Mio P560 konfiguracja sieci Wifi

• 15 Odpowiedzi
  • 8929 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mio P560 konfiguracja sieci Wifi
« dnia: Sierpień 31, 2008, 21:22:39 »
Witam nie moge dac sobie rady z konfiguracja sieci.
Mam router vigor 2900 i kompa z XP.

Konfiguracja sieci na router-> XP:
IP sieciowe: 10.0.0.20
maska podsieci: 255.255.255.0
brama: 10.0.0.1
serwer DNS: 194.204.159.1
DHCP na kompie wl. i gdy podlacze palmtopa do kompa za pomoca USB net w palmtopie dziala...

Natomias problem jest z Wifi. Siec wykrywa jest dostepna, ale gdy probuje sie polaczyc jest laczenie i wyskakuje dostepny. Router palmtopa wykrywa po pokazue mi jego MACa. Na czas testow Wifi nie mialo nawet wlaczonego zadnego zabezpieczenie zadnego szyfrowania. Poszedlem do kumpla gdzie ma Liveboxa i u niego dziala z tym ze on musi wcisnac na Liveboxie przycisk wtedy moge sie podlaczyc bezprzewodowo. Moj router takiego przycisku nie ma. Laptopa bez problemu moge podlaczyc za pomoca Wifi do routera i net dziala.

Aha i jesli chodzi o podlaczenie P560 do kompa za pomoca USB, to serwer DHCP przypisuje palmtopowi
IP: 169.254.2.2
maske: 255.255.255.0
brama pozostaje pusta
serwer DHCP: 169.254.2.1
I prawidlowy serwer DNS. Wtedy net dziala, activSync rowniez, ale po chwili na palmtopie wyskakuje ze nie mozna uzyskac adresu IP przpisanego przez serwer i mam sprobowac pozniej lub wprowadzic adres IP w ustawieniach sieci... Ale wszystko nadal dziala...

Gdy ustawie w polaczeniach sieciowych w XP dla palmtopa
IP sieciowe: 10.0.0.21
maska podsieci: 255.255.255.0
brama: 10.0.0.1
serwer DNS: 194.204.159.1

ActiveSync nie moze wykryc palmtopa i net nie dziala na palmtopie, xp nie wykrywa palmtopa

Wiec teraz pytanie. Czy XP poprzez podlaczenie palmtopa sam przypisuje IP? Bo gdy mam wl na routerze DHCP czy wyl. to nie ma roznicy net dziala na palmtopie pod warunkiem ze adres sieciowy sam sobie pobierze.

Chcial bym kozystac z Wifi bo jest to wygodniejsze w domu. Czy oprocz tego ze w palmtopie dodam nowa siec bezprzewodowa to zeby z nia sie polaczyc musze wpisac w palmtopie IP serwery maski czy brame? Jesli tak to gdzie?

oraz takie pytanie dodatkowe czy czytniki kart SD HC przyspieszaja transfer? Bo kopiowanie przez USB na PDA trwa dlugo.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 21:27:02 wysłana przez xrobcio »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
Odp: Mio P560 konfiguracja sieci Wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2008, 19:33:49 »
A'propos Twojego pytania, to nie XP tylko mechanizm ActiveSync przypisuje swoim końcom 169.254.2.0/24
(1 - PDA, 2 - Host).
Jeżeli jak piszesz masz komunikat, że nie może uzyskać adresu IP, tzn, że grzebałeś w ustawieniach
Karty sieciowe->Remote NDIS Host
Powinno byc:
 Użyj podanego adresu IP
          169.254.2.1,
maska 255.255.255.0
brama 169.254.2.2

I jest spoko.

Co do sieci WiFi, to konfiguracja jest trywialna:
 Manager bezprzewodowy, Wi-Fi ustawień->Dodaj nowy. Trzeba wybrać właściwy typ sieci.

