MIO P560 wady i zalety, test, opinie itd

• 30 Odpowiedzi
  • 14230 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO P560 wady i zalety, test, opinie itd
« dnia: Lipiec 09, 2008, 17:36:02 »
Witam,

Od jakiegos czasu mysle o zakupieniu PDA z windowsem i spodobal mi sie MIO P560, to bedzie moj pierwszy PDA. Na poczatku chcialem zakupic Palma z systemem PalmOs ale podobno ludzie przezucaja sie z PalmOs na win bo wiecej programow itd

Prosze o opinie uzytkownikow na temat Mio P560, wady zalety co was w nim denerwuje a co wam sie podoba, linki to testu tego PDA bo nie znalazlem (znalazlem tylko do P550).

Z gory dzieki

Pozdro
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 10:47:32 wysłana przez Marcian »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
Odp: MIO P560 wady i zalety, test, opinie itd
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2008, 22:01:06 »
Zacznę od wad: przede wszystkim to OS i wszystkie z tego wynikające konsekwencje, czyli
IE w zasadzie nie używalne (jeszcze bardziej okrojone niż standardowo w BSP WinCE),
Outlook jako tako działa przy POP3. IMAP go potrafi zawiesić na sztywno.

Czasami są problemy z WiFi (trzeba wtedy wyłączyć i ponowne załączyć usługę).
Co do sprzętu, to masz tylko 2 klawisze zamiast normalnie 4. Ich wadą jest łatwość
naciśnięcia. To szczególnie widać jak sie ma P560 w pokrowcu.

Obudowa plastikowa - to już rzecz gustu.

Zaletą jest 2GB na pokładzie.  Kartę SD można wtedy używać jako wymienny dysk a i tak większość
programów biedzie w maszynie.

Co do baterii nie będę się wypowiadał bo mam go za krótko by coś sensownego powiedzieć.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2008, 23:12:47 »
Jest to opis dla Marciana.Na tegorocznych targach IFA 2007 Mitac zaprezentował swoje najowsze palmtopy, model Mio P560 to urządzenie odznaczające się stylową i nowoczesną obudową , wewnątrz zainstalowano najowszą wersję systemu Windows Mobile 6.0 ze spolszczeniem. Palmtop posiada wbudowany 20 kanałowy odbiornik GPS (SiRFstar III), moduł Bluetooth 2.0, który zapewnia współpracę z dowolnym urządzeniem zewnętrznym wyposażonym w moduł BT oraz bezprzewodową kartę Wi-Fi 802.11b+g, która umożliwia połączenie z Internetem oraz darmowe rozmowy telefoniczne poprzez wcześniej zainstalowany program Skype.

W palmtopie Mio P560, pamięć może osiągać pojemność 4GB dzięki kartom SD i MMC oraz najnowszym kartom w standarcie SDHC. Wewnętrzną pamięć urządzenia powiekszono do sporej pojemności 2 GB co umozliwia instalację map GPS całej Europy bez dokupowania dodatkowych kart pamięci.

Najważniejsze cechy:
system Windows Mobile 6 Classic w polskiej lokalizacji
procesor Samsung S3C2443A 400 Mhz
pamięć wewnętrzna 2 GB
obsługa kart SD/MMC oraz SDHC
dotykowy ekran 3,5" o rozdzielczości 240 x 320 pikseli
karta WiFi, Bluetooth oraz odbiornik GPS SiRFstar III

Dodam od siebie że jest to super sprzęcior ,posiadam go siedem miesięcy i nigdy mnie nie zawiódł , zarówno automapa , aplikacje , gry,video , wifi
internet chodzi swietnie, wszystko w zasadzie zalerzy od zainstalowanych aplikacji oraz kodeków . Wszystko jak na pc dosłownie. Jedyne wady jakie w nim widzę na dzień dzisiejsz to brak aparatu oraz GSM . Przy tej pamięci i procku dosłownie ideał  byłby. Bateria do trzech tygodni czyma na poziomie 31 %  od czasu do czasu korzystając z GPS,gier,i,video. Niepolecam automapy zcracowanej tyko oryginał , bateria czyma góra jeden do dwóch dni i ciężko się ładuje,jest to opinia znajomych i sprawdzona w 100%. Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2008, 17:51:35 »
Znalazl ktos moze test MIO P560 na pdaclub.pl lub na innych stronach?

taki jaki jest z MIO P550

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2008, 23:32:08 »
pawelacom czyli rozumiem, ze te problemy z rozladowujaca sie bateria sa spowodowane scrackowana automapa ?

