Nie działa GPS ; 1 bad pixel

• 11 Odpowiedzi
  • 1019 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 17, 2007, 15:05:35 »
Witam serdecznie. Jestem użytkownikiem Mio a701 od wczoraj i już mam problemy:/

Po pierwsze w tomtom nie wiem jaki odbiornik GPS wybrać a jak juz trafię na taki co się łączy z nim tom tom to nie ma prawidłowego sygnału. Może czegoś nie ustawiłem?

Druga sprawa:
Po jednym dniu użytkowania pojawił mi się 1 bad pixel który świeci na czerwono. Czy jest to podstawa do naprawy/wymiany gwarancyjnej czy tak jak w monitorach lcd jest jakaś dopuszczalna liczba badpixli??

Dziękuję za wyrozumiałość i proszę o pomoc

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 17, 2007, 15:13:16 »
Zobacz w ustawienia - gps czy porty masz ustawione
Drugie pytanie - 1 bad pixel nie uprawnia do reklamacji gdyz bodajze do 3 lub 5 jest lub moze byc norma dopuszczajaca przez producenta.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 17, 2007, 16:20:18 »
no mam właśnie domyślnie COM4. Jak biore w konfiguracji odbiornika w tom tom to niby działa ten odbiornik (wykrywa urządzenie) ale nie może uzyskać prawidłowego sygnału. Coś słyszałem o jakiejś szybkiej lokalizacji. OCB??

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2007, 16:27:29 »
Mam nadzieje ze w domu tego nie sprawdzasz?
Na pierwszego fixa trzeba troszke zaczekac tak ze 2 min.
GPS Locator masz w Programach ...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 18, 2007, 15:42:09 »
właśnie chodzi o to, że nie mam gps locator'a ani nawet żadnego innego softu który by sprawdził GPS. W domu czy na dworku nic nie działa :/

*

Offline ravel

• 1017

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 18, 2007, 16:07:00 »
dzięki, zainstalowałem GPS Tuner'a i działa. Co prawda pierwszy fix jest ok 3 minutach ale to dlatego, że z parapetu go ściaga. Czyli odbiornik działa, problemem jest pewnie tomtom i jego "osiołkowe pochodzenie" ;)

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2007, 19:14:35 »
Cytat: "arex2006"
dzięki, zainstalowałem GPS Tuner'a i działa. Co prawda pierwszy fix jest ok 3 minutach ale to dlatego, że z parapetu go ściaga. Czyli odbiornik działa, problemem jest pewnie tomtom i jego "osiołkowe pochodzenie" ;)

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia

Jest jeszcze możliwość przyspieszenia łapania fixa.
1. ściągaj regularnie (najlepiej ustaw na auto) efemerydy (Quick Position)
2. nie wiem jakiego używasz ROMu - w OKI R024 masz defaultowo ustawiony SIFEnabler "ON", więc fixa łapiesz maksymalnie w 2 sekundy (ja łapię nawet w mieszkaniu)

A z bad pixelem to spróbuj pogadać z serwisem (Orika), udawaj, że nie masz tej wiadomości od Ravela, że norma przewiduje 3-5. Przecież spróbować nie zaszkodzi, a może się uda? Szczerze mówiąc, ja bym nie zaakceptował bad pixela na tak małym ekranie i to QVGA. Na mojej 19" w PCcie pojawił mi się jeden przy dolnej krawędzi i nawet mimo, że go przeważnie nie widzę, to mnie wnerwia, że wiem, że jest. Spróbuj.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2007, 08:58:22 »
ekhm a gdzie ten SIFEnabler się usawia na "ON" ??

Zielony jestem na razie ;)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2007, 09:35:21 »
Uruchamia się automatycznie po starcie, bo jest umieszczony w Windows/Startup (to taki odpowiednik pecetowego "autostart"). Poszukaj trochę na naszym forum, albo na miousers - wiele na temat pluisów i minusów tego rozwiązania się już pisało.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 19, 2007, 10:42:13 »
W programach do navi zawsze wybieraj predkosc GPS 57600 bps a port  GPS_HWCOM - tak dziala na najpopularniejszych (iGO, TomTom) co do tego zdechlego pixla skontaktuj sie z www.orika.pl (zakladka kontakt) i zapytaj i daj znac co powiedzieli

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2007, 11:09:59 »
Cytat: "radoskur"
W programach do navi zawsze wybieraj predkosc GPS 57600 bps a port  GPS_HWCOM - tak dziala na najpopularniejszych (iGO, TomTom) co do tego zdechlego pixla skontaktuj sie z www.orika.pl (zakladka kontakt) i zapytaj i daj znac co powiedzieli

1. Port (dokładny numer COMa) można sprawdzić np. programem SIRFTech (w OKI R024 jest wbudowany w ROM).
2. Sam jestem ciekaw opinii ORIKi na ten temat - pisałem wyżej, że zapytać nigdy nie zaszkodzi, nawet jeżeli powtórzą słowa ravela (chociaż wydaje mi się, że normy, które ravel podał, dotyczą raczej dużych LCD niż małych ekraników dotykowych - 5 pixli na 2,7" to straszliwe stado).