Mio P560 i GPRS

• 16 Odpowiedzi
  • 7581 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mio P560 i GPRS
« dnia: Październik 29, 2007, 00:43:15 »
Mam problem z Mio P560.

Probuje ustawic na nim polaczenie gprs ale gdy wybieram nowe polaczenie modemowe, do wyboru mam tylko 3 mozliwe modemy: Bloetooth, Generic Irda, Hayes Compatible on COM1 - za zadne skarby nie moge ustawic łącza gprs. Ponadto gdy dam modem bluetooth w ustawieniach zaawansowanych nie mam dostepu do zadnych opcji gdzie moglbym wpisac lub ustawic apn albo dodatkowe opcje wybierania numeru.

Jak moge uruchomic GPRS na tym palmtopie? Czy jest to w ogole mozliwe? Mieliscie kiedys taki problem ?

*

Offline gildor

• 20
  • Sprzęt: MIO P550M
Odp: Mio P560 i GPRS
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2007, 08:37:14 »
Mam problem z Mio P560.

Probuje ustawic na nim polaczenie gprs ale gdy wybieram nowe polaczenie modemowe, do wyboru mam tylko 3 mozliwe modemy: Bloetooth, Generic Irda, Hayes Compatible on COM1 - za zadne skarby nie moge ustawic łącza gprs. Ponadto gdy dam modem bluetooth w ustawieniach zaawansowanych nie mam dostepu do zadnych opcji gdzie moglbym wpisac lub ustawic apn albo dodatkowe opcje wybierania numeru.

ej, a od kiedy Mio560 ma modem GPRS w sobie? hą? najpierw zgraj ze sobą telefon i PDA np przez BT (bo IRDA to chyba nie istnieje?), a potem skonfiguruj połączenie z uwzględnieniem numeru *99# czy jakoś tak, z wykorzystaniem modemu BT, bo Ty się łączysz z telefonem, a on korzysta z GPRS/EDGE/UMTS czy czegotam.

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2007, 10:59:24 »
Od niedawna mam mio P560 i też jednym z pierwszych testów jaki zrobiłem, to połączenie z internetem poprzez GPRS przy pomocy telefonu połączonego przez bluetooth. Na wstępie już poinformuję, że mi się to udało :)
Już tłumaczę jak to zrobiłem (Windows Mobile 6):

1. Start->Ustawienia->Połączenia
2. W sekcji "Mój ISP" wybierz "Dodaj nowe połączenie modemowe"
3. W polu Wprowadź nazwę połączenia podaj jakąś swoją dowolną
4. Z listy "Wybierz modem:" zaznacz "Bluetooth", wybierz "Dalej"
5. Następne okno jakie się pojawi to lista urządzeń bluetooth. Jeśli wcześniej dodawałeś telefon i parowałeś go z palmtopem to wybierz go z listy. Jeżeli nie łączyłeś się wcześniej z telefonem poprzez bleutooth wybierz "Dodaj nowe urządzenie" i połącz się z telefonem używając PIN umożliwiający parowanie urządzeń.
6. Po dodaniu telefonu wybierz go z listy, w polu tekstowym na następnym ekranie wprowadź numer jaki musi być wybierany dla połączeń modemowych używających GPRS.
Ponieważ ja mam sieć ERA Tak Tak to mój numer jest taki:

*99***1#

Uwaga, dla innych sieci ten numer wygląda nieco inaczej - należy to sprawdzić na stronach operatorów GSM

7. W tym momencie "Mój ISP" został ustawiony jako połączenie modemowe używające GPRS. Aby aplikacje, które łączą się z internetem korzystały z tego połączenia należy wybrać:
Start->Ustawienia->Połączenia->Zaawansowane->Wybierz sieci
Na tym formularzu z listy oznaczonej etykietą "Programy automatycznie łączące z Internetem powinny używać:" wybierz "Mój ISP".

Powodzenia! :)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2007, 12:03:22 »
Niezle... Szukac czegos, czego nie ma... a gdzie karta SIM?

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2007, 12:13:24 »
Niezle... Szukac czegos, czego nie ma... a gdzie karta SIM?

Zalecam czytać uważnie i przede wszystkim ze zrozumieniem. Opis dotyczy korzystania z połączenia GPRS za pośrednictwem telefonu komórkowego na palmtopie bez wbudowanego modułu GSM.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2007, 08:47:08 »

*99***1#

Uwaga, dla innych sieci ten numer wygląda nieco inaczej - należy to sprawdzić na stronach operatorów GSM

Wszystko O.K. ale tak dla scislosci. Numer zawsze jest ten sam (dla kazdego operatora), jest to *99# , podane takiego numeru oznacza laczenie sie przez telefon za pomoca domyslnego profilu danych ustawionego w telefonie (zapewne widziles liste profili).
Jesli podajesz *99***1# to laczysz sie z tym samym numerem, ale przy pomocy PIERWSZEGO profilu z listy telefonu. W moim przypadku jest to np. *99***3# , po profil "Internet GPRS" jest u mnie trzeci na liscie telefonu. Ot i cala tajemnica roznych numerow :).