Czasami Windows nie chce się połączyć z siecią mimo, że ją widzi. Niestety należy zastosować typową dla tego
środowiska procedurę, wyłącz adapter WiFi - włącz ponownie.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2008, 19:50:36 »
zrób jeszcze taką próbę: spróbuj połączyć się po wifi gdy Mio będzie podłączone do ładowarki
natomiast co do pytania dodatkowego to zdecydowanie szybciej kopiuje się na kartę w czytniku niż poprzez ActiveSync na PDA

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:41:38 »
Oj w ustawieniach to ja grzebalem wpisywalem usuwalem...aktualnie mam wszystko na przypisywanie automatyczne... Nie wiem czy hard rest moze pomoc...

Wpisalem tak jak kazales w Remote NDIS Host w PDA ale nic nie dalo... Wykrywa dostepna siec ale po probach polaczenia sie dalej wyskakuje ze jest dostepna...

A tak jak w Win jest protokol TCP/IP ktory wystarczy skonfigurowac aby dzialala siec i net, to jak sie nazywa ten protokol w PDA? Czy to jest wlasnie ten Remote NDIS Host? Interesuje mnie od sieci Wifi jesli to ma znaczenie...

Podlaczenie sie do sieci przy podlaczonym kablu nic nie daje:((
Czytnik kupie:)

Co jeszcze moglbym pomieszac w routerze czy w PDA zeby dzial Wifi?

Aha i wolal bym aby adresy IP byly "sztywno" przypisane, a zeby kazde uzadzenie mialo swoj niepowtarzalny:D nr IP

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2008, 07:16:36 »
Oj w ustawieniach to ja grzebalem wpisywalem usuwalem...aktualnie mam wszystko na przypisywanie automatyczne... Nie wiem czy hard rest moze pomoc...

Na pewno pomoże doprowadzić urządzenie do stanu wyjściowego :) Przy OS marki MS zalecana procedura.

Wpisalem tak jak kazales w Remote NDIS Host w PDA ale nic nie dalo... Wykrywa dostepna siec ale po probach polaczenia sie dalej wyskakuje ze jest dostepna...

Wpis nie dawał dostępu do WiFi, tylko 'uspokajał' sieć przez USB - kiedy jesteś połączony przez ActiveSync.

A tak jak w Win jest protokol TCP/IP ktory wystarczy skonfigurowac aby dzialala siec i net, to jak sie nazywa ten protokol w PDA? Czy to jest wlasnie ten Remote NDIS Host? Interesuje mnie od sieci Wifi jesli to ma znaczenie...

Też TCP. Tylko konfiguracja jest poprzez inne okienka.
1. Wchodzisz w WiFi (na TODAY) lub Ustawienia/Połaczenia/Manager bezprzewodowy.
2. Włączasz WiFi i w prawym dolnym rogu masz Menu/WiFi ustawień.
3. Wchodzisz i masz widoczne sieci.
4. Jak jak podwójnie zaznaczysz dana sieć to zostaniesz poprowadzony przez szereg ustawień.

Trzeba tylko wpisywać właściwe dane. I tyle. Siec działa od kopa.

I prawidłowo, bo AS zwyczajowo blokuje WiFi chyba, że zaznaczy się ptaszek zezwalający na coś takiego - ustawienia
ActiveSync na twoim XP

Co jeszcze moglbym pomieszac w routerze czy w PDA zeby dzial Wifi?

Aha i wolal bym aby adresy IP byly "sztywno" przypisane, a zeby kazde uzadzenie mialo swoj niepowtarzalny:D nr IP

To załatwiasz statycznymi wpisami w DHCP na routerze WiFi (o ile masz taką możliwość).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2008, 08:55:55 »

I prawidłowo, bo AS zwyczajowo blokuje WiFi chyba, że zaznaczy się ptaszek zezwalający na coś takiego - ustawienia
ActiveSync na twoim XP

nie chodziło o podłączenie kablem do PC tylko o podpięcie ładowarki sieciowej, więc AS nie ma tu nic do rzeczy
Mio na zasilaczu ma lepszy zasięg wifi niż zasilane z baterii, a często brak możliwości podłączenia do sieci wynika ze zbyt słabego sygnału

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2008, 09:46:12 »
Takie mam opcje na routerze http://img527.imageshack.us/my.php?image=94528823of1.jpg
DHCP mam tak ustawione http://img142.imageshack.us/my.php?image=48509048nq5.jpg

A siec ktorym najlepiej zabezpieczyc? http://img293.imageshack.us/my.php?image=33618380zk4.jpg
Oprocz tego dodam Filtr MACa.

