w ciągu kilkunastu godzin przy wyłączonym P550.
Używam głównie Automapy oraz IGO oraz mam kartę Goodram 2GB.