Pzdr!

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2008, 10:12:31 »
To napewno rozladowywanie sie baterii jest przez nielegalna automape?

pawelacom sprawdzales to zeby odinstalowac automape i uzywac PDA bez automapy jakis czas i sprawdzic baterie?

Jesli faktycznie tak jest to moze trzeba sie przejsc na TomToma :) i po klopocie

Uzytkownicy MIO P560 piszcie o wadach i zaletach tego PDA oraz to co wam w nim przeszkadza, co w nim was denerwuje, a co sie w nim wam podoba. Zamierzam go sobie zakupic ale najpierw chce poznac wszystkie jego zalety, wady i opinie uzytkownikow.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 10:15:27 wysłana przez Marcian »

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2008, 10:38:47 »
Mam go kilka tygodni , za tą kase nic lepszego nie znajdziecie, oczywiście jeśli nie przeszkadza wam winda . Porażką są  wielkie klawisze które potrafią go uruchomić w plecaku i w kieszeni, ale to sie da wyłączyć .  :ok:
Napisane: Lipiec 11, 2008, 10:30:18
pawelacom napisałeś "Niepolecam automapy zcracowanej tyko oryginał , bateria czyma góra jeden do dwóch dni i ciężko się ładuje,jest to opinia znajomych i sprawdzona w 100%."

Czy to znaczy że nie można regulować kontrastu gdy chodzi GPS, rozumiem że dotyczy to uruchomionego programu automapa i to tak non stop ?
Jeśli nie jest uruchomiony to i problem powinien zniknąć ... hehehe  ... rozumiem sprzedajesz MIO i wolisz z  auto mapą , to logiczne .
Ja używam automapy XL z głosem Hołka bardzo fajna, oryginalna, ale pioruńsko droga.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 10:46:30 wysłana przez lspa »

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 11, 2008, 10:43:20 »
Cześć.Tak jak pisałem wcześniej,oryginalna automapa nie powoduje rozładowania baterii nawet jak nie jest uruchamiana,przy scrackowanej automapie nawet gdy nie jest uruchamiana, bateria pada bardzo szybko i żle się ładuje . Takie jaja się dzieją i są potwierdzone przez znajomych.
Przetestowałem tą sytuację i w 100% potwierdzam , dlatego używam oryginalnej automapy i niemam tego problemu .Cześć

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2008, 13:11:45 »
pawelacom a co masz na mysli piszac ze "zle sie laduje bateria w PDA przy nielegalnej automapie"?

Testowales na swoim MIO P560 TomToma 6?

Moze nie bedzie takiego problemu wtedy z TT?

*

Offline lubkiewicz

• 20
  • Sprzęt: MIO™ DigiWalker P560
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2008, 15:43:48 »
Mam 560tkę już jakiś drugi miesiąc.
Na początku również naczytałem się o samoczynnym 'witaniu' się Mio o różnych godzinach, szybko rozładowującej się baterii.
Mnie na szczęście problem nie dotyczy...
Przez pierwsze 2 tygodnie testowałem na sucho, bez instalowania programów.
Spadków baterii nie zauważyłem.
Po dwóch tygodniach zainstalowałem kilka przydatnych programów: np. do odtwarzania filmów, kodeki etc oraz ...
Auto Mapę, która to była przez wszystkich odradzana bodajże 4.12 również problemów zero ( była to wersja skrakowana ).
Teraz cieszę się zakupem AM5.
Co do samoczynnego włączania się Mio
- miałem podłączonego Mio przez kabel do komputera stacjonarnego, lecz był wyłączony przyciskiem o góry.
Wybiła punkt 00:00 Mio mrugnął co spowodowało wykrycie przez komputer stacjonarny.
Jak na razie jest to jedyny przypadek, kiedy zauważyłem, że Mio włączył się samoczynnie...
Wg mnie opisywane przez niektórych schorzenia nie wynikają z błędów urządzenia, lecz użytkownika.
Zanim kupiłem Mio zrobiłem tzw wywiad środowiskowy wśród użytkowników, którzy już cieszyli się nim jakiś czas.
Stosuję się do ich rad i jest ok.

