Mio P550 - WiFi - brak połączenia

• 2 Odpowiedzi
  • 2416 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« dnia: Grudzień 28, 2006, 01:26:44 »
Witam,

cóż, stałem się szczęśliwym posiadaczem Mio P550. Problemy z zasilaniem już zwalczyłem - już bateria nie wyczerpuje się w trakcie wyłączenia samoczynnie, już Mio budzi się ze stanu uśpienia, pamięci mi nie brak, GPS działa, BT również, Active Sync hula, że hej, ale, hmm, WiFi jakby nie chciało.

Wcześniej znalazłem post (link na końcu) - opisujący taki przypadek, ale tam było mało szczegółów. Opiszę swój.

Mam AP na biurku - daje sygnał na mieszkanie - korzystają z tego 2-3 urządzenia - nigdy nie ma problemów. Praca w trybie Mixed (b+g), kanał 11, włączone WPA PSK - TKIP, rozgłaszanie SSIDa również.

Mio po włączeniu WiFi (czerwona dioda) wykrywa sieć. Proponuje połączenie, wpisuję poprawnie hasło, przechodzi w tryb łączenia "connecting", a później w tryb "available" - czyli sieć jest, ale nie podłączony - no i zaczęło się, zmieniałem:
- SSID - by był prosty i krótki;
- przełączałem z WPA-PSK na ruch otwarty;
- zmieniałem kanał;
- w trybie WPA-PSK.

Zawsze finał jest taki, że o ile nie pomylę hasła/ssida lub czegoś innego to jest informacja o sieci "available" (antenka bez kółeczka oznaczającego połączenie), jak się pomylę to jest informacja "unavailable" - informacje w wireless managerze.

Gdzieś w sieci znalazłem sugestię, że to wina drivera, bo włączony jest domyślnie tryb autoryzacji w sieci przy pomocy certyfikatu (w trybie WPA-PSK), ale to nie prawda, bo przy ruchu nie szyfrowanym autoryzacja nie jest włączona.

Robiłem programowe odłączenie karty i ponowne jej włożenie - w narzędziu do karty - też nic nie dało. Resety również.

I teraz nie wiem - karta jest uszkodzona, czy jeszcze o czymś nie wiem. Wydaje mi się, że już sprawdziłem wszystko, ale może jeszcze o czymś zapomniałem. Może ktoś miał podobny przypadek - przeszukanie forum nie daje zbyt wielu odpowiedzi w tym temacie poza jednym, który nie daje odpowiedzi na nic.

Miałem kontakt z palmem HP - nie znam modelu, ale tam czy WEP, czy WPA, czy otwarte połączenie - nie było problemu, tu nie mogę dojść co jest grane. Co prawda jeszcze nie sprawdziłem logów na AP - ale są dosyć mizerne, nie sądzę, bym coś się dowiedział szczególnego - jeszcze oczywiście sprawdzę.

Jakaś sugestia?

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2006, 01:42:17 »
Nie mam już mio, ale śmigło mi bez problemu wszystko. Miałem ustawiony WEP, wystarczyłolo że wpisałem pierwszy klucz z ustawionych na AP i śmigało. Jeśli masz filtrowanie pakietów po MAC'u w AP to dodaj MAC'a MIO do strefy i przepuść pakiety.
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2006, 01:53:11 »
No tak, ale to by było zbyt proste - nie mam żadnego filtrowania i sprawdziłem... i rzeczywiście, zostawiłem filtrowanie MAC adresów...

Przepraszam, to już chyba z przemęczenia takie zaćmienie umysłowe. Ech... filtrowania nie sprawdziłem, bo byłem przekonany, że go nigdy nie włączałem, choć powinienem to zrobić na początku - sprawdzić filtrowanie zamiast bawić się SSIDami i szyfrowaniem.

Działa. Wszystko działa.