MIO P560 + Automapa czy dam radę zainstalować ?

• 13 Odpowiedzi
  • 12476 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dandre

• **
  • 109
MIO P560 + Automapa czy dam radę zainstalować ?
« dnia: Czerwiec 22, 2008, 20:02:30 »
Witam !
Od kilku tygodni zbliżam sie do decyzji o zakupie nawigacji GPS. Do tej pory rozpatrywałem tylko systemy z PNA.
Nawet upatrzyłem sobie jeden system NavRoad 450 BT + Automapa. Ale im więcej czytam o tym, to pojawia sie mozliwość systemu z palmtopem, który bedzię mógł byc uzywany nie tylko jako nawigacja. I znowu po lekturze forów uwagę zwrócił tytułowy MIO 560 w zestawie z Automapą  - tymczasem Polski.
Obawiam się tylko, czy dam sobie z tym tematem  radę ? Trochę mnie przerażaja problemy, jakie tutaj są opisywane, bo nie za wiele z tego rozumiem. Nie wiem np. co to jest active sync czy jakoś tak......nigdy do tych pór nie miałem z tym styczności, jak i z samym palmtopem. Z drugiej strony możliwość dostępu do internetu na wakacjach jest kusząca. I czy tytułowy zestaw bedzie równie skutecznie nawigował ( jak już sobie z tym poradzę) jak dedykowane urządzenie typowo do GPS?
Poradźcie coś, bo jak w następnym tygodniu nie kupię, to po powrocie z wyjazdu tym bardziej - nie bedzie motywacji - swoje strony znam dobrze i to w szerokim promieniu.

*

Offline arrowek

• 11
  • Sprzęt: Mio P560
Odp: MIO P560 + Automapa czy dam radę zainstalować ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2008, 21:05:52 »
Problemy są zawsze i z każdym sprzętem więc nie łudź się.  Inna marka to inne problemy i tyle różnicy. Jeśli chodzi o mnie to mam właśnie P560 z Automapą i spisuje się świetnie, jeśli chodzi o nawigacje to bez zarzutu. Problemy mogą się zacząć gdy zaczniesz go używać do innych celów ale szybko się wciągniesz. Jeśli chodzi o typowe urządzenie tylko do GPS to kupisz za niewiele mniejsze pieniądze ale możliwości oprócz nawigacji żadnych, osobiście nie polecam.

*

Offline ArKo74

• 42
  • Sprzęt: MODECOM FREEWAY MX2HD
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2008, 21:15:05 »
Wiesz, czytając fora zawsze można się "przestraszyć" czekających problemów, ale przecież
fora są do udzielania pomocy, więc ludzie piszą o swoich problemach. Przecież nikt nie będzie
pisał jaki to on ma świetny sprzęt i zero problemów bo po co?

Ja osobiście mam taki zestaw i nie narzekam, a też byłem "zielony", więc jak masz możliwość
i chęci to kupuj...

Pozdr.

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2008, 00:55:28 »
Dzięki za wsparcie :-)
Czy jest możliwy tryb landcape ( poziomy) pracy nawigacji na tym palmtopie - bardziej naturalny mi sie wydaje ?
To napiszcie mi jeszcze o tym active synch.............rozumiem że jest to program do łączności palmtopa z komputerem ? Znajdę go w WinXP, czy jest dołączany do palmtopa?  I jak to się ma do tego, że Automapa występuje na kartach SD, które się wkłada do złącza w nawigacji ? Może nie wszystkie pytania całkiem na temat, ale na pewno w kontekście zakupu MIO P560.
Z góry dziękuję za każda wskazówkę.
Pozdrawiam !

*

Offline ArKo74

• 42
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2008, 09:26:55 »
Czy jest możliwy tryb landcape ( poziomy) pracy nawigacji na tym palmtopie - bardziej naturalny mi sie wydaje ?

Tak

To napiszcie mi jeszcze o tym active synch.............rozumiem że jest to program do łączności palmtopa z komputerem ? Znajdę go w WinXP, czy jest dołączany do palmtopa? 

Jest na płytach od MIO, ewentualnie na stronie Microsoft'u.

I jak to się ma do tego, że Automapa występuje na kartach SD, które się wkłada do złącza w nawigacji ?

Nie wiem co masz na myśli. Po prostu masz AM już zainstalowaną na karcie i tyle, aczkolwiek ja miałem na płycie i instalowałem sam.

Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2008, 09:30:10 wysłana przez ArKo74 »

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2008, 10:42:12 »
Nie wiem co masz na myśli. Po prostu masz AM już zainstalowaną na karcie i tyle, aczkolwiek ja miałem na płycie i instalowałem sam.
No właśnie raz jest już na karcie, innym razem na płycie. Ten Mio P560 ma 2 Gb ROM w sobie, więc można - jak rozumiem - w niej instalować? Innym razem czytam, że lepiej instalować na karcie. A przecież przy rejestracji licencja przypisywana jest do urządzenia ?
Już więcej nie mędzę..........ide pochodzić po mieście i się popytam :-).
Ostatnie pytanko dotyczy polskiej lokalizacji - czy jest konieczna, aby Automapa działała właściwie( po polsku), czy można sie bez niej obejść ?