- po każdym instalowaniu programów: soft reset,
(staram się nie ładować ich od razu na siłę, lecz po kilka oraz robię 1 dzień testów sprawdzając czy jakiś nie zaszkodził ),
- przed wyłączeniem AM wyłączam GPS po czym AM,
- po odłączeniu od PC w zakładce System/Pamięć/Uruchomione programy zatrzymuje wszystkie (głównie AS, który mimo odłączenia od PC dalej działa),
- blokuję Mio klikając w ikonę 'kłódki' oraz wyłączam przyciskiem u góry.

Polecam ten sprzęt użytkownikom, którzy zaczynają swoją przygodę z pocket PC - będziecie zadowoleni ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 15:47:58 wysłana przez lubkiewicz »

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2008, 17:41:35 »
lubkiewicz jak zakupie MIO P560 tez bede sie stosowal to napisanych przez Ciebie zasad, jak sa sprawdzone i po nich nie dzieje sie nic niedobrego z PDA to nalezy je stosowac.

A jak się sprawuje Win 2006 w tym PDA? Chodzi stabilnie, nie wicha sie?

Chodzi mi o normalna prace na nim (czyli korzystanie z programu jednego i jak juz z niego nie korzystamy to go poprostu zamykamy) a nie o otwieranie i korzystanie z 50 programow naraz.

*

Offline lubkiewicz

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 13, 2008, 21:54:58 »
Marcian jeśli chodzi o Windows 6
- dotychczas nie miałem z nim żadnych problemów oraz nie zawił się nigdy tak, abym musiał robić soft reset.
Czasem troszke musi pomyśleć, lecz po odinstalowaniu polskiej nakładki Mio chula aż miło.
Nawet gdy w liście uruchomionych programów jest spory tłok ; )

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 14, 2008, 13:15:57 »
lubkiewicz wlasnie czytalem ze uzytkownicy P560 zaraz po zakupie jesli maja ta polska nakladke na win 6 to ja odinstalowywuja.

Znacznie szybciej chodzi bez polskiej nakladki czy z polska nakladka tez mozna pracowac (ze nie chodzi wolno jak stary PC)?

*

Offline lubkiewicz

• 20
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 14, 2008, 14:40:48 »
Marcian,
wg mnie uzytkowicy, ktorzy zaraz po zakupie odinstalowują polską nakładkę Sonnysoft'u się za bardzo - naczytali...
Moim zdaniem nie jest to jakieś widoczne i bardzo przeszkadzające na początku.
Spory czas używałem Mio właśnie z tą nakładką i 'straciłem' ją podczas HR, który zrobiłem sam od siebie.
Chciałem po prostu przywrócić tzw ustawienia fabryczne w celu usunięcia zbędnych aplikacji, które instalowałem na początku uzytkowania Mio.
Do dziś nie zainstalowałem nakładki, bo urządzenie znam już na pamięć i nie robi mi to wielkiej różnicy.
Z czasem sam stwierdzisz co Ci będzie potrzebne oraz czy owa ww nakładka również.
Rozumiem, że będzie to Twoje pierwsze tego typu urządzonko i chcesz wiedzieć wszystko,
lecz uważam, że przy prawidłowym uzytkowaniu sprzętku winneś być zadowolony aż nadto.
Najważniejsze jest to, abyś sam przemyślał sprawę do czego jest Ci ono potrzebne i jakie programy musisz w nim mieć.
Z powodu instalowania masy różnych po czasie nie potrzebnych progsów w każdym urządzeniu nie wychodzi na dobre ;)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 14, 2008, 20:05:32 »
lubkiewicz masz racje jak mialem jeszcze jakis czas temu Nokie E61 z symbianem to mialem pare programow zainstalowanych na niej i nic wiecej. Mialem zainstalowane programy te ktorych uzywalem a inne te ktore mi nie byly potrzebne poprostu wywalalem. Po sprzedazy swojej E61 zakupilem nokie 6300 ktora mam do dzis, doszedlem do wniosku ze chce miec 2 urzadzenia osobno tj telefon i jako drugie PDA.
PDA jak zakupie bede uzywal do nawigacji, internet, troche gierek, muza, elementy office'a, pdf, notatki, jako organizer itd.

Wiem moze troche za duzo pytan zadaje ale wlasnie MIO P560 bedzie to moje pierwsze urzadzenie tego typu i stad moje pytania i chce sie dowiedziec o nim jak najwiecej.

Mam jeszcze pytanie do nawigacji czy uzywales kiedys TomToma na swoim Mio P560 jak sie sprawowal?

