DZIAŁA!!!! Zanim tu zajrzałem (dziękuję za wskazówkę, zanim odważyłem się tu napisać, przeczytałem praktycznie całe forum i wszelkie teksty o BT w tym serwisie i kilku angielskich, w tym ten o którym piszesz :-), po kilku godzinach prób doszedłem samodzielnie :-p
Mniej więcej tak postępowałem (WIDCOMM i Mio P550, WinXP SP2):
1. Zainstalowałem aplikację WIDCOMMa. Program ustawił sobie porty COM: Zakładka "usługi lokalne": COM4, zakładka "usługi klienckie" COM5.
2. W konfiguracji ActiveSynca wskazałem że ma się łączyć przez port COM4, który stał się widoczny w polu wyboru portów po wykonaniu operacji w pkt.1.
3. W PDA (do tej pory BlueTooth wyłączony) wszedłem w Wireless Manager >> Menu >> BlueTooth Settings >> COM Ports. Ustawiłem Incoming Port na COM5. Uruchomiłem BT.
I TO CHYBA BYŁO NAJWAŻNIEJSZE W CAŁEJ PROCEDURZE i podejżewam że pomijanie tego punktu jest przyczyną wszelkich niepowodzeń!
4. W aplikacji pod WinXP (WIDCOMM) powiązałem PDA z kompem (czyli program go rozpoznał i połączył).
5. W tym momencie nastąpiło powiązanie, na PDA wyskoczyła informacja czy się zgadzam na to połączenie. Po chwili pojawiła się nazwa komputera PC, a po kliknięciu, dostępne usługi. Wśród nich: ActiveSync (HURRRAAAA, do tej pory pojawiał się tylko Serial), Audio/Video i OBEX File Transfer. Zaznaczyłem to pierwsze i ostatnie.
6. Po zapisaniu ustawień w PDA (tylko Save w okienku wykrywania usług) wyskoczył komunikat o baterii i Bluetooth.
Nie pamiętam, zdaje się wyskoczył też "dymek" w obszarze powiadomień na PC (na dole koło zegarka), że nastąpiło poprawne połączenie za pośrednictwem COMa.
7. W programie WIDCOMM na PC ikonka symbolizująca mój PDA troszkę się zmieniła. Dotąd pod nią była albo kratka "pusta" czyli brak połączenia, albo "fajka" czyli urządzenie podłączone. Tym razem pojawił się symbol "->
Ciekawe wskazówki są też tu (po ang.)
http://www.pocketpcfaq.com/raj/MSTBluetooth.html
Jeżeli ktoś ma zbyt dużo COMów pozajmowanych i program wykrywa nowe porty powyżej 9 (COM10, 12 itd), to trzeba je pozwalniać zanim zacznie się całą procedurę. Ktoś odnalazł rozwiązanie tego problemu, przypomnę ten link (był podawany przy okazji jednego z artykułów w tym serwisie)
http://support.microsoft.com/Default.aspx?id=315539
z komentarzy na dole z linku który znalazłeś............ ehhhh