wi fi w mio 560 brak netu

• 14 Odpowiedzi
  • 3252 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wi fi w mio 560 brak netu
« dnia: Sierpień 18, 2008, 21:28:51 »
witam od kilku dni zniknal mi internet na moim palmtopie, posiadam router belkina i dotychczas bylo wszystko ok.
w sobote wszystko znikło i do dzis mio pokazuje ze laczy sie z moja siecia ale w ogole tego nie robi,pokazuje komunikat laczenie tylko i to trwa caly czas i nic. wpisywalem klucz wielokrotnie itp
zauwazylem tez ze przez bluetootha polaczylem sie z siecia, usb nie ale moze poszukam nowych sterownikow pod mojego w lana w laptopie.
nawet kabel z usb nie jest podlaczony bo i takie numery opisywaliscie, mam nadzieje ze znajde wreszcie jakas odpowiedz,laptop oczywiscie ma neta...
mialem tu problem z wysylaniem sms z gg ale niestety nikt nie pomogl,mam nadzieje ze teraz cos sie znajdzie, pozdrawiam

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: wi fi w mio 560 brak netu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:54:51 »
szczerze mówiąc to nie dziwię się że się nie doczekałeś odpowiedzi jeśli poprzednie pytania były zadane w podobnym stylu - jeden wielki chaos i nie wiadomo o co chodzi. Wifi, bluetooth, usb - to w końcu jak się łączysz i gdzie nie masz tego netu, a może wcale nie w Mio tylko w laptopie, bo jeszcze jakichś sterów szukasz... Skup się i zadaj jakieś konkretne pytanie, ok? I nie pisz o wszystkim naraz

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:58:27 »
ok mio nie łączy się z routerem,wyskakuje komunikat łączenie i tak czekam.
dotychczas miałem internet w mio na tym samym routerze,nic nie zmieniałem nic nie przestawiałem,po prostu zniknął
hasło wpisuję to samo i nie chce się łączyc

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2008, 22:00:23 »
może skasuj ustawienia swojej sieci w PDA i poczekaj aż Mio ją wykryje i spyta o klucz

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2008, 22:19:43 »
juz to robilem,ale posluchalem i zrobilem ponownie
wyskakuje omunikat
nie mozna polaczyc sie z siecia. sprawdz ustawienia sieci oraz ustawienia operatora i sprobuj ponownie

aha nastepny komunikat
nie mozna uzyskc adresu ip przypisanego przez serwer. sprobuj ponownie pozniej lub wprowadz adres ip w ustawieniach sieci
Napisane: Sierpień 18, 2008, 22:07:02
niestety dalej to samo,ale nie wiem tez gdzie wpisac ten adres w ustawieniach sieci,szukam i nie bwiem gdzie
a ekran tylko pokazuje laczenie

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2008, 23:39:11 »
no a na koniec przywrocilem mu ustawienia fabryczne i mam po jezyku polskim,byl oryginalny ,sprzet kupowany w polsce z oryginalnym windowsem he super :mad: :mad: :mad: :mad:
nowy klopot,dalej nie laczy sie

*

Offline Rode

• 15
  • Sprzęt: MiO 560, aktualna AM
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2008, 16:57:08 »
Witam.
Miałem podobną sytuację na 560: pod GPRS wszystkie aplikacje, wymagające netu, widziały połączenie.
WiFi: logowanie bez problemów, ale wszystkie meldują brak połączenia.

Przekopałem sie przez posty, napisałem maila do serwisu i ....... uruchomiłem.
W moim przypadku konieczne jest ....................... podłączenie 560 do zasilania - wtedy hula. Na baterii, leżąc, w tym samym miejscu, nic a nic.
Spróbuję "podrasować" zarazę przez, polecany na forum, WiFi Companion.

A wspominam o tym, że "leży w tym samym miejscu" ponieważ serwis odpisał:
"Mio Service
The reply is shown below:
Witam, Proponuję sprawdzić router pod kątem zasięgu. Proszę spróbować podłączyć urządzenie pod ładowarkę sieciową i połączyć się z routerem. W przypadku gdy nawiąże połączenie i będą otwierały się strony to będzie oznaczało słaby zasięg z routera. W przypadku, gdy nie bedą się otwierały po nawiązaniu połączenia proszę złożyć zlecenie naprawy urządzenia. (...) Pozdrawiam."

Tak dla jasności: 560 pokazuje sygnał na maksa (zdziwiłbym się gdyby było inaczej, bo leży bezpośrednio na moim, sprawdzonym na wielu sprzętach z WiFi, Robotics-ie :smile:) i nie jest podłączony do pc-ta - to w związku z :

po podłączeniu kablem USB masz internet z komputera udostepniony przez Actiive Sync, to nie ma nic
wspólnego z wifi

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 16:59:46 wysłana przez Rode »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2008, 17:49:59 »
wbrew pozorom istnieje związek pomiędzy podłączonym zasilaniem a zasięgiem wifi
w wielu palmtopach można przełączać tryb pracy wifi pomiędzy normalnym i energooszczędnym
być może w Mio nie pozostawiono wyboru użytkownikowi tylko automatycznie przy zasilaniu z baterii włącza się tryb oszczędny charakteryzujacy się właśnie gorszym zasięgiem

*

Offline Rode

• 15
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2008, 17:57:22 »
wbrew pozorom istnieje związek pomiędzy podłączonym zasilaniem a zasięgiem wifi
w wielu palmtopach można przełączać tryb pracy wifi pomiędzy normalnym i energooszczędnym
być może w Mio nie pozostawiono wyboru użytkownikowi tylko automatycznie przy zasilaniu z baterii włącza się tryb oszczędny charakteryzujacy się właśnie gorszym zasięgiem

Najwyrażniej tak i jest to oczywisty błąd.

