Medion 40600 - Jak zasilić?

• 18 Odpowiedzi
  • 1995 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 31, 2007, 16:41:15 »
Hej, mam problem. Bateria w moim medionie wyzionęła ducha - czy po podłączeniu ładowarki ewentualnie jakiegoś zasilacza zewnętrznego pocket powinien się wzbudzić?

zasilacz MEDION
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2007, 18:57:42 »
Witam

Miałem podobny problem.
Potrzebny zasilacz , najlepiej impulsowy stabilizowany o parametrach
5V i 1A.
Zasilacze stosowane do ładowania nie spełniają tych warunków.

Bogdan

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2007, 20:42:36 »
Czy gdzieś w internecie coś takiego dostane? Bo szukałem we wszystkich sklepach w mieście i niestety - nie znalazłem nic takiego. Nic nie pasowało.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Medion 40600 - Jak zasilić?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2007, 19:51:00 »
Cytat: "Smigoel"
Hej, mam problem. Bateria w moim medionie wyzionęła ducha - czy po podłączeniu ładowarki ewentualnie jakiegoś zasilacza zewnętrznego pocket powinien się wzbudzić?

Raczej się nie "wzbudzi" - większość pocketów po prostu nie potrafi ruszyć bez bateri (a bateria rozładowana na max jest traktowana jak brak). Tą twoją baterię prawdopodobnie można uratować - coś więcej o niej wiesz? Działała słabo i padła, czy może działała dobrze i po długim nieużywaniu padła? To ważne.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2007, 20:33:05 »
Cytat: "angler22"

Raczej się nie "wzbudzi" - większość pocketów po prostu nie potrafi ruszyć bez bateri (a bateria rozładowana na max jest traktowana jak brak). Tą twoją baterię prawdopodobnie można uratować - coś więcej o niej wiesz? Działała słabo i padła, czy może działała dobrze i po długim nieużywaniu padła? To ważne.

Nie używałem pocketa około 3 miesięcy. Uruchomiłem go i podziałał 3 dni, przy maksymalnym obciążeniu po 2 godzinach padła bateria i ładowałem. Parę razy podładowałem go i chodziło. Teraz przestała w ogóle reagować. Podłączam ładowarkę i nic. Asekuracyjnie zamówiłem z Fondo.pl drugą baterię (na zamówienie bo w asortymencie nie mają) i zobaczymy. Mam nadzieję, ze to tylko aku a nie coś innego.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2007, 20:48:16 »

Nie używałem pocketa około 3 miesięcy. Uruchomiłem go i podziałał 3 dni, przy maksymalnym obciążeniu po 2 godzinach padła bateria i ładowałem. Parę razy podładowałem go i chodziło. Teraz przestała w ogóle reagować. Podłączam ładowarkę i nic. Asekuracyjnie zamówiłem z Fondo.pl drugą baterię (na zamówienie bo w asortymencie nie mają) i zobaczymy. Mam nadzieję, ze to tylko aku a nie coś innego.

Skoro działała jeszcze po kilka godzin przy dużym obciążeniu, to nie było tak źle. Pewie rzeczywiście rozładowała się do poziomu zadziałania zabezpieczenia i teraz pocket jej tak jakby "nie widzi". Trzeba by było ją trochę napompować poza pocketem, tak by pojawiło się odpowiednio wysokie napięcie. Można to zrobić np poprzez podłączenie do 3 szeregowo połączonych paluszków (4,5V) lub jakiegoś podobnego zasilacza. Jeśli jednak nie masz przynajmniej miernika napięcia to trudno będzie cokolwiek zrobić.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2007, 22:07:40 »
Powiem tak, wyciągnąłem baterie, wziąłem zasilacz 4,5 V, wyciąłem końcówkę i przyłożyłem dwa kabelki jeden do plusa drugi do minusa w baterii. Po 5 minutach takiego "trzymania" wsadziłem baterie do palma. Zaczął się wzbudzać. Czyli hm, sam nie wiem co to znaczy. Czekam na nową baterię. Stymże na dzień dobry komunikat mdger08 lub jakoś tak (jest zbyt krótki by odczytać) a potem pokazuje sie logo z panienką i palm gaśnie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2007, 23:01:10 »
Ale czy ładowanie akumulatora w PPC ruszyło po takim "podciągnięciu" napięcia na baterii?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2007, 23:04:01 »
Niestety nie. Na chwilę obecną tak jak już wyżej napisałem - poczekam na drugą baterię. Zobaczymy co to da. Zamówiona, za około tydzień dojdzie.

OK, przyszedł sąsiad, miał mio 339 - wziąłem baterie - mam ją obecnie w pockecie. Niestety dzieje się coś niedobrego i nie wiem co zrobić. Po włożeniu baterii dioda mrugnie parę razy na czerwono. Włączy się komunikat na czarnej planszy z wersją flasha a następnie pokaże się obrazek kobiety i na dole logo Mediona. Ekran zgaśnie, następnie włączy się ponownie czarne tło i wyłączy się. Co zrobić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2007, 09:03:51 »
Niestety nie. Na chwilę obecną tak jak już wyżej napisałem - poczekam na drugą baterię. Zobaczymy co to da. Zamówiona, za około tydzień dojdzie.

OK, przyszedł sąsiad, miał mio 339 - wziąłem baterie - mam ją obecnie w pockecie. Niestety dzieje się coś niedobrego i nie wiem co zrobić. Po włożeniu baterii dioda mrugnie parę razy na czerwono. Włączy się komunikat na czarnej planszy z wersją flasha a następnie pokaże się obrazek kobiety i na dole logo Mediona. Ekran zgaśnie, następnie włączy się ponownie czarne tło i wyłączy się. Co zrobić?