Bo pewnie automapa swietnie. A i czy uzywales automapy z crakiem i zauwazyles problemy z bateria ze krotko trzyma i zle sie laduje jak to pisal pawelacom?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2008, 20:10:09 wysłana przez Marcian »

*

Offline lubkiewicz

• 20
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 14, 2008, 20:53:27 »
Marcian,
również zdecydowałem się, że chcę mieć oddzielnie telefon oraz pda.
Myślę, że na pierwsze tego typu urządzonko nie będziesz narzekał i na pewno będziesz zadowolony.
U mnie również Mio w większości sprawuje funkcję nawigacji oraz łączenia się z internetem z którym nie umiem się rozstać  :wink:
Jeśli chodzi o TomToma - nie używałem ponieważ z AutoMapy jestem zadowolony.
Jak pisałem w pierwszej wypowiedzi w tym temacie:

Spadków baterii nie zauważyłem.
Po dwóch tygodniach zainstalowałem kilka przydatnych programów: np. do odtwarzania filmów, kodeki etc oraz ...
Auto Mapę, która to była przez wszystkich odradzana bodajże 4.12 również problemów zero ( była to wersja skrakowana ).
Teraz cieszę się zakupem AM5.

Dasz sobie radę.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 14, 2008, 23:09:56 »
ja mam Mio od kilku miesięcy
problemów z samoczynnym włączaniem nie mam i bateria trzyma bardzo ładnie
mam zainstalowanego TT6 i kilka map (tutaj plusem jest duża pamięć nawet bez karty)
sprzętu używam do navi, jako organizera, czasem do netu ... ogólnie moge go polecić - w tej cenie na prawdę ma dużo mozliwośći
co do nakładki spolszczającej mam ją zainstalowaną i nie widzę, żeby jakoś specjalnie spowalniała pracę sprzętu

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 15, 2008, 07:43:28 »
Marcian,
wg mnie uzytkowicy, ktorzy zaraz po zakupie odinstalowują polską nakładkę Sonnysoft'u się za bardzo - naczytali...
(...)

Się nie naczytali ale sprawdzili benchmarkiem, różnice punktowe są acz nie powalające. Za wywaleniem InterWrite'a przemawia jeszcze fakt że oszczędzasz garść pamięci. Tajemnicze włączenie P560 to godziny 12:00 i 0:00, można je obserwować TYLKO jeśli suwak włącz/wyłącz jest na ON - nie słyszałem żeby mio to poprawiał ale już jakiś czas temu dałem sobie spokój z czytaniem wszystkiego nt. P560. Problemu samo rozładowującej się baterii wątków było co niemiara i stanęło na tym że to bodaj bug activesync'a, nie wnikałem bo mnie to nie dotyczyło. W tej kategorii cenowej trudno znaleźć dorównującego mu konkurenta. AutoMapy, TT i inne garminy działają bezproblemowo - zarówno prawe jak i lewe /osobiście polecam prawe po przetestowaniu lewego i wybraniu swojego faworyta bo to szereg korzyści jak np. w przypadku automapy serwis miplo.pl/. Generalnie jeśli zachowasz umiar i higienę użytkowania to będziesz zadowolony.

M.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 15, 2008, 18:15:38 »
Zaczalem czytac watek "Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie" i normalnie sie zalamalem bo nie chce takiego PDA co bede go ladowal w kazda noc i bateria bedzie trzymala 24 godziny. To juz wole wybrac Asusa np A696

lubkiewiczpasza_sadyka zauwazyliscie takie problemy (opisane w temacie Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie) w swoich P560?

Czy to moze byc spowodowane faktycznie nielegalem automapy jak pisal pawelacom?

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 15, 2008, 18:27:16 »
Jak na razie bateria jest OK. W zależności co robię to albo starcza na std. 4 godziny pracy, albo ok tydzień.

Raczej witaminizowana AM nie jest przyczyną, bo z tego co wiem, to zmiany, które są nie powinny tak
wpływać na OS. Możliwe, że inne elementy są tak zakonfigurowane aby OS żył własnym życiem.