*

Offline Krupin14

• 18
  • Sprzęt: Mio P560, HTC Touch 2, Samsung i5700
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2008, 14:35:54 »
Właśnie dziś zostałem szczęśliwym posiadaczem P560.

Najważniejsze dla mnie to jest możliwość połączenia się z internetem przez komórkę.
Mam SE K800i
Wszystko poustawiałem jak napisali na plusgsm.pl w FAQ, teoretycznie wszystko jest ok.
Ale...
Transfer jest tak makabrycznie powolny, że chyba nie przekracza 5 kB (kilobajtów) na minutę, a najczęściej wyskakuje mi okienko że połączenie zostało przerwane albo nie znaleziono strony.
Czy ktoś może coś mi poradzić na ten temat?

*

Offline Krupin14

• 18
  • Sprzęt: Mio P560, HTC Touch 2, Samsung i5700
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2008, 12:26:42 »
Uch, problem rozwiązany, wiele hałasu o nic. Przepraszam za zamieszanie.  :alien:

Jednak trzeba było zmienić CID, czyli numer profilu dostępu do sieci w komórce.
Powinien być numer dla profilu INTERNET_GPRS czyli u mnie nr 3, a nie dla profilu WAP_GPRS, jak mylnie sądziłem.
Ponadto, na stronie plusgsm błędnie podają, że należy wpisać numery serwerów DNS.
Nie należy, trzeba zostawić automatyczny adres serwera DNS

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 23, 2008, 12:01:11 »
Witam!

Trochę stary wątek ale mam nadzieje, że ktoś odpowie. Mam P560 od paru dni i nie mogę skonfigurować połączenia do telefonu jako modemu przez BT. Generalnie robię wszystko jak jest opisane w różnych miejsach w sieci. Dokładnie jak w opisie w tym wątku(tam jeszcze powinno się dodawać usera i haslo(erainternet)). W każdym razie przy wybieraniu wyskakuje dymek: "Nie mozna nawiązać połączenia. Wybrano numer *99***1#, Z nieznanewgo podowdu nie można nawiązac połączenia. Aby sprawdzić opcje ..... bla, bla" i link ustawienia i przycisk odrzuć. Próbowałem na SE D750, Samsung sgh-d900 i nokia 3110. Każdy z tych telefonów bez problemów służy jako BT modem dla mojego laptopa. Przesyłanie plików przez BT między telefonami a p560 działa bez problemów.

Już naprawdę nie wiem co zrobić. :(

Pzdr!
Sebastian

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 24, 2008, 21:48:12 »
Witam!

Trochę stary wątek ale mam nadzieje, że ktoś odpowie. Mam P560 od paru dni i nie mogę skonfigurować połączenia do telefonu jako modemu przez BT. Generalnie robię wszystko jak jest opisane w różnych miejsach w sieci. Dokładnie jak w opisie w tym wątku(tam jeszcze powinno się dodawać usera i haslo(erainternet)). W każdym razie przy wybieraniu wyskakuje dymek: "Nie mozna nawiązać połączenia. Wybrano numer *99***1#, Z nieznanewgo podowdu nie można nawiązac połączenia. Aby sprawdzić opcje ..... bla, bla" i link ustawienia i przycisk odrzuć. Próbowałem na SE D750, Samsung sgh-d900 i nokia 3110. Każdy z tych telefonów bez problemów służy jako BT modem dla mojego laptopa. Przesyłanie plików przez BT między telefonami a p560 działa bez problemów.

Już naprawdę nie wiem co zrobić. :(

Pzdr!
Sebastian

w ustawieniach połączenia USB wyłącz "używaj zaawansowanych funkcji" (restart zalecany).

Niestety nie mam urządzenia na biurku, więc pisze z pamięci.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 24, 2008, 22:23:38 »
i numer *99#

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2008, 06:42:47 »
Od niedawna mam mio P560 i też jednym z pierwszych testów jaki zrobiłem, to połączenie z internetem poprzez GPRS przy pomocy telefonu połączonego przez bluetooth. Na wstępie już poinformuję, że mi się to udało :)
Już tłumaczę jak to zrobiłem (Windows Mobile 6):

1. Start->Ustawienia->Połączenia
2. W sekcji "Mój ISP" wybierz "Dodaj nowe połączenie modemowe"
3. W polu Wprowadź nazwę połączenia podaj jakąś swoją dowolną
4. Z listy "Wybierz modem:" zaznacz "Bluetooth", wybierz "Dalej"
5. Następne okno jakie się pojawi to lista urządzeń bluetooth. Jeśli wcześniej dodawałeś telefon i parowałeś go z palmtopem to wybierz go z listy. Jeżeli nie łączyłeś się wcześniej z telefonem poprzez bleutooth wybierz "Dodaj nowe urządzenie" i połącz się z telefonem używając PIN umożliwiający parowanie urządzeń.
6. Po dodaniu telefonu wybierz go z listy, w polu tekstowym na następnym ekranie wprowadź numer jaki musi być wybierany dla połączeń modemowych używających GPRS.