PDA, siec i zabezpieczenia sieci Wifi wykrywa dobrze, bo jak mam nie zabezpieczona siec to ja widzi, jak zabezpiecze ktoryms np WPA/PSK only to musze wpisac haslo podane na routerze tylko po probach podlaczenia sie do sieci router tak jakby je odzucal...
Moze ten serwer DHCP mam zle ustawiony?

Aha jak cos to mam XP jest to tylko wyglad przypominajacy Viste:P

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2008, 11:26:28 »
Takie mam opcje na routerze http://img527.imageshack.us/my.php?image=94528823of1.jpg
DHCP mam tak ustawione http://img142.imageshack.us/my.php?image=48509048nq5.jpg

A siec ktorym najlepiej zabezpieczyc? http://img293.imageshack.us/my.php?image=33618380zk4.jpg
Oprocz tego dodam Filtr MACa.

DHCP ma skromne możliwości... i nic więcej  nie zrobisz. Nie ma możliwości ustawienia stałych mapowań MAC-IP. Wobec tego musisz się liczyć z tym, że czasami zmieni ci się IP.

Co do zabezpieczeń, to uważam, że na własne potrzeby wystarczy WEP 128 bit.

Istotne, że jak przechodzisz do konfiguracji uwierzytelniania w P560, to ww przypadku WEP musisz dać:
 Uwierzytelnianie: Otwórz
 Szyfrowanie: WEP
 Klucz: *******
 Indeks Klucza: 1 (lub 2,3,4) w zależności o tego jak jest na routerze

Pytanie dodatkowe, czy router ma ustawione rozgłaszania nazwy sieci, czy nie.
 Jak nie, to w P560 idziesz przez opcje siec ukryta, no nazwa sieci musi się zgadzać.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 02, 2008, 16:36:31 »
Tak rozglaszanie sieci mam wl...Tzn ukrywanie mam off:P
Ustawilem Wifi na routerze tak...

IEEE 802.11G (zrobilem samo 802.11g bo czytalem ze szybsze od 802.11b..)
WPA 128bit z haslem
Hidden SSID wyl

w LAN TCP/IP and DHCP Setup nie zmialem nic pozostalo tak jak bylo czyli http://img142.imageshack.us/my.php?image=48509048nq5.jpg

PDA wykrywa siec, jest ona dostepna ale dalej nie moge podlaczyc sie do niej. Mam laczenie... i po chwili dostepna...

A w PDA w NETWORK ADAPTERS w ktorym mogl bym wpisac IP maske brame i DNSa? Jest tam ich kilka i nie wiem ktory od czego jest... W kompie jest prosto, jeste TCP/IP:P

Aha i jeszcze jedno..wszystie dodatkowe programy miedzy mam instalowac na
/Device
/My Flash Disk

bo na /Storage Card chcialbym trzymac raczej mp3 filmy...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 16:46:25 wysłana przez xrobcio »

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 02, 2008, 22:26:44 »

IEEE 802.11G (zrobilem samo 802.11g bo czytalem ze szybsze od 802.11b..)
WPA 128bit z haslem
Hidden SSID wyl

Na probe można zostawić b lub b/g

w LAN TCP/IP and DHCP Setup nie zmialem nic pozostalo tak jak bylo czyli http://img142.imageshack.us/my.php?image=48509048nq5.jpg

PDA wykrywa siec, jest ona dostepna ale dalej nie moge podlaczyc sie do niej. Mam laczenie... i po chwili dostepna...

A w PDA w NETWORK ADAPTERS w ktorym mogl bym wpisac IP maske brame i DNSa? Jest tam ich kilka i nie wiem ktory od czego jest... W kompie jest prosto, jeste TCP/IP:P

Jak masz DHCP w routerze, to wszelkie dane o DNS i domyślnej bramie są przekazywane przez ten protokół.
Czyli PDA powinno otrzymać dane od DNS jakie zakonfigurowałeś.
Ja mam we wszystkich interfejsach zaznaczone 'użyj adresu przypisanego przez serwer', za wyjątkiem Remote-NDIS i BT PAN Driver. A serwery nazw mam puste.