*

Offline lubkiewicz

• 20
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 15, 2008, 18:58:40 »
Marcian,
moja rada, to - nie czytaj tego wątku, bo przed zakupem Mio niepotrzebnie się nim zraziłem.
Jeśli będziesz go użytkował z głową i stosował kilka ww zasad na pewno będziesz zadowolony.
Kolejny raz potwierdzam, że testowałem Mio na sucho oraz z programami, które były odradzane jak np. AutoMapa 4.1.2
Spadków baterii nie zauwazyłem!
Do dziś dnia Mio ładowałem w sumie 3 razy na ładowarce zwykłej.
Głównie ładuje się podłączony do PC oraz poprzez ładowarkę samochodową.
Nie miałem jeszcze nigdy sytuacji całkowitego wyładowania.
Jak na razie bateria starcza jak pisał voyager na 4-5h pracy przy maksymalnym użytkowaniu.
Przy standardowym, spokojnym użytkowaniu nawet na 1 tydzien.
Każdy swali swoje - wiadomo, lecz jeśli mogę pomóc, to czemu nie?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 00:25:44 wysłana przez lubkiewicz »

*

Offline zebek6

• 25
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 15, 2008, 22:06:54 »
Witam
Calkowicie sie zgadzam z kolega lubkiewicz posiadam p560 kilka miesiecy i nie zauwazylem aby sie bateria szybko rozladowywala wrecz przeciwnie a mialem wgrane juz rozne automapy czasami sie sam wlaczy na chwilke ale w niczym to nie przeszkadza

*

Offline Adek1

• 17
  • Sprzęt: Mio 560 + AM
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 15, 2008, 22:21:40 »
Witam
Calkowicie sie zgadzam z kolega lubkiewicz posiadam p560 kilka miesiecy i nie zauwazylem aby sie bateria szybko rozladowywala wrecz przeciwnie a mialem wgrane juz rozne automapy czasami sie sam wlaczy na chwilke ale w niczym to nie przeszkadza

Przyłączam się w 100% do tej wypowiedzi jestem bardzo zadowolony żadnych problemów .Ponadto dodam , że odtwarzam filmy w formacie avi bez żadnych przeróbek po prostu ładuję film powiedzmy 700 Mb. na kartę i oglądam bez żadnych przycięć (no może malutkie raz w całym filmie ) tyle tylko , że oglądam filmy z polskim lektorem a nie z napisami  a wiem , że na innych palmach muszą przerabiać filmy żeby coś oglądnąć .

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 17, 2008, 08:41:37 »
Zaczalem czytac watek "Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie" i normalnie sie zalamalem bo nie chce takiego PDA co bede go ladowal w kazda noc i bateria bedzie trzymala 24 godziny. To juz wole wybrac Asusa np A696
(...)

A co będzie jak poczytasz wątki o panelu dotykowym asusa?

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 17, 2008, 11:12:35 »
pasza_sadyka

nie czytalem jeszcze tego watku o panelu dotykowym asusa a co sie z nim niedobrego dzieje?

jak mozesz to podaj linka do tego watku

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 18, 2008, 08:37:49 »
Mam P560 juz ponad pol roku i bateria w moim bez uzytkowania wystarcza spokojnie na grubo ponad miesiac ;)
Mam na nim zainstalowane mase programow + AM 5.0.7 EU.
Jak go dobrze skonfigurujesz, to bateria bedzie naprawde dlugo trzymala.
Blokuj ekran, wtedy wyswietlacz po samoczynnym wybudzeniu po paru sekundach sam sie wylacza (jak nie zablokujesz, to trzyma wg ustawien w "panelu sterowania" czyli minimum 1 minute) - przynajmniej u mnie tak dziala :)

Pozdrawiam,
Cichy
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 22, 2008, 10:36:13 »
A to samoczynne włączanie nie jest czasem związane z ekranem "Today"??? Tam w drugiej zakładce jest coś takiego (cytuję z pamięci...) "Uruchamiaj ekran Today po okresie bezczynności... ) i w okienku wybiera się okres. Można to okienko odklikać...

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu - trochę miałem zabawy z wgrywaniem programów (ale to temat na osbny wątek, jak nie znajdę nic w wątkach istniejących...), potem wyłączyłem go z całkowicie naładowaną baterią (było już po północy...), a dziś rano zobaczyłem, że jest włączony i bateria jest na połowie paska...

Odklikałem tę funkcję, o której pisałem i zostawiłem go wyłączonego z zablokowaniem - po południu, zobaczę, czy się włączył...