Podrasowanie "WiFi Companionem" - wymuszenie priorytetu jakości połączenia - dało rezultat jak najbardziej ok.
Zasięg praktycznie jak moich lapków - po całym domu.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2008, 22:14:47 »
nadal w ogóle sie nie łaczy,panowie od soboty tak
internet tylko przez usb
on pokazuje mi moja siec ale nie chce sie polaczyc
dodam ze np itouch laczy sie z moja siecia

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2008, 23:07:58 »
nastepny reset i wyskakuje mi oczywiscie tlumacze na polski

nie mozna uzyskac ip adresu, sprobuj znowu lub pozniej lub wpisz ip adres w w ustawieniach sieci

*

Offline lubkiewicz

• 20
  • Sprzęt: MIO™ DigiWalker P560
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2008, 00:46:00 »
no a na koniec przywrocilem mu ustawienia fabryczne i mam po jezyku polskim,byl oryginalny ,sprzet kupowany w polsce z oryginalnym windowsem he super :mad: :mad: :mad: :mad:
nowy klopot,dalej nie laczy sie

jeśli chodzi o j. polski to na oryginalnej płycie znajduje się SunnySoft InterWrite Pro 9.5 w pełnej wersji - zainstaluj go.

*

Offline Rode

• 15
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2008, 08:20:57 »
1. Zdejmij wszystkie zabezpieczenia routera - ukrywanie, szyfrowanie, filtrowanie po MAC itp. - po prostu zrób się "publicznie dostępny".

2. Spróbuj nawiązać połączenie - jeśli sie dogadają, to w pierwszej kolejności odczytaj z routera MAC 560 - ten wykazywany w oprogramowaniu to MAC BT, a musisz mieć MAC WiFi.

3. Sukcesywnie uruchamiaj zabezpieczenia po obydwóch stronach - po każdym kroku nawiązując ponownie połączenie (ja dodatkowo, na wszelki wypadek, robiłem soft-reset).

Natomiast, jeśli wyłoży się już na początku p.2, to rusz "w miasto" i spróbuj podpiąć sie pod inne punkty dostępu - o to bardzo łatwo, szczególnie na dużych osiedlach :D (pomijając oficjalne).
Gdy i tu nigdzie się nie dogada, to: rejestracja w klubie Mio, wypełnienie stosownego formularza zgłoszenia awarii i wysłanie do serwisu.

Moja "sztuka", po dwudniowej walce, ostatecznie pracuje bez zarzutu - zarówno po WiFi jak i po GPRS.
Jednak kosztowało to trochę czasu i kombinacji.
Walka z  WiFi to:
- wina chyba systemu lub rozwiązania Mitac-a - też widział router i niechciał się zalogować pomimo wpisanego klucza - dopiero wymieniona wyżej procedura dała efekt, lub fakt przypadkowego kombinowania przy włączonym zewnętrznym zasilaniu PDA
- efekt durnoty Mitaca - wspominane wyżej, programowe skonfigurowanie WiFi Mio z priorytetem oszczędzania energii i brak możliwości zmiany, bez dodatkowej aplikacji.

Walka z GPRS to "kompetencja" pracowników BOK Ery, podających błędne parametry "wybrania numeru" - upierali się przy sekwencji "*99****1#, a właściwym było, wyszukane na forum, "*99#.

Było wiele  :mad: :mad: :| :| :mad: :mad: :worried: :worried:   ...aż  :shock: :grin: :P :ok: :ok:

Pozdrawiam i życzę uniknięcia serwisu - w końcu kupujemy ten sprzęt, aby był wykorzystywany przez nas, a nie "latał" samodzielnie "po świecie" :smile:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2008, 08:30:55 wysłana przez Rode »

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2008, 21:35:34 »
ok zaraz bede dzialal a jezeli chodzi o j. polski to niestety plytke mam w polsce, a dopiero tam bede za 2msc,a zonka wysyla mi jakies pliki z plyty i nic mi nie pasuje
dzieki za pomoc dzialam dalej

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2008, 01:42:31 »
witam ponownie panowie,po kilku dniach walki wygrana
dzis zalogowalem sie w sieci u kumpla, nastepnie dotarlem do domu i postanowilem mu zrobic ponownie hard reset i zalogowalem sie u siebie. udalo sie
nadmienie ze dni temu po otwarciu mojej sieci nie moglismy skonfigurowac naszych 3 lapkow ojjj ciezko bylo, wiec sytuacje zalatwilem calkiem inaczej tak raczej fartownie
chcialbym serdecznie podziekowac wszystkim za pomoc
mam tez juz nowy problemik...