Z resztą tak samo masz w dużych Windowsach.

BTW. Sprawdź jak sie zachowuje PDA przy ustawieniu opcji Uwierzytelnianie: Udostepniony/Otwórz.
Pamiętam, że z tym był kłopot. W jednej sieci mam jedną opcje a w innej drugą. Do tej pory nie rozumiem
co tłumacz miał na myśli, bo pozostałe możliwości są raczej jednoznaczne.

Aha i jeszcze jedno..wszystie dodatkowe programy miedzy mam instalowac na
/Device
/My Flash Disk

bo na /Storage Card chcialbym trzymac raczej mp3 filmy...

Raczej na /My Flash Disk - nie licząc wpisów w rejestry binaria przezywają zimny reset.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2008, 23:59:01 »
Zrobilem tak jak pisales i standardowo mam uwierzytelnianie: Otworz...gdy zmieniam na Udostepniony mam "Wybrana konfiguracja jest niepoprawna. Prosze sprawdz swoje ustawienia"

A jak bym wyl DHCP na routerze i chcial przypisac konkretne cyferki w PDA, IP, maske i reszte... To w Ustawieniach/polaczenia/ karty sieciowe ktora mam wybrac i ustawic?

W CSRUniFI Adapter gdy zaznacze uzyj adr.IP przypis. przez serwer, w polu adres IP mam Fe80::211:f6ff:fe81

*

Offline voyager

• **
  • 120
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 03, 2008, 07:02:38 »
Zrobilem tak jak pisales i standardowo mam uwierzytelnianie: Otworz...gdy zmieniam na Udostepniony mam "Wybrana konfiguracja jest niepoprawna. Prosze sprawdz swoje ustawienia"

:mad: tak czy inaczej, tutaj proponowałbym kombinować. I jeszcze jedno, nie zawsze za 1. razem się loguje do sieci . Czasami trzeba poczekać lub mu pomóc poprzez jawne 'połącz'.
Ale nie pytaj od czego to zależy.
Jak na razie mam taką prawidłowość: jak sieć nie jest z ukrytym SSID, to mam Otwórz, a jak jest, to Udostępniony.
Czasami pomaga skasowanie wpisu i zakonfigurowanie jeszcze raz.
Ja do tej pory nie zwalczyłem połączenia przez BT+GPRS. Niby powinno działać, bo większej filozofii tu nie ma, a jednak nie działa.

A jak bym wyl DHCP na routerze i chcial przypisac konkretne cyferki w PDA, IP, maske i reszte... To w Ustawieniach/polaczenia/ karty sieciowe ktora mam wybrac i ustawic?

W CSRUniFI Adapter gdy zaznacze uzyj adr.IP przypis. przez serwer, w polu adres IP mam Fe80::211:f6ff:fe81

Właśnie tego  :ok:

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 04, 2008, 12:20:05 »
Kurde dalej nie dziala... Gdzie wyczytalem o TTL +1 ze trzeba w rejesterz w PDA wpisac w DWORD defaultTTL o 1 wyzsza niz mam w PC ale nic nie pomoglo...

A moze takie cos jak VPN na routerze trzeba skonfigurowac?

*

Offline Tharkan

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560, Omnia II
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 04, 2008, 12:28:48 »
Miałem podobne problemy ze swoim P560. Lekarstwem okazał się program WiFiCompanion - praktycznie poza jego instalacją i uruchomieniem nic nie musiałem robić. Teraz do każdej udostępnianej sieci włączam się bez jakiegokolwiek problemu.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 04, 2008, 13:23:57 »
Heh jakies 15min temu go usunalem bo nie czailem go za bardzo bo tylko prawie connect moglem:) Moze ma za malo opcji dla mniehehe:P mam jeszcze takiego sym-Sniffi-v2.3 tu jest wiecej opcji:) Ale on tez nie pomaga
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2008, 13:32:49 wysłana przez xrobcio »

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 10, 2008, 19:26:24 »
Witam panowie czy ktoś zna jakąs fajną przeglądarke internetową do Mio p560.
Gdzie stronka bedzie wyglądać jak w kompie stacjonarnym.