*99***1#

7. W tym momencie "Mój ISP" został ustawiony jako połączenie modemowe używające GPRS. Aby aplikacje, które łączą się z internetem korzystały z tego połączenia należy wybrać:
Start->Ustawienia->Połączenia->Zaawansowane->Wybierz sieci
Na tym formularzu z listy oznaczonej etykietą "Programy automatycznie łączące z Internetem powinny używać:" wybierz "Mój ISP".

Powodzenia! :)

Pozdrawiam

A nie zablokuje to połączenia przez WiFi???? Mi na razie pięknie się łączy przez wifi w sieci domowej (Skype, Miplo, przeglądarka) i trochę boję się ustawić ten GRPS - szczególnie tę opcję, że program lączący się z internetem powinien korzystać z BT i GRPS...

Ale kiedyś może się zdarzyć, że nie będzie w pobliżu WiFi...

Nie trzeba nic dodatkowo instalować na palmie??? Pamiętam, jak na służbowym laptopie instalowali mi połączenie przez GRPS z moją Nokią E50, to musieli na tym laptopie wgrać sterowniki modemu Nokii... Tu nie trzeba czegoś takiego także zrobić???

*

Offline ArKo74

• 42
  • Sprzęt: MODECOM FREEWAY MX2HD
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2008, 10:34:52 »
A nie zablokuje to połączenia przez WiFi????

Spokojnie możesz tak ustawić, ja też korzystam głównie z Wi-Fi, ale jak zachodzi konieczność to korzystam z GPRS via SE K800i, i przy
takiej konfiguracji jak ta opisana w tym wątku wszystko jest OK.

Pozdr.

*

Offline Tharkan

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560, Omnia II
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 28, 2008, 14:57:28 »

[/quote]

A nie zablokuje to połączenia przez WiFi???? Mi na razie pięknie się łączy przez wifi w sieci domowej (Skype, Miplo, przeglądarka) i trochę boję się ustawić ten GRPS - szczególnie tę opcję, że program lączący się z internetem powinien korzystać z BT i GRPS...

[/quote]

Nie sprawi ci zbyt dużego kłopotu opisanie zestawienia połączenia wifi z siecią domową? Mnie się to jak na razie nie udało. Po wifi rozprowadzam internet pomiędzy komputerami, sieć zabezpieczona WAP. Skonfigurowałem informacje na temat sieci w MIO łącznie z kluczem, ale cały czas pokazuje że sieć jest niedostępna.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 29, 2008, 14:44:58 »
w ustawieniach połączenia USB wyłącz "używaj zaawansowanych funkcji" (restart zalecany).

Mam tak ustawione bo inaczej nie działał mi internet kiedy byłem podłączony kablem usb do kompa.

i numer *99#

Próbowałem i ten numer i  *99***2# i *99***3# itd i nic. Co dziwne, mam starego palmaxa z WM2003 i tam moim SE D750 bez problemów łącze się modemem irda. Wszystkie ustawienia takie same tylko zamiast modemu BT wybrany jest modem irda. Tu działa bez problemów a na P560 nie.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 17, 2008, 14:54:12 »
Witam miałem ten sam problem z ustawieniami połączenia P560 z internetem przez komórkę (nokia 6280)
po wielu próbach i częstej irytacji wreszcie się to udało problem polegał na nie zaznaczonej opcji
-aktywuj zaawansowaną funkcjonalność-
Wchodzimy w  Start-Ustawienia-Połączenia-USB do PC
Musi być zaznaczona  opcja aktywuj zaawansowaną funkcjonalność.
Sprawdzałem kilka razy i zawsze to działało. Reszta ustawień opisana jest wcześniej i z nich korzystałem numer jaki trzeba wpisac to *99#
Teraz mam internet zawsze pod ręką.
Dzięki wszystkim za porady z których korzystałem                                        Pozdrawiam   

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:46:43 »
Witam,

Zakupiłem Mio p560 i jest to moja pierwsza przygoda z takim urządzeniem :worried:
Podróżuje po Europie i chciałbym mieć internet w zasięgu reki poprze wifi.
Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić:(
Jak skonfigurować  to?
Pomoże ktoś?

Pozdrawiam
Tomek