MIO550 i udostępnianie GPS przez bluetooth

• 7 Odpowiedzi
  • 1267 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO550 i udostępnianie GPS przez bluetooth
« dnia: Styczeń 07, 2008, 13:07:08 »
witam,
czy jest mozliwosc udostepnienia odpbiornika GPS przez bluetooth? Chcialbym np wykorzystac Mio jako urzadzenie GPS przy wspolpracy z telefonem Nokia N73 i przykladowo programem Nokia Maps lub Tomtom 6. Oba urzadzenia widza sie przez bluetooth, ale Tomtom na telefonie nie znajduje urzadzenia GPS na Mio. Czy wie ktos jak tego dokonac?

pozdrawiam.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: MIO550 i udostępnianie GPS przez bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2008, 13:10:31 »
TomToma to sobie lepiej wrzuć na PDA - masz przecież większy ekran, więc łatwiej nawigować... Co do oprogramowania do dzielenia się sygnałem GPS, to jest coś co się nazywa GPSGate, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest program na PC - musisz sprawdzić.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 07, 2008, 14:40:51 »
GPSGate jest na PPC. Ale jest to program płatny. Jedynie przez 14 dni można się bawić nim bezkarnie (trial) o ile dobrze pamiętam.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 07, 2008, 15:43:46 »
OK, czyli odpowiedź na zadane pytanie brzmi: TAK, jest taka możliwość.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 07, 2008, 15:56:01 »
TomToma to sobie lepiej wrzuć na PDA - masz przecież większy ekran, więc łatwiej nawigować... Co do oprogramowania do dzielenia się sygnałem GPS, to jest coś co się nazywa GPSGate, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest program na PC - musisz sprawdzić.

dzięki za odpowiedzi, zainteresuję się tym GPSGatem. Generalnie chcę sprawdzić czy do nawigacji wystarczy mi telefon z Symbianem + Tomtom. PDA ma swoje zalety, ale to kolejny gadżet do wożenia ze sobą i ładowania. Maila mam już na laptopie i w komórce, teraz jak będę jeszcze ściągał na PDA to już dostanę kompletnego kociokwiku ;-) Chyba idealny byłby PDA z modułem GSM + GPS, ale nie ma zbyt dużego wyboru takich urządzeń. Ale generalnie lubię kierunek "wszystko w jednym". Na razie najbliżej tego są telefony z Symbianem.

pozdrawiam,
helcik

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2008, 16:00:40 »
Wybór jest ogromny: od licznych HTC, przez Eteny, HP, aż do MIO. Oczywiście pod WM, bo popularniejszy. Ja osobiście wolę WM od Symbiana, bo więcej mogę w nim nagrzebać, rzadziej coś zepsuć i w zasadzie się nie zawiesza (chyba, że coś totalnie przekombinuję;) ).

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2008, 11:01:41 »
ok, jestem już po pierwszych testach Mio550 + Automapa vs. Nokia E70 + Tomtom 6. No i oczywiście wygrał Mio, po pierwsze duży ekran dotykowy ma niezaprzeczalne zalety, po drugie dokładność Automapy jest sporo większa od Tomtoma. W takim razie zostaję przy Mio.

pozdrawiam,

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2008, 11:49:03 »
Trafny wybór - to dobry sprzęt do GPSu.