*

Offline ArKo74

• 42
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2008, 11:49:17 »
No właśnie raz jest już na karcie, innym razem na płycie. Ten Mio P560 ma 2 Gb ROM w sobie, więc można - jak rozumiem - w niej instalować?
Można, można... ja tak mam, tym bardziej że nie mam karty  :)

Innym razem czytam, że lepiej instalować na karcie. A przecież przy rejestracji licencja przypisywana jest do urządzenia ?
...no właśnie do URZĄDZENIA a nie karty (chyba że się mylę)

Ostatnie pytanko dotyczy polskiej lokalizacji - czy jest konieczna, aby Automapa działała właściwie( po polsku), czy można sie bez niej obejść ?
Ja co prawda miałem już zainstalowaną polską lokalizację, ale nie wydaje mi się aby miało to jakikolwiek związek, bo przecież na obcojęzyczne
systemy można instalować polskie programy...

Pozdr

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2008, 13:08:11 »
...no właśnie do URZĄDZENIA a nie karty (chyba że się mylę)

Licencja może być przypisana do urządzenia lub do karty. Polska lokalizacja nie ma żadnego znaczenia.

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2008, 15:22:51 »
Z Waszych wypowiedzi wynika że praktyczniej jest instalowac Automapę na kartę i tak ją licencjonować, bo można na jednym PDA ( MIO P560) używać zamiennie kilka różnych systemów nawigacyjnych ?
A jak taka instalacja wpływa na szybkość i stabilność nawigacji - są zauważalne różnice w porównaniu z instalką w ROM-ie, czy ich nie ma ?
I dalej, czy za pomocą PDA ( MIO P560) da się wgrać Automapę na kartę, czy należy mieć dodatkowy czytnik ?
Jaka to powinna być karta, aby system działał najszybciej i najbardziej stabilnie, jak to jest tylko możliwe ?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje i obiecuję, że w tym wątku " na sucho" - bez zakupionego urządzenia - o nic więcej nie będę pytał :-).
Pozdrawiam wszystkich cierpliwych.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2008, 10:43:12 »
Praktycznie jest zainstalować AutoMapę na wbudowane 2GB flash w P560, i  bezproblemowo możesz używać różnych systemów do nawigacji zainstalowanych na tym samym urządzeniu /ale nie jednocześnie/ :) jednak w przypadku instalacji kilku nawigatorów będziesz musiał pokusić się o dokupienie dodatkowej karty flash jako że każdy system nawigacji z kompletem map dla europy to co najmniej 1,5Gb danych. Różnic w szybkości akurat na P560 w stosunku do urządzeń dedykowanych nie zauważyłem - sporo zależy też od konfiguracji samego programu. Za pomocą samego mio możesz wgrać mapy - potrzebny jest Ci jedynie kabel do połączenia z kompem i zainstalowany ActiveSync 4.5 na komputerze. Jeśli na początek używasz jedynie AutoMapy z mapą polski nie musisz dokupować żadnej karty - w mio jest już wbudowane 2GB szybkiej pamięci flash, jeśli chcesz dodać kolejne mapy albo programy do nawigacji to najlepsze rozwiązanie to karta SDHC 8Gb - musisz jedynie sprawdzić czy będzie obsługiwana.

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2008, 19:32:26 »
Praktycznie jest zainstalować AutoMapę na wbudowane 2GB flash w P560
A co bedzie, jak palmtop sie zepsuje ? Co wtedy z Automapą ? Pozwolą ja zarejestrować na drugim urządzeniu?
Co prawda problem ten dotyczy równiez karty SD, ale w którym sklepie o to nie pytam, to mówią że jeśli karty siłą się nie potraktuje, to nic jej nie bedzie, natomiast palmtop popsuć sie moze z różnych powodów - nie tylko siłowych. Przyznam że jeśli by szybkość działania Automapy z karty SD była podobna jak z ROM-u, to wolałbym na karcie. Co o tym myślicie ?
W piątem mam odbierać zestaw MIO p560 + Automapa XL Polska i jakieś decyzje co do lokalizacji mapy będę musiał podjąć, a doświadczenia zero.............pomóżcie.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2008, 20:42:17 »
Praktycznie jest zainstalować AutoMapę na wbudowane 2GB flash w P560
A co bedzie, jak palmtop sie zepsuje ? Co wtedy z Automapą ? Pozwolą ja zarejestrować na drugim urządzeniu?
Co prawda problem ten dotyczy równiez karty SD, ale w którym sklepie o to nie pytam, to mówią że jeśli karty siłą się nie potraktuje, to nic jej nie bedzie, natomiast palmtop popsuć sie moze z różnych powodów - nie tylko siłowych. Przyznam że jeśli by szybkość działania Automapy z karty SD była podobna jak z ROM-u, to wolałbym na karcie. Co o tym myślicie ?
W piątem mam odbierać zestaw MIO p560 + Automapa XL Polska i jakieś decyzje co do lokalizacji mapy będę musiał podjąć, a doświadczenia zero.............pomóżcie.

W razie co dzwonisz do obsługi technicznej ew. wysyłasz mail-a  ,uzasadniasz że sie popsuł ,że kupiłeś drugi  , że wgrałeś poprawkę do ROM-u i ci zmieniło nr. itd.  i Ci odblokują licencję , nie robią większych problemów ,
Co do awaryjności to już popsuły mi się już  dwie karty (tak same z siebie ) a pocket jeszcze ani jeden  :E   Karty śą bezawaryjne ale dobrej firmy a jak kupisz  Kingston'a to ....
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2008, 16:06:34 »
Karty śą bezawaryjne ale dobrej firmy a jak kupisz  Kingston'a to ....
Sadziłem ze Kingston to dobra firma................to jaka jest lepsza ???

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2008, 20:31:10 »
Karty śą bezawaryjne ale dobrej firmy a jak kupisz  Kingston'a to ....
Sadziłem ze Kingston to dobra firma................to jaka jest lepsza ???
Np. SanDisk :ok: 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)