To by wyglądało na jakieś uszkodzenie systemu - może się okazać, że jedyne wyjście to wgranie od nowa firmware'u (powinien pasować od Mio). Nawet gdzieś na forum widziałem wątek, z dokładnym opisem wgrywania softu Mio do Mediona 40600.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2007, 19:17:47 »
Cytat: "angler22"

To by wyglądało na jakieś uszkodzenie systemu - może się okazać, że jedyne wyjście to wgranie od nowa firmware'u (powinien pasować od Mio). Nawet gdzieś na forum widziałem wątek, z dokładnym opisem wgrywania softu Mio do Mediona 40600.

Więc zabrałem się za zmiane firmwareu. Znalzłem ten, który tam opisywali chłopaki na forum, że niby na angielski robi. No nie ważne. Sformatowałem kartę w windowsie xp na FAT (mam nadzieje, ze to FAT16) i wgrałem według instrukcji plik na kartę zmieniając jego nazwę na podaną w opisie. Wchodzę w menu serwisowe no i widzę
UPGRADE TOOL MEDION V1.1
0=Image Upgrade (USB)
1=Image Upgrade (SD/MMC)
2=Anging Test
3=Memory Test

Wybieram opcje numer 2 czyli 1=Image Upgrade (SD/MMC)
Na dzień dobry otrzymuje komunikat Card Detected, potem Press Jogwheel to Select więc wciskam ten guziczek na samym środku i otrzymuje komunikat
SD/MMC must be Fat16??
Put the battery cover back

Co teraz? Cokolwiek bym nie robił, nie chce wgrać nic.

Ponadto po komunikacie Card detected szybko mrugnie komunikat Error Print ... i dalej nie wiem bo nie jestem w stanie rozczytać (ale chyba C:/squal cos dalej) tak szybko i pokazuje się Press Jogwheel .....

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2007, 19:27:20 »
Witam
Po raz enty windows XP nie umie formatować kart SD na fat 16.
Potrzebny jest program storagetools.exe  .
Po tym dopiero można omawiać problemy z upgradem.

Bogdan

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 02, 2007, 19:37:34 »
Cytat: "BOGUSS"
Witam

Bogdan

Storagestools.exe to program do formatowania z wysokosci pocketa chyba, Bo po instalacji na komputerze dostaje komunikat, o urzadzeniu zewnetrznym a nastepnie sie wylacza. Tak nie fajnie troche. Niestety nie mam mozliwosci synchronizacji z pocketem teraz i chcem to za pomoca czytnika w laptopie zrobic.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 02, 2007, 20:25:42 »
Witam

Bogdan

Storagestools.exe to program do formatowania z wysokosci pocketa chyba, Bo po instalacji na komputerze dostaje komunikat, o urzadzeniu zewnetrznym a nastepnie sie wylacza. Tak nie fajnie troche. Niestety nie mam mozliwosci synchronizacji z pocketem teraz i chcem to za pomoca czytnika w laptopie zrobic.

HPformat formatuje bezproblemowo przez czytnik (sam tak formatowałem) http://www.onexdata.com/hp_usb_bootkey.exe

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2007, 00:28:14 »
Ten programik nie dal rady. Może to jest tylko dla tych podlaczanych przez usb?? Tak czy inaczej tutaj jest wbudowany w laptopie. Szuka hm moze urzadzenia ? Nie wiem, bardzo dlugo. Przez okolo godzine mialem wlaczone okienko z programem i szukal i szukal i nic. :( Uh.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2007, 09:06:05 »
Ten programik nie dal rady. Może to jest tylko dla tych podlaczanych przez usb?? Tak czy inaczej tutaj jest wbudowany w laptopie. Szuka hm moze urzadzenia ? Nie wiem, bardzo dlugo. Przez okolo godzine mialem wlaczone okienko z programem i szukal i szukal i nic. :( Uh.

Hmm - no tak, nawet w nazwie programu jest USB, a taki wbudowany czytnik może być podłączony pod jakiś specjalizowany interfejs. Spróbuję jeszcze znaleźć program, którym próbowałem partycjonować kartę (też miał opcję formatu).

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 05, 2007, 17:37:44 »
No dobra, to teraz krótka samokrytyka i parę słów ku złamaniu mitów.

Windows XP potrafi sformatować kartę mmc na fat16. Komunikat jaki dostawałem, ze karta musi być w fat16 spowodowany był - nie wiem dlaczego nie zamkniętą klapką baterii. Po prostu nie miałem tej klapki. Dzisiaj domknąłem i chodzi. System działa i chodzi fajnie. Teraz czekam tylko na ładowarkę i nową baterię.

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2007, 19:03:50 »
Witam
Dalej będę twierdził, że XP nie umie formatować kart SD na FAT 16.
Jedyne rozwiązanie może leżeć w wielkości karty SD.
Próba sformatowania 1 GB nie udana, PDA nie da się sflashować.
Sformatowanie przez storagetools powoduje , że PDA kartę widzi i bez problemu flashuje.
Może poniżej pewnego progu pojemności kartę da się sformatować na FAT 16.

Bogdan

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 05, 2007, 19:47:13 »
Witam
Dalej będę twierdził, że XP nie umie formatować kart SD na FAT 16.
Jedyne rozwiązanie może leżeć w wielkości karty SD.
Próba sformatowania 1 GB nie udana, PDA nie da się sflashować.
Sformatowanie przez storagetools powoduje , że PDA kartę widzi i bez problemu flashuje.
Może poniżej pewnego progu pojemności kartę da się sformatować na FAT 16.

Bogdan

Możliwe ... to karta 256 mb.