*

Offline lubkiewicz

• 20
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 22, 2008, 16:32:21 »
kajacek,
troszę dziwne, bo u mnie bateria przez noc ani nie drgnie, a nic specjalnego nie ustawiałem...
w jaki sposób wyłączasz mio ? / zatrzymujesz uruchomione programy, blokujesz ekran i przycisk na górze ? /
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 16:37:47 wysłana przez lubkiewicz »

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 22, 2008, 19:22:34 »
Po południu bateria była OK - nie wiem, czy się włączył, ale z powera nic nie ubyło :)

Miałem zablokowany ekran, wyłączyłem na górze no i odklikałem to okno "Czas oczekiwania ekranu Today..." na drugiej zakladce Today

*

Offline toyboy

• 4
  • --Tylko prostych rzeczy nie da się rozwiązać--
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 01, 2009, 21:13:01 »
Witam,
Cieszę się swoim Mio P560 od ok pół roku. Czytając wątki o rozładowujących się bateriach itp, dochodze do wniosku, że jestem jednym ze szczęściarzy, którzy nie mają problemów z tym modelem. Przez ten okres ani razu nie zauważyłem niekontrolowanego włączania się komputera (ogólnie to słucha sie właściciela :) ) i wątpię żeby u innych użytkowników było to spowodowane istalowanymi programami, bo mi się to nie zdarza a przez mojego mio przewinęła się już przynajmniej setka różnych programów (nie żartuję).
Co do rozładowywania się baterii podczas używania nawigacji to niezauważyłem wyjątkowych spadków naładownia baterii, ale może dlatego że w samochodzie zawsze podłączam się pod zasilanie, a to dlatego że, i tutaj nie ma co się łudzić, każde urządzenie wysyłające dane czy łączące się bezprzewodowo z urządzeniami zewnętrznymi zużywa dużo energii. Ciekawe komu nie rozładuje sie telefon po dwóch godz rozmawiania? Sprzęt jak odbiornik gps, a do tego z dużym kolorowym wyświetlaczem nie pociągnie długo przy bateriach jakie obecnie są montowane w palmtopach. Dlatego każdy kupujący taki sprzęt musi się liczyć z częstym ładowaniem. JAKKOLWIEK przy standardowym używaniu aplikacji (bez gps i bluetooth) bateria trzyma mi zaskakująco długo (spodziewałem się gorszych rezultatów). Szczególnie polecam przy korzystaniu z multimediów. Jednej nocy obejrzałem dwa filmy pod rząd trwające ponad godz każdy i bez ładownia, ale ze słuchawkami, a poziom naładowania baterii nie spadł mi nawet do połowy. Generalnie do baterii w moim mio nie mogę się doczepić.
Zaletą nie do przeoczenia napewno jest wbudowana pamięć 2gb. Ci co mówią, że to nie jest potrzebne, bo przecież są karty, nie wiedza chyba co mówią. Wbudowana zintegrowana pamięć, zwłaszca tej pojemności, jest nizaprzeczalną zaletą, chociażby ze względu na to że można na nią wrzucać wszystkie programy (przy tym w minimalnym stopniu zaśmiecając pamięć operacyjną), co daje nam mozliwość dowolnego zmieniania kart flash, np. jedna na filmy, druga muzyka (jak u mnie), inna dokumenty (używam sprzetu również w pracy - trochę ich jest), a przy tym cały czas masz potrzebne programy.
Niektórych odstrasza wygląd 560-tki, ale moim zdaniem jest on bardziej elegancki. Jest co prawda dość sporych rozmiarów, ale bez problemu mieści się w kieszeni, a przy tym ma duży ekran, który jest wygodny dla takich ślepców jak ja. Przydały by sie jeszcze ze dwa klawisze, ale to nie jest jakis wyjątkowy problem.
W zasadzie największym minusem jest OS - windows mobile 6, który moim zdaniem bez dodatkowych aplikacji do niczego się nie nadaje, ba, trzeba jeszcze poprawiać błędy programistów (np. nie wyłączanie programów po naciśnięciu x). Za to jednak nie można winić sprzętu.
Generalnie w mojej ocenie (a jestem ogólnie wymagający co do takich zabawek) mio p 560 jest godny polecenia. Kto chce czegoś więcej napewno wyda tez więcej kasy. A co do pojawiających się wad opisywanych na tym forum, to nie ma co się oszukiwać, takie zabawki zawsze "mają coś w sobie", ale to najczęściej wina producenta, że wypuszcza na rynek wadliwy sprzęt.
Ze swojej strony polecam najpierw przetestować, a kto nie spawdził niech nie wyśmiewa, bo są gorsze modele u droższych producentów.